Tartalomjegyzék
Alma
besamelmártással (vegyes édességek)
Alma
bundában (zsírban sült tészták)
Alma
jóasszony módra (vegyes édességek)
Alma
pongyolában (zsírban sült tészták)
Almafánk
(édes aprósütemények)
Almafelfújt
(felfújtak és pudingok)
Almahab
(boszorkánykrém) - (vegyes édességek)
Almapuding
(felfújtak és pudingok)
Almapuding
(sütemények cukor nélkül)
Almás
batyu (nagy gáztepsire való mennyiség)
Almás
béles (omlós tészták vagy linzerek)
Almás
bukta omlós tésztából (omlós tészták vagy linzerek)
Almás
lepény (omlós tészták vagy linzerek)
Alma-szalámi
(vegyes édességek)
1 kg
meghámozott, fölszeletelt almát 2 dl cukros fehérborban puhára párolunk, 15 dkg
vajból, 4-5 ek. lisztből, 5
dl tejből folyékony, pépszerű masszát főzünk. Amikor kissé kihűlt,
belevegyítjük 4 tojás sárgáját, 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a
tojások kemény habbá vert fehérjét. vajjal kikent tűzálló tálba beleteszünk egy
réteget a besamelből, tetejére egy sor almát, majd megint besamelt és így
tovább. Legfelül besamel legyen cukorral meghintve. 30 percig sütjük a sütőben.
5 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk,
és 2 dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá egy tojást, kevés sót és annyi
lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen. Kétszeresére kelesztjük. A
meghámozott almák magházát eltávolítjuk, és karikákra vágjuk. Az almaszeleteket
a tésztába mártjuk, forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát megsütjük, és fahéjas
cukorral meghintjük. Tartalmas leves után jó ebédétel.
8
közepes nagyságú almát meghámozunk. magházukat kiszedjük és az üregükkel
felfelé az almákat kivajazott tűzálló tálba egymás mellé "ültetjük".
Az üregekbe néhány szem jól megmosott mazsolát és valamilyen pikáns gyümölcsízt
- málnát vagy meggyet - teszünk, erre egy borsónyi vajdarabkát. Forró sütőbe
toljuk, és alma minőségétől függően 10-15 percig sütjük. Közben simára keverünk
2 tojássárgáját 3 ek. porcukorral,
1 csomag vaníliás cukorral, 1 ek. liszttel
meg 5 dl tejjel. Gőzön krémmé főzzük. A gőzről levéve, 2 evőkanálnyi rummal
ízesítjük, és azonnal, forrón az almákra öntjük, melegen tálaljuk.
Nagy,
borízű almákat meghámozunk, és kerek szeletekre vágunk. Cseresznye vagy
meggy-ében, esetleg likőrben megforgatjuk, cukorral meghintjük, majd a
megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban
szép világosbarnára sütjük. fahéjas cukorral meghintve, melegen tálaljuk.
Hozzávalók
4 személyre: 2 db közepes nagyságú savanykás alma, 1 db tojás, 20 dkg liszt,
2.5 dl tej, 3 ek. porcukor,
5 dkg margarin, 1 tk. sütőpor,
1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. Só
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az
olvasztott, de már nem meleg margarin kétharmad részét, a porcukrot, a sót, a
sütőport, valamint a fahéjat, majd a tejjel és a liszttel simára keverjük. Egy
kisebb tepsit vagy szögletes tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, és
kevés zsemlemorzsával meghintve a hűtőszekrényben jól lehűtjük. A tésztát a
tepsibe öntjük. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és karikákra vágjuk. A
karikákat szépen elrendezzük a tésztán. Ebbe azok bele is süllyednek.
Előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, és közepes lángon addig sütjük,
amíg a beleszúrt hurkapálca már nem tapad a masszából. A megsült tésztát
kiborítjuk, és kockákra vágva tálaljuk.
12 deka
vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenkint 3 tojássárgáját, 12 deka
cukrot és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is
hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma
tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy
lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral
megkenjük s megtöltjük- az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk,
megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér
ára citronáddal megszórjuk.
Hozzávalók:
1 kg alma, fél liter tej, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál
zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 evőkanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál
porcukor, csipetnyi só. Elkészítése: Az almát lehámozzuk, magházát kivájjuk, és
kb. fél cm-es karikákra vágjuk. A tepsit kivajazzuk, morzsával megszórjuk, és
ráterítjük az almát. A tejet lassú tűzön feltesszük főni, majd habverővel
állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a
cukrot és a sót, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ekkor belekeverjük a tojássárgákat és a kemény habbá vert fehérjéket. Ezt a
masszát az almára simítjuk, majd meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Ezután
megszórjuk a porcukros fahéjjal és langyosan tálaljuk.
1,5 dl
vizet felforralunk 10 dkg Ráma margarinnal. Állandóan kevergetve beleszórunk 15
dkg réteslisztet. A tűzön tovább keverjük. Amikor a tészta az edénytől elválik,
levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Egyenként beledolgozunk 3 egész
tojást. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nyolc egyforma négyzetet
vágunk ki belőle. Amíg a tészta hűl, megtisztítunk 8 közepes almát, magházukat
kifúrjuk. Az üregekbe baracklekvárt csepegtetünk. Minden tésztanégyzetre
teszünk egy lekvárral töltött almát, és a tészta négy csücskét összefogva,
egyenként becsomagoljuk. Kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük,
előmelegített sütőbe tesszük. Öt percig teljes lángon, majd takarékon szép
pirosra sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas cukorral. Kitűnő meleg édesség.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó
szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész
tojás, 1 mokkáskanál só; Olaj a sütéshez; A sütemény
behintéséhez: fahéjas porcukor.1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a
porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az
előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a
megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel
gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát
lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta
ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a
reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok
alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre
vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat
felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg
élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas
porcukor a sütemény behintéséhez. Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a
porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a
megkelt élesztő "felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm
az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt
élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy
közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba
teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos
helyen (de nem a tűzhely szélén!) duplájára kelesztem.
Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű
pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát. Bő, forró olajban
fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is
pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja.
Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.
4 jó
nagy almát meghámozva, összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral,
kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2
zsemlével, majd belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2
tojásfehérje kemény habját. Kikent, meghintett formában megsütjük. Tálaláskor
fahéjas cukorral hintjük meg.
1 kg
almát forró sütőben megsütünk, vagy négybe vágva kevés vízzel megpároljuk. A
megpuhult almát elturmixoljuk, még melegen hozzáadunk
20 dkg cukrot, 4 tojásfehérjét és habzásig keverjük. Üvegtálra tálalva, tetejét
villával megcifrázzuk, és néhány szem friss vagy főtt gyümölccsel díszítjük.
Száraz süteményt adunk hozzá.
Hozzávalók:
másfél kg savanykás (Jonatán) alma, 20-25 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt
héja, 2 tojásfehérje, 5 dkg vaj. Az almát meghámozom, kicsumázom, és szeletekre
vágom. Saját levében, a vajon, citromlével, citromhéjjal fűszerezve, fedő alatt
puhára párolom, majd fedő nélkül elpárologtatom a felesleges levét. Ha kihűlt,
hűtőben jól lehűtőm. A cukor felével turmixgépben pépesítem. A tojásfehérjékből
kemény habot verek, majd a cukrot hozzátéve, tovább verem, amíg fényes nem
lesz. Ekkor apránként hozzáadom a pépesre zúzott almát és tovább verem. Habos,
nagyon könnyű masszának kell lennie. Talpas poharakban, azonnal tálalom.
Csokoládédarával vagy diószemekkel lehet díszíteni.
Egy
kilógramm almát megsütünk, szitán áttörünk, egy tojás fehérjét adunk hozzá,
négy-öt evőkanál cukorport, egy jó kanál ribizli- vagy más savanykás ízt.
Mindezeket körülbelül egy óráig keverjük, mindig egy irányban, míg szép fehér
és jó habos lesz. Piskótával s habcsókkal díszítve
tálaljuk.
Hozzávalók
két db, egyenként fél literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz: 40 dkg
alma, 5 dkg cukor, 13 dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor. Összesen egy
evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg,
2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős
az aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola,
liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz
alkotóelemei: két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp feketeribizli szörp. Az almákat megmossuk, a magházat éles
késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagylukú reszelőn.
Megszórjuk cukorral, utána 4-6 órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe
dobjuk, a vizet kis idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi
hozzávalót összekeverjük, egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük
180°C-ra, a tepsiket bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A
tésztát az így előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az
almakenyeret a sütő középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne
borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána borítsuk
rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A citromléből, pár csepp feketeribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű
cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört mandulával díszítjük.
Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.
8 nagy
vagy 10 közepes almát meghámozunk, és megreszelünk. Összekeverjük 10-12 dkg
zsemlemorzsával, 15 dkg habosra kevert vajjal, 4 tojássárgájával, 10 dkg
mazsolával, kevés tört fahéjjal, 5 dkg hámozott, darált mandulával, 20 dkg
cukorral, végül 4 tojás keményre vert habjával. Vajjal kikent, lisztezett
formába állítjuk, és a sütőben 45 percig főzzük. Borsodóval tálaljuk.
75 dkg
almát lereszelünk, megpároljuk, még melegen belekeverünk 5 dkg margarint.
Fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel édesítjük. 3 zsemlét beáztatunk,
áttörjük, és az almához vegyítjük. 5 dkg búzadarával és a 7 tojásfehérje kemény
habjával összekeverjük a tésztát, kivajazott tűzálló tálba öntjük, és gőzben 1
órát főzzük.
A
meghámozott almákat negyedekbe vágjuk, kevés víz hozzáadásával ízlés szerint
cukrozva puhára pároljuk, majd szitán áttörjük, vagy elturmixoljuk.
gyerekeknek, betegeknek és pecsenyéhez körítésnek adjuk. süteményeket is
megtölthetünk vele.
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg borízű (savanykás) alma, 1 csapott
teáskanál őrölt fahéj, 1 db egész tojás, ízlés szerint kristálycukor,
késhegynyi tört szegfűszeg, a tetejére kevés fahéjas porcukor. Először a
tölteléket készítjük el: az almát megmossuk, almacsumázóval kitoljuk a
magházát, és héjastól egy centis karikákra szeleteljük. A felengedett tésztát
lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzeteket
vágunk belőle. Egy-egy tésztadarabra ráteszünk egy almakarikát, ezt meghintjük
kevés fahéjjal és szegfűszeggel összekevert cukorral, majd még egy almakarikát
rátéve, a cukrozást megismételjük. Ezután a tésztalap négy sarkát összefogjuk,
mint amikor túrós táskát készítünk. A kis batyukat óvatosan, lapát segítségével
sütőlemezre helyezzük, a tetejüket felvert tojással bekenjük, és az
előmelegített, forró sütőbe toljuk. A lángot azonnal mérsékeljük, és 18-20 perc
alatt szép aranysárgára megsütjük. Még melegen levesszük a sütőlemezről
(ugyancsak lapát segítségével), és kevés porcukorral meghintjük. Csak hidegen
tálaljuk. Elkészítési ideje: kb. 70 perc.
Hozzávalók
a tésztához: 18
dkg búzaliszt, 2 dkg szójaliszt, 1/2 csomag Ráma margarin, 1 db tojás, 1-2
evőkanál zsírszegény tejföl, 1/4 citrom, 25-30 csepp Polisweet
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 1/4 tojás,
késhegynyi őrölt fahéj, 30-40 csepp Polisweet
Elkészítés: A megadott hozzávalókból
omlós tésztát készítünk. Miután hűtőben pihentettük, vékonyra nyújtva 10
négyszögletes darabokra vágjuk. Közben a hámozott almát vékonyan
felszeleteljük, megforgatjuk a búzacsira, fahéj, Polisweet
keverékében és arányosan szétosztva a tésztára halmozzuk. A kockák széleit,
mint a batyut összefogjuk vagy egymásra hajtva, tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is
készíthető.
23 dkg.
liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojássárgája, egy csipet
só, negyed citrom leve, 1 ek. tejföl,
50 dkg. alma, 5 dkg. diétás
sárgabarack lekvár, 1 db. egész tojás a kenéshez. A lisztből, margarinból,
édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós tésztát
gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben. Ez alatt az almát
megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A forró
almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán
vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás
tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. Kizsírozott
tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a batyukat.
Réteslisztből
tejföllel, 1 tojással, kevés rummal és langyos sós vízzel rétestészta
keménységű tésztát készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a
liszttel egyenlő súlyú megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk, és
15 percig pihentetjük. Háromszor kisodorjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15
percet pihentetjük. A harmadik kisodrás után összehajtva 24 óráig
hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk, két részre osztjuk, egyik felét
kikent tepsibe tesszük, és rákenjük a megpárolt, cukros, reszelt, citrommal
ízesített almatölteléket. A tészta másik felét ráborítjuk, tojásfehérjével
megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és jó erős tűznél megsütjük.
Összegyúrunk
30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 ek. cukrot, 1 egész tojást, 1 ek. tejfölt, csipetnyi sót majd két lapba kinyújtjuk. A
nagyobbik lapot tepsibe tesszük, egy marék dióval vagy mazsolával meghintjük,
rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét tejjel
vagy tojással megkenjük és megsütjük. sütés után deszkára borítjuk, kockákra
vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. Töltelék: 1 kg almát a magháztól
megtisztítunk, legyaluljuk, addig pároljuk, míg a levét elfövi. 10 dkg
cukorral, fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.
Hozzávalók:
a kovászhoz 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej; a tésztához 50 dkg
liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárga, 4 dkg vaj
vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só, a töltelékhez 3 szép, aromás, savanykás
alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár. Először elkészítem az élesztőt. A langyos
tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva,
langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy
mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat,
a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután
beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a
tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem.
Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra
vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom,
kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral,
majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a
tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent
tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon
megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg
kimagozott meggyel vagy cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek
egy-egy buktába. Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg
a gyümölcsöt.
25 dkg
lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2
tojássárgájából, 1 ek. fehérborból
és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk.
Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket
megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák szélét összefogjuk, tojással
megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.
Elkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy főző-margarin, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1,5
kg alma, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor , 1 /2 citrom leve, 1 /2
teáskanál őrölt fahéj csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez zsiradék, a szóráshoz
porcukor Elkészítés: A vajat vagy a főzőmargarint a cukorral, a vaníliás
cukorral és a sóval habosra keverjük.
Egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük
a sütőporral, majd a vajas (vagy margarinos) krémbe keverjük, és simára
eldolgozzuk. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük.
Meghámozzuk, majd lehetőleg egyforma, apró darabokra vágjuk. és citromlével
meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljanak. Végül a gyümölcsdarabokat a tésztába
keverjük, és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Hozzávalók:
60 dkg tisztán mért alma, 12 dkg dióbél, 6 egész tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg
vaj vagy margarin, 5 dl tej, 7 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál
rum (vagy 1 evőkanál rumaroma), 1-1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt
fahéj, csipetnyi só, 1 dkg vaj a forma kenéséhez. A meghámozott, kicsumázott,
és kis kockákra vágott almát tűzálló tálba teszem, rálocsolom a rumot, és a
forró sütőben üvegesre párolom. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem,
majd a tejjel felengedve állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem nagyon
forró, belekeverem a darált diót, a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom
hozzá a tojássárgákkal alaposan kikevert cukrot,
végül beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Kivajazok egy
mélyebb formát, beleszórom a zsemlemorzsát és beletöltöm a masszát. A tetejét
egyenletesre simítom, majd előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon
45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. Még
tűzforrón kiborítom egy melegített tálra, és cikkekre vágva azonnal kínálom.
Nagyon finom mellé a megforrósított sárgabaracklekvár.
Hozzávalók:
30 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej,
10 dkg Delma margarin, 80 dkg alma, 8-10 csepp Polisett,
3 dkg búzacsíra, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsoljuk,
majd amikor felfutott, a szójaliszttel átszitált búzaliszthez öntjük.
Beletesszük az olvasztott, de nem meleg margarint, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól
formázható, de nem kemény tésztát kapjunk. Kézzel, vagy robotgéppel addig
dagasztjuk, amíg fényes lesz, és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve,
konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad)
kelesztjük. Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig tovább kelesztjük, majd
lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen
rászórjuk a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól dúrvára
reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített almát.
Szorosan feltekerjük és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve,
negyedórát kelesztjük. Kevés tejjel megkenve tesszük 10 percre, az
előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal,
vagy alufóliával fedjük be. Amikor kihűlt, akkor vágjuk szeletekre.
50 dkg
almát megreszelünk és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4
óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2
egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 5 dkg durvára vágott diót.
Vajazott, lisztezett őzgerinc formában, előmelegített sütőben kb. 40 percig
sütjük.
Hozzávalók:
4 tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 kg reszelt alma, 2 csomag sütőpor, 1 dkg
őrölt fahéj.
A
tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, fahéjjal
összekevert lisztet.(Elég kemény masszát kapsz, de ne ijedj meg!) Hozzákeverjük
a reszelt almát.(A levét nem kell kifacsarni!) Már sütheted is.(A nagy
tepsiben!) Ha nagyon finomat akarsz, a tetejét vond be olvasztott csokival. Ha
a krémeset szereted, bármilyen krémmel töltheted, vagy pudingot teszel a
tetejére és arra a csoki-öntetet.
Hozzávalók:
50 dkg reszelt alma tisztán mérve, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 15 dkg
durvára vágott dióbél, 25 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál sütőpor, fél
citrom reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg vaj, kevés
liszt. A sütemény készítése előtti napon a reszelt almát a cukorral habosra
keverem, majd hozzáadom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát.
Betakarva állni hagyom. Másnap ehhez a keverékhez hozzáadom a tojásokat, a
sütőport, a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és addig keverem, amíg
könnyű, habos massza nem válik belőle. Ezután beleteszem a diót is, majd az
egészet egy kikent, kevés liszttel meghintett, közepes nagyságú, mélyebb
tepsibe öntöm. Előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon addig sütöm,
amíg a beleszúrt tű száraz marad. A tepsiben hagyom kihűlni, és kockára vágva
kínálom.
A
tésztához: 6-7 db alma, 8 db tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek
víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek kakaó
A
krémhez: 1/2 l tej, 2 csomag vaniliás pudingpor, 25
dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 tortabevonó
Alufóliával
kibélelt tepsibe az almát szorosan egymás melle szelem. A tojások sárgáját 18
dkg porcukorral, 3 ek vízzel habosra keverem,
hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre vert tojásfehérjét. Felet az
almára simítom, majd a maradékhoz hozzákeverem a kakaót, és a sárga rétegre
kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport,
a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt süteményről a fóliát
lehúzom, miközben megfordítom úgy, hogy az alma legyen felül, és az alma
tetejére kenem a krémet, végül csokimázzal vonom be.
1 dl
tejben 2 dkg élesztőt felfutatunk. 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg
margarinnal, 1 kanál cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős
tejjel, és egy púpos kanál tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk.
Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát
ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés szerint fahéjat hintünk rá. A másik lappal
befedjük, utána megsütjük. Ha az almát előbb megpároljuk, finomabb tésztát
kapunk.
Hozzávalók
a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 2 kanál tejföl
csipetnyi só, A töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor,
őrölt fahéj, (darált dió, vagy finom morzsa, ez el is maradhat). A tésztához
való anyagokat összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk, a nagyobbik felével a tepsit
(közepes) kibéleljük, és meghintjük darált dióval, vagy morzsával, erre
rákenjük a tölteléket. Majd betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük
tojással (én pici tejfölt, pici vízzel összekeverek, és ez is jó, ha kevés és
drága a tojás!) villával megszurkálom, és forró sütőbe
tolva szép rózsaszínűre megsütöm. kockára vágva, esetleg porcukorral megszórva
akár hidegen, akár melegen tálaljuk.
Töltelék:
a meghámozott almát nagylukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral, valamint
fahéjjal ízesítve sűrűre pároljuk. Hidegre hűtve töltjük meg vele a tésztát. A
jól érett puha almánk van, akkor nyersen is használhatjuk. Lereszelve, vagy
szeletelve cukorral meghintjük 20 percig, állni hagyjuk, és a levétől
kicsavarjuk. A nyer alma alatt a tésztát, bővebben szórjuk meg morzsával, vagy dióval. Fahéjjal ízesítjük.
10 dkg
vajat 1 bögre cukorral, 1 vaníliás cukorral 2 egész tojással és kis sütőporral
jól összekeverni! 1 bögre lisztet kanalanként hozzákeverünk, majd egy
kizsírozott, lisztezett kisebb tepsibe (Kb. 20x40 cm) belesimítani. 2 db almát
megtisztítva, szeletekre vágva, beleegyengetem a tésztába. Fahéjas cukorral jól
megszórom, és tűpróbáig sütöm. (Vigyázat! Az adag létszámtól függően
növelhető!) Nagyon finom, és egyszerű!
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 8 dkg Ráma
margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 2 db Polisett, 1/4
citrom leve és héja, késhegynyi sütőpor Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg
reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 4-5 db Polisett,
késhegynyi őrölt fahéj Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet
összemorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk az egész tojást, a citrom
levét és reszelt héját, a tejben feloldott Polisettet. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és a felével
kibélelünk egy kis tepsit. Megszórjuk 2 csapott evőkanál búzacsirával és
ráterítjük a Polisettel, fahéjjal ízesített, dúrvára
reszelt kinyomkodott almát. (Aki bírja, héjastól használja föl.) Tetejére is
szórjunk 2 csapott evőkanál búzacsirát. A maradék tésztával befedjük, villával
megszurkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük. Ízlés szerint bármilyen
gyümölccsel elkészíthetjük.
Hozzávalók
4 személyre: 25
dkg széles metélt (száraztészta), 2 savanykás alma, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj
(margarin), 2 dl tejföl, 1 tk. finomliszt,
1 mk. őrölt fahéj, ízlés
szerint cukor, 1 mk. só
Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon, forrásban levő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg
vízzel leöblítve melegen tartjuk. Közben az almát meghámozzuk, és kicsumázva, a
reszelő legdurvább fokán lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, rátesszük az
almareszeléket és a megmosott, szárától megfosztott mazsolát, majd egy-két
percig fedő alatt pároljuk. A cukorral és a sóval meghintjük, ezután
belekeverjük a fahéjat. A tejfölben simára keverjük a lisztet és ráöntjük a
mazsolás almára. Folytonos keverés közben besűrítjük, majd beleforgatjuk a főtt
tésztát. Jól összekeverjük, és egy nagy serpenyőben megforrósítjuk.
Hozzávalók:
20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma
(tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1
evőkanál porcukor.
A nyers
palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a
palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt
fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros
tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék
ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól
átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.
Hozzávalók:
20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál
porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1
mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a tálaláshoz baracklekvár, a
tepsi kikenéséhez vaj és liszt. Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd
hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen
simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A
szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat
megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az
almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb
tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát
belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan,
szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen
átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk. Melegen is,
hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá! Aki édesen
szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.
30 deka
lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél
csomag vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk.
Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két
részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek vékonyra
vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a
töltelékre helyezve közepes sütőben süssük. Melegen, a tortaformából kiborítva
tálaljuk és vaníliás cukorral kevert porcukorral beszórva szolgáljuk fel.
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 2,5 dl víz, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10-15 dkg cukor,
1 citrom leve.
A
megmosott rizst először tiszta vízbe áztatom fél órára. Közben az almát
meghámozom, kicsumázom és, lereszelem, majd a citromlével meglocsolva, fedő
alatt, saját levében megpárolom. A rizst leszűröm, a vizet és a tejet ráöntöm,
majd addig főzöm, amíg az összes folyadékot magába nem szívja. A mazsolát és a
cukrot belekeverem. Fedő alatt hagyom még 10 percig, a lángot azonban eloltom
alatta. A reszelt almát összekeverem a megfőtt tejberizzsel, és ha kihűlt,
alaposan lehűtöm a hűtőszekrényben.
Egy
tepsit kibélelek sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított,
kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára
öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe.
Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a
tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű
pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt
pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom. A tetejére olvasztott csokit folyatok.
20 dkg
cukrot kikeverünk 2 egész tojással. Ezután 20 dkg reszelt almát, késhegynyi
fahéjat, 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport adunk hozzá. Kizsírozott kisebb
tepsiben sütjük. Sütés után, ha kihűlt, kettőbe vágjuk, és pikáns lekvárral
megtöltjük.
Simára
keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral,
egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát.
Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék,
túrós masszát. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát
lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).
50 dkg
megtisztított, jó puha almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg
porcukorral összerakjuk az üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig
állni hagyjuk, azután jól összerázzuk, rummal meglocsoljuk, és 2 dkg vékonyra
vágott mandulával megszórjuk. vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott,
tisztított narancsot is.
50 dkg
almát megreszelünk, és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4
óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beletesszünk.
Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára
vágott diót. vajazott, lisztezett őzgerincformában,
előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó
sütőpor, 30 dkg rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg
bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és
őrölt szegfűszeg, csipetnyi só. 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez. A
reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor
feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi
hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A
mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd
belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny
tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A
tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.)
Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés
olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró
sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra
mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy
átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a
formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen tárolom. Nagyon
sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit,
amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.
60 deka
lisztet, 1 csomag sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot 1 egész tojással,
15 deka zsírral és 2 deci tejföllel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben
egyenletesen elnyomkodjuk, és almatöltelékkel vastagon bevonjuk. Az
almatöltelékhez fél csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is
tegyünk. A tészta másik felével az almát betakarjuk s tojássárgájával megkenve,
villával megszurkáljuk. Forró sütőben világosbarnára sütjük. A hosszúkás
szeletekre vágott kész tésztát a tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük.
A
tésztához: 10 dkg vaj (margarin), 20 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só, 1
dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna. A töltelékhez: 80 dkg alma, 1 ek. fahéjas porcukor, 1 vaníliás
cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére kristálycukor (én pici kakaóval,
darált dióval keverem, így barnább). A vajat 300 W-on
felolvasztjuk, összekeverjük a többi tésztához valóval, állni hagyjuk. A
hámozott almából 4-et megreszelünk, összekeverjük a cukrokkal, citromhéjjal. A
többi almát karikázzuk, citromlével meglocsoljuk. A tésztát speciális
mikrohullámú tortaedénybe simítjuk (én vajazott jénaiba), letakarjuk, és 600 W-on 10 percig sütjük. Kivesszük az edényt, az almapépet a
tésztára simítjuk, almakarikákkal díszítjük, kristálycukorral megszórjuk. 600 W-on még 15 percig (én 10) sütjük.
Porcukorral
megszórva tálaljuk.
Hozzávalók
8 adaghoz: 1 doboz mirelit (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles vajas tészta,
50 dkg alma, 6 ek. tetszés
szerinti müzli-keverék, 1/2 citrom leve, ízlés szerint 8-10 dkg cukor, 1 mk. törött fahéj A tészta
tetejére: 1 tojás, kevés porcukor Elkészítés: Az almát megmossuk, kicsumázzuk,
és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a
fahéjjal és annyi cukorral, hogy kellemesen, de ne túlzottan édes legyen.
Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon
vékony, 16 egyforma, téglalap alakú darabra kinyújtjuk. A müzlis-almás
tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük.
Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd
sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az
előmelegített, forró sütőbe toljuk. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet
mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő
ajtaját kinyitni, mert a tészta nem emelkedik fel. Egy csésze teával igazán nem
drága és egészséges, finom vacsora, vagy ebéd utáni desszert, esetleg egy
kiadós leves utáni második fogás.
Hozzávalók
a tésztához, mint az előbb leírtnál. Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve
s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola,
10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár. A töltelék
elkészítése az előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan
megkenjük baracklekvárral.
Hozzávalók: 1 kg alma, 40 dkg
kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási
keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz. Elkészítés: A
meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral
sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel,
hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük. Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk,
ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A
tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt
kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap
fogyasztjuk.
Meghámozunk,
cikkekre vágunk, kimagozunk 25 dkg almát. Hozzáadunk 25 dkg porcukrot és 3 dkg
vajat. Együtt addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő. Teszünk bele 5 dkg
darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót. Kavargatva olyan
sűrűre főzzük, hogy teljesen összeálljon. A gyúródeszkára kristálycukrot
hintünk, erre halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát. Ha kihűlt, vizes
kézzel hengert formázunk belőle. Cukorba forgatjuk, néhány napig szellős helyen
állni hagyjuk, hogy megszikkadjon. Vékony szeletekre vágva rakjuk tálra.
25 dkg
cukorport /porcukor lehet / 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé
megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de
mandulával finomabb / ill. 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre
főzzük.
50 dkg
almát lereszelünk tormareszelőn. Tálba tesszük. 50 dkg lisztet elkeverünk 1
csomag sütőporral, és a lereszelt almamasszához keverjük. 2 tojást és 30 dkg
cukrot vegyítünk hozzá, majd habosra keverjük. Durvára vágott dióval,
mazsolával, darabos csokoládéval stb. ízesíthetjük. Kizsírozott, lisztezett
tortaformába öntjük. Tetejét meghintjük vágott dióval. 20-25 perces sütés után
még melegen, vaníliás cukorral megszórjuk. Ha kihűlt, vékony tortaszeleteket
vágunk belőle.
Hozzávalók:
a tésztához 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt,
csipetnyi só; a töltelékhez másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál
kristálycukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a borkrémhez fél liter édes
fehérbor, 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín,
2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor. Először megsütöm a
torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és
a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és
belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben
mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és
enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom,
kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját
levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét
teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra
keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön
sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben
megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A
kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot,
és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel
hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre
ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az
almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet és a hűtőszekrényben legalább
egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.
1 kg
almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi.
Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk
van, nyersen is használhatjuk. Leszeletelve vagy lereszelve cukorral
meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyers alma
alatt a tésztát bővebben szórjuk morzsával.
Hozzávalók:
15 dkg liszt 15 dkg cukor, 10 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 1 csomag
sütőpor, 3-4 alma darabolva, fahéjas cukor Az almákat beledaraboljuk a
sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas
cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára. Előmelegített
sütőben 40-45 percig sütjük
Hozzávalók:
2 savanykás alma, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 evőkanál
rum, 3 dkg szálasra vágott mandula, olaj. Mártáshoz: 2 tojássárgája, 1 evőkanál
liszt, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor. Elkészítési módja: A
meghámozott alma magházát kifúrjuk, majd vastagabb karikára vágjuk. A megmosott
mazsolát rumba áztatjuk. A tésztához a tojást összekeverjük a tejjel, majd a
lisztet és 20 percig állni hagyjuk. Belemártjuk az almaszeleteket és kevés
olajon, mindkét oldalon aranysárgára sütjük. A vaníliamártáshoz a tojássárgáját
kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel.
Csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve,
gőz fölött besűrítjük. A bundás alma közepére halmozzuk a rumos mazsolát és
leöntjük a vaníliásmártással. Ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.
Cukros
deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük,
legalább másnapig.
Hozzávalók
2 rúdhoz: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi
sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás, 15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés
cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, fél dl olaj a réteslap
kenéséhez. Először elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk,
és héjastól lereszeljük. Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a
sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott mazsolát, majd kevés
cukorral és a fahéjjal fűszerezzük. Ezután alaposan összekeverjük a habosra
felvert tojással. Két részre osztjuk. A réteslapokat szétszedjük. Az egyik
adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára terítjük, az olajjal
bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy csíkban felkenjük. A
konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent sütőlemezre gurítjuk.
A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második rúd rétest. Közepesen
meleg sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Kb. 16 db
rétes-szelet lesz a két rúdból. Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg barnacukor, 15 dkg kristálycukor, 1 teáskanál
szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, só, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 ek. fahéj, 1,8 dl olaj, 1/2 kg
alma, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 tojás. Keverjük össze a
lisztet, a barnacukrot, a kristálycukrot, a szódabikarbónát, a sütőport. egy kiskanál sót, a gyömbérport és egy ek.
fahéjat. Adjuk hozzá az olajat, és jól keverjük össze.
Egy csészényit tegyünk félre belőle, amihez adjuk hozzá a másik ek. fahéjat. A massza másik
feléhez adjuk hozzá a többi alapanyagot: a meghámozott, fölszeletelt almát, a
tejet, a vaníliás cukrot és a tojást.
Öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába. Oszlassuk
el a tetején a félretett masszát. Előmelegített sütőben süssük kb. 1-1,5 óráig.
Ha kész, hagyjuk kihűlni. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1 teáskanál sütőpor, csipet só; a töltelékhez:
1 kg alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom leve
és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj. Mély tálba
szitálom a lisztet, közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a
szeletekre vágott margarint. Ráöntöm a tejfölt és a tojást. Az egészet jól
összegyúrom, és egy nagy cipóvá formálom. A tészta egy kicsit ragad, ezért
lisztezett kézzel bánok vele. A cipó tetejét belisztezem, és folpackba csomagolva egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem.
Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd összekeverem a
lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és a porcukorral.
Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem. Lisztezett deszkán egy
nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát. A nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom. A tölteléket elosztom rajta,
előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék
nedvét. A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom,
ezután villával megszurkálom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes
lángon megsütöm. Kockákra vágva tálalom.
Hozzávalók:
A tésztához: 375 g finomliszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor, 1/2 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás sárgája. A krémhez: 4,5 dl tej, 1
csomag Dr. Oetker fahéj-ízű pudingpor, 4 evőkanál
cukor, 4 db hámozott alma, méz az almák kenéséhez. A lisztet elkeverjük a
sütőporral, elmorzsoljuk benne a margarint, és a többi hozzávalóval tésztát
gyúrunk. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden
másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből, és ezt a peremet helyezzük a
teli, tojással megkent lapra. Széleit lenyomkodjuk és 180 °C-on
félig megsütjük. A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű krémet főzünk, 1
evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére. Kissé elsimítjuk, majd szeletelt
almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat, és aranysárgára sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4
evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál
porcukor.
A
tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit,
hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és
lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A
tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát,
erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés
porcukorral meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon
40-45 percig sütöm. Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 25 dkg gesztenyemassza, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 2
dl tej, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma),
ízlés szerint 10-15 dkg porcukor az alma édességétől függően, csipetnyi só.
A
gesztenyemasszát habosra keverem a felvert tojással és annyi tejjel, hogy ne
túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjak, majd belekeverem a rumot, és a
reszelt almával összedolgozom. Az előkészített réteslapot a szélén egy csíkban
megkenem a töltelékkel, és felcsavarva sütőlemezre teszem a másik rétes-rúddal
együtt. Tetejüket megkenem az olvasztott vajjal és az előmelegített, forró
sütőben pirosra sütöm. Még melegen felszeletelem.
Hozzávalók:
50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó
vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg
mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom
leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez
2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara.
A
tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a
hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só,
reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt
alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a
vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát.
Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra
borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá
sárgabaracklekvárt.
Hozzávalók:
50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál
rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1
mokkáskanál őrölt fahéj
A
linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát
kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe
tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta
sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és
kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a
tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál
vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot,
a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát
visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a
forma oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatom a tálra. A szokásos módon
cikkekre vágom.
Hozzávalók:
50 dkg linzer tészta, 1 kg savanykás alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 5
dkg zsemlemorzsa, 25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem), csipetnyi só, kevés
liszt, cukor (ízlés szerint, az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál törött
fahéj, 1 citrom leve. A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig
forraljuk, majd leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk,
kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal meglocsoljuk a citromlével
és annyi cukorral hintjük meg, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes
legyen. Sóval, fahéjjal ízesítjük. A tésztát lisztezett deszkán tepsi
nagyságúra kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit. 10 percig elősütjük, majd rákenjük
a baracklekvárt. Egyenletesen rászórjuk a zsemlemorzsát és belesimítjuk a
tölteléket. Meghintjük a tisztított mazsolával. A fehér mandulát vékony lapokra
vágva rászórjuk az almatöltelék tetejére. A tepsit előmelegített forró sütőbe
toljuk, és közepes lángon 15-20 percig sütjük. Még melegen kockákra vágjuk.
Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Margarinnal
vagy más zsiradékkal kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe
mártott kanállal kisebb halmokat rakunk rá A tésztát
előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as
fokozaton) 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Porcukorral meghintve
kínáljuk. Az almás süteményekhez mindig kemény húsú, savanykás fajtákat
válasszunk. A puhább fajták - vagy a túlérett darabok - hő hatására elveszítik
állagukat, így a sütemény könnyen folyóssá válhat. Sütésre és főzésre is a
legjobb a jonatán.