Tartalomjegyzék
Hűsítő italok, hűsítők,
jeges csemegék1
A receptek 6 - 8 személyre szólnak.
40 dkg kajszibarack
15 dkg porcukor
5 dl száraz fehérbor
7 dl félédes pezsgő
0.5 dl baracklikőr
A megtisztított és kimagozott
barackokat szeletekre vágjuk, és porcukorral rétegezve egy üvegtálba tesszük.
Annyi fehérbort öntünk rá, hogy ellepje, majd lefedve egy napra hűtőszekrénybe
tesszük. Közvetlenül a fogyasztás előtt öntjük rá a maradék fehérbort, a
pezsgőt és a baracklikőrt. Óvatosan összekeverjük, és előhűtött poharakba
töltjük.
4 citrom
12 dkg kockacukor
7 dl száraz pezsgő
7 dl száraz fehérbor
A megtisztított citromokat
karikákra vágjuk. Egy üvegtálat a citromkarikák felével kibélelünk és rászórjuk
a kockacukrot, majd lefedjük a többi citromkarikával. Letakarva állni hagyjuk,
amíg a cukor felszívja a citrom- levet. A bóléhoz ezt a cukrot kell
felhasználni és nem a citromszeleteket. Bóléstálba vagy más üvegtálba öntjük a
pezsgőt és a bort, majd a citromos kockacukrot beletesszük, és addig keverjük,
míg elolvad. Jól lehűtve poharakba töltjük, és citromkarikával díszítve
kínáljuk.
50 dkg eper
15 dkg porcukor
7 dl édes pezsgő
7 dl édes fehérbor
A félbe és negyedekre vágott
epret és a porcukrot rétegenként beletesszük egy bóléstálba, majd lefedve 2 - 3
órát állni hagyjuk. Ráöntjük a bort és a pezsgőt, és azonnal poharakba töltve
kínáljuk.
40 dkg málna
12 dkg porcukor
5 dl félédes vörösbor
7 dl vörös pezsgő
0.5 dl málnaszörp
A jól megmosott málnát
porcukorral rétegezve 2 - 3 órán át lefedve állni hagyjuk. Hozzáöntjük a bort,
a pezsgőt, és a málnaszörpöt, majd óvatosan összekeverjük, és jól lehűtve
poharakba töltjük.
60 dkg őszibarack
15 dkg porcukor
5 dl száraz fehérbor
7 dl félédes pezsgő
0.5 dl őszibaracklikőr
A friss gyümölcsöt meghámozzuk,
kimagozzuk, majd a mag körül lévő részt kivágjuk, mert keserű szokott lenni. A
barackokat szeletekre vágjuk, és porcukorral rétegezve üvegtálba tesszük. Annyi
bort öntünk rá, hogy ellepje majd hűtőszekrényben lefedve egy napig állni
hagyjuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt öntjük rá a maradék bort és a pezsgőt,
végül hozzákeverjük az őszibaracklikőrt is. Jól lehűtve tálaljuk.
10 dkg rózsaszirom
12 dkg porcukor
5 dl félédes fehérbor
5 dl félédes vörösbor
5 dl édes pezsgő
A frissben szedett
rózsaszirmokat megtisztítjuk, levágjuk róluk a fehéres vagy sárgás részeket,
majd üveg- tálba tesszük és megszórjuk porcukorral. 15 - 20 perc múlva ráöntünk
5 dl fehérbort, és letakarva 1 órát hűtőszekrényben állni hagyjuk. A
rózsaszirmokat szűrőkanállal kiszedjük, majd a rózsaillatú borhoz hozzá- öntjük
a jól lehűtött vörösbort és a pezsgőt. Gyorsan kell felszolgálni, mert a
rózsaillat nem tartós. Tálaláskor minden pohárba 1 - 1 rózsaszirmot teszünk.
40 dkg őszibarackbefőtt
1 doboz ananászkonzerv
2 narancs
1 citrom
1 dl konyak
1 dl Triple Sec
1 l száraz fehérbor
7 dl száraz pezsgő.
A barackokat kockára vágjuk, és
levükkel együtt bóléstálba öntjük. A kockára darabolt ananászt levével együtt
hozzákeverjük az őszibarackhoz. A gerezdekre szedett narancsokat is a tálba tesszük.
Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a konyakot, a Triple Sec-et, és
felöntjük a borral. Jól lehűtjük, majd közvetlenül a fogyasztás előtt
hozzáöntjük a pezsgőt.
1 kg sárgadinnyehús
1 dl konyak
1 dl rum
1 dl Triple Sec
7 dl száraz fehérbor
7 dl száraz pezsgő
3 dl ásványvíz
A sárgadinnye húsát kockákra
vágjuk, és bóléstálba tesszük. Ráöntjük a konyakot, a rumot és Triple Sec-et.
Letakarva 2 órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd ráöntjük a bort, és visszatesszük
a hűtőbe. Fogyasztás előtt hozzáöntjük a jól lehűtött pezsgőt és az
ásványvizet.
20 dkg meggybefőtt
20 dkg őszibarackbefőtt
15 dkg eper
15 dkg ribizli
1 dl konyak
1 dl Maraschino likőr
7 dl száraz fehérbor
7 dl száraz pezsgő
A befőtteket bóléstálban
összekeverjük, hozzáadjuk a ribizlit és az epret. Ráöntjük a konyakot, a likőrt
és a bort, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a
lehűtött pezsgővel.
80 dkg meggy
15 dkg porcukor
1 dl rum
7 dl száraz vörösbor
7 dl száraz vörös pezsgő
fahéj
szegfűszeg
A fahéjat és a szegfűszeget 2 dl
vízben takaréklángon kb. 30 percig főzzük. A megmosott, kimagozott meggyet
bólés- tálba tesszük, összekeverjük a porcukorral és a rummal, majd lefedve 2 -
3 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt rászűrjük a
fűszerkivonatot, majd felöntjük a borral és a pezsgővel.
1 kg meggy
2 dl méz
1 citrom
1 l ásványvíz
2 cl rumaroma
A megmosott, kimagozott meggyet
turmixgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd rumaromával
ízesítjük, végül belekeverjük az ásványvizet is. Jól lehűtve kínáljuk.
A receptek kb. 6 személyre szólnak.
80 dkg alma
15 dkg kristálycukor
2 citrom
1.5 l víz
Az almát kicsumázzuk, majd
hámozatlanul cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a citromok levét, a cukrot és a vizet,
majd turmixgépben pépessé keverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el,
mert hamar elszíneződik.
80 dkg kivi
1 dl méz
fél citrom héja
1.5 l tej
őrölt fahéj
A kivit meghámozzuk, majd
szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt
citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól
lehűtött tejet és simára keverjük.
40 dkg cseresznye
40 dkg meggy
1 dl méz
1.2 l víz
A kimagozott cseresznyét és
meggyet a mézzel összeturmixoljuk, majd felengedjük a vízzel, és simára
keverjük. Frissen, közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el!
80 dkg őszibarack
10 dkg porcukor
1 tasak vanília cukor
1 citrom
1.2 l tej
Az őszibarackot néhány
pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját.
Kimagozzuk, a barackok húsát szeletekre vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd
hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a teje. Simára
keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött poharakban kínáljuk.
50 dkg eper
1 dl méz
1 dl tejszín
1.4 l tej
Az epret a mézzel
összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a felforralt és kihűtött tejet, valamint a
tejszínt és simára keverjük.
20 dkg málna
2 dl málnaszörp
5 citrom
2 l ásványvíz
A málnaszörpöt és a citromok
levét összekeverjük, majd közvetlenül fogyasztás előtt felengedjük a jól
lehűtött ásványvízzel. Poharakba töltjük, és mindegyikbe teszünk néhány szem
friss málnát.
60 dkg banán
1 doboz ananászkonzerv
20 dkg porcukor
1 tojássárgája
3 dl ananászlé
4 dl tejszín
1 dl Chartreuse likőr
A banánt karikára, az ananászt
kisebb darabokra vágjuk, és turmixban pépesre keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot,
a tojássárgáját, majd beleöntve az ananász levét a tejszínt és a likőrt simára
keverjük. Lehűtve fogyasztjuk.
40 dkg banán
1 dl méz
20 dkg alma
4 dl kefir
1 citrom
1 l tej
A banánt és az almát turmixban
pépessé keverjük. Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, majd a kefirrel és a
tejjel habosra keverjük. Hűtve fogyasztjuk.
80 dkg birsalma
20 dkg narancs
15 dkg porcukor
1 dl cseresznyepálinka
1 l tej
A megtisztított birsalmát
szeletekre vágjuk, a narancsot gerezdekre szedjük, majd 1 dl tejjel a turmixban
pépesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát és a maradék tejet, majd jól
összekeverjük.
70 dkg narancs
30 dkg banán
15 dkg porcukor
2 dkg kakaó
4 dl tejszín
6 dl tej
1 dl kakaólikőr
1 tojássárgája
5 dkg reszelt csoki
A gerezdekre szedett narancsot
és a karikákra vágott banánt a porcukorral és a kakaóval turmixoljuk. Beleöntjük
a tejszínt, a tejet, a kakaólikőrt és a tojássárgáját. Jól összekeverjük, majd
jéghidegen poharakba töltjük és megszórjuk csokireszelékkel.
60 dkg narancs
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
1 dl rum
1 l tej
A gerezdekre szedett narancsot a
tojássárgákkal, a porcukorral és a rummal simára turmixoljuk. Felöntjük a
tejjel, és simára keverjük. Hűtve fogyasztjuk.
30 dkg citrom
40 dkg narancs
12 dkg ananász
2 dl őszibaracklé ( lehet befőtt leve is)
3 dl ananászlé
5 dl ásványvíz
rumaroma
A turmix elkészítéséhez frissen
facsart citrom- és narancslevet használunk. A kipréselt gyümölcslét az
ásványvízzel, a barack és az ananász levével, néhány csepp rumaromával
összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és apró kockákra vágott ananászt teszünk
bele.
20 dkg narancs
20 dkg banán
20 dkg alma
20 dkg grépfruit
1 dl méz
1 citrom
1.5 l tej
A megtisztított narancsot
gerezdekre szedjük, a banánt karikákra, az almát szeletekre vágjuk. A grépfruit
fehér hártyáit eltávolítjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. Az összes
gyümölcsöt a mézzel és a citrom levével pépessé turmixoljuk. Végül beleöntjük a
tejet, és simára keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.
40 dkg alma
5 dl citromlé
5 dl tea
rumaroma
A citromlét a reszelt almával
simára turmixoljuk. Hozzáöntjük a jól lehűtött teafőzetet, és ízlés szerint
rumaromával ízesítjük.
6 dl tej
5 dkg neszkávé
10 dkg málnadzsem
2 dl tejszín
4 tojássárgája
1 tasak vaníliacukor
10 dkg dióbél
kevés reszelt narancshéj
A tejet a neszkávéval
összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tojássárgákat és a málnadzsemet.
Vaníliás cukorral, narancshéjjal ízesítjük, és habosra keverjük. Előhűtött
poharakba osztjuk, és apróra vágott dióbelet keverünk bele.
8 dl tej
0.5 dl méz
2 dl Unicum
2 tojássárgája
8 dkg porcukor
1 citrom leve
2 dl ásványvíz
A hideg tejet a mézzel, a
tojássárgákkal és az Unicummal habosra turmixoljuk. Porcukorral, citromlével
ízesítjük. Végül hozzáöntjük az ásványvizet, és jól összekeverjük. Lehűtve
poharakba töltjük, és citromkarikákkal díszítjük a poharak szélét.
50 dkg sárgarépa
1.5 dl méz
2 citrom
1.5 l víz
A megtisztított sárgarépát
lereszeljük, majd a mézzel, a citrom levével és a kikapart húsával addig
turmixoljuk, míg a répa pépessé válik. Ekkor hozzáadjuk a vizet, és simára
keverjük. Jól lehűtve, előhűtött poharakba töltjük, és kevés reszelt
sárgarépával díszítjük.
50 dkg alma
50 dkg zeller
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 csokor zellerlevél
1 l tej
A megtisztított zellert
lereszeljük, az almát kisebb szeletekre vágjuk, majd együtt turmixgépben pépesre
keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a finomra vágott zellerlevelet,
és a tejjel jól összekeverjük. Előhűtött poharakban, jégkockával kínáljuk.
2 kg paradicsom
1 csokor petrezselyemlevél
1 csokor zellerlevél
1 csokor metélőhagyma
1 citrom
2 evőkanál olívaolaj
só
A paradicsomot átpasszírozzuk,
majd annyi vizet öntünk rá, hogy 2 liter legyen. Beletesszük a finomra vágott
zöldfűszereket. Sóval, citromlével ízesítjük és hozzáadjuk az olajat. Alaposan
összekeverjük vagy turmixoljuk. Lehűtve különösen nyáron kitűnő üdítőital.
1 kg paradicsom
2 csokor zellerlevél
1 csokor metélőhagyma
0.5 dl méz
1 dl gin
1 l víz
A paradicsomokat forró vízbe
mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héjukat. Negyedekre vágjuk és pépesre
turmixoljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevelet és metélőhagymát,
valamint a mézet. Felengedjük a vízzel, beleöntjük a gint, és simára keverjük.
Jól lehűtve, üvegpoharakba töltve kínáljuk. Mindegyik pohár ital tetejére
zellerlevelet teszünk díszítésül.
35 dkg sűrített paradicsom
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 csokor zellerlevél
1 citrom leve
1.2 l tej
A sűrített paradicsomot a
tejszínnel és a tejjel összeturmixoljuk. A citrom leszűrt levével és
porcukorral ízesítjük, majd beletesszük az apróra vágott zellerlevelet. Simára,
habosra keverjük, és jól lehűtjük.
50 dkg sűrített paradicsom
5 dkg kristálycukor
1 citrom
1.5 l víz
só
A sűrített paradicsomot 3 dl
vízzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citrom levét, majd a
többi vizet, és simára keverjük.
50 dkg paradicsom
2 csokor metélőhagyma
1.5 l kefir
Az érett paradicsomok héját
lehúzzuk (forró vízbe mártjuk), majd húsát kisebb darabokra vágjuk, és
turmixban pépesítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott metélőhagyma kétharmadát,
majd a kefirt és simára keverjük. A poharakba töltjük és az ital tetejét
meghintjük a maradék metélőhagymával.
80 dkg ribizli
12 dkg porcukor
8 dl kefir
A ribizli kétharmadát a cukorral
összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kefirt, és simára keverjük. Jól lehűtve
poharakba töltjük, majd egyformán elosztva belekeverjük a maradék ribizlit.
1 kg narancs
1 dl méz
1 narancs reszelt héja
1 l kefir
A narancsokat gerezdekre
szedjük, turmixoljuk. Hozzáadjuk a mézet és a reszelt narancshéjat. Beleöntjük
a kefirt, és jól összekeverjük. Lehűtve kínáljuk.
20 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 csokor metélőhagyma
1 csokor petrezselyem
1.5 l joghurt
A répákat és a zellert
lereszeljük. A finomra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel pépesre
turmixoljuk. Végül hozzáöntjük a joghurtot, és jól összekeverjük. Hűtve
fogyasztjuk.
8 dl tej
12 dkg kakaópor
12 dkg porcukor
3 tojássárgája
0.5 dl méz
0.5 dl konyak
8 dkg reszelt csoki
A felforralt és lehűtött tejet a
kakaóval simára keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a mézet, a cukrot és
habosra keverjük. Végül beleöntjük a konyakot is, és előhűtött poharakba
töltjük. Reszelt csokival díszítjük.
50 dkg csoki fagyi
1 l tej
0.5 dl konyak
3 dkg kakaópor
1 dl tejszín
A fagyit a langyos tejjel addig
keverjük, amíg folyékony állagú lesz. Hozzáadjuk a konyakot, a kakaót és simára
keverjük. Végül beleöntjük a tejszínt, és jól összekeverjük. Hűtve kínáljuk.
50 dkg vaníliaízű fagyi
10 dkg porcukor
1 dl tojáslikőr
1 l tej
A fagylaltot a tejjel
turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, tojáslikőrt és jól összekeverjük. Hűtve
kínáljuk.
20 dkg meggyízű fagyi
2 dl meggylé
6 dl tej
1 citrom leve
1 dl méz
8 dkg porcukor
10 dkg meggy
rumaroma
A fagylaltot a meggylével
turmixban folyékonnyá keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a citromlét, a mézet, és a
cukrot, majd habosra keverjük. Előhűtött poharakba töltjük a kimagozott
meggyet, rátöltjük az italt, és 1 - 2 csepp rumaromával ízesítjük.
80 dkg őszibarack
20 dkg őszibarackízű fagyi
15 dkg porcukor
5 dkg mandula
1 dl Triple Sec
2 dl tejszín
8 dl tej
A héjától megtisztított
őszibarackot turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a Triple Sec-et, a tejszínt,
a tejet, majd simára keverjük. Minden pohárba egy gombóc fagyit teszünk,
rátöltjük a hideg turmixot, és apróra vágott mandulával kínáljuk.
80 dkg szilva
15 dkg porcukor
0.5 dl szilvapálinka
3 dl ásványvíz
1 l tej
Az érett gyümölcsöt kimagozzuk,
pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát, az ásványvizet, és a
tejet, majd simára keverjük.
4 dl narancslé
4 dl tej
2 dl tejszín
5 tojássárgája
12 dkg porcukor
narancs szeletek
reszelt narancshéj
A narancslét a tojássárgákkal
összeturmixoljuk, porcukorral és narancshéjjal ízesítjük. Hozzáöntjük a tejet
és a tejszínt, majd habosra keverjük. Jéghidegen kínáljuk. A poharak szélét
narancskarikákkal díszítjük.
1 kg meggy
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl Triple Sec
4 dl tejszín
6 dl tej
A kimagozott meggyet
turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat. Triple Sec-kel
ízesítjük, beleöntjük a tejszínt és a tejet, majd alaposan összekeverjük.
A receptek egy személyre - egy pohár
italra - szólnak.
3 cl dry gin
3 cl narancslé
1 dl gyömbérital
A gint az átszűrt narancslével
jól összerázzuk. A koktélos pohárba 2 - 3 jégkockát teszünk, majd ráöntjük a
koktélt. Gyömbéritallal felöntjük, és szívószállal kínáljuk.
5 cl dry gin
2 dkg porcukor
1 tojássárgája
fél citrom leve
1.5 dl szódavíz
A gint pohárba töltjük,
hozzáöntjük az átszűrt citromlevet, majd porcukorral és a tojássárgájával jól
összekeverjük. Végül jéghideg szódavízzel felengedjük.
4 cl gin
1 cl száraz vermut
1 cl édes vermut
1 olajbogyó
Az italokat jól összekeverjük,
majd koktélospohárba szűrjük, és olajbogyóval díszítjük.
5 cl dry gin
2 cl Cherry brandy
1 citrom leve
1 dl szódavíz
1 narancskarika
A gint és a cherry brandyt a
citromlével jól összerázzuk. Jégkockával félig megtöltött magas poharakba
töltjük, hozzáadjuk a szódavizet, és narancsszelettel díszítjük.
5 cl dry gin
1 dl tonik
fél citrom leve és reszelt héja
A poharakba először a gint és a
citromlét öntjük, jól összekeverjük, majd felöntjük tonikkal. Végül beleszórjuk
a reszelt citromhéjat.
5 cl whisky
3 dkg porcukor
3 cl narancslikőr
5 dkg friss idénygyümölcs
Borospohárba jégkockát teszünk,
ráöntjük az italokat, beleszórjuk a cukrot, jól megkeverjük és két - három
féle, kockára vágott friss gyümölccsel kínáljuk.
6 cl whisky
4 cl forró víz
1 kockacukor
2 citromkarika
csipetnyi őrölt szerecsendió
A kockacukrot a forró vízben
feloldjuk, hozzáöntjük a whiskyt, beletesszük a citromszeleteket és megszórjuk
szerecsendióval.
5 cl vodka
2 cl banánlikőr
2 cl citromlé
5 dkg banán
2 dkg porcukor
5 dkg tört jég
Az italokat, a citromlét és a
cukrot összeöntjük, hozzáadjuk a karikára vágott banánt, és az apróra tört
jeget. 2 - 3 percig keverjük, majd előhűtött koktélospohárba töltjük.
3 cl vodka
3 cl csokilikőr
3 cl citromlé
Az italokat jól összekeverjük a
szűrt citromlével, és koktélospohárba töltjük.
3 cl vodka
1.2 dl paradicsomlé
1 mokkáskanál Worchester-mártás
2 cl citromlé
1 csepp Tabasco
őrölt bors
só
Keverőedénybe öntjük a vodkát és
a paradicsomlét. Worchester-mártással, citromlével, Tabascoval és jóval
ízesítjük. Koktélospohárba szűrjük és megszórjuk őrölt borssal.
3 cl vodka
2 cl Campari
2 cl fehér vermut
2 cl meggylikőr
1 meggyszem
Az italokat keverőpohárba
öntjük, jól összekeverjük, majd koktélospohárba szűrjük. Az ital tetejét
meggyel díszítjük.
5 cl rum
5 cl kávélikőr
1 dl ananászlé
1 dl kóla
fél citrom leve
A rumot, a kávélikőrt
összekeverjük. Hozzáöntjük az ananászlét és a citromlét, majd koktélospohárba
szűrjük. Felöntjük a jéghideg kólával, és ananászkarikával díszítve kínáljuk.
3 cl rum
3 cl narancslé
3 cl grapefruitlé
1 cl brandy
A rumot a narancslével és a
grapefruitlével összekeverjük, majd hozzáöntjük a brandyt. Egy koktélospohárba
2 - 3 jégkockát teszünk, és beleöntjük az italt.
6 cl brandy
4 dkg porcukor
1 tojás
1 dl tej
őrölt szerecsendió
A brandyt összekeverjük a
tojással és a porcukorral, majd felöntjük a hideg tejjel. Koktélospohárba
töltjük és megszórjuk szerecsendióval.
5 cl brandy
3 cl banánlikőr
fél citrom leve
1 dl szódavíz
A koktélospohárba 2 - 3
jégkockát teszünk és ráöntjük az italokat. Citromlével ízesítjük, megkeverjük
és felengedjük jéghideg szódavízzel.
3 cl Grand Marnier likőr
1 cl szilvapálinka
5 cl narancslé
1 citromszelet
Egy pezsgőspoharat félig
megtöltjük tört jéggel. A likőrt, a pálinkát és a narancslét összekeverjük,
majd a pohárba töltjük. Citromszelettel díszítjük.
3 cl kávélikőr
3 cl vodka
0.5 dl tejszín
Keverőpohárban összekeverjük a
likőrt és a vodkát, majd hozzáadjuk a tejszínt. Koktélospohárba szűrjük, és
jéghidegen kínáljuk.
5 cl feketeribizli nektár
5 cl narancslé
5 cl grapefruitlé
2 csepp Agnostura
2 csepp citromlé
4 cl fehér rum
1.5 cl whisky
1.5 dl őszibaracklé
Keverőpohárban megkeverjük a
rumot és a whiskyt, majd felöntjük őszibaracklével.
4 cl Tequila
2 cl Blue Curacao
1 dl feketeribizli nektár
citromlé
A hozzávalókat ebben a
sorrendben keverőpohárba töltjük, és jól megkeverjük.
4 cl fehér rum
1 cl vodka
1.5 dl ananászlé
citromlé
Keverőpohárban megkeverjük,
cukrozott szélű pohárban kínáljuk.
6 cl gin
2 cl édes vermut
1 dl grapefruitlé
Keverőpohárban megkeverjük,
grapefruitszelettel díszítjük a poharat.
4 cl fehér rum
2 cl Blue Curacao
2 cl citromlé
1 dl narancslé
A rumot, Blue C-t és a citromlét
jól összekeverjük, majd felöntjük a narancslével. Citromkarikával díszítjük.
5 cl gin
2 cl édes vermut
2 cl száraz vermut
1 dl almalé
Keverőpohárban jó alaposan
összekeverjük, narancsszelettel díszítjük.
(ejtsd: szorbé) nem édesség, nem
frissítő, nem fagylalt, hanem alkoholtartalmánál fogva felkészíti a gyomrot egy
kiadós, hosszú étkezésre. A fehér húsok után a sötétebb vadhúsok előtt asztalra
adott különlegesség. A francia konyhaművészet remeke.
A receptek 4 személyre szólnak.
20 dkg vaníliaízű fagyi
15 dkg sárgadinnye
5 dkg eper
1 dl tejszín
1 dl ananászlé
2 dl pezsgő
A sárgadinnyét kisebb kockákra,
az eperszemeket négyfelé vágjuk. A vaníliafagyit az ananászlével és a pezsgővel
és a tejszínnel együtt turmixgépben simára keverjük. Előhűtött talpas poharakba
töltjük, majd elosztjuk a sárgadinnye- és eperdarabokat. Jéghidegen kissé
kásássá fagyasztva tálaljuk.
40 dkg alma
1 citrom
20 dkg vaníliaízű fagyi
2 dl száraz pezsgő
A megtisztított kisebb darabokra
vágott almát a citromszeletekkel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a fagyit, a
pezsgőt, majd addig keverjük, míg krémszerűen sűrű lesz. Poharakba töltjük, és
mélyhűtőben kásássá dermesztjük.
50 dkg paradicsom
2 dl ásványvíz
8 cl vodka
1 csipet gyömbér
1 csipet őrölt bors
1 csipet só
A paradicsomokat forró vízbe
mártjuk, a héját lehúzzuk, majd turmixoljuk. Kevés sóval, borssal, gyömbérrel
fűszerezzük, majd az ásványvízzel és a vodkával elkeverjük. Talpas poharakba
töltjük, és kásássá dermesztjük.
20 dkg citromízű fagyi
4 dl száraz pezsgő
0.5 dl mentalikőr
néhány mentalevél
A finomra vágott mentalevelet a
fagyival simára keverjük, majd hozzáadjuk a likőrt és a pezsgőt. Talpas
poharakba töltjük, és kásásra fagyasztva kínáljuk.
25 dkg kristálycukor
2 narancs
2 citrom
fél narancs reszelt héja
4 dl pezsgő
1 tojásfehérje
4 dl tokaji aszú
A cukrot 3 dl vízzel
felforraljuk és kihűtjük. Hozzáadjuk a narancsok, citromok átszűrt levét és a
reszelt narancshéjat. Felengedjük pezsgővel, letakarva kb. 1 órát állni
hagyjuk, majd leszűrjük, és kásássá dermesztjük. Közben a tojásfehérjét 5 dkg
cukorral kemény habbá verjük, és a dermesztett sorbethez keverjük. Előhűtött
poharakba szétosztjuk, és a tetejükre kevés tokaji aszút öntünk.
12 dkg kristálycukor
6 dl tej
2 tojássárgája
fél rúd vanília
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
A cukorra ráöntjük a tejet,
hozzáadjuk a tojássárgákat, vaníliával ízesítjük, és állandóan kevergetve addig
főzzük, míg besűrűsödik. Finom szűrőn átszűrjük és kihűtjük, majd hozzákeverjük
a porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formába töltjük, és mélyhűtőben
megfagyasztjuk. Ízlés szerint tejszínhabbal díszíthetjük.
25 dkg eper
3 dl tejszín
8 dkg porcukor
A megtisztított és megmosott
epret áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük. A tejszínt a porcukorral kemény
habbá verjük és hozzákeverjük az epervelőt. Porcukorral hintett formákba
töltjük, és mélyhűtőben megfagyasztjuk. A formákból kiborítva tejszínhabbal és
eperszemekkel díszítjük.
5 tojássárgája
14 dkg kristálycukor
fél rúd vanília
10 dkg étcsoki
5 dkg porcukor
2 dl tejszín
A tojássárgákat a porcukorral
simára keverjük, hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet, és takaréklángon
forráspontig melegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felolvasztott csokit.
Amikor kihűlt, hozzákeverjük a porcukorral habbá vert tejszínt. Formákba öntjük
és megfagyasztjuk.
4 banán
20 dkg porcukor
1 citrom
1 - 2 evőkanál cseresznyepálinka
2 dl tejszín
A banánt turmixoljuk. Hozzáadunk
15 dkg porcukrot, majd 3 dl hideg vízzel felengedjük. Citromlével és
cseresznyepálinkával ízesítjük. A hűtőben megdermesztjük, majd hozzákeverjük a
porcukorral kemény habbá vert tejszínt. Formákba töltjük, és mélyhűtőben
megfagyasztjuk.
5 dl erős feketekávé
25 dkg porcukor
2 dl tejszín
A kihűlt kávéba beleteszünk 20
dkg porcukrot, és addig kevergetjük, míg elolvad, majd mélyhűtőben félig
megdermesztjük. Ekkor hozzákeverjük a maradék porcukorral kemény habbá vert
tejszínt. Formákba töltjük és megfagyasztjuk.
25 dkg kristálycukor
fél narancs héja
1 citrom leve
4 narancs
5 dkg porcukor
2 dl tejszín
A kristálycukorból 5 dl vízzel
szirupot főzünk, belekeverjük a narancshéjat, és citromlével ízesítjük. Szűrőn
átszűrjük, kihűtjük beletesszük a narancsok kipréselt levét, majd félig
megdermesztjük. Végül hozzákeverjük a porcukorral kemény habbá vert tejszínt.
Formákba töltjük, megfagyasztjuk.
40 ananászkonzerv
20 dkg porcukor
1 narancs leve
1 citrom leve
2 dl tejszín
Az ananász felét pépesítjük.
Felöntjük 3 dl ananászlével, hozzákeverjük a porcukrot és az apró darabokra
vágott megmaradt ananászt. A narancs és a citrom levével ízesítjük, majd félig
megdermesztjük. Végül hozzákeverjük a kevés cukorral kemény habbá vert
tejszínt, és formákba töltve megfagyasztjuk.
5 dl tej
fél rúd vanília
4 tojássárgája
16 dkg cukor
A tejet a vaníliarúddal
felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral jól kikeverjük, majd állandóan keverve
hozzáöntjük a tejet. Takaréklángon addig kevergetjük, míg kissé besűrűsödik, de
nem forraljuk fel. Amikor kihűlt, fagylaltgépbe tesszük, vagy mélyhűtőben
megfagyasztjuk.
5 dl tej
fél rúd vanília
4 tojássárgája
18 dkg cukor
8 dkg étcsoki
A tejet a vaníliarúddal
felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáöntjük a tojássárgákkal simára
kevert cukorhoz. A csokit apró darabokra törjük, 2 dl forró vízben
felolvasztjuk, és szűrőn keresztül a vaníliás tejhez öntjük. Takaréklángon
kevergetve kissé besűrítjük, de nem forraljuk. Végül kihűtjük, majd fagyigépbe
v. mélyhűtőbe tesszük.
8 dkg mogyoró
1 dkg vaj
5 dl tej
fél rúd vanília
22 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
A mogyorót sütőben megpörköljük,
majd a héját konyharuhával ledörzsöljük. 6 dkg kristálycukrot sárgára pirítunk,
hozzákeverjük a mogyorót, és vékonyan kivajazott tányérra öntjük. Amikor a
mogyoró kihűlt, finomra őröljük vagy mozsárban megtörjük. A tejet a
vaníliarúddal felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáöntjük a cukorral
simára kevert tojássárgákat. Közepes tűzön felforraljuk, belekeverjük a
mogyorót, és kihűtjük. Fagyigépbe vagy mélyhűtőbe tesszük.
5 dl tej
fél rúd vanília
4 tojássárgája
18 dkg cukor
A vaníliával felforralt tejet
hozzáöntjük a 10 dkg cukorral simára kevert tojássárgákhoz, és állandóan
keverve forráspontig melegítjük. Amikor kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről.
8 dkg kristálycukrot aranysárgára pirítunk, hozzáadunk 1 dl vizet,
mézsűrűségűre főzzük, a vaníliás alapkrémhez keverjük, majd kihűtjük.
Fagyigépben vagy mélyhűtőben fagyasztjuk.
8 dkg tisztított mandula
5 dl tej
5 tojássárgája
16 dkg cukor
fél rúd vanília
A lehéjazott mandulát
megdaráljuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, beletesszük a mandulát. A
tojássárgákat cukorral simára keverjük, hozzáöntjük a felforralt tejet.
Takaréklángon állandóan kevergetve forrpontig hevítjük. Amikor kissé
besűrűsödött levesszük a tűzről, átszűrjük és kihűtjük. Fagyigépben vagy
mélyhűtőben fagyasztjuk.
8 dkg dióbél
4 tojássárgája
5 dl tej
fél rúd vanília
16 dkg cukor
1 - 2 evőkanál rum
A dióbelet sütőben megpirítjuk,
megdaráljuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a
vaníliával felforralt tejet, forrpontig melegítjük. Belekeverjük a diót, rummal
ízesítjük, kihűtjük, majd megfagyasztjuk.
5 tojássárgája
18 dkg cukor
fél rúd vanília
5 dl tej
15 dkg gesztenyemassza
1-2 evőkanál rum
A tojássárgákat a cukorral
simára keverjük, hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet, és állandóan
kevergetve forrpontig hevítjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a
gesztenyemasszát, és rummal ízesítjük. Finom szűrőn átszűrjük, kihűtjük és
megfagyasztjuk.
6 tojássárgája
18 dkg cukor
fél rúd vanília
2 dl tejszín
1 dl feketekávé
A cukrot a tojássárgákkal simára
keverjük. Hozzáöntjük a vaníliás tejet, és habverővel állandóan kevergetjük
forrpontig. Beleöntjük a tejszínt és az erős feketekávét. Végül kihűtjük és
megfagyasztjuk.
5 dl tej
14 dkg cukor
4 tojássárgája
10 dkg cukrozott gyümölcs
2 dkg cukrozott narancshéj
2 dkg mazsola
1-2 evőkanál rum
negyed rúd vanília
kevés piros ételfesték
A cukrozott gyümölcsöt és
narancshéjat, valamint a mazsolát rumba áztatjuk. A tejet a vaníliával
felforraljuk, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a cukorral simára kevert
tojássárgájához. Közepes tűzön forrpontig melegítjük, majd belekeverjük a rumba
áztatott gyümölcsöket, és kevés ételfestékkel halvány rózsaszínűre festjük.
Kihűtjük, fagyigépben vagy mélyhűtőben megfagyasztjuk.
25 dkg ribizli
22 dkg cukor
fél citrom leve
1 dl tejszín
A ribizlit turmixoljuk. A
cukorból 3 dl vízzel szirupot főzünk, kihűtjük és belekeverjük az áttört
ribizlit. Citromlével ízesítjük, majd belekeverjük az 5 dkg cukorral kemény
habbá vert tejszínt, végül mélyhűtőben fagyasztjuk.
30 dkg eper
20 dkg porcukor
fél citrom leve
Az epret turmixoljuk. Annyi
hideg vizet öntünk rá, hogy 5 dl mennyiséget kapjunk. Porcukorral és
citromlével ízesítjük. Amikor a porcukor feloldódott mélyhűtőben
megfagyasztjuk.
22 dkg kristálycukor
3 citrom
2 citrom leve
1 tojásfehérje
A kristálycukrot 5 dl vízzel
felmelegítjük, hozzátesszük a vékony karikára vágott citromokat és az átszűrt
citromlevet. Letakarva másfél óráig állni hagyjuk, majd átszűrjük, és a
mélyhűtőben félig megfagyasztjuk. Hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét, és
mélyhűtőbe visszatéve tovább fagyasztjuk.