Amerikai konyha

 

Tartalomjegyzék

Amerikai konyha receptjei 1

Amerikai gyümölcssaláta- Amerika recept. 1

Amerikai klubszendvics - Amerika recept. 1

Amerikai különlegesség recept. 1

Amerikai palacsinta - Amerika recept. 1

Amerikai vagdalthús-Hamburger - Amerika recept. 1

Amerikai zöldséges marhasült - Amerika recept. 2

Barnácska csokoládé szelet - USA recept. 2

Borda Texasi módra - Amerika recept. 2

Evergladesi sült sonka - Amerika recept. 2

Floridai grépfrútban pácolt garnélarák - Amerika recept. 2

Füstölt lazackrém - Hawaii recept. 3

Fűszeres, meleg gyümölcsdesszertek - Amerika recept. 3

Gesztenyés pulyka - Amerika recept. 3

Haiti narancsos csirkeleves - Amerika (USA) recept. 4

Halsaláta - Hawaii recept. 4

Hamburger - Amerika recept. 4

Hawaii kókuszos csirke - Hawaii recept. 4

Homár amerikai módra - Amerika recept. 4

Káposztasaláta - Amerika recept. 5

Louisianai sertésborda - Amerika recept. 5

Marhabecsinált - Hawaii recept. 5

Nyárson sült marhahús - Hawaii recept. 5

Őszibarackpite - Amerika recept. 6

Padlizsán Louisiana-módra - Amerika recept. 6

Pulykasült-kolbászos, gesztenyés töltelékkel - Amerika recept. 6

Savanyú lazac - Hawaii recept. 6

Sertéshús földimogyoróval - Hawaii recept. 6

Sült csirke - Amerika recept. 7

Sült sonka banánszeletekkel - Hawaii recept. 7

Sülttök-pite - Amerika recept. 7

Tengeri halleves - Hawaii recept. 7

Tennessee-leves - Amerika recept. 8

Vagdalthús crede módon - Amerika recept. 8

Édességek. 8

Márványos brownies (Marble fudge brownies). 8

Brownie 2. 8

Brownie 1. Amerikából 9

Krémsajtos brownie. 9

Amerikai palacsinta. 9

Pufók palacsinták. 9

Citromszelet. 10

New York cheesecake. 10

Amerikai almás pite. 10

Omlós almás pite tej-és tojásmentesen. 11

Hagyományos csokis muffin 2. (rumos-meggyes). 11

Sajttorta. 11

Kakaós muffin málnával 12

A legegyszerűbb muffin. 12

Dupla csokis muffin. 12

Diós palacsintatorony. 12

Sajtos muffin. 13

 

 

Amerikai konyha receptjei

 

 

 

 

Amerikai gyümölcssaláta- Amerika recept

 

Hány személyre:

 

» 1 kg nyers gyümölcs

» 20 dkg krémsajt

» 1 dl tejföl

» 1 citrom

» porcukor

» pirított mandulaszilánkok

Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, majd a héját reszeljük le, s a levét csavajuk ki. A sajtot keverjük össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, s öntsük rá a mártást. Tálalás előtt be kell hűteni. A tetejére szórjunk mandulát.

 

Amerikai klubszendvics - Amerika recept

 

Hány személyre:

 

» 2 kisebb csirkemell

»

» 2 evőkanál olaj

» 12 dkg bacon-szalonna

» 1 fej saláta

» 4 paradicsom

» 4 főtt tojás

» 10 dkg majonéz

» 16 szelet toast kenyér

A kicsontozott, félbe vágott csirkemelleket megsózzuk, és az olajon mindkét felüket megsütjük, és lecsöpögtetve félrerakjuk. A maradék zsírban a szalonnát ropogósra sütjük, majd lecsöpögtetjük. Megmossuk a salátát, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A paradicsomot és a tojást fölszeleteljük. A kenyérből pirítóst készítünk, és a héjat vékonyan levágjuk, majd forrón megkenjük majonézzel. A szalonna egyharmadát, az első négy megkent kenyérre terítjük, amire a vékonyan felszeletelt hús kerül. Kenyér, egyharmadnyi saláta, majd szalonna következik. Erre ismét kenyér kerül, amin a maradék saláta foglal helyet. A paradicsom szeletekkel és a főtt tojáskarikákkal beborítjuk, végül a szendvicseket egy-egy majonézes kenyérszelettel lezárjuk. Végül az emeletes kenyereket átlósan félbevágjuk és mindegyikbe egy-egy fogvájót szúrunk.

 

Amerikai különlegesség recept

 

Hány személyre: 4

 

» 4 szelet zsúrkenyér

» 4 szelet cheddar sajt

» 1 nagy csemegeuborka

» 2 ek. csípős mustár

» 2 ek. ketchup

» 3 levél fejessaláta

» 4 húspogácsa

Miközben a kenyeret megpirítjuk, az uborkát felszeleteljük, a salátát felcsíkozzuk. A húspogácsákat vajon megsütjük, majd félretesszük. Ezután a kenyereket megkenjük a mustárral, a ketchuppal, majd rátesszük a salátát, uborkát és a sajtot. Végül befedjük a húspogácsákkal, és már kínálhatjuk is.

 

Amerikai palacsinta - Amerika recept

 

Hány személyre: 2-4

 

» 1 bögre finom liszt

» 1 tk cukor

» 1 tk

» 1 tk szódabikarbóna

» 1 csomag vanillincukor

» 2 egész tojás

» 1 bögre tej

» 1 tk lágy margarin

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük: lisztet, cukrot, vanillin cukrot, sót és a szódabikarbónát. Másik edényben összekeverjük a maradék hozzávalókat: tojásokat, tejet és a margarint. Ehhez a keverékhez adjuk a lisztes keveréket és addig kavarjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Bőven olajozott, forró serpenyőben evőkanálnyi mennyiségeket mindkét oldalán megsütjük. Friss, vagy konzervgyümölccsel, juharsziruppal, csoki öntettel, ízlés szerint bármivel tálalhatjuk.

 

Amerikai vagdalthús-Hamburger - Amerika recept

 

Hány személyre:

 

» marhahús

» só, bors

A húst ledaráljuk, majd 1 cm vastag tenyérnyi pogácsákat készítünk belőle. Teflonedényben jól megsütjük, zsiradék nélkül.

Zsemlébe tesszük, salátalevéllel, hagymakarikával, sajttal és ketchuppal tálaljuk.

 

Amerikai zöldséges marhasült - Amerika recept

 

Hány személyre: 10 személyre

 

» 1 marhanyak (1kg)

» só és bors

» 3 burgonya

» 2 sárgarépa

» 2 zellergyökér

» 1 vöröshagyma

» 1 fehérrépa

» 2 babérlevél

» 1 tk. szárított rozmaring

» 1/2 tk. szárított kakukkfű

» 1/2 csésze marhahúsleves

A húst megtisztítjuk, felvágjuk, majd meghintjük sóval és borssal.

Megtisztítjuk a zöldségeket is és szeleteljük fel a répákat, a zellergyökeret, a hagymát vágjuk fel, a burgonyát pedig kockázzuk fel, majd rakjuk őket egy párolóedénybe. babérlevéllel, rozmaringgal éskakukkfűvel fűszerezzük. A húst is tegyük bele, öntsük fel a levessel, helyezzünk rá fedőt és pároljuk 8-9 órán át takarékon.

Barnácska csokoládé szelet - USA recept

 

Hány személyre: 4

 

» 5 dkg főzőcsokoládé

» 5 dkg margarin

» 20 dkg cukor

» 2 tojás

» 5 dkg liszt

» 5 dkg darált dió

» 1 vaníliás cukor

A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a margarint. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót.

Kivajazunk, és kilisztezünk egy tepsit, belesimítjuk a masszát, majd alacsony hőfokon 20-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, a belseje pedig kicsit krémes maradt.

Kockákra vágva tálaljuk.

 

 

Borda Texasi módra - Amerika recept

 

Hány személyre: 4

 

» 15 dkg csípős kolbász

» 1 vöröshagyma

» 4 cikk fokhagyma

» 1 zöldpaprika

» 15 dkg tarkabab

» 15 dkg fehérbab

» 3 paradicsom

» 2 dl fehérbor

» 1 ek. liszt

» 1 teáskanál cayenne-i bors

»

» olaj

» 15 dkg csemegekukorica-konzerv

» 1/2 marék morzsolt kakukkfű

» 1/2 teáskanál őrölt fekete bors

» 15 dkg húsos füstölt szalonna

» 4 szelet vastag csontos karaj

A babot egy nappal a főzés előtt beáztatjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprózzuk, a szalonnát felkockázzuk, a kolbászt pedig felkarikázzuk. A bordákat megtisztítjuk, majd a borssal, sóval, cayenne-i borssal bedörzsöljük, és olajban megsütjük őket. Ezután a zaftba tesszük a hagymákat, a szalonnát, és megpirítjuk őket. Kevés lisztet teszünk bele, majd beleöntjük a babokat, a kukoricát, a kolbászt, a felnégyelt paradicsomot, és a kockákra vágott zöldpaprikát. kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezzük, majd visszatesszük bele a húsokat, és addig puhítjuk vízzel locsolgatva, amíg puha nem lesz. Végül hozzáöntjük a bort, így pároljuk még egy kicsit, és már kínálhatjuk is.

 

Evergladesi sült sonka - Amerika recept

 

Hány személyre: 15 személyre

 

» 5 kg sózott sonka

» 500 g sárgarépa

» 3 vöröshagyma 2 szegfűszeggel megtűzdelve

» szegfűszeg

» 5 szem bors

» 2 narancs

» 1 üveg mustár

» 1 kg barna cukor

A sonkát öblítsük át, csöpögtessük le, majd öntsük fel bőségesen vízzel és adjuk hozzá a feldarabolt répát, a szegfűszeges hagymákat és a szemes borsot. Takarékon fél napon át pároljuk, majd a levében hagyjuk kihűlni. Ezután szedjük le a héját, irdaljuk be és szúrjunk bele szegfűszegeket, valamint rakjuk rá a felcsíkozott narancs héját. Kenjük be a mustárral, kanalazzuk rá a cukrot és előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára.

Floridai grépfrútban pácolt garnélarák - Amerika recept

 

Hány személyre: 4 személyre

 

» 2,5 dl grépfrútlé-koncentrátum vagy szirup

» 2 gerezd  fokhagyma

» 3 ek. frissen felaprított koriander vagy  petrezselyem

» 1 ek. méz

» 2 tk. ketchup

» 1/2 tk.

» 1/4 tk. zúzott szárított paprika

» 1/2 kg garnélarák

» 2 tk. kukoricakeményítő

» 1 csésze rizs

» 1 ek. olívaolaj

» 1 piros kaliforniai paprika

» 2 zellergyökér

» 2 grépfrút

» friss koriander

A rákokat tisztítsuk meg és alaposan mossuk át. A grépfrútot hámozzuk meg és szedjük gerezdjeire.

A szirupot dolgozzuk össze a zúzott fokhagymával, a korianderrel, a mézzel, a ketchuppal, a sóval és a tört paprikával. Ebben pácoljuk a rákokat 20 percig. Ezután a rákokat vegyük ki belőle, a megmaradt levet pedig dolgozzuk össze a keményítővel.

Az olívaolajon süssük a rákot 2-3 percig, majd keverjük hozzá a felvágott paprikát és a zellert, a páclevet pedig öntsük rá. Néhány perc után adagoljuk a grépfrútot, majd 1-2 perces főzés után főtt rizzsel tálaljuk és korianderrel dekoráljuk.

Füstölt lazackrém - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4

 

» 1/2 kg füstölt lazac

» 6-7 paradicsom

» 10-12 zöldhagyma

» 1/2 jéghideg víz

A halat beáztatjuk a vízbe, 3 órát állni hagyjuk, közben kétszer cseréljük a vizet. Utána felaprítjuk.

A paradicsomot és a hagymát is felaprítjuk, majd a halhoz keverjük. Kevés vizet adunk hozzá.

Jól lehűtve, zsemle- vagy kifliszeletekkel tálaljuk.

Fűszeres, meleg gyümölcsdesszertek - Amerika recept

 

Hány személyre: 8-10

 

» 50 dkg félbevágott őszibarack

» 50 dkg félbevágott sárgabarack

» 2 alma

» 25 dkg eper

» 1 banán

» 3-4 ek. konyak

» 6 dkg méz

» 3-4 dkg cukor

» 1 kk. fahéj

» 1/2 kk. reszelt szerecsendió

» 6 dkg dió

Az almát meghámozzuk, és felszeleteljük, és a barackokkal és eperrel összeforgatjuk, majd tűzálló tálba rendezzük. A likőrt elkeverjük a cukorral, mézzel, fűszerekkel, majd a gyümölcsökre csorgatjuk. Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. A banánt meghámozzuk, és felszeleteljük, majd a gyümölcsökre tesszük, és még 10 percig sütjük.

Melegen, dióval díszítve tálaljuk.

Gesztenyés pulyka - Amerika recept

 

Hány személyre: 10

 

» 75 dkg gesztenye

» 2 dl tej

» 1 szikkadt zsemle

» 10 dkg vaj

» 30 dkg sertéshús

» 2 tojás

» 1/2 teáskanál bors

» 1 teáskanál majoránna

» 1 konyhakész 3 kg-os pulyka

» 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

» 10 dkg vékony bacon szalonna

» 50 dkg aszalt szilva

» 3 dl vörösbor

» 3 ek. cukor

» 3 szegfűszeg

» 1 vöröshagyma

» 25 dkg csiperkegomba

» 25 dkg rizs

» 2 ek. paradicsompüré

» 2 ek. liszt

A gesztenyét bevagdossuk, majd megsütjük, hogy a héja felrepedjen. Ekkor meghámozzuk, majd a megtisztított gesztenyét megfőzzük. Miután leszűrtük, tejet öntünk hozzá, és pépesre főzzük. Eközben a húst ledaráljuk, a zsemlét beáztatjuk, majd összegyúrjuk a hússal és a gesztenyével. Hozzáadunk még két ek. zsírt, a tojásokat, borssal, sóval, szerecsendióval fűszerezzük, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. A pulykát megsózzuk, és a gesztenyés tölteléket beleteszük, végül néhány fogpiszkáló segítségével összetűzzük. A bacon szalonnákat a pulykára tesszük, majd így sütjük 2-3 órát. Eközben a vörösborba tesszük a szilvát, a szegfűszeget, cukrot, és így pároljuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, és megpirítjuk a gombával együtt, majd beletesszük a rizst is, kevés vízzel felöntjük, és így pároljuk tovább. A hús levéhez hozzáadjuk a paradicsompürét, lisztet, sóval, borssal ízesítjük, majd egy külön tálba tálaljuk. A pulykát is tálra tesszük, körérakjuk a rizst, és már fogyaszthatjuk is.

Haiti narancsos csirkeleves - Amerika (USA) recept

 

Hány személyre: 6 személyre

 

» 1,5 l csikealaplé

» 5 dl frissen facsart narancslé

» 2 csillagánizs

» 1 tk. fekete bors

» A díszítéshez:

» narancsA frissen facsart narancslevet átszűrjük.

A húslevest felfőzzük, majd hozzáadjuk a narancslevet és takarékon egy fél óráig a tűzön hagyjuk. Közben a szegfűszeggel, a csillagánizzsal és a fekete borssal fűszerezzük. Ha elkészült átszűrjük és már tálalhatjuk is. A narancsot karikákra vágjuk és a levest ezzel dekorálhatjuk.

Halsaláta - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4

 

» 4 tengeri halszelet

» 5 dkg liszt

» 3 kk. só

» 4 kk. currypor

» 1 dl olaj

» 2-3 fej hagyma

» 3 dl borecet

» 1 ek. égetett cukor

» 3 ek. liszt

» 2 ek. vízA liszthez hozzákeverünk 1 kávéskanál curryport és 1,5 kávéskanál sót, majd a feldarabolt halat beleforgatjuk, és olajban megsütjük őket.

A hagymát felszeleteljük, majd az ecettel, cukorral, sóval és curryvel összekeverjük, és 10 percig főzzük.

A 3 evőkanál lisztet elkeverjük a vízzel, majd a hagymás keverékhez öntjük, és besűrítjük. Utána a halra öntjük, majd ha kihűlt, egy napra hűtőbe tesszük.

 

Hamburger - Amerika recept

 

Hány személyre: 4

 

» 30 dkg darált marhahús

» 30 dkg darált sertéshús

» 1 vöröshagyma

» 3 teáskanál worcester-szósz

» 2 teáskanál mustár

» 2 teáskanál ketchup

» 1/2 teáskanál őrölt bors

»

» olaj

» 4 hamburger-zsömle

» 4 salátalevél

» 1/2 lilahagyma

» 2 paradicsom

» 1/2 salátauborka

» 4 szelet sajt

A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, majd összegyúrjuk a darálthúsokkal, ketchuppal, mustárral,sóval és worcester-szósszal ízesítjük, majd kb. egy órát állni hagyjuk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, és lapos pogácsákat csinálunk belőlük, melyeket olajban megsütünk. A zsemléket elfelezzük, egy-egy salátalevelet teszünk bele, majd egy-egy hússzeletet, sajtot, erre a karikákra vágott paradicsomot, uborkát, hagymát. Tegyük be egy kicsit a mikroba vagy a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, és már fogyaszthatjuk is.

 

Hawaii kókuszos csirke - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4

 

» 4 csirkecomb

» 1/2 teáskanál fehér bors

»

» 2 teáskanál édesnemes paprika

» 2 tojás

» 8 ek. kókuszreszelék

» 6 ek. vaj

» 1/2 doboz ananász körszelet

» 1 narancs

» 20 dkg főtt rizs

» 10 dkg mazsola

A csirkecombokat megmossuk, elfelezzük, majd sózzuk, borsozzuk. A tojásokat összekeverjük a kókuszreszelékkel, és a combokat ebbe forgatjuk bele, majd vajban kisütjük őket. A mazsolát előre beáztatjuk, hogy megdagadjanak, ekkor forró vajon megfuttatjuk, és a rizshez adjuk. A tálakra tesszük a combokat, köré rizst rakunk, ananásszal és naranccsal díszítjük, és már kínálhatjuk is.

 

Homár amerikai módra - Amerika recept

 

Hány személyre: 4 személyre

 

» 4 homár

» só és bors

» földimogyoró-olaj

» 5 mogyoróhagyma

» 4 paradicsom

» 0,5 dl whisky

» 2 dl száraz fehérbor

» 2 dl halalaplé

» korall

» 20 g liszt

» 3 ek. tejszín

» 50 g vaj

» 0,4 dl konyak

A megtisztított homár farkát és ollóit távolítsuk el, daraboljuk fel, majd fűszerezzük be sóval ésborssal. Az olajon 5 perc alatt pirítsuk meg, vegyük ki és a szaftjában pároljuk üvegesre az összevágott hagymát. Ezután dolgozzuk hozzá a cikkelyekre vágott paradicsomot, a whiskyt, a bort és az alaplevet. Fűszerezzük sóval és borssal. Helyezzük bele a homárt és takarékon fél órán át pároljuk.

A korallt dolgozzuk össze a liszttel, a vajjal és a konyakkal. Keverjük a homárhoz és azonnal tálaljuk.

 

Káposztasaláta - Amerika recept

 

Hány személyre: 2

 

» 1-1,5 dl majonéz

» 1 csipet só

» bors

» pirospaprika

» 1 kk. cukor

» 1 ek. citromlé

» 1 ek. tej

» 1 kis fej káposzta

» 1 fej vöröshagyma

» 2-3 zellerszál

» 1-2 zöldpaprika

» 2 sárgarépa

» 3-5 retekA hagymát és a zellert felaprítjuk, a káposztát, a retket és a zöldpaprikát vékonyan felszeleteljük, asárgarépát lereszeljük.

A majonézt kikeverjük a tejjel, cukorral, sóval, borssal, paprikával és citromlével. Ráöntjük a zöldségekre és összeforgatjuk.

Hidegen tálaljuk.

 

Louisianai sertésborda - Amerika recept

 

Hány személyre: 6 személyre

 

» 2 csésze bébirépa

» 1 vöröshagyma

» 1 zöld kaliforniai paprika

» 1 piros kaliforniai paprika

» 2 gerezd fokhagyma

» 1 ek. fűszer

» 1,3-1,8 kg csontos sertésborda

» 1 doboz (40 dkg)paradicsomkonzerv

» 2 ek. víz

» 1 ek. kukoricakeményítő

» frissen főtt rizs

Dolgozzuk össze egy edényben a répát, az összevágott hagymát, a felkockázott paprikákat, a zúzott fokhagymát és a fűszer sót. A csontok mentén felvágott és fűszer sóval meghintet húst is tegyük az edénybe. A paradicsomot a levével együtt adjuk hozzá, helyezzünk rá fedőt és takarékon 6-8 órán át pároljuk. Ezután emeljük ki a zöldségeket és a húst, a visszamaradt levet pedig pihentessük 5 percig, majd szedjük le a zsírját. Ezután dolgozzuk bele a kukoricakeményítőt, egy kis fűszer sót és a vizet. Ha felfőtt tegyük bele a húst és a zöldségeket, miután felmelegedtek kanalazzuk a rizsre és már tálalhatjuk.

 

Marhabecsinált - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4-6

 

» 1 kg marhahús

» 2 kk. só

» 1 csipet bors

» 3 ek. olaj

» 2-3 fej vöröshagyma

» 2 dl víz

» 3-4 éretlen banán

A húst felkockázzuk, sóval, borssal ízesítjük, és olajon megpároljuk a felaprított hagymával együtt. Felengedjük a vízzel, és lefedve 1 órán át pároljuk. Beletesszük a felszeletelt banánt, és még 5-10 percig főzzük.

Nyárson sült marhahús - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4

 

» 1/2 kg rostélyos

» 2,5 dl szójaszósz

» 1 dl sherry

» 1,5 kk. gyömbér

» 4 ek. égetett cukor

» 2 kk. reszelt vöröshagyma

» 1 gerezd fokhagyma

» 16 db ananászdarabka

» 16 db apró gombafej

» 1 ek. kukoricakeményítő

» 2 ek. liszt

» 2 ek. ananászlé

A marhahúst felkockázzuk. A szójaszószból, sherryből, égetett cukorból, hagymából és zúzottfokhagymából páclét készítünk, majd a húst beleforgatjuk, és 3 órát állni hagyjuk.

Felváltva nyársra húzzuk a húst, a gombát, és az ananászt, majd 10-15 perc alatt megsütjük. Közben gyakran megforgatjuk.

A páclébe belekeverjük a keményítőt, tűzön besűrítjük, majd a hús mellé tálaljuk.

Őszibarackpite - Amerika recept

 

Hány személyre: 4

 

» 3 tojásfehérje

» 1 vaníliás cukor

» csipet só

» 12 dkg cukor

» darált dió

» 10 dkg zsemlemorzsa

» 1 kk. sütőpor

» őszibarack

A tojásfehérjét a vaníliás cukorral felverjük, beleszórjuk a kristálycukrot, a diót, sütőport és zsemlemorzsát.

Egy tűzálló tálba simítjük, úgy, hogy az oldalát is fedje, majd alacsony hőmérsékleten 40 percig sütjük.

Amikor kihűlt, a felszeletelt őszibarackot elrendezzük rajta.

tejszínhabbal tálaljuk.

Padlizsán Louisiana-módra - Amerika recept

 

Hány személyre: 2

 

» 1 padlizsán

» 2 fej vöröshagyma

» 2-3 zöldpaprika

» 1 gerezd fokhagyma

» 1 dl olaj

» 2-3 paradicsom

» 3-4 ek. felaprított petrezselyem

» só, bors

» ételízesítőA padlizsánt tűzálló tálba tesszük, és sütőben egészben megsütjük. Utána félbevágjuk, és kanállal kikaparjuk a belsejét.

A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és megpároljuk, majd hozzáadjuk a felaprítottparadicsomot és paprikát és a petrezselymet. Amikor sűrű, levesszük a tűzről. Ha kihűlt hűtőbe tesszük 3-4 órára. Pirítóshoz kínáljuk.

Pulykasült-kolbászos, gesztenyés töltelékkel - Amerika recept

 

Hány személyre: 15

 

» 4-6 kg-os pulyka

»

» 10 dkg vaj

» Töltelék:

» 1/2 kg héjas gesztenye

» 10 dkg nem friss fehér kenyér

» 3 dl tej

» 1 fej vöröshagyma

» 4-6 zellerszár

» 2 dkg vaj

» 40 dkg serA pulykát kívül, belül bedörzsöljük sóval. Megtöltjük a töltelékkel, majd olvaszott vajat locsolunk rá, és alufóliába csomagolva, közepes hőmérsékleten 4-5 órát sütjük, utána kicsomagoljuk és fél órát pirítjuk.

 

Töltelék készítése: A gesztenyék héját bevágjuk, és megsütjük. Meghámozzuk, majd megdaráljuk. A kenyeret felkockázzuk, beáztatjuk a tejbe, majd szintén megdaráljuk. A hagymát és a zeller zöldet felaprítjuk, és vajon megpároljuk. A kolbászt is ledaráljuk, majd a hagymára tesszük, kicsit megsütjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk.

 

Savanyú lazac - Hawaii recept

 

Hány személyre: 6

 

» 12 szelet füstölt lazac

» 1 dl ecet

» 2 kk. cukor

» 1/2 kk. erőspaprika

» 1/4 kg gyöngyhagyma

» 2 paradicsom

A halat 3 órára hideg vízbe tesszük.

Az ecetbe belekeverjük a cukrot és a pirpspaprikát, majd felforraljuk. A hagymákat félbevágjuk. A halakat a paradicsomkockákkal és a hagymákkal együtt zárható üvegbe rétegezzük. Rátöltjük az ecetes levet, majd megvárjuk, míg kihűl, és 2 napra hűtőbe tesszük.

Rozskenyérrel, előételként tálaljuk.

Sertéshús földimogyoróval - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4-6

 

» 1 kg sertéshús

» 3 ek. olaj

» 10 dkg darált földimogyoró

» 4 ek. szójaszósz

» 1 mokkáskanál chili fűszerkeverék

A húst felkockázzuk, majd olajon megpároljuk. Belekeverjük a többi hozzávalót, majd lefedve, 45 percig lassú tűzön puhára főzzük. Közben sűrűn megkeverjük. Lehet, hogy kevés vízzel fel kell engedni.

Rizzsel tálaljuk.

Sült csirke - Amerika recept

 

Hány személyre: 4

 

» 2 kk. só

» 1 csipet bors

» pirospaprika

» 2 1/2 dl paradicsomlé

» 1 kk. mustár

» 1 babérlevél

» 4-5 kk. ételízesítő

» 1/2 dl ecet

» 1 kk. cukor

» 2-3 gerezd fokhagyma

» 3-4 ek. olaj

» 1 kg-os csirke

» 3 fej vöröshagyma

A paradicsomlébe belekeverjük a mustárt, babérlevelet, pirospaprikát, ételízesítőt, ecetet, cukrot, olajat és az összezúzott fokhagymát. sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön 10 percig főzzük. A csirkét negyedeljük, sóval, borssal ízesítjük, majd tűzálló tálba tesszük. A hagymát felszeleteljük, majd a húsra szórjuk. Rálocsoljuk a mártást, majd előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Utána megfordítjuk, és készre sütjük. Közben sűrűn locsoljuk meg a mártással.

Sült sonka banánszeletekkel - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4

 

» 4 szelet 2 cm vastag sonka

» 2 éretlen banán

» 15 dkg égetett cukor

» 5 dkg kókuszreszelék

» 4 ek. citromlé

» 2 ek. vaj

A sonkát egy kikent tűzálló tálba fektetjük, és rátesszük a felszeletelt banánt. Rászórjuk a cukrot és a kókuszt, majd rálocsoljuk a citromlevet. Kis vajdarabokat teszünk a tetejére és közepes hőmérsékleten megsütjük.

Sülttök-pite - Amerika recept

 

Hány személyre: 4

 

» 3 tojás

» 10 dkg pirított cukor

» 40 dkg főtt sütőtök

» 2 dl tej

» csipet só

» 1 kk. fahéj

» 1/2 kk. reszelt szerecsendió

» 1 ek. zselatin

» 4 ek. víz

» 6 dkg cukor

» tejszínhab

» Pitetészta:

» 3 tojásfehérje

» 1 vaníliás cukor

» csipet só

» 12 dkg cukor

» darált dió

» 10 dkg zsemlemorzsa

» 1 kk. sütőpor

A tojásfehérjét a vaníliás cukorral felverjük, beleszórjuk a kristálycukrot, a diót, sütőport és zsemlemorzsát.

Egy tűzálló tálba simítjük, úgy, hogy az oldalát is fedje, majd alacsony hőmérsékleten 40 percig sütjük.

 

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a pirított cukorral, majd beledolgozzuk a sötőtököt,tejet és fűszereket. Sűrűre főzzük, majd a vízben feloldott zselatint belekeverjük.

A fehérjét habbá verjük a cukorral, majd a kihűlt tökös keverékhez adjuk.

Rásimítjuk a tésztára, és tejszínhabbal tálaljuk.

Tengeri halleves - Hawaii recept

 

Hány személyre: 4

 

» 40 dkg tengeri hal

» 50 dkg szalonna

» 2 fej hagyma

» 4 burgonya

» 4 dl forró víz

» 1 dl tejszín

» 2 dl tej

» 1,5 kk. só

» 1 csipet fehérbors

» 1 csipet gyömbér

A szalonnát felaprítjuk, majd megpirítjuk, kiszedjük a zsírból, és beletesszük a kis kockákra vágot halat. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, majd lefedjük, és 5 percig pároljuk.

A burgonyát feldaraboljuk, majd a halhoz adjuk a vízzel együtt. Lefedve fél óráig főzzük. Utána levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejet, tejszínt és a fűszereket.

Melegen tálaljuk.

Tennessee-leves - Amerika recept

 

Hány személyre: 4

 

» 40 dkg marhahús

» 20-40 dkg csirkehús

» 2 kk. só

» 2 burgonya

» 1 fej vöröshagyma

» 10 dkg főtt rizs

» 40-50 dkg szemes kukorica

» 1/2 kg paradicsom

» 1-2 kk. só

» csipet bors

» pirospaprika

» 2 l víz

A marhahúst felkockázzuk, majd a csirkével együtt fedő alatt megfőzzük. Amikor puha, kiszedjük, a csirkét kicsontozzuk, és felszeleteljük.

A lében megfőzzük a többi hozzávalót, majd visszatesszük a húsokat, és melegen tálaljuk.

 

Vagdalthús crede módon - Amerika recept

 

Hány személyre: 6

 

» 80 dkg darált hús

» 1 fej vöröshagyma

» 2-3 zöldpaprika

» 2 dl paradicsomszósz

» só, bors

» ételízesítő

» 1 ek. felaprított petrezselyem

» 3 dkg zsemlemorzsa

» 1/2 dl tej

» 2 kk. mustár

» pirospaprika

» borsikafű

» 2 tojás

A hagymát és a zöldpaprikát felaprítjuk, a paradicsomszószt sóval borssal, ételízesítővel elkeverjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Tepsibe simítjuk, majd közepes hőmérsékleten másfél órát sütjük. Utána kiborítjuk a tepsiből.

Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

Édességek

Márványos brownies (Marble fudge brownies)

 

hozzávalók 6 főre

A formákhoz (6 db IKEA mini szuffléforma):

egy kanál puha vaj

két ek cukrozatlan kakaópor

A csokis masszához:

127 g 60%-os csokoládé(haladóknak 70%)

127 g vaj

2 nagy tojás

3/4 pohár cukor

1/2 pohár liszt

egy csipet só

A krémsajtos masszához:

1/4 pohár cukor

250 g Philadelphia sajtkrém

1 tk vaniliaesszencia

1 nagy tojás

elkészítés

 

A formákat kivajazzuk, kakaóporral "kilisztezzük".

A krémsajtos massza hozzávalóit robotgéppel kikavarjuk.

A csokis masszához vízfürdő felett felolvasztjuk a vajat és a csokoládét. Mikor kissé kihűl, hozzákavarjuk a többi hozzávalót. Csak épp addig keverjük, amíg homogénné nem válik.

A kis formákat kétharmadig töltjük a csokis masszával, majd egyenlően elosztjuk a sajtkrémet is a tetejükön. Egy villával 2-3 kavaró mozdulattal márványos mintát varázsolunk és már toljuk is be a 150 fokos sütőbe.

Pontosan 35 percig sütöttem. Kicsit kiemelkedett a formából és minden félelmem ellenére nagyon szépen ki lehetett őket borítani. Nagyon-nagyon finom!

Brownie 2.

 

hozzávalók 6 főre

185 g vaj

185 g étcsoki (legalább 65 %-os kakaótartalmú)

3 tojás

150 g kristálycukor

1 ek vaníliás cukor

55 g liszt

55 g darált dió

csipet

elkészítés

 

Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és csokoládét. Hűlni hagyjuk.

A tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük.

A lisztet elvegyítjük a finomra darált dióval és a csipet sóval.

A kihűlt csokis vajat hozzákeverejük a tojásos masszához, majd a lisztes-diós egyveleget is beleforgatjuk. Az egészet simára keverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (egy kb. 27 x 18 x 3 cm-esbe) simítjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 17 percig sütjük. A brownie sütésekor különösen fontos, hogy sikerüljön eltalálni, mikor vesszük ki a sütőből: akkor jó, amikor a teteje már szilárd, belülről pedig sötét és ragacsos.

 

Brownie 1. Amerikából

 

hozzávalók 10 főre

A tésztához

2 dl víz

22 dkg vaj

4 evőkanál keserű kakaópor

25 dkg finomliszt

40 dkg kristálycukor

1 evőkanál szódabikarbóna

1 dl natúr joghurt

2 tojás

1 csomag vaníliás cukor

A tepsi kikenéséhez

2-3 dkg vaj

elkészítés

                                                          

 

A vízben felforraljuk a vajat és a kakaót, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.

Kivajazott tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lángon (200 fok, légkeveréses sütőben 180 fok) kb. 20-25 percig sütjük.

A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítjük. Amikor a cukor felolvadt benne, akkor keverjük bele a diót. Ezt a masszát egyenletesen a kisült tészta tetejére kenjük, s csak akkor szeleteljük fel a süteményt, amikor ez a bevonat megszilárdult rajta. (Kb. 50 darab lesz belőle, 1 db 157 kcal)

 

Krémsajtos brownie

 

hozzávalók 6 főre

125 g étcsokoládé (min. 65 %-os kakaótartalmú)

125 g vaj

2 tojás

150 g kristálycukor

1 ek vaníliás cukor

75 g finomliszt

csipet

200 g krémsajt (pl. Philadelphia)

elkészítés

 

A vajat az étcsokival vízgőz felett összeolvasztjuk, félretesszük hűlni.

A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt vajas csokit.

A sót és a lisztet is beleöntve simára keverjük a tésztát.

A massza felét sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb. 27 x 18 x 3 cm-esbe) öntjük, beborítjuk a vékony szeletekre vágott sajttal és rásimítjuk a maradék tésztát úgy, hogy teljesen elfedje a sajtszeleteket.

180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (légkeverésen) kb. 17 percre. Közben folyamatosan ellenőrizzük, akkor jó, amikor a teteje már megszilárdul, a belseje pedig puha és nedves marad.

 

Amerikai palacsinta

hozzávalók 4 főre

1,5 dl tej

2 egész tojás és 1 tojásfehérje

40 g (2 ek) olvasztott vaj

20 g (1 ek) nádcukorszirup vagy juharszirup

20 g (1 ek) porcukor

200 g finomliszt

1 cs sütőpor

elkészítés

 

Simára keverjük a tejet, a 2 egész tojást, az olvasztott vajat, a szirupot, a cukrot, az átszitált lisztet és a sütőport. A tésztának sűrű, lágy folyamban kell lecsorognia a merőkanálról. Letakarva hűtőben pihentetjük legalább 2 órát.

Közvetlenül a sütés előtt puha habbá verünk egy tojásfehérjét és a palacsintatésztába forgatjuk.

Felforrósított serpenyő közepére 4 evőkanálnyi tésztát csurgatunk és szép világosbarnára sütjük a palacsinta mindkét oldalát.

Konyharuhával letakarva melegen tartjuk a palacsintákat, amíg a többit kisütjük.

Frissen, juharsziruppal tálaljuk.

 

 

Pufók palacsinták

 

hozzávalók 3 főre

3 nagyobb tojás

120 g finomliszt

1 kávéskanál sütőpor

1,5 dl tej

csipet

Feltétnek (szabadon variálható)

narancslekvár

reszelt keserűcsokoládé

banán

vagy ízlés szerint bármi egyéb

elkészítés

 

A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, a sárgájához lisztet, sütőport és tejet adunk, sima tésztává keverjük.

A tojásfehérjéből a sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan adjuk hozzá a tésztához.

Közepes lángon melegítsünk fel egy palacsintasütőt, és egy kanálnyit öntsünk bele, elég egy kisebb kört sütni, hogy egyszemélyre is többemeletes kis tornyot építhessünk majd belőlük.

Ha az egyik oldala szép barnára sült, szórjuk meg a kívánt feltéttel (én ez alkalommal reszelt csokit, és tejszínnel, kanálnyi narancslével elkevert narancslekvárt használtam), majd süssük meg a másik oldalát is.

Pakoljuk tányérra feltornyozva úgy, hogy az egyes rétegek közé, és a torony tetejére is teszünk némi feltétet.

 

Citromszelet

 

hozzávalók 4 főre

A tésztához:

100 g vaj

25 g nádcukor

140 g tönkölyliszt

csipet

A citromkrémhez:

200 g nádcukor

2 tojás

2 nagy citrom lereszelt héja és leve

25 g tk tönkölyliszt

1 tk vaníliaaroma/ vaníliás

elkészítés

 

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót, tovább keverjük. Kb. 5 perc alatt kialakul a tészta.

Fél órát a hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

Ezalatt elkészítjük a citromos részt. A tojásokat felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a citromok lereszelt héját és levét, a vaníliaaromát, végül a sütőporos lisztet, és összedolgozzuk.

A sütit kikapjuk a sütőből (vigyázat, éget!), ráöntjük a citromos krémet, s további 15 percig sütjük.

Forrón meghintjük porcukorral.

 

New York cheesecake

 

hozzávalók 4 főre

15 dkg teljes kiőrlésű keksz (pl. zabkeksz -a győri Zabfalatok tökéletesen megfelel)

5 dkg vaj

80 dkg tejszínes krémsajt (Philadelphia)

20 dkg tejföl

15 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

4 dkg étkezési keményítő

4 tojás

formához

elkészítés

 

A sütőt 180 fokra melegítjük. A formát kivajazzuk,sütőpapírral kibéleljük.

A kekszet aprítógépben összemorzsoljuk, de ez megoldható egy fagyasztózacskó és egy nyújtófa segítségével is.

A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összegyúrjuk.

A masszát a tortaforma aljába tesszük és laposra nyomkodjuk alapnak, ehhez jó szolgálatot tesz egy bögre alja. A sütőben (középen, légkeverésnél 160 fokon) 10 percig sütjük.

Közben a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és gyorsan belekeverjük a keményítőt.

A masszát a süteményalapra kenjük, és a sütőben (középen) ugyanazon a hőfokon 1 órát sütjük. A tortát késsel elválasztjuk a forma oldalától és hűlni hagyjuk.

Amerikai almás pite

 

hozzávalók 6 főre

Tésztához:

35 dkg liszt

18 dkg kockákra vágott vaj

2 ek porcukor

csipetnyi

0,3 dl víz

Töltelékhez:

80 dkg alma

13 dkg cukor

2,5 ek liszt

1 kk őrölt fahéj

1/4 kiskanál reszelt

elkészítés

 

A sötőt 180°C-ra bemelegítjük.

A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.

A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk.

A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a széleket összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral szórjuk.

A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük.

A formában, melegen, vagy hidegen tálaljuk.

 

Omlós almás pite tej-és tojásmentesen

hozzávalók 4 főre

Omlós tésztához

20 dkg liszt

10 dkg Liga margarin

10 dkg cukor

1 ek kukorica keményítő

1 csipet só

víz vagy zabtejszín

Töltelékhez

5 db nem túl leves alma

15 dkg cukor

őrölt fahéj

5 dkg Liga margarin

 

elkészítés

A lisztet elmorzsoljuk a még hideg  margarinnal és a keményítővel. Egy tál közepére halmozzuk és mélyedést készítünk a közepébe.

A cukrot, sót elkeverjük a vízzel vagy a zabtejszínnel és a mélyedésbe öntjük. Nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a margarinos liszttel. Ha túl kemény lenne vagy nagyon morzsálódna, és nem állna össze a tésztánk, nyugodtan tehetünk még hozzá vizet.

2 cipót formálunk belőle és fél óráig hideg helyen pihentetjük.

Lisztezett deszkán mindkét cipót vékonyra nyújtjuk.

Kibélelünk az egyik tésztalappal egy kerek (gyümölcs) tortaformát (melyet zsíroztunk, liszteztünk), villával megszurkáljuk.

A megmosott és időközben cikkekre szeletelt almával körben kibéleljük a tésztánkat.

A fahéjas cukorral egyenletesen megszorjuk az almákat.

Margarindarabkákat szórunk a tetejére és beborítjuk a másik tésztalappal, melynek a közepébe 2 db kb. 5ml nagyságú lyukat fúrunk.

Tetejét megkenjük olvasztott mézzel,hogy szép fényes és piros legyen.

Előmelegített sütőben rózsásra sütjük, a formában hagyjuk kihűlni és mint a tortát szeleteljük.

 

Hagyományos csokis muffin 2. (rumos-meggyes)

hozzávalók 6 főre

4 ek baracklekvár

15 dkg margarin

2 tojás

15 dkg cukor

15 dkg liszt

1 cs vaníliás cukor

1/2 cs sütőpor

5 dkg keserű kakaópor

2 ek rum

2 ek tej

5 dkg tört csokoládé

néhány szem magozott meggy

 

elkészítés

 

A lekvárt habosra keverjük a margarinnal és a tojásokkal, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül beleforgatjuk a tört csokoládét és a meggyet. Ha nagyon sűrű, még néhány kanál tejet adunk hozzá.

Egy muffintepsit kibélelünk muffinpapírral, és belekanalazzuk a tésztát. (12 db lesz belőle.)

Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig (tűpróbáig) sütjük.

sütési hőfok: 170 °C

sütési mód: alul-felül sütés

 

Sajttorta

hozzávalók 4 főre

20 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (Hobbit)

10 dkg vaj

5 doboz natúr tejszínes krémsajt (Philadelphia)

15 dkg cukor

1 ½ ek finomliszt

1 dl tejföl

1 vaníliarúd

2 citrom

3 tojás

30 dkg málna

1 zacskó piros tortazselé

 

elkészítés

 

A kekszet durvára daráljuk, vagy összezúzzuk. A vajat felolvasztjuk, majd összekeverjük az összezúzott keksszel. Egy 24 cm átmérőjű tortaformába tesszük, és egyenletesen eloszlatjuk. 160 fokos előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

A sajtkrémet a cukorral robotgép segítségével összedolgozzuk. A sajtot a liszttel, a tejföllel és a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejével tovább keverjük. Belereszeljük a citromok héját, majd a tojásokat is a masszába tesszük. Jól összedolgozzuk, szinte habosra keverjük. A masszát ráöntjük a kihűlt kekszre, és 50 perc alatt megsütjük a tortát. Amikor kihűlt pár órára vagy akár egy éjszakára tegyük hűtőbe.

Tálaláskor a formából kivesszük, és a tetejére tesszük a málnát, ami lehet friss és mélyhűtött is. Mélyhűtött esetén a levétől csepegtessük le. A leírás szerint elkészített tortazselét ráöntjük. Azért várjuk meg, amíg a zselé megdermed.

 

 

Kakaós muffin málnával

hozzávalók 4 főre

20 dkg liszt

15 dkg barna cukor

8 ek kristálycukor

5 dkg kakaópor (nem instant!)

2 evőkanál sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

6 dl tej

10 dkg vaj (sótlan)

1 tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag Dr Oetker tejszín ízű pudingpor

10 dkg málna

elkészítés

 

3 dl tejjel és 8 ek kristálycukorral keverjük ki a pudingport. Gyakori kevergetés mellett forraljuk fel a pudingot.

Egy kis vízzel öblítsünk ki egy négyzet alakú edényt (alacsony peremmel), és öntsük bele a pudingot. A még forró pudingba nyomjuk bele félig, szépen sorban, a málnaszemeket. Hagyjuk teljesen kihűlni a pudingot, majd vágjuk fel egyenlő részekre úgy, hogy a málnák ne sérüljenek meg.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakóport, barnacukrot, csipet sót keverjük alaposan össze.

A szobahőmérsékletű tejet a tojással, és a felolvaszott vajjal keverjük össze. A lisztkeverékhez adjuk hozzá a tojásos tejet. Keverjük alaposan össze, amíg csomómentes nem lesz.

Béleljük ki a muffinsütűt sütőpapírral, majd helyezzünk az aljára egy málnás puding csíkot. Töltsük rá a muffinsütő 4/5 -ig a tésztát.

190 celsius fokos előmelegített sütőbe süssük 20-25 percig.

 

A legegyszerűbb muffin

hozzávalók 6 főre

2 bögre liszt

1 bögre cukor

1 bögre tej

0,5 bögre olaj

1 tojás

1 cs sütőpor

1 bögre=250 ml

 

elkészítés

A lisztet a sütőporral elvegyítjük.

A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is.

Végül az egészet elkeverjük.

A muffin formákat kivajazzuk vagy muffin papírral béleljük.

A masszát a formákba öntjük és 175-180 fokon tűpróbáig sütjük.

 

Dupla csokis muffin

hozzávalók 4 főre

23 dkg finomliszt

2,5 dkg kakaópor

2 tk sütőpor

10 dkg étcsokoládé

10 dkg fehér csokoládé

3 dl tejföl

2 tojás

8 dkg barnacukor

8 dkg vaj

1/2 tk szódabikarbóna

elkészítés

 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojást felverjük és jól elkeverjük a tejföllel, a cukorral és az olvasztott vajjal.

A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával átszitáljuk, hozzáadjuk a kakaóport és az apróra összetört csokoládékat.

Ezt a tojásos keverékhez adjuk és enyhén összekeverjük.

A tésztát 12-es muffin formában egyenletesen eloszlatjuk és kb. 20 perc alatt megsütjük. Melegen tálaljuk.

 

Diós palacsintatorony

hozzávalók 6 főre

palacsintákhoz

4 tojás

60 g szobahőmérsékletű vaj

100 g liszt

1 tk 100 %-os vanília kivonat

280 ml tej

1 ek kristálycukor

olaj a sütéshez

töltelékhez

150 g darált dió

2 ek házi vaníliás cukor

400 g házi sárgabarack lekvár

tálaláshoz

juharszirup

 

elkészítés

Egy tálban a vajat habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat. Utána a lisztet, cukrot és tejet is apránként beletéve simára keverjük a tésztát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáadjuk a masszához.

A darált diót elkeverjük a vaníliás cukorral, a lekvárt pedig előkészítjük, hogy kéznél legyen.

A palacsintasütőnket felforrósítjuk, kevés olajat teszünk bele és a sütő méretétől függően persze, (esetemben) majdnem egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele: a csuklónkkal körkörös mozdulatokat téve eloszlatjuk a palacsintatésztát a formában. Készre sütjük ezt az oldalát (nem kell megfordítani, a másik felét nem sütjük meg!) és mehet is egy nagyobb tányérra: rögtön megkenjük lekvárral (bőven tegyünk az egyes rétegekre lekvárt, akkor lesz igazán finom). Jön a következő palacsinta, ha kész az egyik oldala, a tányérra tesszük, ezt a réteget a darált dióval hintjük meg (ezzel is bőkezűen bánjunk!). És így tovább, míg a tészta el nem fogy, jobban mondva az utolsó előtti palacsintáig, ugyanis az utolsó palacsintát a sült oldalával felfelé borítjuk a tányérra, lezárva ezáltal a lerakást.

Nem marad más hátra, mint egy nagyobb átmérőjű tésztaszaggató segítségével a tornyok kivágása a rakott palacsintából. Az így kapott palacsintatornyokat tányérokra helyezzük és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

 

Sajtos muffin

hozzávalók 4 főre

240 g liszt

1 ek sütőpor

1 kk

90 g reszelt sajt (pl. edámi)

1,7 dl tej

1 tojás

1 ek mustár

1 kk dijoni mustár

50 g vaj, megolvasztva

1 ek köménymag (egész!)

 

lkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a sót, a sajtot és a köménymagot.

Az enyhén felvert tojást elkeverjük a tejjel és hozzáöntjük a lisztes egyveleghez. Az olvasztott vajat és a mustárokat úgyszintén, majd pár mozdulattal összevegyítjük a tálban lévő összes hozzávalót.

A tésztát kivajazott, vagy papír kapszlikkal bélelt (standard, 12-es) muffin forma mélyedéseibe igazságosan elosztjuk.

Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük a sajtos muffinkat.