97.
könyv
Tartalomjegyzék
Finom
zöldség egyveleg. / Zöldségétel /
Grillezett
zöldségek camembert sajtokkal
Kefires
cukkíni. / Zöldségétel /
Lazacfilé,
zöldségekkel töltve újburgonyával, spárgaragun
Ropogós
cukkíni tejfölös hagymával
Szűzpecsenye
zöldséges tésztaágyon
Zöldséggel
töltött kávés palacsinta
¨
Elkészítés: 60
perc + 24 óra Nehézség: 1
¨
Hozzávalók: 3
kg felkockázott tök (cukkíni), 40 dkg cukor, 4 dkg citromsav, 4,2 l. víz, 1 l.
ananászszörp.
A tököt körömnyi kockákra vágom, 2 l. vízben
elkeverek 4 dkg citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni hagyom.
Másnap 2 l. vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a lecsöpögtetett tököt
kb. 2 percig a szirupban főzöm. Ezután leszűröm. A lét kiöntöm (de szirupként
savanyítva citromsavval és aromával, üdítőnek is felhasználható). 1 l.
ananászszörpből, 2 dl. vízből és 15 dkg cukorból szirupot főzök, a tökre öntöm
(már ne forraljuk!) és azonnal üvegekbe töltöm. Száraz dunsztba tesszük.
¨
Nehézség:
1
¨
Hozzávalók: 5
kg felkockázott tök, 2 evőkanál. ecet, 50 dkg cukor, 0,5 dl citromlé, 1 l.
ananászszörp, 3-4 db szegfűszeg.
Elkészítése:
3 l. vizet az ecettel felforralunk, belerakjuk a tököt, 3 percig
forraljuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. A cukrot 8 dl vízben elkeverjük,
felforraljuk, hozzáadjuk a citromlét, a szörpöt és a szegfűszeget, ha felforrt
belerakjuk a tökkockákat, és ismét felforraljuk. Azonnal üvegekbe szedjük, és
száraz dunsztba rakjuk.
¨
Hozzávalók: 60
dkg sertésszűz, 3 ek. olaj, 1 csomó újhagyma, 2 zöldpaprika, 40-50 dkg cukkíni,
só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 2 keményebb
paradicsom
A húst vékonyabb csíkokra vágjuk, és egy
serpenyőben, az olajban állandóan kevergetve, fehéredésig sütjük. 1-2 perc
különbséggel először a karikára vágott hagymát, majd a cikkekre szeletelt
zöldpaprikát adjuk hozzá, végül a csíkokra metélt cukkíni kerül a serpenyőbe.
Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve
puhára pároljuk. Közvetlenül tálalás előtt beleforgatjuk a meghámozott,
cikkekre vágott paradicsomot. Egytálételként kínáljuk. (A paradicsom héját
könnyen lehúzhatjuk, ha a szemeket forrásban lévő vízbe dobjuk: fél perc múlva
kiemeljük, és azonnal hideg vízbe mártjuk.)
¨
Ugyanúgy
készül, mint a bolgár padlizsán.
¨
80 dkg
cukkíni, só, 1 adag bolgár mártás, a sütéshez olaj
Meghámozzuk,
fél centi vastag szeletekre vágjuk a cukkínit, és besózva 20 percig állni
hagyjuk. Ezután a levet leitatjuk róla, és a szeleteket olajban megsütjük.
Papírtörülközőre terítve a felesleges olajat lecsepegtetjük róluk, egy tálon
elrendezzük őket, a jéghideg bolgár mártást külön edényben kínáljuk.
¨
250 g cukkíni,
2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, só, fekete bors, 4 evőkanál vaj vagy
margarin, 4 szelet borjúmáj (1 cm vastag, 125-125 g), 5 evőkanál vörösbor
¨
Előkészítés: 10 perc
¨
Főzés: 20 perc
1.
A cukkínit megmossuk, megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk, a hagymát is
megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Lapos tányéron összekeverjük a lisztet, a
sót és a borsot.
2.
Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál vajat. Beletesszük a cukkínit, és
a hagymát majd 10 percig pároljuk, amíg kész nem lesz. Tálra helyezzük át, és
lefedve melegen tartjuk.
3.
Ugyanabban a serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat. A májat megforgatjuk a
lisztes keverékben, a felesleges lisztet lerázzuk, és a májat minden oldalon 3
percig sütjük a vajban. A zöldség mellé helyezzük, és melegen tartjuk.
4.
A bort a serpenyőbe töltjük és felforraljuk, közben a letapadt sült részeket
felszedjük az edény aljáról. A mártást a májra öntjük, és azonnal tálaljuk.
¨
3 közepes
nagyságú cukkíni, 2 újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 g feta sajt, 1 nagy
paradicsom, 4 l víz, só, 3 evőkanál olívaolaj, 1 l tyúkhúsalaplé, 300-400 g
Capellini tészta (apró, kalapformájú olasz tészta, durumlisztből készül),
fekete bors
¨
Előkészítés:
10 perc
¨
Főzés: 15 perc
1.
A cukkínit megmossuk, a végét levágjuk, és hámozatlanul ujjnyi vastag csíkokra
vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és 3 cm hosszú darabokra
aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A sajtot
szétmorzsoljuk. A paradicsomot megmossuk, majd szárazra törölgetjük; először
négy részre, majd a magok eltávolítása után apró kockákra vágjuk.
2.
Nagy fazékban felforraljuk a vizet, megsózzuk. Közben az olajat nagy
serpenyőben mérsékelt lángon felforrósítjuk, a cukkínicsíkokat beletesszük. Kb.
10 percig pároljuk, amíg a cukkíni kissé meg nem barnul. Hozzáadjuk az
újhagymát és fokhagymát, további 1 percig pároljuk. Beleöntjük a
tyúkhúsalaplevet, az egészet felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről, és meleg
helyre tesszük.
3.
A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk és megfőzzük, de nem túl puhára. Jól
lecsorgatjuk róla a vizet, nagy, lapos tálra helyezzük. A zöldséget
összekeverjük a tésztával, sóval és borssal ízesítjük, rászórjuk a
sajtmorzsákat és paradicsomdarabokat. Azonnal tálaljuk.
¨
Hozzávalók: 40
dkg cékla, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkíni, 1 kávéskanál olaj, só, ecet,
gyömbér, bors.
A
nyers céklát, répát és a hámozatlan cukkínit a reszelő nagy lyukán lereszeljük,
és egy picit besózzuk. Az ecetből, olajból öntetet készítünk, amit ízesítünk
sóval borssal és reszelt, vagy őrölt gyömbérrel. A kész salátát salátalevélen
tálaljuk.
¨
4 főre
¨
70 dkg borjú
diója, 15 dkg vegyes zöldség / répa, cukkíni, zöldpaprika / 8 dkg vaj, 6 dkg
liszt, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves kockából, 2 ek. citromlé, 1 mk.
citromhéj, fél cs. vágott petrezselyem, só, bors
A
húst egyenlő nagyságúra vágjuk, kiveregetjük, sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd
serpenyőben a felhevített vajon szép pirosra sütjük mindkét oldalát, majd
kivesszük egy lábasba.
A
vajra a maradék lisztet rászórjuk, felengedjük a húslevessel, csomómentesre
keverjük,
Felforraljuk,
és a húsra öntjük, ízesítjük sóval, borssal, citromhéjjal, majd mérsékelt tűzön
pároljuk, amikor majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket, a bort és a
citromlevet,
Amikor
elkészült, egy tálon elrendezzük a húst, tetejére tesszük a zöldséges mártást,
meghintjük petrezselyemmel.
Párolt
rizs illik hozzá.
¨
Elkészítési
idő: 40 perc + érlelés és pihentetés
¨
Hozzávalók: 60
dkg cukkíni, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1
evőkanál cukor, 1 kiskanál chiliszósz
¨
A tésztához: 8
dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors
¨
A sütéshez:
olaj
A
szójaszószt a sherryvel, a borecettel, a cukorral és a chiliszósszal
összekeverjük, majd a megtisztított és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit
beleforgatjuk.
Legalább
fél órán át, érleljük. A lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk,
sóval, őrölt borssal ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük. A
cukkíniszeleteket lecsepegtetjük, a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró
olajban aranysárgára sütjük.
Az
olajból kiemelve lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás
kíséretében.
¨
Hozzávalók: 4
dkg teljes őrlésű lisztből készült széles metélt, 80 dkg kockára vágott
cukkíni, 3 dkg reszelhető sajt, 0,5 l víz, '/2 teáskanál tengeri só, 2 dkg vaj,
3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál vegeta, 1 tojássárgája, 2 evőkanál
tejszín.
Elkészítése:
a tésztát puhára főzzük a sós vízben. Az olvasztott vajban megforgatjuk a
cukkínit, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a vegetát,
közepes lángon 15 percig főzzük.
A
cukkíni felét félretesszük a holnapi fehérjeebédhez, a másik felét elkeverjük a
tésztával.
A
tojássárgájából és a tejszínből habarást készítünk és fellazítjuk vele a
tésztás cukkínit, reszelt sajttal megszórva forrón tálaljuk.
A
vékonyan lehámozott és ujjnyi karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára
vágott húsos zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet
tisztított tormát téve közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel,
ízesítjük ízlés szerint sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral,
tárkonnyal, jól felforraljuk, és forrón a cukkínire öntjük, melynek tetejére
tettük a megfőtt fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert.
Az üvegeket lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.
¨
Hozzávalók: 40
dkg zsenge cukkíni, 10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál
olaj, 5 dkg hagyma, só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű.
Először
elkészítjük a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük,
és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk.
Ez után hidegvizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük,
és új vízben, ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval,
ételízesítővel és 10 percig pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk. A cukkínit
kettévágjuk, a belét kiszedjük hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon /a héja rajta
marad/. A hagymát megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel
felengedjük. Beletesszük a felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk.
Mellétesszük az elkapart csirkemájat, a cukkíni belsejét, és az egészet
átpirítjuk. Melegen hozzátesszük a petrezselymet, borsikát, ételízesítőt és
összekeverjük a kásával.
Az
egészet jól összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkínit.
Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel lefele, és annyi húslevet öntünk rá hogy
ellepje. Sütőbe téve 30-35 percig készre sütjük. Paradicsom vagy cukkíni
salátával tálaljuk.
Tálaláskor
egészben kínáljuk a cukkínis csirkemell mellé.
¨
Elkészítési
idő: 30 perc
¨
Hozzávalók: 60
dkg zsenge cukkíni, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2
evőkanál búzakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss koriander
A
cukkínit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra
forró vízbe mártjuk, lehűtjük, a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj
felét fölforrósítjuk, beledobjuk a cukkínikockákat, és nagy lángon 3-4 percig
sütjük. Egy tálra borítjuk. A maradék olajat szintén fölforrósítjuk, és a
paradicsomdarabokat 1-2 percig pirítjuk benne, azután a cukkínikockákra rakjuk.
A
húslevest a búzakeményítővel és a szójaszósszal simára keverjük, fölforralva a
paradicsomos cukkínire öntjük és a fölaprított korianderlevéllel megszórva,
melegen kínáljuk.
2
kg cukkínit gondosan mossunk meg. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk le. 1/2 liter
borecetben (5%-os töménységű) forraljuk fel az összevágott cukkínit. Egy
citromot mossunk meg, héjával együtt vágjuk igen vékony karikákra, szedjük ki a
magját. Az ecetből szűrőkanállal szedjük ki a cukkínit, és a citromkarikákkal
együtt helyezzük üvegekbe. Vegyünk 25 dkg vöröshagymát, tisztítsuk meg, vágjuk
vékony karikákra, és forró olajban (legjobb az olívaolaj, de jó a napraforgó
is), néhány percig pároljuk, amíg üveges nem lesz, de ne legyen puha.
Lecsöpögtetve rakjuk az üvegekbe levő cukkínire. Az ecetet leszűrve forraljuk
fel 25 dkg cukorral, 1 evőkanál mustármaggal, 3-4 szelet szárított chilivel, 1
kávéskanál vegyes zöldfűszerrel. (Ebben lehet kevés tárkony, borsikafű,
turbolya, illetve variálhatjuk tetszés szerint.) Az egészet felforralva és
leszűrve öntsük forrón az üvegekben levő cukkínire, és azonnal zárjuk.
Lehetőleg hűvösben, sötétben tároljuk. Nem egész télre, de 3-4 hónapig elálló
savanyúság.
¨
Hozzávalók: 50
dkg zsenge cukkíni, 3 evőkanál olaj, só, 1 csokor kapor.
A
cukkínit ujjnyi vastag karikára vágjuk, sóval meghintjük. Olajjal megkenve
faszénparázs felett mindkét oldalát megsütjük. A rostélyról leemelve finomra
vágott kaporral megszórva kínáljuk.
A nagy uborkához hasonló sötétzöld héjú tököt
meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és magos részét kikaparjuk. Ezután
félujjnyi szeletekre vágjuk, és egy edénybe téve besózzuk. Egy-két órai állás
után a sóból kinyomjuk, és néhány szál zöld kaporral rétegezve lazán üvegekbe
tesszük. Ízlés szerint hígított ecetet felforralunk sóval, egy kevés cukorral, egy
fej tisztított, de egészben hagyott vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával,
néhány szem egész borssal és köménymaggal. Belekeverünk egy késhegynyi
szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, és forrón a cukkínire öntjük. Az üveget
lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.
A
cukkínit meghámozzuk, belét kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva, 2 órán át,
állni hagyjuk. Aztán kicsavarjuk, és széles szájú üvegbe jól belenyomkodjuk,
úgy, hogy az üveg aljára sót, arra 2-3 újnyi tököt, ismét sót, és ismét cukkínit
rakunk. A legfelső réteg só legyen.
Lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használat előtt többször váltott
hideg vízben kiáztatjuk.
¨
Hozzávalók: 40
dkg cukkíni, 35 dkg liszt, 1 cs. Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg
kristálycukor, 10 dkg darált dió, 2 dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola
A
tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a
szódabikarbónát, majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt
fahéjat is. Két őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a
masszát, majd 10 percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton
sütjük. A tetejét érdemes alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt,
szeleteljük.
¨
Hozzávalók: 2
kis cukkini, 6 tojás, 4 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 4 evőkanál
tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi törött fehér
bors, ízlés szerint só.
A
megmosott cukkinit héjastól felkarikázzuk, és jól megsózzuk. (Ha a cukkini már
nagy, akkor hosszában félbevágjuk, magját kivájjuk, és félkarikákra aprítjuk.)
A hagymát tisztítás után nagyon finomra összevágjuk. A tojásokat a tejjel és a
liszttel habosra keverjük, majd megsózzuk, és a törött borssal ízesítve, a
vágott hagymát is belekeverjük. Ezután 2 evőkanál olajat belecsorgatunk. Jó
nagy, lehetőleg teflon- vagy palacsintasütő serpenyőbe öntjük a megmaradt
olajat. Felforrósítjuk, és rátesszük a cukkinikarikákat, ezután erős lángon
mindkét oldalukat kissé lepirítjuk. Az ízesített tojásmasszát ráöntjük, és
keverés nélkül sütjük a lepényt. A zöldséget úgy igazítjuk el benne, hogy
mindenhová egyformán jusson. A megsült lepényt még a serpenyőben négy cikkre
vágjuk, és salátával tálaljuk. Finom és könnyű vacsora.
¨
40 dkg
meghámozott, kimagozott, reszelt cukkíni (tisztán mérve), 3 tojás, 25 dkg
cukor, 1-2 vaníliás cukor, 35 dkg rétesliszt, 2 dl olaj, 10-10 dkg mazsola és
durvára vágott dióbél, 1 kávéskanálnyi fahéj, 1 sütőpor, 1 mokkáskanálnyi
szódabikarbóna
Jól
kikeverjük a tojást a cukorral és az olajjal, belekeverjük a cukkínit, majd a
többi hozzávalót. Kizsírozott és lisztezett két őzgerincformába (vagy hosszúkás
tepsibe) öntjük. 200 fokos sütőben 10 percig, utána takarékon még kb. 40 percig
- tűpróbáig - sütjük. Ha szükséges, sütőpapírral letakarjuk, hogy ne barnuljon
meg túlságosan a teteje. Rácsra borítva hűtjük ki.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 50 dkg cukkíni, 50 dkg paradicsom, 4 zöldpaprika, 20 dkg lángolt
kolbász, 2 pár virsli, 2 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, pirospaprika,
só.
A füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját
kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott lángolt kolbászt és
megpirítjuk. A kolbászt kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon
üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra metélt
zöldpaprikát is. A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük
Felszeleteljük, majd kisebb darabokra vágjuk, és a felnegyedelt paradicsommal
együtt a lábosba tesszük. Sóval és pirospaprikával meghintve, fedő alatt
összepároljuk. Végül beletesszük az egészben hagyott virslit, a félretett,
kisütött kolbászt, és összemelegítjük. Friss kenyérrel kínáljuk.
¨
Hozzávalók: 1
nagy cukkíni, 1 adag francia majonéz, 2 dl kefir, 2 kk. cukor, 2 ek. citromlé,
1-1 csokor petrezselyem, kapor és snidling.
A
meghámozott cukkínit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított
majonézbe, amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel
ízesítettünk.
¨
90 perc
¨
Nehézség: 1
¨
Tetszés
szerint apró (10 cm-nél nem nagyobb!) cukkíni, só, kapor, köménymag, ecet,
cukor, fokhagyma
A
cukkíniket megmosom, lecsöpögtetem, majd vékonyan lehámozom és félbevágom. Jól
besózom (kilogrammonként 1 evőkanál só) és 4 órán keresztül hagyom állni. Nagy
uborkásüveg aljára teszek szálas, megmosott, lecsöpögtetett kaprot, erre rakom
az enyhén kicsavart cukkínit. A felöntőléhez vizet, ecetet, cukrot, köménymagot
forralok, beleteszek néhány gerezd tisztított, zúzott fokhagymát, majd a
zubogva forró levet ráöntöm a cukkínire. A tetejére rászórok egy késhegynyi
tartósítószert, azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.
¨
Hozzávalók: 40
dkg cukkíni, 35 dkg liszt, 1 cs. Sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg
kristálycukor, 10 dkg darált dió, 2 dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola
A
tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a
szódabikarbónát, majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt
fahéjat is. Két őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a
masszát, majd 10 percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton
sütjük. A tetejét érdemes alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt,
szeleteljük.
¨
1 kg cukkíni,
20 dkg sonka, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 25 dkg sajt, 1 evőkanál
vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors
A
cukkínit lereszelem, és tiszta konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy
lábasba olajat teszek, átforgatom rajta a cukkínit, majd hozzákeverem a tejfölben
elkevert tojást, a reszelt sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A
keveréket kivajazott jénaiba simítom, és előmelegített sütőben kb. 20 perc
alatt szép pirosra sütöm. Tálalás előtt a formából kiborítom és úgy szeletelem,
mint a tortát.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg csirkemell, 1,2 kg cukkíni, 4 nagy krumpli, 2 dl tejföl, 2
evőkanál olaj, egy kis csomó metélőhagyma, őrölt fehér bors, őrölt koriander,
só.
A
csirkemelleket bőrözzük le és filézzük ki, a csontot és a bőrt rövid lében
főzzük meg. A filézett csirkemelleket enyhén veregessük ki, sózzuk meg, s egy
olyan magasabb falú serpenyőben, amelyben elfér majd a cukkíni is, forró
olajban mindkét oldalán süssük pirosbarnára. Adjuk hozzá a megmosott és
felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel a csontlével,
és fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús már puha, tegyük bele a tejfölt, de
azzal már ne forraljuk. A krumplit hámozzuk meg, s egészben főzzük meg,
tálalásnál a cukkínis csirkemell mellé minden tányérra egy-egy főtt krumplit
tegyünk. Az apróra vágott metélőhagymával, őrölt fehér borssal és őrölt
korianderrel a tányéron fűszerezzük az ételt.
¨
Hozzávalók: 50
dkg csirkemell, 1 kg cukkíni, 40 dkg burgonya, 2 dl energiaszegény tejföl, 2
evőkanál étolaj, só, bors.
A
csirkemelleket csontozzuk ki, vágjuk ketté, veregessük ki, és sózzuk meg. Az
olajon mind két oldalukat süssük szép pirosra. Adjuk hozzá a megmosott és
felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel vízzel, majd
fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús puha, tegyük bele a tejfölt, de ezzel
már ne forraljuk. Közben főzzük meg héjában a burgonyát.
Rézsútosan
felszeletelünk 3 cukkínit, 1 fokhagymagerezdet negyedelünk, s összekeverve 6-8
percig pirítjuk 3 ek, olajon. Kihűtjük, és kidobjuk belőle a fokhagymát.
Összekeverjük 250 g felkockázott mozzarella sajttal, 1 maréknyi összevágott
mentalevéllel, sózzuk, borsozzuk. A pizzára terítjük, meglocsoljuk olívaolajjal
és megsütjük.
¨
Elkészítési
idő 46 perc,
¨
Hozzávalók 4
személyre: 37 dkg cukkíni, 37 dkg burgonya, 37 dkg sárgarépa, 20 dkg
csiperkegomba, 20 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj
vagy margarin, 1.5 dl tejföl, só, durvára őrölt bors, a díszítéshez
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A meghámozott burgonyát, a lekapargatott sárgarépát, és a cukkínit megmossuk,
majd durvára lereszeljük. Összekeverjük a tojással, és sóval, borssal
fűszerezzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A
megtisztított, megmosott csiperkegombát nagyság szerint félbe-vagy negyedbe
vágjuk. A megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd
hozzáadjuk a gombát és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldséges masszából
kisebb lepényeket formázunk. A forró olajon megsütjük, majd itatósra szedjük. A
hagymás gombával körítjük, és frissen durvára őrölt borssal ízesített tejföllel
tálaljuk.
Ötletünk:
Ropogós lepényeket más reszelt zöldségből, például karfiolból, karalábéból is
süthetünk. Az egyes zöldségeket elkészíthetjük önmagukban, vagy vegyesen,
burgonyával keverve.
¨
1 ek olaj
(olívával még jobb), 1-1 tk. köménymag, mustármag, 1/2 tk. chilipor, 1/4 tk
curry, 25 dkg konzerv paradicsom a levével együtt (ilyenkor 2 percig mikrózott
hámozott, darabolt nyers). 1 apróra vágott, kimagozott zöld chili (ha nem
szeretitek a csípőset, elhagyható, esetleg nagyon pici darabot lehet
használni). 30 dkg nem hámozott cukkíni, fél cm-es karikákra szelve, só, 1 ek.
lehetőleg kukoricaliszt 3 ek. vízben elkeverve.
1.
Az olajba tegyük bele a fűszereket (sót nem) és 600 W-on 2 percig főzzük.
2.
Beletesszük a paradicsomot, a zöld chilit, a cukkínit, lefedjük és max.
fokozaton
(900 W) 3 percig főzzük.
3.
Ráöntjük a lisztes habarást, sózzuk és további 1percig mikrózzuk max. -on.
4.
A fedő alatt 2-3 percig pihentetjük tálalás előtt.
5.
Köret: rizs, de húsételek mellé tálalhatjuk köretként is.
Ez
a recept bármilyen zöldségfélével működik, akár vegyesen is. Ám, ha kemény a
növényféle, előtte külön 2-3 percig párolni kell. Így ugyancsak megpárolom a
gombát.
Chilit, curryt kihagyva
egyéb zöld fűszerekkel is ízesíthetsz. Persze, akkor egészen más.
¨
Hozzávalók: 25
dkg zöldbab, 20 dkg cukkíni, 10 dkg piros húsú paprika, 40 dkg burgonya, 3
evőkanál étolaj, 1 dl joghurt, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, édesítőszer.
A
darabokra vágott zöldbabot sós vízben előfőzzük, a cukkínit 1 centis
szeletekre, a kimagozott paprikát 3 cm hosszú csíkokra, a burgonyát rövidebb
hasábokra vágjuk. A felforrósított olajon a zöldségeket külön-külön kb. 4
percig pároljuk, majd valamennyit a főzőedénybe visszatesszük, és 15-20 percig
főzzük. Közben elkészítjük a mártást. A joghurtot az apróra vágott hagymát és
ízlés szerint édesítőszert, sót alaposan összekeverjük. A zöldségeket melegen,
a mártást hidegen kínáljuk.
¨
4 db karcsú
cukkíni (50-60 dkg), 1 db egész tojás, 1 evőkanál tej, 2 gerezd fokhagyma,
kevés liszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só
A
megmosott, héjas cukkínit megtörölgetjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A
tojást a tejjel és a fűszerekkel habosra verjük, majd hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát. A cukkíni-karikákat először a lisztbe, ezután a fűszeres tojásba,
majd ismét a lisztbe mártjuk, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített
olajjal töltött olajsütőbe. 7-8 perc alatt pirosra megsül, majd jól
lecsöpögtetve, papírtörülközővel bélelt tálra rakjuk. Ha melegen tálaljuk,
paradicsommártás illik hozzá. Hidegen majonézes salátát és pirított kenyér-szeletkéket
kínálhatunk hozzá. A cukkíni helyett zsenge spárgatökkel is ugyanígy
készíthetjük; a tököt kimagozzuk, hosszában félbevágjuk, majd fél-karikákra
aprítva mártogatjuk lisztbe és a tojásba.
Egyszerűen
és gyorsan készíthető, nagyon olcsó, jóízű étel.
¨
Hozzávalók: 2
kg cukkíni, 8 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4
szál kakukkfű és rozmaring.
¨
A léhez:
10%-os ecet, cukor, só, egész bors, koriander.
Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és
kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a
többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek
közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű.
Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter
vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot,
és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra
átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz dunsztba
tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.
¨
Hozzávalók: 2
vékonyka cukkíni, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt,
2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd
fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors.
A
cukkínit megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A
felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel.
Beletesszük a húsleveskockát és a vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve
felforraljuk, és 5 percig főzzük. Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet
simára keverjük, a petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát
megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka
karikákra aprítjuk. A forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és
kevergetve legalább 5 percig forraljuk. Ezután belekeverjük a hagymakarikákat,
a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a zöldfűszereket. Éppen
csak egyet forralunk rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.
¨
Előkészítés:
30 perc;
¨
Sütés: 1 óra;
¨
Sütés hőfoka:
gázsütőben: 2-3. fokozat
¨
Borjúcsülökből
remek rusztikus ételeket készíthetünk. Serpenyőben rövid ideig süssük, így a
csontnál rózsaszínű marad a hús. Ha sütőben készítjük, még zamatosabb lesz.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 1 kg borjúcsülök, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 2 teáskanál
rozmaring, 2 teáskanál kakukkfű, 2 evőkanál olaj, 3/4 kg burgonya, 400 g
sárgarépa, 200 g cukkíni, 1/4 l tyúkhúsleves, 3 evőkanál vaj;
Elkészítése:
A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst
beletesszük és megsütjük. Sütés közben megforgatjuk, és vizet öntünk hozzá,
hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2
cm-es szeletekre vágjuk. A cukkínit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel
a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a
zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk, és vajdarabokat teszünk rá. Főzés közben
néhányszor megforgatjuk.
Mi
illik hozzá? Egy pohár könnyű, száraz fehérbor
¨
Hozzávalók: 3
db cukkíni, 2 db padlizsán, 1 db csípős paprika, 1 ek provancei fűszerkeverék,
2 dl olíva olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, kapor, 2 pohár joghurt, só, bors, 1 db
citrom, grill zöldség mediterrán fűszerkeverék
Az
apróra vágott csípős paprikát az olíva olajjal, a provancei fűszerkeverékkel
összekeverjük. A cukkínit és a padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és az
olajos pácba rakjuk, majd a hűtőben pihentetjük legalább egy óráig. A
fokhagymát és a kaprot apróra összevágjuk, elkeverjük a citromlével, sóval,
borssal. A zöldség szeleteket 3-5 percig grillezzük. Kapros joghurttal
tálaljuk.
¨
2 db
padlizsán, 3 db cukkíni, 4 db csemegepaprika, 2 db paradicsom, 2 db camembert
sajt, só
A
zöldségeket alaposan megmossuk, szeleteljük, a paprikát kettévágjuk, és a
belsejét eltávolítjuk. A paradicsomot is kettévágjuk. Fölszeletelés után
sózzuk. Grillen vagy serpenyőben megsütjük. Sütés közben az ízesített olajokkal
kedvünk szerint ízesíthetjük. Szép ropogósra sütjük, s a fölszeletelt
camembert-rel tálaljuk. Az ízesített olajakat helyezzük az asztalra, hogy
mindenki ízlése szerint használja. (Javasoljuk a BIOL fűszerolaj
termékcsaládot, amely ellenőrzött bioalapanyagokból készül, és semmilyen
formában nem tartalmaz vegyszert, adalék- vagy színezőanyagokat, segíti az
emésztést, fogyókúrázóknak is ajánlható. Különösen előnyös a szív- és
érrendszeri betegségben szenvedőknek.)
¨
Hozzávalók: 60
dkg cukkíni, 1 nagy csokor kaporzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só,
ecet, kevés cukor, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 evőkanál olaj.
A
megmosott cukkínit letörölgetem, majd az almareszelő durva fokán héjastól
lereszelem és megsózom. Jól átkeverem, hogy egyenletesen érje a só. Fél óráig
hagyom állni, közben elkészítem a saláta mártását: a fokhagymát tisztítás után
szétzúzom és egy deci vízbe, teszem. Belekeverek kevés ecetet, cukrot, majd az
olajjal, végül pedig a reszelt rokforttal összeforgatom. Ezután ráöntöm a
cukkinira. Jól átkeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára.
Közvetlenül tálalás előtt meghintem a megmosott és finomra metélt kaporral.
¨
Elkészítési
ideje: kb. 50 perc.
¨
Hozzávalók: 60
dkg cukkíni, 15 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl
kefir
Az
apró cukkíniket hámozatlanul 1 cm karikákra vágjuk. Enyhén besózzuk, és 15-20
percig állni hagyjuk. A felaprított vöröshagymát 1 dl vízben megfőzzük, az
olajat ráöntjük, és a cukkíniket megpároljuk rajta. Közben a zúzott fokhagymát
összekeverjük a kefirrel, és a párolt cukkínire öntjük. Köretként sült
csirkéhez nagyon finom.
¨
Ugyanúgy
készül, mint a krétai padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli
cikkíniból jó.
¨
Hozzávalók: 2
karcsú (összesen kb. 60 dkg) cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a
sütéshez olaj
A
cukkínit műanyag késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva
szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra
múlva a szeleteket papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket
teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a megtisztított, karikákra
vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk.
Az üveget lezárjuk. A salátát hűtőszekrényben két-három napig érleljük,
miközben a levét naponta fölrázzuk.
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók:
Lazacfilé 60 dkg, cukkíni 20 dkg, sárgarépa 20 dkg, spárga 40 dkg, tejszín 20
dkg, újburgonya 50 dkg, koktélparadicsom 8 db, póréhagyma 1 db, só, kömény,
petrezselyem, őrölt fehérbors.
A
lazacfilét 4 egyenlő szeletre daraboljuk, majd hosszában kettévágjuk. Ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés vajban megsütjük. A sárgarépát és a
cukkínit vékony csíkokra vágjuk, majd vajon pároljuk, ízesítjük ízlés szerint.
Az újburgonyát köményes petrezselymes, sós vízben puhára főzzük, megpucoljuk,
végül vajban megpirítjuk, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. A spárgát megpucoljuk,
megfőzzük, a szárát felkarikázzuk, a spicceket félretesszük, díszíteni.
Elkészítjük a ragut. A karikára vágott póréhagymát vajban pirítjuk, hozzáadjuk
a spárgaszeleteket, ízesítsük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel,
citromlével, majd tejszín hozzáadásával még egyszer forraljuk. Ha minden
elkészült, ízlésesen egymásra rakva, tálaljuk.
¨
Hozzávalók: 1
csésze lencsecsíra, 4 cukkíni;
¨
A
salátaszószhoz: fél csésze összevágott dió, 4 ek. napraforgómag-csíra (2 napig
csíráztatva), 1 reszelt alma, 2 ek. olaj, 2 ek. citromlé,1 csipetnyi
zsályalevél, kevés só.
Keverjük
össze a lencsecsírát és a karikákra szeletelt cukkínit, majd öntsük rá a vízzel
vagy tejjel, joghurttal elpépesített salátaszószt.
¨
Hozzávalók: 50
dkg csirkemáj, 2 dkg liszt, 3 evőkanál étolaj, 5 dkg vöröshagyma, 60 dkg
cukkíni, 15 dkg sárgarépa, só, bazsalikom.
A
májat csíkokra vágjuk, lisztben megforgatjuk, két evőkanál olajon erős lángon
megsütjük. Egy másik edényben a maradék olajon az apróra vágott hagymát
megpároljuk, hozzáadjuk a cukkínit, sárgarépát. Sóval, bazsalikommal
fűszerezzük, fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk, az olajtól
lecsöpögtetett májat. Egy kis ideig együtt pároljuk. Csak frissen elkészítve
jó.
¨
4 kicsi
csirkemell, 10 dkg mogyoró, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj,
1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.
A
csirkemelleket kicsontozom és vékony, hosszú csíkokra metélem. Jól megsózom,
majd a felforrósított olajon, erős lángon hirtelen lepirítom. Ha a hús már
teljesen megfehéredett, belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a
darált mogyorót. Néhány percig együtt pirítom, majd ráöntöm a tejszínt, és a
borssal fűszerezem, végül fedő alatt puhára párolom. Szeletekre vágott,
lisztben megforgatott és olajban kisütött cukkíni vagy patisszon illik mellé,
de sült burgonyával is kínálható. A salátát se felejtsék el az asztalra tenni!
Elkészítési
ideje: 45 perc
¨
Vaj a
sütőforma kivajazásához
¨
4 kisebb
cukkíni, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 4 tojás, 100 g mozzarella
sajt, 35 g zsemlemorzsa, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, só, 1
késhegynyi durvára őrölt cseresznyepaprika
¨
Előkészítés: 12 perc
¨
Főzés: 24 perc
Ehhez
a könnyű ételhez fokhagymás kenyeret és bazsalikomos paradicsomsalátát
kínáljunk.
1.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk 4 db 10 cm átmérőjű ramequin- vagy
szufléformát. A cukkínit megmossuk, megtisztítjuk szeleteljük. A fokhagymát
megtisztítjuk, finomra vágjuk. Közepes nagyságú serpenyőben az olajat mérsékelt
lángon felforrósítjuk, ebben a cukkínit és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk,
amíg a cukkíni meg nem, puhul. Ekkor levesszük a tűzhelyről.
2.
A tojásokat nagy tálban jól összekeverjük. A mozzarella sajtot nagyobb darabokra
vágjuk, a zsemlemorzsával, petrezselyemmel, sóval és paprikával együtt a
tojásokhoz keverjük. Végül a fokhagymás cukkínit is beletesszük.
3.
A masszát az előkészített formácskákban elosztjuk, 10-15 percre a sütőbe
toljuk, és forrón tálaljuk.
¨
Hozzávalók 6
személyre: 1 cs. gyöngybúza (12,5 dkg), 40 dkg darált hús, 40 dkg padlizsán, 40
dkg cukkíni, 3/8 liter tej, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg burgonya, 1/4 kg
paradicsom, 1 ek. vaj, 1 ek. finomliszt, 1 ek. reszelt parmezán, só, bors,
szerecsendió, leveskocka, olaj.
A
búzát dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, sózzuk, majd puhára pároljuk. A darált
húst sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával ízesítjük. 2 ek. olajat
forrósítunk, és a húst ebben megpároljuk. A cukkíni és a padlizsán végeit
eltávolítjuk, a zöldségeket megmossuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre
vágjuk. A paradicsom szárát eltávolítjuk, a paradicsomokat pár másodpercre
forró vízbe merítjük, majd hideg vízbe tesszük, és a héját lehúzzuk, a
paradicsomokat felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk.
2
ek. olajat forrósítunk, majd a padlizsán- és cukkíni szeleteket megpároljuk. A
zöldséget lecsepegtetjük. Egy tálat rétegezve megtöltünk a zöldséggel, darált
hússal és a burgonyakarikákkal.
Egy
kevés vajat habzásig hevítünk, lisztet szitálunk rá, és kevergetés mellett
röviden pirítjuk. Tejjel felöntjük, majd sűrű krémmé főzzük, sóval, borssal,
őrölt szerecsendióval és leveskockával ízesítjük.
A
zöldséges tálat meglocsoljuk szósszal, majd megszórjuk parmezánnal. A
zöldségtálat előmelegített sütőbe helyezzük és 180 Celsius-fokon kb. 40 percen
keresztül sütjük. A gyöngybúzával és salátával kínáljuk.
¨
Hozzávalók: 50
dkg burgonya, 4 vöröshagyma, 1 közepes cukkíni, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál
olaj, 4 dkg vaj, 10 dkg parmezán ízű sajt (de bármilyen sajt lehet), só, őrölt
bors
Az
olajat egy mély tűzálló tálba öntjük, és beleterítjük a hagymakarikákat, majd
sütőben megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. Ezután kerül a tálba egy sor
karikára vágott burgonya (előtte jobb, ha megfőzzük), erre a kisujjnyi vastag
szeletekre vágott cukkíni (ha zsenge, még meghámozni sem kell, ha öregebb jó ha
előtte egy picit megfőzzük), rá a felszeletelt paradicsom. A rétegeket kissé
megsózzuk, borsozzuk, és a paradicsom tetejére morzsoljuk a vajat. A tálat
alufóliával vagy tetővel letakarva a forró sütőbe tesszük, és erős lángon fél
óráig sütjük. Ezután a tetejére csipetnyi reszelt szerecsendióval összekevert
reszelt sajtot szórunk, és már fedő nélkül addig sütjük, amíg a teteje szép
piros nem lett.
Hozzávalók:
1 csokor zöldhagyma, 1 kisebb cukkíni, 1 cukkíni nagyságú kígyóuborka, 1 zsenge
karalábé, 3 húsos zöldpaprika, 1 kis fej kemény saláta, 4 közepes nagyságú
kemény paradicsom, fél dl gyenge bor- vagy gyümölcsecet, 3 evőkanál olaj, 1
púpozott teáskanál mustár, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint
csipetnyi porcukor és só.
A
megtisztított és lemosott zöldhagymát szárával együtt vékony karikákra vágjuk,
salátástálba tesszük, és megsózzuk. Ezután meghámozzuk a nyers karalábét és a
nyers cukkínit, majd a megmosott és letörülgetett héjas uborkával, a megmosott,
kicsumázott zöldpaprikával együtt az almareszelő legdurvább fokán, szép
szálasra reszeljük, vagy pedig nagyon éles késsel gyufaszál vastagságú csíkokra
aprítjuk. A hagymához téve gyengén megsózzuk (de nem besózzuk!). A fejes
salátát leveleire szedjük, és megmossuk, azután jól leszárítjuk. Ugyancsak
vékony csíkokra aprítjuk, és a salátástálba rakjuk a nyolcadokra metélt
paradicsommal együtt. Az ecetet elkeverjük 2 evőkanál vízzel, és simára
keverjük a mustárral, az olajjal, a borssal és a porcukorral. A mártást
ráöntjük a salátára, az egészet jól átkeverjük, majd befedve betesszük a
hűtőszekrénybe. Egyórai érlelés után átkeverve tálaljuk akár előételként, akár
pedig hús mellé, köretnek.
Ha
a salátamártás helyett majonézes-tejfölös öntettel locsoljuk meg, könnyű
vacsorát tálalhatunk.
¨
Hozzávalók: 80
dkg cukkíni, 1 kis fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, fél citrom leve, 5 ek. borecet,
1 kk. mustár, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors
Meghámozzuk,
és vékonyan felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal
megöntözzük, és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a
mustárt az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a
mártással keverjük össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát,
meghintjük a finomra vágott zöldfűszerrel.
¨
Összeállítás:
15 perc.
¨
Sütés: 30
perc.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 4 közepes nagyságú cukkíni, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej,
összevagdalt vöröshagyma, 2 szelet húsos füstölt szalonna, 2 tört
fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús (esetleg vegyesen), 3 dl
főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kiskanál szárított zöldfűszer, 1/2
kiskanál chilipor, 2 evőkanál reszelt (parmezán) sajt.
Elkészítés:
1.
A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit
olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A cukkínit megmossuk, hosszában
félbevágjuk, a belsejét kiskanállal kiszedjük, és kockákra vágjuk.
2.
Teflonserpenyőben az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát
közepes lángon 3 percig, kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős
lángon 4 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve
elpárologjon. Az apró húsdarabokat villával szétbontjuk.
3.
A rizst a fűszerekkel, a paradicsompürével és a cukkíni-darabokkal
összekeverjük, és kissé átsütjük. Ezt a tölteléket a kivájt cukkínik üregébe
halmozzuk, és sajttal megszórjuk. A sütőben 30 percig sütjük, ez alatt a
cukkíni is megpuhul.
¨
(5-6
személyre)
¨
Hozzávalók: 1
nagy (1,5 kg-os) csirke, 20 dkg spagetti, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma,
20 dkg főtt, füstölt sonka vagy nem zsíros tarja, 15 dkg reszelt parmezán
(jellegű) sajt, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 3
evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld. 1-1 mokkáskanál törött fekete bors,
bazsalikom, rozmaring, ízlés szerint só, kevés cukor, 4 karcsú, kis méretű
cukkíni, 3 dl ízesített paradicsommártás.
A
kívül-belül megtisztított, megmosott és lecsurgatott csirkét leszárítom, majd a
bőrét fellazítom. A hasüregét belülről jól megsózom, és a megmosott
petrezselyemcsokrot beleteszem. Félrerakom. A töltelékhez a spagettit
eltördelem, és a szokásos módon, forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg
vízzel le is öblítem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vajon üvegesre
fonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és megsózva
hozzáteszem az ugyancsak megtisztított és apróra vágott gombát. Beleszórom a
fűszereket, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült,
hozzáadom a metéltre vágott sonkát, belekeverem a paradicsompürét, és együtt
pirítom néhány percig. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül belekeverem a főtt
spagettit, a reszelt sajtot, valamint a zúzott fokhagymát. A tölteléket
óvatosan úgy töltöm a csirke bőre alá, hogy az ne nagyon feszüljön, illetve a
bőr ne szakadhasson fel. Kézzel egyenletesre nyomogatom, hogy egyformán vastag
legyen mindenütt. A megtöltött szárnyast megfelelő nagyságú tepsibe helyezem,
aláöntök 1 pohárka vizet, és kevés olajjal leforrázom. Hideg sütőbe teszem,
majd a lángot fokozatosan közepes erősségig emelve, majdnem készre sütöm. Ekkor
körérakom a megmaradt tölteléket, beborítom az előzőleg megmosott és
felkarikázott, héjas cukkínivel, és a saját pecsenyelevével megöntözve, pirosra
sütöm. 15 percnyi pihentetés után csirkeollóval kis darabjaira vágom, és a
paradicsommártással tálalom. Külön is meg lehet hinteni még kevés reszelt
sajttal.
¨
30 dkg
padlizsán, 60 dkg csirke, 15 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg. cukkíni,
5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika
A
csirkét bedörzsöljük sóval, borssal. A padlizsánt fél centi vastag darabokra
vágjuk, besózzuk, és pihentetjük. A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre
vágjuk. A hagymát, burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkínit
csíkokra. A beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük. A padlizsán
szeleteket jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével.
Beletesszük a tálba, sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett
csirkét.
A
maradék margarint rámorzsoljuk, és készre sütjük. Pirospaprikával az egészet
meghintjük.
¨
Hozzávalók: 1
csomag pipa tészta, 8 ek olíva olaj, 2 db tv paprika, 2 db paradicsom, 3 db
retek, 1 db cukkíni, 20 dkg ementáli sajt, 1 csomag bazsalikom, 1 csomag
újhagyma, 3 ek ecet, fél ek dijoni mustár, só, bors
A
tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A zöldségeket kockára vágjuk. A mustárt, az
olajat és az ecetet kikeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az
összevágott hagymát. Salátás tálba rakjuk a tésztát, rárakjuk a zöldségeket,
majd az öntettel nyakon öntjük. Tetejére rakjuk a kockára vágott sajtot.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 1,5 kg cukkíni, 50 dkg sertéshús, 4 tojás, 1 dl olaj, 3 dl tejföl,
só, ecet.
A
húst felszeleteljük, a szeleteket a fele olajban mindkét oldalon kisütjük, majd
ledaráljuk. A tojásokat keményre főzzük. A cukkínit megtisztítjuk - a zsenge
cukkíni héja és a belseje is fogyasztható -, ujjnyi vastag karikákra vagy
szeletekre vágjuk és enyhén ecetes, sós vízben megfőzzük és leszűrjük. A
kiolajozott tűzálló tálban alulra egy sor cukkínit rakunk, rá darált húst,
tejföllel meglocsoljuk, majd így folytatjuk a rétegezést, míg az alapanyagok el
nem fogynak. A sort cukkínivel fejezzük be, a tetején tejföllel, Forró sütőben
15-20 perc alatt átsütjük.
A
megmosott cukkínit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és 10-15 percig sós
vízben főzzük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Lisztbe
forgatjuk, és kevés olajon pirosra sütjük. Vegyünk 4 tojást, 25 dkg túrót, 5 dl
tejet, 10 dkg füstölt reszelt sajtot, l ek. ételízesítőt, kevés borsot, 2
gerezd összezúzott fokhagymát. Az egészet turmixban jól összekeverjük. A
kisütött cukkíniszeletek felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a
túrós keveréket és beborítjuk a maradék cukkíniszeletekkel. Forró sütőben
pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom.
2-3
db cukkínit, 1 db nagy padlizsánt kockára vágunk és kb. 10 percig párolunk
kevés olajon, majd 50 dkg felkarikázott paradicsomot keverünk hozzá. Oreganóval
és asafoetidával fűszerezzük, kis sót teszünk hozzá, s további 10 percnyi
párolás után tálalhatjuk.
¨
4 kis cukkíni,
2 db egész tojás, kevés szójaliszt vagy rizsliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 1
mokkáskanál törött fehér bors
¨
A hagymához: 2
dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt
szerecsendió-virág, ízlés szerint só, bors
A
cukkínikat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Mintha rósejbnit sütnénk, úgy
gyaluljuk vékony karikákra. A tojásokat sóval, borssal felverjük, és a
zöldséget először lisztbe mártva megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd ismét a
szójalisztbe hempergetjük. A 180 fokos forró olajban ropogós-pirosra sütjük
(5-7 perc), és leszűrve tálra rakjuk. Nem szabad lefedni, nehogy
megereszkedjen. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tejfölös hagymát: a
megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és a karikákat szétszedjük.
A forró olajon megsózzuk, fedő alatt üvegesre pároljuk (3-4 perc), majd
meghintjük a törött borssal, és a tűzről lehúzzuk. Ráöntjük a tejfölt, jól
összekeverjük, és kihűtjük.
Egyszerűen
készíthető, finom vendégváró étel
¨
Hozzávalók: (4
személyre), 50 dkg cukkíni, 10 dkg csomagolt krémsajt, 2 evőkanál finomra
vágott hagyma, 1 avokádó, 2 csípős zöldpaprika, 1 fejes saláta, ízlés szerint
olaj, ecet, só, bors, a díszítéshez töltött olajbogyó
A
cukkínit rövid időre forrásban lévő vízbe merítjük, leszűrjük, hideg vízzel
lehűtjük, vastag szeletekre vágjuk. a sajtot darabokra törjük, elkeverjük a
hagymával, a darabokra vágott avokádóval, a kicsumázott szeletekre vágott
paprikával. Olajjal, ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Az egész keveréket
óvatosan összevegyítjük a cukkínivel, 20-25 percre behűtjük. Salátalevélen
tálaljuk, töltött olajbogyóval rakjuk körbe.
¨
60 perc
¨
Nehézség: 2
¨
40 dkg lapocka
vagy comb, 10 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg
zöldborsó, 1 kicsi cukkini (vagy gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1
kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors,
só. (A zöldbab meg a zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)
A
megmosott és leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot
tisztítás után vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit
egészen vékonyan lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk
és felkarikázzuk, a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon
üvegesre pároljuk a tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a
húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem
fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldségfélét a húshoz
adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak az étel elkészülte
után adjuk hozzá, különben megkeményedik.)
A
tört diót is beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és
még 1,5 dl vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind
megpuhult, csak akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot
kap a ragu. Főtt burgonyával kínáljuk.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 60-80 dkg cukkíni, 1 db főtt csirkemell, 2 db nagy paradicsom, 2 db
tojás, 3 dkg Héra főzőmargarin, 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só, őrölt
fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
A
cukkínikat kivájt üreggel felfelé egy főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba
fektetjük, és a legnagyobb teljesítménnyel 2-4 percig lefedve pároljuk, majd
állni hagyjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a
héjukat lehúzzuk és a belsejüket a csirkehússal, és a cukkínibelsővel együtt
kis kockára vágjuk. A finomra metélt petrezselyem felével összekeverjük,
megsózzuk, megborsozzuk, és a reszelt sajttal meg a tojásokkal jól
összedolgozzuk. A kivájt cikkíniba töltjük és a tetejükre, Hérát morzsolunk.
Lefedjük, majd 17-19 percig 10 %-os teljesítménnyel sütjük. (A lefedésnél a keletkező
gőz kiáramlásának mindig hagyjunk egy kis helyet!)
Végül
3-4 percig hagyjuk állni, és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
¨
Hozzávalók 1
db hagyma, 10 dkg tofu, 1 evőkanál szójaszósz, olaj, 1-1 kávéskanál majoranna,
borsikafű, vegeta, só, őrölt gyömbér, 40 dkg zöldség, ami lehet brokkoli,
kelbimbó, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, sárgarépa, lehet 1 féle vagy 3-4
féle zöldségből is, ki mit szeret.
Tegyünk
a lábasba olajat, bele az összevágott hagymát, kicsit kevergessük, majd bele az
összevágott zöldségeket.
3
percig sütjük, utána tegyük bele a kockára vágott tofut és a szójaszószt, végül
a fűszereket.
Alaposan
keverjük össze és kb. 1 perc múlva készen is van.
¨
Elkészítési
idő kb. 30 perc
¨
Hozzávalók 4
személvre: 50 dkg sertés szűzpecsenye, 2 evőkanál olaj, fekete bors, 20 dkg
szélesmetélt, 2 nagyobb sárgarépa (egyenként kb. 15 dkg), 1 nagy cukkíni (kb.
25 dkg), 20 dkg laska, vagy csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2
evőkanál vaj vagy margarin 1 dl fehérbor, 1/2 pohár (1 dl) tejszín, 2 teáskanál
étkezési keményítő alufólia, só
A
húst megmossuk és lecsöpögtetjük, majd forró olajban minden oldalról erősen
megkapatjuk. Sózzuk, borsoztuk, és közepes hőfokon, fedő alatt, kb. 15 perc
alatt készre sütjük. Közben a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és az
újraforrás tól számítva kb. 8-10 percig, nem túl puhára főzzük.
Megtisztítjuk,
és hosszában nem túl vastag, széles csíkokra vágjuk a sárgarépát. A cukkínit
meghámozzuk, megmossuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk. Serpenyőben, kevés forró
olajon kissé megpirítjuk a sárgarépát és a cukkínit. Két perccel a tészta
főzési idejének vége elölt mindkét zöldségfélét beledobjuk a főzővízbe, és
együtt főzzük vele.
Megtisztítjuk
és leöblítjük a gombát. Apró kockára vágjuk a megtisztított hagymát, majd a
gombával együtt forró zsiradékban barnára pirítjuk. A zöldséges tésztát
alaposan leszűrjük, hozzáadjuk a gombához, és még egyszer megfűszerezzük.
Kivesszük
a húst, alufóliába csavarjuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A pecsenyealapot
felöntjük kb. 1/8 liter vízzel és a fehérborral felforraljuk, majd a tejszínben
simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. A mártást sóval és borssal
ízesítjük.
A
húst felszeleteljük. A zöldséges metéltet előmelegített tálra halmozzuk, és
ráfektetjük a hússzeleteket. A mártással leöntve kínáljuk. Hagymás
paradicsomsaláta illik hozzá.
¨
Hozzávalók: 5
dkg köles (rizs, búza, árpagyöngy), 2 dl víz, 1 közepes cukkíni, Vegeta, 1
evőkanál olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál fűszeres só, 2
evőkanál vágott zöld (petrezselyem. lestyán. Zeller zöldje). 1 fej hagyma, 1
kávéskanál vaj, 1 paradicsompaprika, 1 sárgarépa, 10 dkg friss gomba, 1
kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál rózsapaprika. 1 evőkanál tejföl, 3 dkg
csíkokra vágott sajt, kevés vaj a forma kikenéséhez
A
kölest a forrásban lévő vízbe tesszük, Vegetával ízesítjük, és 25-30 percig
főzzük. A cukkínit megmossuk, hosszában
kettévágjuk, és a közepét kivájjuk A kivájt részt, később salátához felhasznál
hatjuk. Az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszeres sót és a vágott
zöldfűszert összedolgozzuk, és megkenjük vele a cukkíni belsejét. Ezután
meghámozzuk hagymát, felkockázzuk, és a vajban üvegesre pároljuk.
A
paradicsompaprikát kicsumázzuk, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát
meghámozzuk, és finomra reszeljük. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan
felszeleteljük. A paprikacsíkokat, a sárgarépát és a gombát a hagymára dobjuk.
és 5-8 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a kölest. Majoránnával.
rózsapaprikával ízesítjük, és tejföllel dúsítjuk. A köleskásával megtöltjük a
cukkínit, és a tetejére sajtcsíkokat teszünk. A megtöltött cukkínit kivajazott
tűzálló tálra tesszük, alufóliával letakarjuk, és 200 °C-on. kb. 40 percig sütjük.
¨
Hozzávalók: 2
db kb. 25 cm hosszú cukkíni, 20 dkg főtt füstölt hós, 2 kemény tojás, 1 nyers
tojás, 1 kis paradicsompüré, 10 dkg edami sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2
evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd tört fokhagyma, őrölt bors,
csipetnyi babérlevélpor
Az
olajon a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört
fokhagymát beletéve még egy percig a tűzön hagyjuk. Ekkor adjuk hozzá a kis
kockákra vágott, főtt füstölt húst, amit egy kissé megpirítjuk rajta, végül a
paradicsompürével meg a fűszerekkel összekeverjük. (Csak akkor sózzuk, ha a
füstölt hús nem elég sós.) Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve
összekeverjük a kockára vágott kemény tojással, a sajttal, végül a nyers
tojással. A cukkíniket alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magjukat
kiszedjük, és a tölteléket az üregükbe halmozzuk. Hajszálvékony
füstöltszalonna-szeletekkel befedjük, és tűzálló tálra egymás mellé ültetve,
forró sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön a szalonna, ropogós piros nem
lett. Aki nem szereti a szalonnát, az tehet a tetejére reszelt sajtot helyette.
¨
Hozzávalók: 4
nagy cukkíni, 2,5 dkg vaj, 45 dkg paradicsom, 1 ek finomra metélt
petrezselyemzöld, só, bors
¨
A mártáshoz: 5
dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej, 5-10 dkg reszelt sajt
A
cukkíniket hosszában kettévágjuk, magját kivájjuk, enyhén sós vízben puhára
pároljuk.
A
paradicsomokat pár percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát
felaprítjuk. Kevés vajon addig pároljuk, míg össze nem áll, fűszerezzük.
A
mártáshoz a felolvasztott vajat és a lisztet elkeverjük, felöntjük a tej
harmadával. Nagy lángon, kevergetve sűrűre főzzük, miközben két részletben
hozzáadjuk a maradék tejet. Belekeverjük a sajtot, sóval, borssal ízesítjük. A
kész mártás felét kivajazott jénaiba tesszük, belehelyezzük a cukkínikat,
üregükbe belekanalazzuk a fűszeres paradicsomot. Ráöntjük a mártás másik felét,
tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
Bár
majdnem mindegyik zöldségből készült étel vegetáriánusoknak való, a töltött
cukkínit különösen ajánljuk, mivel ízében is újat nyújt, és megfelel eme
táplálkozási mód szigorúbb előírásainak is. Két közepes nagyságú cukkínit
megmosunk, hosszában félbevágjuk, a belsejüket kiszedjük, és kockákra aprítjuk.
Egy kis fej vöröshagymát összevagdalunk, egy evőkanál olajon megpirítjuk, majd
30 deka megtisztított, cikkekre vágott gombát adunk hozzá. Erős lángon
kevergetve 3-4 percig sütjük, majd a kiszedett cukkínibelsőt beleforgatva
sóval, borssal, kakukkfűvel vagy oreganóval fűszerezzük. Két, kockákra vágott
paradicsomot is adunk hozzá, és szárazra pároljuk. A kivájt cukkínihéjba
töltjük, és 10 deka reszelt sajttal megszórjuk. A forró sütőbe téve szép
pirosra sütjük.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 1.5 kg (2 nagyobb) cukkíni, 2 tojás, 50 dkg gomba vagy darált hús,
10 dkg reszelt sajt, kakukkfű, őrölt bors, só, oregano, 1 nagy fej hagyma, 2-3
evőkanál vaj vagy margarin.
A
cukkíniket megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kanállal kivájjuk, és
kockára vágjuk. A kivájt cukkíniket lobogó forró, sós vízben főzzük 4-5 percig,
majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük, s kivajazott tepsibe tesszük. Az
apróra vágott, kakukkfűvel ízesített gombát a vaj egy részén megpirítjuk, a maradék
vajon a finomra vágott hagymát pirítjuk meg, hozzáadjuk a felaprított cukkínit,
s néhány percig együtt pároljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, apróra
vágjuk. A megpirított gombát,
a
hagymás cukkínit és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, megtöltjük
vele a kivájt cukkíniket, mindegyiket gazdagon megszórjuk sajttal, és forró
sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Ha darált húst használunk, azt a pirításnál
nem kakukkfűvel, hanem őrölt borssal és oreganóval fűszerezzük.
¨
Hozzávalók 4
személyre: 4 kisebb cukkíni, 15 dkg darált hús, 15 dkg párolt rizs, 1 hagyma, 2
ek. olaj, 2 sárgarépa, 5 fej gomba, 1 kaliforniai paprika, só fehér bors,
kakukkfű 1,5 dl húsleves, 5 dkg reszelt sajt
Az
olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a kis
kockára vágott sárgarépát, gombát és paprikát, fűszerezzük, s a húslevest
ráöntve puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a párolt rizst, majd
félretesszük. A cukkíniket félbevágjuk, belsejükből kivájjuk a magházat, majd
beletöltjük a darált húsos masszát. Tetejüket megszórjuk kevés reszelt sajttal,
majd tepsibe helyezzük őket. Alufóliával letakarva 20 percig pároljuk, majd azt
levéve 5 percig pirítjuk, hogy színt kapjon. Tejfölt kínáljunk hozzá, melybe
keverhetünk zúzott fokhagymát, vagy apróra vágott metélőhagymát.
¨
Hozzávalók: 2
közepes cukkíni, 30 dkg alma, 10 dkg trappista, 2 dl joghurt, 1 ek. porcukor,
fél citrom, só, bors, 1 kemény tojás, 1 paradicsom
A
cukkínit hosszában kettévágjuk, a belsejét kivájjuk. Az almát, a sajtot, a
kivájt cukkínit apróra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk. A joghurtot sóval,
borssal, porcukorral ízesítjük, citromlével savanyítjuk. Az almás-sajtos
cikkínira öntjük, összekeverjük, és a kivájt cikkíniba töltjük. Keménytojással
és paradicsomszeletekkel díszítjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk, hogy jól
összeérjenek az ízek.
¨
Hozzávalók: 25
dkg kemény paradicsom, 25 dkg húsos zöldpaprika, 25 dkg hegyes csípős paprika,
25 dkg cukkíni, 25 dkg padlizsán, olaj (a sütéshez), só (ízlés szerint).
A
paradicsomokat megmossuk, tetejüket keresztben bevágjuk. A megmosott és
letörölgetett paprikákat csumájukal és ereikkel együtt felnégyeljük. A cukkínit
háromcentis darabkákra szeleteljük. A padlizsán szárát leszedjük, és ujjnyi
vastagra karikázzuk. Az ily módon előkészített zöldségeket sorban, egymás után,
fajtánként megsütjük oly módon, hogy ujjnyi magasan olajat öntünk egy
serpenyőbe és felforrósítjuk. Néhány percnyi sütés mindkét oldalán, máris
készen van. Szűrőkanálban lecsöpögtetjük a felesleges olajat, és megsózva
rakjuk meleg tálra. Másik készítési módja, hogy sorban lerakjuk a zöldségeket,
leöntjük kevés olajjal, majd a felforrósított sütőben, erős lángon pirítjuk. Ez
hosszabb ideig tart, de kevesebb olaj szükséges hozzá.
¨
40 dkg
sárgarépa, 20 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 20 dkg cukkíni, 3 dkg vöröshagyma, 1
ek paradicsompüré, 2 ek étolaj, 10 dkg paradicsompaprika, só, borsikafű,
petrezselyem
A
vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára
vágott sárgarépát, gyökeret, és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyem
felével. Ízesítjük sóval, borsikafűvel, és kevés vizet öntünk alá, és pároljuk.
Amikor
már majdnem kész, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockára vágott cukkínit és
paradicsompaprikát. Kevés vizet öntünk még alá, és zsírjára pirítjuk.
Tálaláskor
petrezselyemmel megszórjuk.
¨
(4 személyre)
¨
Hozzávalók: 2
nagy fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 30 dkg héjas, nyers uborka (vagy
cukkíni, vagy patisszon, vagy főzőtök), 2 dl tejföl, valamint az összes többi
hozzávaló, ami a natúr lecsóhoz szükséges.
Ugyanúgy
készítjük, mint a natúr lecsót. Amikor a zöldpaprikát hozzáadjuk az ételhez,
akkor adjuk bele a kockákra vágott (kimagozott, esetleg meghámozott) zöldséget
is. Az étel elkészülte után keverjük bele a tejfölt, és már nem forraljuk. Sós
vízben főtt burgonya, vagy csak egyszerűen puha kenyér a hozzáillő köret.
¨
Elkészítési
ideje: kb. 50 perc.
¨
Hozzávalók: 5
dkg sárgarépa, 5 dkg cukkíni, 1 kis fej hagyma, 2 vékony szelet húsos szalonna,
1 dkg vaj, 4 tojás, 2 evőkanál tej, 3 dkg vaj vagy margarin, só és curry ízlés
szerint.
A
répát és a cukkínit megtisztítjuk, kis hasábokra aprítjuk. A hagymát
megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnát pedig kis kockákra. A hagymát és a
szalonnát az olvasztott vajon pároljuk, később a zöldséget és 4 evőkanál vizet
adunk hozzá. Sózzuk, curryvel fűszerezzük, lefedve kb. 5 percig, amíg a víz
elpárolog, pároljuk. A tojást, tejet sózzuk, felverjük. Forró vajban omlettet
sütünk (lásd: alaprecept). Mielőtt felszíne megszilárdulna, a tölteléket
rátesszük. Tányérra vagy tálra csúsztatjuk, és ott összehajtjuk.
¨
Előkészítés: 15 perc
¨
Sütés: 14 perc
¨
1 gerezd
fokhagyma 4 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál vörösborecet, 1/2 teáskanál
szárított szurokfű (oregano), morzsolt, só, fekete bors, 1 közepes padlizsán
(kb. 300 g), 2 cukkíni (kb. 300 g), 1 paprika (piros vagy sárga húsú), 30 g
reszelt parmezán
1.
A sütőt (csak felül) előmelegítjük 250 -°C-ra. A fokhagymagerezdeket
megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük az olajat,
ecetet, szurokfüvet, sót, borsot és fokhagymát.
2.
A padlizsánt megmossuk, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egymás
mellé helyezzük egy alufóliával kibélelt sütőlapon, majd megkenjük az olajos
keverékkel. A hőforrástól kb. 10 cm-re betoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán
4-4 percig sütjük, míg enyhén barna színt nem kap, és el nem készül. Közben a
forgatás után ismét megkenjük az olajos keverék-kel.
3
Ezalatt megmossuk a cukkínit és a paprikát. A cukkínit hosszában vékony
szeletekre vágjuk. A paprikát félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az erét,
majd kb. 2,5 cm széles csíkokra vágjuk.
4.
A kész padlizsánt melegen tartjuk. A cukkíniszeleteket, és a paprika- csíkokat
sütőlapra helyezzük, megkenjük az olajos keverékkel, sütőbe tesszük, és 3
percig sütjük, majd megfordítjuk, ismét megkenjük az olajos keverékkel, és újra
3 percig sütjük.
5.
A zöldséget 4 tányérra helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a maradék
olajos keveréket. Meghintjük reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.
¨
1 l könnyű
tyúkhúsalaplé, 100 g mélyhűtött zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 1 kisebb cukkíni, 100 g brokkoli, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1
evőkanál olívaolaj, 200 g Arborio- vagy Vialone-rizs (közepes szemű, jó
vízfelvevő tulajdonságú rizsfajták), 40 g reszelt parmezán sajt, ízlés szerint
parmezán sajt külön
¨
Előkészítés:
10 perc
¨
Főzés: 22 perc
1.
Felforraljuk a lét, a fagyasztott borsót folyó meleg víz alatt felengedjük. A
vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, végét levágjuk,
és karikákra szeljük. A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, és rózsáira
szedjük.
2.
Serpenyőben a vajat és olajat mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. A vöröshagymát
és fokhagymát 1 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a rizst is, és fakanállal
állandóan keverve 2 percig tovább pároljuk. Az alaplé felét lassanként, állandó
keverés közben, beleöntjük. Mindig csak akkor öntsünk újra, ha a rizs az előző
adagot már felvette.
3.
Kb. 10 perc múlva a cukkínit, brokkolit és egy kevés alaplét adunk hozzá, és 5
percig főzzük fedő nélkül, időnként megkeverve. Ismét hozzátöltünk a léből,
amíg a rizottó krémes és puha nem lesz, de még nem főtt szét. (Esetleg nem is
lesz szükség az egész alaplére.)
4.
Végül összekeverjük a borsót és sajtot a rizzsel, megszórjuk parmezánsajttal és
azonnal tálaljuk.
¨
4 személyre:
20 dkg rizs, 5-6 dl csirkeleves (lehet leveskockából is), 1 vöröshagyma vagy
kisebb póréhagyma, 40 dkg uborka, ugyanennyi cukkíni, 10 dkg sovány, főtt
sonka, 5 dkg vaj, só, 10 dkg reszelt sajt.
A
rizst a levessel az előbbiekben már ismertetett módon puhára pároljuk. Amíg
lefedve a rizsszemek megduzzadnak, a vajban megpároljuk a finomra felaprított
hagymát, a meghámozott és kockára vágott uborkát és cukkínit. A sonkát vékony
metéltre vagy kockára vágjuk. A forró párolt rizst összekeverjük a megpárolt
zöldséggel és a sonkával, és tálalásnál a tányéron meghintjük reszelt sajttal.
Aki nem kedveli az uborkát vagy a cukkínit, az használhat helyette bármilyen
más zöldséget: gombát, sárgarépát, fehérrépát, karfiolt, kelbimbót. Ugyan nem
spártaian diétás étel, de elfogadhatóan könnyű vacsora. Ha pedig elhagyjuk
belőle a sonkát, száraz sültek mellé változatos körítés.
¨
Hozzávalók a
töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db
póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra
vágott, friss menta, őrölt fehérbors, só.
¨
Hozzávalók a
palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só,
olaj (a sütéshez).
Elkészítés:
Felhevített
olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott
cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval
ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük,
joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat
alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből,
szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített
olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött
palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk.