Tartalomjegyzék
Kaszinó- és
töltött tojás receptek
Ajókás
(ringlis) töltött tojás
Brassói
töltött tojás csőben sütve
Diós
rokforttal töltött tojás 1.
Diós
rokforttal töltött tojás 2.
Diós
rokforttal töltött tojás 3.
Kaviárral
töltött tojás orosz módra
Kocsonyázott
tojás Munkácsy-módra
Töltött
tojás, parajjal (hidegen)
Töltött
tojás, parajjal (melegen)
Töltött
tojás paradicsompürével
A töltött tojás, meg a kaszinótojás készítése között nincs
lényegi különbség.
Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk,
vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és
visszatöltjük. Kész.
Salátákhoz, töltelékekhez: villával összetörjük, vagy
ledaráljuk.
Ami különbség van, az a töltelék hozzávalóiban keresendő,
meg az alapokban (franciasaláta, hússaláta, aszpiköntet, stb.). A módszer az mindenütt azonos. A díszítés is
idényjellegűnek, vagy inkább ötletszerűnek tűnik.
Hozzávalók:
4 tojás, 1 doboz ringli, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál
majonéz, 2 dkg vaj, 1 dl tejföl, kevés só
A
tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, majd hosszában félbevágjuk. A
sárgájukat kiemeljük, összekeverjük a reszelt vöröshagymával, a vajjal, kevés
sóval és a ringli leszűrt olajának felével. A fél tojásfehérjéket púposra
töltjük a keverékkel. A ringli felét apróra vágjuk, elkeverjük a majonézzel, a
tejföllel, és hozzáadjuk a maradék ringliolajat is. A töltött tojásokat
töltelékükkel lefelé tálra tesszük, és leöntjük a mártással. Tetejére tesszük a
maradék ringlit. Jól behűtve kínáljuk.
Hozzávalók
8 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 kanál reszelt hagyma, 1 kanál olaj, 3 cl
konyak, 1 dl vörösbor, 1 kanál mustár, bundázáshoz: liszt, tojás, morzsa, zsír
a kisütéshez.
A
kemény tojásoknak vágjuk le a laposabbik csúcsát
szedjük ki belőlük a sárgáját úgy, hogy a tojás fehérje sértetlen maradjon. A
reszelt hagymát pirítsuk meg az olajban, tegyük bele a gombát, pároljuk meg,
süsük zsírjára. Tegyük bele az apróra vágott sonkát, a konyakot, a vörösbort, a
mustárt. Ezzel a masszával megtöltjük a kivájt tojásokat. Visszahelyezzük a
levágott fehérjecsúcsokat, és a tojásokat lisztben, tojásban, morzsába
forgatjuk. Forró olajban kirántjuk.
Hozzávalók:
főtt tojás 8 db, juhtúró 25 dkg, vaj 8 dkg, póréhagyma 15 dkg, tejföl 2 dl,
tojássárgája 1 db, Göcseji csemege sajt 15 dkg, tárkonylevél, gyömbér, só
A főtt
tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Sárgájukat a juhtúróval együtt
finom szűrőn áttörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadunk 4 dkg lágy vajat, sóval,
apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és habverővel
krémszerűvé keverjük. A póréhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben 4 dkg
vajat hevítünk, a póréhagymát üvegesre pirítjuk benne, majd átöntjük egy
tűzálló tálba, és egyenletesen elterítjük. A túrótöltelékkel megtöltjük a
félbevágott tojásfehérjéket, és a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé
sorakoztatjuk. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, kissé megsózzuk,
belekeverjük a reszelt sajtot, és a tojásokra öntjük. Előmelegített sütőben,
magas hőfokon szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
5 tojás + 1 tojássárga, 1 doboz olajos hal, fél citrom leve és reszelt héja, 2
dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dkg vaj, 1 dl tej, 3-4 evőkanál
liszt, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors és só ízlés szerint, liszt a
bundázáshoz, olaj a sütéshez
4
tojást keményre főzünk, majd meghámozva hosszában félbevágjuk. Sárgájukat
kiszedjük, és simára keverjük a puha vajjal, 1 evőkanál tejföllel, a nyers
tojássárgájával és a levétől leszűrt szardíniával. (A szardínia levét
félretesszük.) Ízesítjük a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymával, a
sóval, a borssal, a citromlével és a citromhéjjal. A fél tojásfehérjéket
annyira púpozva töltjük meg a szardíniás töltelékkel, mintha egész tojások
lennének, majd a tojásnak azt a részét, amelyet nem fed a tojásfehérje, a
reszelt sajtba mártjuk, úgy, hogy az vastagon rátapadjon. (A sajtot kicsit rá
is nyomkodjuk) A maradék nyers, felvert tojást habosra
keverjük, hozzáadjuk a tejet, sót, törött borsot és annyi lisztet, hogy sűrű
palacsintatésztát kapjunk. Ebben a tésztában megmártjuk a töltött sajtos
tojásokat, és bő, forró olajban sárgáspirosra sütjük mindkét oldalát. Tálaláskor
leöntjük a tejfölbe kevert szardíniaolajjal.
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 evőkanál nagyon finomra darált
dió, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, a
tetejére 2 dl tejföl és 1 teáskanál durvára darált dió, valamint néhány
salátalevél.
A
kemény tojásokat meghámozom, és hosszában félbevágom. A tojássárgákat kivéve
összekeverem a darált dióval, a rokforttal és a tejföllel, majd hozzáteszem a
megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a borsot. A fél
tojásfehérjékbe beletöltöm a masszát, és salátalevéllel bélelt tálra rakom. A
töltelék maradékát a tejföllel simára keverem és leöntöm vele a tojásokat,
végül rászórom a diót. Jégbe hűtve tálalom.
Hozzávalók
(4 személyre): 4 db tojás, 4 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 5 dkg finomra
darált dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 2 dl majonéz, 2 dl
tejföl, 1 dl tej, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál
zselatinpor, salátalevelek.
A
tojásokat keményre főzzük. Meghámozva hosszában elvágjuk, főtt sárgájukat
kiszedjük, és összekeverjük a reszelt sajttal, a dióval, a mustárral, 1
evőkanál majonézzel, törött borssal. Egy lapos tálat vagy tálcát kibélelünk
megmosott és letörülgetett salátalevelekkel, majd sorban rátesszük a fél
tojásfehérjéket, üregükkel felfelé. A sajtos tojáskrémet jól megpúpozva
beletöltjük a tojásokba. A zselatint kislábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és
kis lángon, folytonosan kevergetve feloldjuk. Forráspontig melegítjük, de
forralni már nem szabad. A majonézt összekeverjük a tejföllel és a zselatinos
tejjel, amelyet sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítünk.
Evőkanalanként ráöntjük a megtöltött tojásokra, és a hűtőszekrényben
megdermesztjük. Tetejét és az oldalát tetszés szerint feldíszíthetjük piros
hónapos retekkel, zöldhagymával, csípős hegyes paprikával.
Elkészítési
ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók:
6 tojás, 10 dkg tisztított dióbél, 10 dkg reszelt márványsajt (rokfort), 5 dkg
vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl majonéz, 1 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor snidling, 1
teáskanál mustár, 1 teáskanál porcukor, 2 teáskanál citromlé, 2 teáskanál
zselatinpor, só és törött fehér bors, ízlés szerint.
A
tojásokat gondosan, meleg vízben megmosom, majd keményre főzöm. Hideg vízzel
hirtelen lehűtve meghámozom, és hosszában félbevágom. A sárgáját úgy szedem ki,
hogy a tojásfehérje ne sérüljön meg. A dióbélből 12 szép darabot félreteszek, a
többit finomra darálom. A reszelt sajtot, a tojássárgákat, a vajat és 1
evőkanál tejfölt habosra keverek, borssal, mustárral, valamint kevés sóval
ízesítem, végül belekeverem a nagyon finomra vágott snidling felét és a darált
diót. A fél tojásfehérjéket jól megpúpozva megtöltöm a sajtos-diós keverékkel,
és egy megfelelő nagyságú tálcára vagy egészen lapos tálra sorban egymás mellé
rakom, töltelékkel lefelé. Jó, ha a tojások között 1,5 -2 cm-es távolság van.
Hűtőszekrénybe teszem. Közben a majonézt simára keverem a megmaradt tejföllel és
a kefirrel, majd a sóval, a borssal, a citromlével és egy csipetnyi cukorral
ízesítem. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon,
folytonos keverés közepette forráspontig melegítem. Ha már langyosra hűlt,
belekeverem a majonézes mártásba. A hűtőből kivett tojásos tálcára, illetve a
fél tojásokra kanalanként ráöntöm a mártást, mindegyikre ráteszek egy-egy fél
dióbelet, és a megmaradt snidlinget rászórom. Legalább fél napig dermesztem a
hűtőszekrényben. Fogyasztáskor külön is meglocsolhatjuk egy kevés
tartármártással.
Ugyanúgy
készül, mint a közönséges kaszinótojás, de a töltelékbe 15 dkg apróra vágott,
vajban sóval-borssal megpárolt gombát keverünk.
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg vaj, só, őrölt bors
Az
apróra vágott gombát 3 dkg vajon sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg
saját levét el nem főtte. Közben a kemény tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk,
sárgájukat kivéve villával összetörjük. Habosra keverjük a 7 dkg vajat, hozzáadjuk
a párolt gombát meg a tojássárgájákat, és a tojásfehérjékbe visszatöltve, jól
behűtjük.
Hozzávalók:
4 keménytojás, 1 db zsemle, mustár, tengeri só, zöldfűszerek, bors, 1-2 dl
tejföl, 15 dkg apróra vágott párolt gomba, tej, vaj.
A
meghámozott, hosszában kettévágott tojások sárgáját kivesszük, áttörjük a
tejben áztatott zsemlével, a fűszerekkel, a gombával és egy kevés tejföllel.
Visszatöltjük a tojásokba, mintha egész tojás lenne. Kivajazott tűzálló tálra
rakjuk, a tejföllel meglocsoljuk, átsütjük. Sült zellerrel kínáljuk.
Hozzávalók:
2 db nagy zeller, bő olaj a sütéshez, só
A
zellert alaposan lemossuk, megtisztítjuk. Kis hasábokra vágjuk, mint a
hasábburgonyát. Bő olajban megsütjük. Csak tálalásnál sózzuk meg.
Hozzávalók:
8 tojás, 30 dkg erdei gomba, tej, (a besamelhez: 1 dkg vaj, 1 dkg liszt, 1 dl
tej), 1 dl tejföl, 2 ek liszt
A
keményre főzött tojásokat, kettévágom és a sárgáját, óvatosan kiveszem, majd
áttöröm. A hozzávalókból elkészítem a besamelt, elkeverem a sárgájával, a
pirított gomba felével és annyi tejjel, hogy egy lágy tölteléket kapjak. A fél
tojásokat ezzel a masszával púposan megtöltöm, és egy tűzálló tálba rakom. A
maradék gombát liszttel megszórom, kissé megpirítom, kevés vizet és a tejfölt
hozzáadva összefőzöm. Leöntöm vele a töltött tojásokat, és sütőben összesütöm.
Hozzávalók:
4 db tojás, 1 kis doboz bármilyen olajos hal (csak paradicsomos ne legyen), 1
evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál citromlé, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg margarin,
1 mokkáskanál törött fekete bors. 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál
mustár, ízlés szerint só, a tetejére 4 adag tartármártás.
A
gondosan, meleg vízben megmosott tojásokat keményre főzöm. Közben a szardíniát
olajával együtt keverőtálba rakom. Beleteszem az összes többi hozzáválót (a
tartármártás kivételével) és addig keverem a vékony keverőpálcákkal, amíg az
egész habos, egynemű krémmé alakul. Közben a kemény tojásokat meghámozom, és
hosszában félbe vágom. Sárgájukat úgy emelem ki, hogy a főtt tojásfehérje
sértetlen maradjon. A tojássárgákat is hozzákeverem a halas krémhez, majd a
masszát beletöltöm egy nylonzacskóba (vagy habzsákba) és a végét cakkosra
vágom. A fél tojásfehérjéket jól megpúpozva megtöltöm a keverékkel. A töltött
tojásokat a töltelékkel felfelé egy tálcára egymás mellé fektetem, és leöntöm a
sűrű tartármártással. Jól behűtve, néhány szelet pirított barna kenyérrel
kínálom.
Hozzávalók:
8 nagy tojás, 1 kis doboz libamájas konzerv, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4
darabka pácolt hagymás hering, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 dl tejföl, 10 dkg
főtt sonka, 1 diónyi vöröshagyma, ízlés szerint törött bors, pástétomfűszer és
só; a díszítéshez 1 kígyóuborka, 2 paradicsom, 1 csokor hónapos retek, néhány
salátalevél.
A
tojásokat a sonkalében (vagy füstízű sóval fűszerezett
vízben) keményre főzzük, majd meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgákat
kiszedjük. A vajat habosra keverjük a tejföllel. Ezután borssal,
pástétomfűszerrel és reszelt hagymával ízesítjük. Hozzáadjuk a főtt sárgákat,
és jól összedolgozzuk. A krémet 4 részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük
a májkrémet, és megsózzuk. A második részbe beledolgozzuk a darált sonkát, és
ugyancsak megsózzuk. A harmadik részt szardellapasztával keverjük össze, végül
a negyedik részt curryporral fűszerezzük. A négyféle krémet 4-4 fél
tojásfehérjén elosztjuk (habzsákból vagy egyik sarkán kilyukasztott
nejlonzacskóból szépen kinyomhatjuk), majd a tojások tetejét ízlés szerint
feldíszítjük. A sonkásra darált sonkát szórunk, a májasra uborka- és
paradicsomkarikákat helyezünk, a halasra egy-egy heringdarabot rakunk, a
tojásosra pedig tojáskarikát illesztünk. Salátalevelekkel bélelt nagy tálra
vagy tálcára helyezzük, tetejét folpackkal beborítjuk, és a hűtőszekrényben jól
lehűtjük.
Hozzávalók:
4 tojás, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál sűrű tejföl, 1 csapott teáskanál
mustár, 2 csokor kapor, ízlés szerint só és törött fehér bors, a tálaláshoz
néhány szép salátalevél és 2 kicsi, kemény paradicsom.
A
tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A főtt
sárgákat óvatosan kiszedjük, és keverőedénybe rakjuk. Hozzátesszük az egyik
csokor megmosott, lecsöpögtetett, apróra vágott kaprot, a tejfölt, a mustárt, a
sót és a borsot, valamint a vajat. Habosra keverjük. A masszát 10 percre a
mélyhűtőbe tesszük, hogy könnyebben bánhassunk vele. Közben egy szép nagy tál
vagy tálca alját beborítjuk a megmosott és leszárított salátalevelekkel,
amelyeken elhelyezzük a fél főtt tojásfehérjéket. A krémet jól megpúpozva
betöltjük a fehérjék üregeibe (nyomózsákból szépen elkészíthetjük, de ha zsák
nincs, az egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóból vagy kiskanállal, esetleg
késsel is megtölthetjük). Mindegyik fél tojás tetején elhelyezünk egy gerezd
paradicsomot és egy-egy kis szál kaprot. Folpack fóliát borítunk a tetejére, és
betoljuk a hűtőszekrénybe. Fél óra múlva már tálalható. Finom hozzá a hűtött
tartármártás és a nyári franciasaláta.
Hozzávalók:
6 főtt tojás, 30 dkg natúr sajtkrém, 1 kiskanál mustár, fél kiskanál porcukor,
fél-fél mokkáskanál őrölt bors és só, pár csepp citromlé, 1,2 kg kész
franciasaláta.
A
díszítéshez: fejes saláta, paradicsom, hegyes erős paprika, petrezselyem.
A főtt
tojásokat hosszában elfelezzük, a sárgájukat kikaparjuk, és kis teaszűrőn
áttörve tálba töltjük. A natúr krémsajttal meg az ízesítőkkel összekeverjük,
majd csillagcsöves habzsákba töltjük. A masszát szépen a tojásfehérjék üregébe
nyomjuk
(púpozzuk).
Egy hosszúkás tálra egyenletesen franciasalátát halmozunk, a töltött tojásokat
ráültetjük. Salátalevéllel, paradicsom-cikkekkel, paprikakarikákkal meg
petrezselyemmel díszítjük; de kerülhet rá lilahagyma, kígyóuborka és retek is.
Az
áttört főtt tojássárgáját vegyítjük szitán áttört kemény tejmártással.
Megsózzuk, mustárral és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Összekeverjük, majd
felolvasztott és lehűtött vajjal sima krémmé keverjük ki. A tojáspürét
csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és a fehérjébe töltjük. Petrezselyemlevéllel
és egy szem főtt zöldborsóval díszítjük, és lehűtött aszpikkal fényezzük.
A másik
elkészítési mód szerint a megtöltött tojásokat sárga zománcmártással vonjuk be,
dermesztés és fényezés után saját, visszamaradt töltelékével és más anyagokkal
díszítjük.
Tálaláskor
üvegtányérra franciasaláta-talapzatot készítünk, és bevonjuk sűrű
tartármártással. Rárakjuk a megtöltött tojásokat, kockára vágott aszpikkal és
petrezselyemzölddel díszítjük. Mártásoscsészében tartármártást adunk hozzá.
A
kaszinótojást lehet egyszerűen és lehet finomabban elkészíteni, vagyis:
olcsóbban és drágábban. Főzzünk keményre személyenként két tojást számítva, ha
kihült vágjuk keresztben ketté, a két csücskét messük le, hogy a féltojásokat
talpra állíthassuk. Most a tojások sárgáját és négy darab szardíniát szitán
átpasszírozzuk, és nyolc deka teavajjal jó habosra elkeverjük, aztán hozzá
adunk még két evőkanál finom táblaolajat, egy evőkanál francia mustárt, egy
kávéskanálnyi finomra vágott metélőhagymát, igen finomra vágott káprit, egy
kevés ecetet és 1-2 deka kaviárt. Ezzel a keverékkel a tojásokat tetézve jól
megtöltjük, majonézzel bevonjuk és kiskockákra vágott aszpikkal koszorúalakban
övezve ízlésesen díszitjük.
Olcsóbb
kivitelben: egyforma apró kockákra vágott különféle főtt főzeléket
tartármártással keverünk; ez az u. n. francia saláta.
Ezzel is tölthetjük a tojásokat. Igényesebb módon, tengeri rákot, rajnai
lazacot és apró kockára vágott szarvasgombát és kaviárt is használunk
töltelékül, és ezekkel cifrázzuk fel a tojásokat. A hozzávaló mártás igy
készül: Mély porcelántálban 4 tojássárgát, egy evőkanál francia mustárt, egy
kávéskanál porcukrot, egy evőkanál borecetet, kevés sót 10 percig a habverővel
folytonosan keverjük, aztán két dl. finom olajat csöppenként hozzákeverünk, ha
sűrű volna, kevés tejszínnel hígítjuk. Ezt a mártást nem csak a
kaszinótojáshoz, hanem halakhoz, sonkához, hideg felvágottakhoz is feladhatjuk.
Hozzávalók
6-10 személyre: 10 tojás, 15 dkg vaj, 5 dkg szardellapaszta, 80 dkg
franciasaláta, tartármártás, 5 dkg tejföl, főtt, füstölt marhanyelv,
petrezselyem, metélőhagyma, mustár, bors, só
A
tojásokat főzd keményre, és hosszában vágd ketté. A sárgáját törd át vajjal,
szardellapasztával, tejföllel és ízesítsd mustárral, sóval, borssal, apróra
vágott petrezselyemmel. A simára kevert tölteléket halmozd a félbevágott
tojásokra. A tojásokat helyezd franciasaláta-talapzatra és öntsd le sűrű
tartármártással. A tetejét apróra vágott füstölt nyelvvel és snidlinggel
díszítsd. Tálalás előtt hűtőszekrényben pihentesd. A tojások töltelékét apróra
vágott keménytojással, illetve tejbe áztatott zsemlebéllel lehet szaporítani.
Hozzávalók:
5 kemény tojás, 10 dkg vaj, 40 dkg franciasaláta, 3 dl tartármártás, fél csomó
petrezselyemzöld, 1 csomó hónapos retek, só, őrölt bors, mustár,
szardellapaszta, ízlés szerint.
A
kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk. A tojások sárgáját egy
porcelán tálban áttörjük, a vajjal, mustárral és ízesítőanyagokkal habosra
keverjük. A franciasalátából egy tálon talapzatot formálunk, és erre helyezzük
el - két sorban vagy körkörösen, esetleg egyenes alakban - a tojáskrémmel
egyformára töltött tojásokat. Ügyeljünk a töltés egyformaságára, mert a krém ilyenkor
mindig látható. A tojások tetejét retekszeletekkel és petrezselyemzölddel
díszítjük. A maradék díszítőanyagokat ízlésesen a tojások közé helyezzük el.
Tartármártást kínálunk hozzá.
Ha
nagyobb mennyiséget tálalunk fel, a következőképpen készítsük: a tojáskrémet
dúsítsuk besamellel, majd a betöltés során a tojásokat krémmel lefelé fordítva
egy műanyag tálcára rakjuk sorba, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. A sűrűbb
állagúra készített tartármártást egy kevés olvasztott aszpikkal keverjük el, a
tojásokat ezzel a zománcmártással egyenként vonjuk be, és a hűtőszekrényben
dermesszük meg. Ovális kiszúróval, esetleg késsel minden tojás szélét vágjuk
körbe, majd spahlival nyúljunk a tojások alá, és helyezzük azokat a
franciasaláta-talapzatra. A maradék tojáskrémmel nyomjunk egy-egy apró
csillagformát a tojások tetejére.
A
kaszinótojásokat fekete kaviárral kívülről meghintve kaviáros töltött tojást
készíthetünk.
A tojásokat megfőzöm, lehéjazom,
kettévágom, sárgájukat kikaparom, összetöröm, kiízesítve visszatöltöm a
féltojásokba. Francia, vagy hússaláta alapra rakom.
Töltésre
néhány példa a magam gyakorlatából.
1.
Tojássárga, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt torma, só, bors.
2.
Tojássárga, májkrém, só, bors, mustár, majonéz, petrezselyemzöld.
3.
Főtt, vagy sült csirkemáj, besamel, plusz fűszerek, meg a tojássárga.
4.
Tojássárga, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt sajt, torma (ez el is
maradhat)
5.
Olajos hal és kevés szardellapaszta, meg a fentiekből valami(k).
Csicsázás:
salátalevelek, finomra vágott petrezselyemzöld, paprikakrém pöttyök, olívabogyó
szeletelve (legutóbb fokhagymával töltött olívabogyót használtam),
paprikakarikák, ubikarikák (ezt nem szereti a beste!), mini-paradicsom, stb.
Ami éppen kéznél van.
Az
előzőleg megfőzött, és kihűlt tojásokat kettévágjuk, sárgáját kiszedjük, és ezt
villával összetörve vajjal, mustárral, pici sóval, fehérborssal összekeverjük,
majd visszatöltjük a tojások üregébe.
(Ha pl.
sertés-, vagy libamájkrémet is teszünk a krémbe, máris kész a Strassburgi
tojás:).
Tálalásnál
a franciasaláta alapra ültetem a megtöltött tojásokat, leöntöm egy kis
tartármártással - és apró kockákra vágott zselatinnal körbeszóróm.
Hozzávalók:
8 keménytojás, 2 tojásos francia majonéz, 2 dl tejföl, 2 fej saláta.
A
keménytojásokat meghámozzuk, egyik végüket levágjuk, és a résen kikaparjuk a
sárgájukat. A sárgáját villával összetörjük, egy kevés majonézzel és mustárral
kikeverjük, és az üregbe visszatöltjük. A tojásokat - nyílásukkal lefelé -
salátalevéllel kibélelt tálra ültetjük egymás mellé. Az egészet leöntjük a
tejföllel hígított majonézzel, és jégbe hűtve tálaljuk.
- Nota
bene: francia majonéz készítése:
-
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, 2 kávéskanál mustár, 2 kávéskanál
porcukor, néhány csepp citromlé, só
- A
tojássárgákba habverővel, cseppenként belekeverjük az olajat, és amikor már vaj
keménységűvé vált, beletesszük az - ízesítőket.
Saját
módszerem: régebben többször készítettem kaszinótojást, egy kis borssal is
szoktam ízesíteni. Vagy tubusos, vagy üveges majonézzel készítettem. A
salátalevelekre állított tojások közé mindig teszek kissé híg franciasalátát,
majd az egészet leöntöm aszpikkal és így hűtöm be. Díszítésként egész vékony
citromszeleteket tehetünk rá, és friss petrezselyemlevelet, szárával együtt.
Nem tagadom, legalább 15 éve nem készítettem, de most itt a jó alkalom!
Hozzávalók:
8 db kemény tojás, 1 ek. majonéz, 1 kk. mustár.
Elkészítés:
A megtisztított főtt tojások vastagabb végét levágjuk, a sárgáját a majonézzel,
és mustárral kikeverjük, majd a tojások belsejébe visszatöltjük.
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 1 kis doboz fekete vagy piros kaviár, fél citrom leve, 4 dkg
vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 csokor snidling, 1
mokkáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg franciasaláta (lehet házilag készített
vagy készen vásárolt is), ízlés szerint só.
2 dkg
vajat habzásig hevítek a liszttel, majd a megmelegített tejjel felengedve,
folytonos keverés közben olyan sűrűre főzöm, hogy elváljon az edény falától. Ha
langyosra hűlt, habosra keverem az előzőleg megpuhított, megmaradt vajjal.
Hozzáadom a hosszában kettévágott kemény tojások kiszedett sárgáit, a finomra
metélt snidlinget és a citromlevet, majd a sóval, a reszelt citromhéjjal tovább
keverem egészen addig, amíg egynemű, habos massza lesz belőle. Ekkor óvatosan
hozzávegyítem a fele kaviárt, majd a fél tojásfehérjéket jól megpúpozva töltöm
meg a keverékkel. A franciasalátát rákenem egy lapos tálcára vagy tálra, a
megtöltött tojásokat szépen elhelyezem rajta, tetejüket pedig a megmaradt
kaviárral feldíszítem. Folpack fóliát óvatosan ráteszek, majd a hűtőszekrényben
legalább fél napig hűtöm. Pirított, édeskés péksüteménnyel a legjobb.
Hozzávalók: 5 kemény tojás, 15 dkg vaj, 1 doboz fekete
kaviár, 5 adag franciasaláta, 4 adag tartármártás, 1 citrom, 10 szem
gyöngyhagyma, só, mustár, őrölt bors, petrezselyemzöld, ízlés szerint.
A kaszinótojást az ismertetett módon elkészítjük, és a
tojáskrémbe a kaviár nagy részét belekeverjük, majd a krémet a tojásokba
töltjük. A maradék kaviárt a tartármártásba belekeverve moszkvai mártást
készítünk. A tojások tetejét félbevágott gyöngyhagymával, negyedre vágott
citromszeletekkel és petrezselyemzölddel díszítjük. Tálalása azonos a
kaszinótojásnál leírtakkal. A töltött tojásoknak még számtalan variációja
elkészíthető, így pl. sonkakrémmel, körözött krémmel, szardíniakrémmel.
Hozzávalók
8 személyre: 8 db tojás, 2 evőkanál kaviár (kb. 5 dkg), 1 evőkanál mustár, 2
evőkanál tejfői, só, őrölt bors, 1 csokor snidling
A
mártáshoz: 2 dl tartármártás, 2 db nagyobb csemegeuborka, 1 evőkanál citromlé,
1-l csokor snidling és friss tárkony
A
tojásokat keményre főzzük, hidegvízben lehűtjük, majd héjától megtisztítjuk és
kettévágjuk. A sárgájukat kiemeljük, villával összetörjük, a mustárral és a
tejföllel simára keverjük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi kaviárt, egy csokornyi
fölaprított snidlinget, sóval, borssal ízesítjük. A kaviáros tölteléket a fél
tojásfehérjébe halmozzuk és a maradék kaviárral, megszórjuk. A csemegeuborkákat
apró kockákra vágjuk, majd a tartármártással, citromlével és a fölaprított
snidlinggel meg a tárkonnyal összekeverjük és egy lapos tálba, öntjük.
Ráhelyezzük a megtöltött kaviáros tojásokat, és behűtve kínáljuk.
Hozzávalók
(8 adag): 8 tojás, 10 dkg főtt gomba, 10 dkg főtt zeller, 10 dkg friss
paradicsom, 10 dkg főtt tonhal, 3 adag remuládmártás, fél fej saláta, 40 dkg
aszpik, só, ecet, tárkonylevél.
A
tojásokat lobogva fővő sós, ecetes vízbe egyenként óvatosan beleütjük. A
fehérje így bevonja a sárgáját. Az utolsó tojás után a lángot elzárjuk, és 1-2
perc, állás után a tojásokat lapátkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és
széleit körbevágjuk. Aszpikkal bélelt őzgerinc- vagy sima forma alját
tárkonylevelekkel díszítjük, és a bevert tojásokat sorba beletesszük. A
hézagokat olvasztott aszpikkal kiöntjük, és a formát hűtőszekrénybe állítjuk.
Közben
az apró kockára vágott főtt gombát, zellert, hámozott paradicsomot és halat
remuládmártással összekeverjük, és a már megdermedt tojások tetejére öntjük. A
formát a már ismert módon olvasztott aszpikkal lezárjuk és megdermesztjük.
Tálaláskor a kiborított kocsonyázott tojás köré salátaleveleket tegyünk
díszítésül.
Hozzávalók:
4 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor zöldhagyma, zöld szárával
együtt, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál margarin, 1 evőkanál
tejföl, 1-1 késhegynyi currypor és törött fekete bors, ízlés szerint só.
A
tojásokat sós vízben 10 percig főzöm. Közben a zöldhagymát megtisztítom, nagyon
finomra összevágom, és a zöldjét félreteszem. A főtt tojásokat meghámozom, majd
hosszában félbevágom. A sárgájukat összekeverem a margarinnal, a tejföllel, a
fehér hagymával, a sóval, a borssal, a curryporral, majd az egészet jól
kikeverem. A tölteléket megpúpozva beletöltöm a fehérjékbe, és magas peremű
tálba vagy tálcába rakom a töltelékkel lefelé, egymástól egy centi távolságra,
egy vagy két sorban (a tál nagyságától függően). A majonézt, a kefirt, az
összevagdalt hagymazöldet, a sót és a borsot mártássá keverem, majd hozzáöntöm
a tejben feloldott zselatint (leírását lásd az előbbi kocsonyarecepteknél).
Annyi rétegben locsolom rá a majdnem azonnal megszilárduló mártást, amennyi
csak lehetséges, illetve amíg el nem fogy.
Ezután befedve, a hűtőszekrényben megdermesztem. Tálalás előtt
lapátkanállal alányúlva adagokra vágom, és friss snidlinggel vagy hagymazölddel
meghintve teszem az asztalra.
Hozzávalók:
4 tojás, 1 teáskanál margarin, 2 dl kefir, 1 evőkanál tejföl, 1 dl tej, 1 dl
majonéz, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 púpozott evőkanál zselatinpor,
1-1 késhegynyi currypor és törött fekete bors, ízlés szerint só.
A
tojásokat sós vízben 10 percig főzzük. Közben a zöldhagymát megtisztítjuk,
egészen apróra összevágjuk, és a zöldjét félretesszük. A főtt tojásokat
meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgájukat összekeverjük a
margarinnal, a tejföllel, a zöldhagyma fehér részével. Sóval, borssal és a
curryporral ízesítjük. Ezután az egészet jól kikeverjük. A tölteléket
megpúpozva beletöltjük a fél tojásfehérjékbe, és magas peremű tálba vagy
tálcába rakjuk töltelékükkel lefelé, egymástól egy centi távolságra, a tál
nagyságától függően egy vagy két sorban. A majonézt, a kefirt, az összevagdalt
hagymazöldet, kevés sót és borsot mártássá keverjük, majd hozzáöntjük a tejben
feloldott, már langyos zselatint. (A zselatinport kis lábosba szórjuk, ráöntjük
a tejet, és kis lángon, folyamatos keverés közben folyósra olvasztjuk.
Felforralni nem szabad!) Evőkanállal egyenletesen rálocsoljuk a tojások
tetejére a majdnem azonnal megszilárduló mártást, amíg az el nem fogy, annyi
rétegben, amennyi csak lehetséges. Ezután befedve, a hűtőszekrényben
megdermesztjük. Tálalás előtt lapátkanállal alányúlva adagokra vágjuk, és friss
hagymazölddel meghintve tesszük az asztalra.
Elkészítési
idő: 60 perc
Hozzávalók:
4 db tojás, 25 dkg juhtúró, 5 dkg vöröshagyma, 2 g köménymag, 8 dkg vaj, 5 g
pirospaprika, 1 csomó metélőhagyma, 4 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, só
Elkészítése:
A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgákat kivesszük, és a juhtúróval
együtt finom szűrőn keresztül áttörjük. Hozzákeverjük a lereszelt vöröshagymát,
az őrölt köménymagot, a sót és a lágy vajat. Az így elkészített körözöttet két
részre osztjuk. Az egyikhez hozzákeverjük a pirospaprikát, a másikhoz az apróra
összevágott metélőhagymát. Így kétszínű - piros és zöld - körözöttet kapunk. A
nagyobb paradicsomokat lapjával kettévágjuk, és mindkét körözöttből,
nyomózsákból a paradicsomra teszünk egy keveset. Mindegyik paradicsomra
ráhelyezünk egy-egy főtt tojásfehérjét, és ízlésesen megtöltjük a
körözöttekkel. Tetejét szeletelt zöldpaprikával díszítjük és pirítós kenyeret
adunk hozzá.
Hozzávalók:
6 tojás, 3 teáskanál sűrű tejföl, 1 kis doboz sprotni (apró füstölt hal), 5 dkg
füstölt sonka, 1-1 evőkanál reszelt márványsajt és darált dió, 3 csapott
evőkanál margarin, 1/4 citrom leve és reszelt héja. 1-1 teáskanál finomra
vágott vöröshagyma és narancslé, 2 mokkáskanál csípős
mustár; 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors, pástétomfűszer, só
és törött fekete bors, ízlés szerint.
Előkészítés:
a tojásokat keményre főzöm. A sprotni levét leszűröm, a halakat szétszedem. A
hagymát lereszelem, vagy fokhagymaprésen átnyomom. A főtt tojásokat meghámozom,
hosszában félbevágom, a sárgájukat kiszedem. A sonkát először vékony metéltre,
a metéltet apró kockákra vágom.
Elkészítése:
3 kis keverőtálba rakom 2-2 tojás főtt sárgáját, 1-1 teáskanál tejföllel. Az
első tálkába öntöm a hal leszűrt olajának felét, hozzáadok 1 evőkanál
margarint, mustárt, hagymát, citromlevet, reszelt citromhéjat, csipet sót,
borsot, és hozzáteszem a halakat. Villával összetöröm, és jól kikeverem.
Habzsák segítségével (vagy kiskanállal) 4 fél tojásfehérjébe jól megpúpozva
beletöltöm. A második tálkába rakok 1 evőkanál margarint, darált diót,
rokfortot, hozzáteszem a fokhagymát, borsot. Összekeverem, és újabb 4 fél
tojásfehérjébe ezt is beletöltöm. A harmadik tálkába teszem a megmaradt
margarint, a sonkakockákat, kevés mustárt, narancslevet, pástétomfűszert,
borsot és sót. Ezt is jól összekeverem, és betöltöm a megmaradt
tojásfehérjékbe. A töltött tojások tetejét tetszés szerint díszítem.
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 1 kis üveg piros lazacpüré (törmelék lazac a hivatalos neve), 4
dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 csokor snidling, 1
teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg
franciasaláta (házilag készített vagy készen vásárolt), csipetnyi porcukor,
ízlés szerint só.
Ugyanúgy
készítem, mint a kaviáros töltött tojást. A lazacpüré olaját leszűröm, és a
fehérmártásba keverem a fele lazachússal együtt. A másik felét a tojás tetejére
rakom. Jól lehűtve teszem az asztalra.
Hozzávalók:
6 tojás, majonéz, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál mustár, citrom, só, cukor, őrölt
bors, petrezselyem
A
kemény tojásokat karikákra vagy negyedekre felvágjuk, tálra helyezzük. A
majonézt a tejszínnel vagy tejföllel felhígítjuk, ízlés szerint ízesítjük, és a
tojásszeleteket ezzel leöntjük. Tetejét törött borssal vagy petrezselyemmel
meghintjük. 1-2 óráig hűtőben tartjuk. Egyszemélyes adagolásban kis üvegtányérokon
vagy félbevágott zöldpaprikába töltve is tálalhatjuk. Készíthetjük hagymával
is.
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 1 kis doboz konzerv libamájas szárnyasmáj, 5 dkg vaj (vagy
margarin), 1 evőkanál tejföl, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma szára), 1
evőkanál konyak, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só, 40 dkg franciasaláta (házilag készített vagy készen
vásárolt).
A
kemény tojásokat meghámozom, hosszában kettévágom, és a sárgájukat kiveszem.
Keverőtálba rakom a dobozából kibontott és villával áttört májkrémmel, a
tejföllel, a pástétomfűszerrel, a konyakkal, a sóval, a borssal, és az előzőleg
kissé megpuhított, de nem folyékony vajjal. Az egészet addig keverem, amíg
habos, egynemű massza lesz belőle. Végül hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett
és finomra metélt snidlinget. A májas krémmel jól megpúpozva megtöltöm a
tojásokat. Egy tálcát vagy lapos tálat beterítek franciasalátával, majd sorban,
egymás mellett szépen elhelyezem a megtöltött tojásokat, a töltelékkel felfelé.
Villával kicifrázom a krémet, és jól behűtöm. Kevés, konyakkal ízesített
tartármártással tálalom.
Hozzávalók
8 személyre: 8 db tojás, 10 dkg kenőmájas, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál
mustár, só; őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 db piros, retek
A
tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, a héját leszedjük,
kettévágjuk: A sárgáját kiemeljük, villával összetörjük, majd a tejföllel meg a
mustárral simára keverjük. Hozzáadjuk a kenőmájast, sóval, őrölt borssal és
apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A jól kikevert májas tölteléket a fél
tojásfehérjék üregébe halmozzuk, tetejét retekkarikákkal díszítjük és a
megtöltött tojásokat franciasalátára vagy céklasalátára, ültetjük. Hűtve,
kínáljuk.
Hozzávalók
(4 személyre): 5 tojás, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1
púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött bors,
ízlés szerint só, késhegynyi currypor.
4
tojást keményre főzünk, majd hosszában félbevágjuk, és a sárgájukat kiszedjük.
A nyers tojást habosra verjük, belekeverjük a főtt tojássárgákat, a
megtisztított és lereszelt vöröshagymát, sót, törött borsot, curryport, és
annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy kenhető, de ne nagyon lágy masszát
kapjunk. A fél tojásokat üregükkel felfelé tűzálló tálba egymás mellé rakjuk,
és jól megpúpozzuk a töltelékkel. Egy kisebb serpenyőben az olajat
felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Ezután ráöntünk két
deci vizet és a kefirt. Folyamatosan kevergetve jó sűrűre főzzük. A tűzről
lehúzzuk, és a megmaradt tölteléket is belekeverjük. A masszát rákenjük a
tojások tetejére. Előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a tetején
szép piros kéreg lesz. Ha van, meghinthetjük egy kanál reszelt sajttal.
Elkészítési
ideje: kb. 50 perc.
Hozzávalók:
6 db tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 púpozott evőkanál mustár,
2 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál száraz fehérbor, 0,5 dl tej, 1
teáskanál zselatinpor, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint, 1
késhegynyi őrölt fekete bors, salátalevelek
A
tojásokat keményre főzöm és meghámozva hosszában félbevágom. Sárgájukat még
melegen habosra keverem a vajjal, a szardellapasztával, a mustárral, az őrölt
fekete borssal és a zúzott fokhagymával. A fél tojásfehérjéket megpúpozva
megtöltöm a szardellás-mustáros krémmel. A salátaleveleket megmosom, leszárítom
és egy lapos tálra, vagy tálcára terítem. Egy centiméteres hézagokat hagyva, a
töltött tojásokat a töltelékkel lefelé fordítva (tehát a tojásfehérje
domborulata felfelé álljon) teszem a salátalevelekre, szép sorban.
Hűtőszekrénybe téve jól lehűtöm. Közben a mártást is elkészítem. A majonézbe
belekeverem a tejfölt, a bort, a kevés sót és a csipetnyi cukrot, valamint a
mustárt. Kis lábosba szórom a zselatinport, ráöntöm a tejet, és kis lángon
addig keverem, amíg a zselatin feloldódik. Ha kihűlt, hozzákeverem a majonézes
mártáshoz, és a hűtőszekrényből kivett tojásokra locsolom. Visszatéve a
hűtőszekrénybe addig hűtöm, amíg a majonéz kocsonyássá dermed a tojások
tetején.
Hozzávalók
8 személyre: 8 db tojás, 1 kiskanál mustár, só, őrölt bors, 1 doboz rákkonzerv
(15 dkg); 1 evőkanál citromié, 2 evőkanál tejföl, 1 csomag petrezselyemzöld
A
tojásokat keményre főzzek, hideg vízzel lehűtjük, megtisztítjuk és félbevágjuk.
A tojások sárgáját egy tálba tesszük, és villával összetörjük. A mustárral, a
citromlével és a tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk a fölaprított rákhúst és
petrezselyem zöldjét, sóval, borssal izésítjük. Az így elkészített tölteléket a
fél tojásfehérjékbe halmozzuk. A megtöltött tojásokat majonézes
burgonyasalátára vagy zellersalátára ültetjük, díszíthetjük citromszeletekkel.
Hozzávalók:
6 egész tojás és 1 tojássárga, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál tejföl, 1
gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál mustár, ízlés szerint só, törött bors; liszt és
zsemlemorzsa a bundázáshoz; olaj a sütéshez.
4
tojást keményre főzök, majd meghámozom, és hosszában kettévágom. Főtt
sárgájukat kiszedem, és összedolgozom a nyers tojássárgájával, a tejföllel, a
reszelt sajttal, a mustárral és a zúzott fokhagymával. Sóval, borssal
fűszerezem. A fél tojásfehérjéket megtöltöm a keverékkel, és egy-egy fél
töltött tojást kissé összenyomva, eredeti formájára visszaállítom. Nagyon
óvatosan bánok vele. Lisztbe, majd a habosra felvert nyers tojásba mártom,
végül beleforgatom a zsemlemorzsába, és bő, forró olajban pirosra sütöm mindkét
oldalát. Ha az alsó fele megsült, már nem kell félni attól, hogy szétesik, mert
a töltelékben lévő nyers tojás és a reszelt sajt összefogja. Bármilyen
főzelékfélére kiváló feltét vagy pedig hideg, majonézes mártással vacsora is
lehet. (A töltelék ízét különféle egyéb fűszerekkel lehet változtatni, de nyers
tojásnak és reszelt sajtnak mindenképpen lennie kell benne.)
Hozzávalók
8 személyre:-8 db tojás, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 20 dkg krémsajt, 4 dkg
reszelt trappista sajt, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 csokor snidling
A tojásokat
keményre főzzük, lehűtjük és meghámozzuk, félbevágjuk, a,
sárgáját kivesszük, és villával összetörjük. A tejföllel meg a krémsajttal
összekeverjük, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, majd
hozzáadjuk a fölaprított snidlinget is. Az így kapott sajtos tölteléket a fél
tojásfehérjékbe halmozzuk. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot és a töltött
tojósokat franciasalátára vagy majonézes zöldborsóra ültetve, kínáljuk.
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg sonka, 1 evőkanál tejföl, 1 késhegynyi pástétomfűszer, 1
teáskanálnyi frissen kipréselt narancslé, 1 mokkáskanálnyi mustár, csipetnyi só
és törött fekete bors, a díszítéshez salátalevelek, 1 narancs, 5 dkg sovány
sonka.
A
tojásokat keményre főzöm, majd a meghámozott tojást hosszában kettévágva, a
sárgáját kikaparom. A sonkát nagyon apróra metélem, vagy aprítógépben péppé
zúzom. Összekeverem a tejföllel, a tojássárgákkal, a mustárral, a narancslével
és a fűszerekkel. Jól megpúpozva, a masszát visszatöltöm a fél tojásfehérjékbe,
majd a töltelékkel felfelé, salátalevelekkel bélelt tálra rakom. Ráhintem a
nagyon vékony csíkokra metélt sonkát, körberakom a meghámozott és felszeletelt
naranccsal, és jól behűtöm. Fokhagymás tartármártást kínálok mellé.
Ugyanúgy
készül, mint a közönséges kaszinótojás, de a töltelékbe 10-15 dkg darált, főtt
füstölt húst is keverünk.
Hozzávalók
(4 személyre): 4 db keményre főtt tojás, 10 dkg darált sonkamaradék, 1 dl sűrű
majonéz, 2 dl kefir, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1
evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só és törött bors.
A
kemény tojásokat hámozás után hosszában félbevágjuk, és a sárgákat úgy emeljük
ki belőle, hogy a fehérjék ne sérüljenek meg. A sárgákat összekeverjük a darált
sonkával, a mustárral, a reszelt hagymával, és ha szükséges, kevés sóval,
borssal. A tojásfehérjékbe jól megpúpozva betöltjük a krémet. Egy hosszúkás
tálra vagy tálcára szépen, sorban elhelyezzük a nyolc töltött tojást. A
majonézbe belekeverjük a kefirt és a fűszerekkel ízesítjük. Külön kis edénybe
szórjuk a zselatinport, ráöntünk fél dl vizet, és folytonosan kevergetve
oldódásig melegítjük. Ezután hozzákeverjük a kefires majonézhez, majd
kanalankint rálocsoljuk a tojások tetejére. Egy-két órára betesszük a hűtőszekrénybe,
hogy a mártás rádermedjen.
Elkészítési
ideje: kb. 60 perc.
Hozzávalók:
5 kemény tojás, 3 doboz libamájkrém, 15 dkg vaj, 10 dkg paradicsom, fél csomó
petrezselyemzöld, 3 adag tartármártás, 2 evőkanál feketeribizli-dzsem, 5 cl
vörös bor, 5 adag franciasaláta, só, őrölt bors, 1-2 kávéskanál brandy, esetleg
pástétomfűszer ízlés szerint.
A
hosszában félbevágott tojások áttört sárgáját a libamájkrémmel és a habosra
kevert vajjal simára dolgozzuk. Egy kevés pástétomfűszerrel, sóval, borssal,
mustárral és brandyvel ízesítjük a krémet, majd nyomózsákból csillagcsővel a
tojásokba töltjük. Franciasaláta-talapzatra helyezzük a tojásokat, és a
paradicsomhúsból kivágott vagy kiszúrt apró darabokkal és petrezselyemlevéllel
egyenként feldíszítjük a tetejüket. Tálalás előtt célszerű egy kevés olvasztott
aszpikkal csak a dermedt krémet átfényezni. A feketeribizli-dzsemet a
vörösborral és a tartármártással együtt simára keverve, jól lehűtve kínáljuk a
töltött tojások mellé.
Hozzávalók:
4 tojás, 2 dkg vaj, 1 evőkanál szardellapaszta, 4 karika citrom, 1 teáskanál
citromlé, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál sűrű tejföl, 4 salátalevél, 20 dkg
készen vett franciasaláta, törött fekete bors, ízlés szerint
A
tojásokat keményre főzzük, majd meghámozva hosszában kettévágjuk. Sárgájukat
kiszedjük, áttörjük, és habosra keverjük a puha vajjal, a szardellapasztával, a
mustárral, a törött borssal, a tejföllel. A fél tojásfehérjéket púposan
megtöltjük a szardellás krémmel, és egy-egy megmosott, megszárított
salátalevélre kent franciasalátára ültetjük. Tetejüket szardellapasztával és
citromkarikával díszíthetjük.
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 kis doboz szardellagyűrű (ringli
vagy ajóka), fél tubus szardellapaszta, 1 evőkanál citromlé, 1 gerezd
fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
40 dkg (készen vásárolt vagy házilag készített) franciasaláta, 3 dl nagyon sűrű
tartármártás.
A
hosszában kettévágott kemény tojások sárgáit összedolgozom a vajjal, a
szardellapasztával, a citromlével, a citromhéjjal, a borssal, majd a zúzott
fokhagymát is hozzátéve, habosra keverem. A krémet jól megpúpozva beletöltöm a
fél tojásfehérjékbe. Tálcára vagy tálra egyenletesen felkenem a franciasalátát,
erre ráfektetem a megtöltött tojásokat, leöntöm a sűrű tartármártással, és
mindegyikre ráteszek egy-egy ringlikarikát. Jól behűtve rakom az asztalra.
Hozzávalók:
4 tojás, 1 kis doboz sprotni (apró füstölt hal), fél citrom leve és reszelt
héja, 1 diónyi vöröshagyma, 1 teáskanálnyi sűrű tejföl, 1 mokkáskanál
csípős mustár, csipetnyi só és törött fekete bors, néhány salátalevél, a
tetejére 2 dl sűrű tartármártás.
A
tojásokat keményre főzöm. Közben a sprotnit levétől leszűröm, majd a halakat
szétszedem. 8 kis halacskát félreteszek. A megtisztított hagymát lereszelem,
vagy fokhagymaprésen átnyomom. A megfőtt tojásokat meghámozom, hosszában
félbevágom, ezután a sárgákat kiszedem belőlük. Keverőtálba rakom a tejföllel,
a hal leszűrt olajával, a mustárral, a hagymával, a citromlével, a reszelt
citromhéjjal, csipet sóval, borssal, és hozzáteszem a halakat (a félretettek
kivételével). Villával összetöröm az egészet, majd kikeverem. A fél
tojásfehérjéket olyan púpozva töltöm meg, amennyire csak lehetséges, majd
salátalevelekkel bélelt hosszúkás tálra vagy tálcára, a töltelékkel lefelé
helyezem el a nyolc fél töltött tojást, négyet-négyet egymással szemben,
egymástól egy centi távolságra. A tojásokra ráöntöm a tartármártást, és
mindegyiken elhelyezek egy-egy félretett halacskát. A hűtőszekrényben jól
lehűtöm és pirított péksüteménnyel tálalom. (Ha némi töltelék megmarad, azt
kenyérre kenve, szendvics gyanánt fogyasztjuk el.)
Hozzávalók (16 darabhoz): 8 főtt
tojás, 15 dkg túró, 25 dkg vaj vagy margarin
A sonkáshoz: 4 vékony szelet
sonka, friss kakukkfű vagy petrezselyem
A
lazacoshoz: 4 vékony szelet lazac, friss kapor
A
zöldségeshez: 1 sárgarépa, só, arasznyi kígyóuborka
A
csirkéshez: 15 dkg sült csirkemell, 2 hónapos retek, friss metélőhagyma
Elkészítés:
A főtt tojásokat meghámozzuk, majd hosszában félbevágjuk. Mindegyik aljából egy
vékony szeletet levágunk, hogy a tányéron jobban megálljanak. Sárgájukat tálba
kaparajuk, és puha vajjal meg az áttört túróval simára keverjük. Megsózzuk,
megborsozzuk, egy kevés mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük, majd kanállal
a tojások üregébe töltjük. A füstölt sonkát meg a lazacot csinosan feltekerjük,
és 4-4 tojás tetejére fektetjük. Az előbbit kakukkfűvel vagy petrezselyemmel,
az utóbbit kaporral díszítjük. A zöldségeshez a répát megtisztítjuk, kis
hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, majd hűlni
hagyjuk. Az uborkát a répához hasonlóan feldaraboljuk, és 4 fél tojás
földíszítünk velük. A csirkéshez a húst kis szeletekre, a retket félkarikákra
vágjuk, a maradéktojások tetejére fektetjük, végül a felaprított
metélőhagymával megszórjuk.
Hozzávalók
4 személyre: 4 db kemény tojás, 1 kis doboz tonhal konzerv, 3 evőkanál majonéz,
1/2 citrom leve, néhány salátalevél, 10-12 szem fekete olajbogyó, só, őrölt
bors.
A főtt
tojásokat tisztítsuk meg, vágjuk ketté hosszában, és óvatosan vegyük ki a
sárgákat. Tálkában keverjük össze a tojás sárgákat az apróra tördelt tonhallal,
majonézzel, citrommal, majd szórjuk meg sóval, borssal és újra keverjük jól
össze. Ezt a tölteléket tegyük a fél tojásokba. Salátalevelekkel béleljünk ki
egy lapos tálat, helyezzük rá a megtöltött fél tojásokat, és szórjuk közé az
olívabogyót. Tálalásig tartsuk hidegen.
Hozzávalók
8 személyre: 8 db tojás, 2p dkg tejszínes krémsajt, 4 evőkanál ecetes torma, 1
közepes alma, só, őrölt bors
A
tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk és kettévágjuk. A
tojások sárgáját kiemeljük, villával összetörjük, majd a krémsajttal és az
ecetes tormával simára keverjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, végül
hozzáadjuk a meghámozott és finomra reszelt almát. A finom tormakrémet a fél
tojásfehérjékbe halmozzuk, majd az így megtöltött `tojásokat franciasalátára
állítjuk, és behűtve kínáljuk. .
Hozzávalók:
6 tojás, 8-10 dkg liszt, 1-1,5 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál
reszelt sajt, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 1 késhegynyi törött
fekete bors, só , bő olaj a sütéshez.
4
tojást keményre főzök. Meghámozom, és a tompábbik végénél egy akkora lapot
vágok le belőle, hogy a főtt sárgákat kikaparhassam. Csak óvatosan szedem ki,
nehogy a főtt fehérje kilyukadjon. A kivájt tojást villával összetöröm, és
összekeverem 1 nyers tojássárgával, a nagyon finomra metélt vöröshagymával,
sóval, borssal, mustárral és a sajttal, valamint fél dl tejjel. A masszát
óvatosan beletöltöm a tojásokba. A tojásokat egyenként lisztbe mártom, és
félreteszem. A megmaradt tölteléket (ami nem fért el a tojásokban) összekeverem
a megmaradt nyers tojással, valamint a tojásfehérjével, a tejjel, és annyi
lisztet keverek hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát
kapjak. A lisztes tojásokat végét zsemlemorzsába nyomkodom, majd belemártom a
tésztába. Azonnal bő, forró olajba teszem, és szép barnáspirosra megsütöm. A
felesleges olajat leitatva, sült krumplival és savanyúsággal vagy főzelékkel
tálalom. Nagyon olcsó, de különleges étel, elkészítése közepes gyakorlatot
kíván.
A
hűtőszekrényben a megtöltött és megsütött tojás 3 napig eláll, csak sütőben
vagy mikrosütőben melegíthető. Nem fagyasztható!
40 perc
alatt az asztalra tehető.
Hozzávalók:
5 egész tojás, 2 dl tejföl vagy kefir, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál reszelt
sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1
mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só ízlés szerint; a
körethez 20 dkg spagetti és 2 evőkanál olaj.
Az
apróra tört spagettit a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm,
majd meleg vízzel leöblítve 2 evőkanál olajjal összekeverem, és egy kisebb,
hosszúkás tűzálló tálra vagy tepsire rakom. Közben 4 tojást keményre főzök.
Az
ötödik nyers tojás sárgáját összekeverem 1 evőkanál tejföllel (vagy kefirrel),
a sajt felével, a mustárral, 1 gerezd megtisztított és összezúzott
fokhagymával, curryporral, borssal, sóval és a fele zsemlemorzsával. A megfőtt
tojásokat hosszában kettévágom, a kemény sárgákat óvatosan kiemelem, majd
villával összetöröm, és hozzáadom a mustáros-tejfölös masszához. Jól
összekeverem. A nyolc fél tojásfehérjét sorban, egymás mellett elhelyezem a
főtt spagettin, lehetőleg 4-4-et egymással szemben.
A
tojásfehérjék üregét jól megpúpozva megtöltöm a tojásos masszával. A megmaradt
tojásfehérjét kissé felverem, majd a tejföllel, a másik zúzott fokhagymával, a
maradék sajttal és a zsemlemorzsával jól összekeverem, végül hozzáadok még 2
evőkanál olajat is. Megsózom, megborsozom, majd leöntöm vele a tojásokat. A
mártás egy része gyorsan beszívódik a tésztába. Az edényt előmelegített forró
sütőbe tolom, és addig pirítom, amíg szép ropogós sárgáspiros kéreg nem sül a
tetejére. Nem szabad megbarnítani, mert az égett sajttól keserű lehet. Nagyon
jóízű, laktató és olcsónak mondható étel, amelyet akár egy kezdő háziasszony is
elkészíthet. A hűtőszekrény normál hűtőterében 2-3 napig eltartható. Nem
fagyasztható (mert a főtt tojásfehérje felengedés után gumiszerűvé válik).
50 perc
alatt az asztalra tehető.
Hozzávalók:
Tojás 6 db, vaj 5 dkg, tejföl 1/2 dl, morzsa 1/2 ek. petrezselyem
1/4 csomó, mustár 1 ek. vaj 5 dkg, tejföl 3 dl.
Elkészítése:
A tojást keményre főzzük, ha megfőtt hideg vízbe rakjuk, hogy a héja könnyen
leváljon. Akkor hosszában kettévágjuk, sárgáját áttörjük. Teszünk bele kevés
vajat, tejfölt, pici reszelt hagymát, petrezselymet, sót, zsemlemorzsát,
mustárt, ezt visszarakjuk a fehérjékbe. Tűzálló tálra rakjuk, és leöntjük bőven
tejföllel. Beszórjuk zsemlemorzsával. Sütőbe tesszük, míg felforr.
Különösen
tavasszal igen kedvelt falusi étel ez. Vegyünk minden személyre 2 tojást,
főzzük azt meg jól, egész keményre; tegyük hideg vizbe, és, azután ha kihült,
tisztítsuk le a héját, mert csak úgy válik le szép simán, Vágjuk kétfelé a
tojást, a sárgáját szedjük ki, és a fehérét rakjuk lapos porcellán tálba szép
sorban; a kemény tojássárgáját deszkán vagdaljuk jól össze. Tegyünk hozzá, két
tojáshoz, egy kávéskanálnyi fagyos zsírt, egy kávéskanálnyi friss
zsemlyemorzsát, egy szem tört borsot, sót és annyi tejfelt, hogy nagyon kemény
ne legyen e töltelék, azután töltsük tele a tojás fehéreket; a kimaradt
tölteléket keverjük fel édes tejfellel; öntsük ezt a megtöltött tojások
tetejére és tegyük gyors tűznél sütőbe. Ha gyengén piros a teteje, tálalhatjuk.
Elkészítési
idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre: 4 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor újhagyma
szárastól, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál vaj vagy margarin, 1
evőkanál tejföl, 1-1 késhegynyi currypor és törött fekete bors, ízlés szerint
só
A
tojásokat sós vízben 10 percig főzzük. Közben az újhagymát megtisztítjuk,
nagyon finomra összevágjuk, a zöldjét félretesszük. A főtt tojásokat megtisztítjuk, majd
hosszában félbevágjuk. A tojássárgákat összekeverjük a margarinnal, a
tejföllel, a hagymával, sóval, borssal, curryporral, majd az egészet jól
kikeverjük. A tölteléket púpozva a fehérjékbe töltjük, és magas peremű tálba
rakjuk a töltelékkel lefelé, egymástól egy centi távolságra. A majonézt, a
kefirt, az összevagdalt hagymazöldet, a sót és borsot mártássá keverjük, majd
hozzáöntjük a tejben feloldott zselatint. A tojások tetejére evőkanállal vékony
rétegben egyenletesen rálocsoljuk a majdnem azonnal megszilárduló mártást, majd
néhány percre a hűtőbe tesszük. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a
zselatinos majonéz el nem fogy. Ezután szépen feldíszítjük, és a
hűtőszekrényben megdermesztjük. Száraz fehérbor vagy sör illik hozzá.
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejfel, só, 2 szál zöldhagyma, esetleg
kevés szardellapaszta.
A
tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat másik tálba tesszük, összekeverjük
a vajjal, 1 kanál tejfellel, a szardellával, sóval és az apróra vágott
újhagymával. Megtöltjük a fehérjéket a massza kétharmad részével, majd a
maradékot összekeverjük a tejfellel. Kicsit utána sózzuk, majd a tojásokat
tűzálló tálba helyezzük, és a tejfeles mártással leöntjük. Ha van, néhány szem
kapribogyóval díszítjük, s a sütőben néhány percig sütjük.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 5 db egész tojás, 1 kis doboz (5 dkg) májkrém, 5 dkg reszelt
füstölt sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1
mokkáskanál mustár, só és törött fekete bors ízlés
szerint.
Négy
megmosott tojást jó keményre megfőzünk. Meghámozzuk, és az egyik végét óvatosan
felvágva, egy mokkáskanállal kikanalazzuk belőle a főtt tojássárgákat. Ezt
összekeverjük a májkrémmel, a reszelt vöröshagymával, a fokhagymával, a sóval,
a borssal és a mustárral. A krémet, illetve annak egy részét beletömjük a
tojásfehérjébe. A maradék tölteléket összekeverjük a nyers, felvert, ötödik
tojással. A réteslapokat szétszedjük. A fűszeres-tojásos krémmel bekenjük a
lapok teljes felületét és elosztjuk rajta a reszelt sajtot. Mindegyik lapra
ráteszünk egy megtöltött tojást és úgy csomagoljuk be, hogy az ne essen szét.
Egy-egy csomagocskát óvatosan beleeresztünk a 170 fokos forró olajba és 2-3
perc alatt pirosra sütjük. A hő hatására a tésztalapokon lévő tojásos sajt az
egészet összefogja! Óvatosan lecsöpögtetjük, és papírra tesszük, hogy az a
fölösleges olajat felszívja. Salátával tálaljuk ezt a különleges ételt.
Két-három
személyre elég, ha négy tojást keményre főzünk, megtisztítva kétfelé vágjuk, a
sárgáját kiszedjük, és szitán áttörjük. Egy fél zsemlyét tejben áztatunk, s ezt
is áttörjük. Öt deka vajat egy cseréptálban elkeverünk, ehhez adjuk az
elkészített zsemlyét, a sárgáját, sót, apróra vágott zöldpetrezselymet, kevés
vereshagymát, egy kanál tejfelt s egy kanál zsemlyemorzsát. Most elővesszük a
fél tojásokat, megtöltjük a kész tömeggel, s egy vajjal kikent kis serpenyőbe
tesszük sorba, egymás mellé rakva Megöntözzük három-négy kanál jó tejfellel,
kis darabokra vágott vajat is teszünk felül és zsemlyemorzsával megszórva
sütőbe helyezzük, míg sárga színt kap.
Hozzávalók:
6 tojás, 1 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál
zsemlemorzsa, só, őrölt bors, szerecsendió
A
tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, és kettévágjuk. Kikaparjuk a sárgájukat,
villával összetörjük, simára keverjük az 1 dkg vajból, 1 dl tejből, és 1 dkg
lisztből készített fehérmártással, megsózzuk, és őrölt borssal, vagy reszelt
szerecsendióval fűszerezzük. Ezt a laza krémet halmozzuk vissza a keménytojás
üregekbe, és a megtöltött fél tojásokat, tűzálló tálra egymás mellé ültetjük.
Leöntjük tejföllel, meghintjük morzsával, és mindegyik töltött tojásra borsónyi
vajat rakunk. A sütőben alaposan átsütjük. Sós vízben főtt vagy vajas burgonya
illik hozzá.
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg szójakocka, 5 dkg margarin, 1 db zsemle, só, mustár.
A
tojásokat megmossuk, hideg vízben kezdjük főzni, forrástól számítva 10 percig
főzzük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük, megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk,
a sárgáját kivesszük, félretesszük. A szóját 1 dl vízben 30 percig áztatjuk,
leszűrjük, vízben megfőzzük, s a vízben áztatott kinyomott zsemlével együtt
megdaráljuk. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a
szóját, a zsemlét, ízlés szerint sózzuk, mustárral ízesítjük, a tojás fehérjébe
töltjük, jó gazdagon. Tálaláskor vegyes zöldség alapra helyezzük.
4 db
tojást keményre főzök, ha kihűlt félbe vágom (hosszában). A fehérjét félre
teszem, a sárgáját tálkába teszem, villával összetöröm, hozzá keverek kb. 2 kk.
vajat, kevés mustárt, pici fehér borsot, sót. Jó habosra kikeverem, ha túl száraznak tűnne, egy kevés tejföllel lehet lazítani.
Ezek után betöltöm a fehérjébe (a sárgája helyére) és "hasra"
fordítva tálba rakom. Most jön a tartármártás, amivel leöntöm, petrezselyem
levéllel és pici piros arannyal díszítem a halmokat. Hűtőben félre rakom és
másnap tálalom.
10
tojást keményre főzünk, hosszában kettévágjuk, sárgájukat kivesszük, áttörjük.
Hozzáadunk 1-2 ek. tejfölt, 1 ek. Citromlevet, és
kevés apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, jól összekeverjük és megtöltjük
vele a tojásokat. Tetszőleges formába rakjunk a tojásokból egy sort, dísznek
tehetünk közéjük felszeletelt uborkát és puhára főtt gombát, majd öntsük le
annyi aszpikkal, hogy ellepje. Ha megdermedt, újból 1 sor
tojás, majd aszpik következik, mindaddig, amíg tart, a hozzávalókból.
Tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen. Tálaláskor a formát egy pillanatra
meleg vízbe mártjuk, tálra borítjuk, és tetszés szerint díszítve tálaljuk.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 5 db egész tojás, 1 kis doboz (5 dkg) májkrém, 5 dkg reszelt
füstölt sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1
mokkáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Négy megmosott
tojást jó keményre főzök. Meghámozom és az egyik végét óvatosan felvágva, egy
mokkáskanállal kikanalazom a főtt tojássárgákat. Ezt összekeverem a májkrémmel,
a reszelt vöröshagymával, a fokhagymával, a sóval, a borssal, a mustárral. A
krémet, illetve egy részét visszatömöm a tojások üregébe. A maradék tölteléket
összekeverem az ötödik, habosra felvert tojással és bekenem vele a szétszedett
réteslapok egész felületét. Ráhintem a reszelt sajtot, majd a szélére teszek
egy-egy megtöltött tojást és becsomagolom. (Tehát négy réteslapra kerül négy
töltött tojás.) Az így becsomagolt tojásokat nagyon óvatosan beleeresztem a
forró olajba, és pirosra sütöm. Gyorsan sül! A felesleges olajat lecsöpögtetem,
és salátával, tetszés szerinti körettel, forrón tálalom.
Hozzávalók:
8 tojás, 15 dkg gomba, 1 hagyma, 1 csomó petrezselyem, 2 evőkanál majonéz,
diónyi vaj, só, bors, 1 fej saláta
A
hagymát megreszeljük, diónyi vajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a vágott
petrezselymet és a gondosan megmosott, felszeletelt gombát, megpirítjuk és
hagyjuk kihűlni. A tojásokat meghámozzuk, a kerekebb végéről levágunk egy
vékony szeletet, hogy jól megüljenek, a hegyesebb végéről annyit, hogy
kiskanállal ki tudjuk emelni a sárgáját. A levágott kalapkákat áttörjük. A
tojássárgákat villával elnyomkodjuk, hozzáadjuk a pirított gombát, az áttört
fehérjét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, habosra kidolgozzuk, majd
csillagbetétes nyomózsákkal visszaöntjük a tojásokba. A több vízben megmosott,
lecsorgatott salátaleveleket tálalóra rendezzük, ráültetjük a tojásokat, végül
bevonjuk az öntettel: a majonézt elkeverjük a paradicsompürével, felengedjük
annyi tejföllel vagy tejszínnel, hogy tartársűrűségű krémet kapjunk, ha
szükséges, utánsózzuk. Legalább egy órára tegyük hűtőbe, mert csak hidegen
ízlik!
A
kaszinótojásokat megtöltjük. Sonkapürét készítünk, ezt kb. 1 cm vastagra
szétterítve megdermesztjük. Ovális lapokat szúrunk ki belőle, üvegtányérra
tesszük. A megtöltött tojásokat a sonkakrém talapzatra rakjuk, bevonjuk
tartármártással. Vágott aszpikkal és salátalevéllel díszítjük.
Elkészítése:
Eljárás ugyanaz, mint a fentinél, csak darált sonkát és apróra vágott kaprit
adunk hozzá, ill. megszórjuk, tartármártással leöntjük.
A
töltött tojást úgy készítem, hogy a keményre főtt tojásokat félbevágom, a
sárgáját kiveszem, összetöröm, és mindenféle dologgal ízesítem! Egy kis fehér
bors, mustár, pici só, oregánó, ketchup (picike, de csak aki szereti!) Szóval,
ami úgy a kezem ügyébe akad! Azután visszatöltöm a tojásokba. A franciasaláta
alapra ráhelyezem úgy, hogy a tojásfehérje legyen felül, majd leöntöm
majonézmártással. Aztán még jöhet a díszítés! Narancs karika, zöldpaprika
karika, paradicsom karika, retek, petrezselyem, kinek-kinek ízlése, igénye, és
a megfelelő idény szerint! Jut eszembe, szerintem banán, és kivi karikákkal is
lehet díszíteni! Ezt még nem próbáltam, de megteszem! Pár órára jól lehűtjük,
aztán mindent bele!
Hozzávalók:
5 kemény tojás, 3 doboz libamájkrém, 15 dkg vaj, 5 adag tartármártás, 5 adag
jércesaláta, só, őrölt bors, mustár, szardellapaszta, paradicsompüré, ízlés
szerint.
A
félbevágott tojások egyik felét tojáskrémmel, a másik felét vajjal dúsított
libamájkrémmel töltjük meg, jércesaláta-talapzatra helyezzük a betöltött
tojásokat, majd egy kevés paradicsompürével rózsaszínűre festett
tartármártással bevonjuk.
Hozzávalók:
6 tojás, 5 dkg túró, 5 dkg füstölt sonka, 1 piros színű paprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld,
1/2 csokor metélőhagyma, 1 teáskanál pritaminpüré, 1 teáskanál mustár, 1
teáskanál tejföl, 1/2 teáskanál ecetes reszelt torma, só, bors, pirospaprika
A
tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, félbevágjuk.
Sárgájukat kiemeljük és elosztjuk három tálkába. A paprikát megtisztítjuk, és
nagyon apró kockákra vágjuk. Ugyancsak apróra vágjuk vagy ledaráljuk a sonkát.
A zöldfűszereket finomra vágjuk. Az első töltelékhez a tojássárgájába keverjük
a túró felét, a paprikakockákat és a pritaminpürét. Kevés borssal és
pirospaprikával ízesítjük és négy tojásfélbe töltjük.
A
következő tálba keverjük a túrót, a mustárt és a vágott zöldfűszereket. Ha
szükséges, sóval és borssal fűszerezzük és a következő négy tojásfélbe töltjük.
A
harmadik töltelékbe keverjük a darált sonkát, a tejfölt és a tormát.
Salátalevélen kínáljuk.
A
kaszinótojás töltelékét készítjük el, ízesítésére egy kevés szardellapasztát is
használunk. Tálaláskor orosz hússalátából talpazatot formálunk, bevonjuk sűrű
Remoulade-mártással. Rátesszük a megtöltött, aszpikkal fényezett tojásokat,
tetejüket vörös kaviárral díszítjük. Kockára vágott aszpikkal és
fejessaláta-levéllel körítjük, mártásoscsészében Remoulade-mártást adunk hozzá.
30 dkg
parajt jól megmosunk, és megfőzve leszűrünk, levét jól kicsavarjuk, és a parajt
átpasszírozva lehűtjük. Ezután 8 db keményre főtt tojást meghámozunk, lehűtjük,
és hosszában kettévágva a sárgáját szőrszitán átpasszírozzuk, hozzáadunk 4 dkg
vajat is. Simára keverjük, hozzáteszünk 2 evőkanál parajpürét, megsózzuk,
borsozzuk, jól elkeverjük, és a tojásfehérjéket ezzel megtöltjük. Ízlés szerint
üvegtálra tett zöld salátalevelekre vagy franciasaláta talpazatra tesszük és
hideg zöldmártással leöntve tálaljuk. A hideg zöldmártás készítése a hideg
parajtekercs leírásánál található meg. Ezt az ételt úgy készítjük, hogy a
tálalás előtt legalább egy órával hűtőszekrénybe tesszük.
Hozzávalók:
1/2 kg paraj, 8 db főtt kemény tojás, 2 db tojás (nyers), 2 dl tejfel (nem
savanyú), 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, só, törött bors
Elkészítés:
A parajt megfőzzük, jól leszűrjük, főzővizéből kicsavarjuk és átpasszírozzuk. A
meghámozott kemény tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját villával
összetörjük. 3 dkg vajat, 2 dkg reszelt sajtot, 2 evőkanál passzírozott parajt
adunk hozzá és sóval, törött borssal ízesítjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük
a tojásfehérjéket. Ezután egy megfelelő nagyságú tűzálló tálat vagy lábast
megvajazunk, a sóval, törött borssal ízesített parajpüréből talapzatot képezünk
és a töltött tojásokat rátesszük. Most a tejfelbe beleütjük a nyers tojásokat,
megsózzuk, borsozzuk és habverővel simára keverve ráöntjük a töltött tojásokra
úgy, hogy az egész ételt bevonja. Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és közép
meleg sütőben kb. 20-25 percig sütjük, míg a teteje egyenletesen, szépen
megpirul. A sütőből kivéve azonnal, forrón tálaljuk.
Hozzávalók
4 személyre: 8 db kemény tojás, 8 db kis paradicsom, 1/2 kg franciasaláta,
mustár, só, őrölt bors, aszpik, 4 dl tartármártás.
A
kemény tojásoknak levágjuk a talpát, óvatosan kiszedjük a sárgákat, és a
szokásos módon kaszinótojás-tölteléket készítünk. A paradicsomoknak a csutkáját
kikanyarítjuk, majd kinyomjuk a magját, kiskanállal kikaparjuk, teszünk bele
egy kevés tölteléket, és a megtöltött tojások csúcsára ültetjük (olyanok
lesznek, mint egy vargánya gomba, netán galóca). A tojások levágott talpából
apró pontokat rakunk a tetejére, aszpikkal fényezzük. Franciasaláta alapra
helyezzük, zöldsaláta levelekkel díszítjük. Tartármártást külön adunk hozzá.
Hozzávalók:
6 tojás, 2 dl majonéz, 16 szem szamóca, 1 citrom, salátalevél
A
tojásokat meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, óvatosan kiemeljük a sárgájukat,
eldolgozzuk simára a majonézzel, visszapúpozzuk a tojásfehérjékbe (jól púpozzuk
meg!), salátalevéllel bélelt tálra, csillagszerűen elrendezzük. Most reszeljük
a tetejére a citromhéjat és mindegyik féltojás-kupolára helyezzünk egy-egy szem
szamócát (még szebb, ha nem távolítjuk el a csumáját). Tálalásig hidegen
tartjuk.
Összetételét,
elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár
helyett 2 dkg szardíniával ízesítjük.
Összetételét,
elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár
helyett szardella pasztával ízesítjük. A sózásra figyeljünk, mert a szardella
paszta is sós.
Hozzávalók
(4 személyre): 5 tojás, 2 dkg vaj (margarin), 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl
tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 csokor kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál
reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, törött fekete
bors, a tepsihez 1 evőkanál olaj.
4
tojást keményre főzünk, majd hosszában kettévágva a főtt sárgákat kiszedjük
belőlük. A fél tojásfehérjéket egy olajjal kikent kis tepsibe egymás mellé
rakjuk. Amíg a tojások főnek, a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a
meleg tejjel felengedve, folytonos keverés közben sűrűre főzzük. A tűzről
lehúzva belekeverjük a reszelt sajtot és a tejfölt. A mustárral, a fűszerekkel
és a finomra metélt petrezselyemzölddel fűszerezzük, ezután hozzáadjuk a
hagymát és a zsemlemorzsát. Végül a nyers, felveretlen tojást is hozzákeverjük.
A fél tojásfehérjéket megtöltjük a krémmel, ezután a megmaradt krémet jó
vastagon rákenjük a tetejére. Az előmelegített forró sütőbe toljuk, és addig
pirítjuk, amíg szép pirosbarna kéreg nem lesz a tetején.
Elkészítési
ideje: kb. 80 perc.
Összetételét,
elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár
helyett tubusos zöldségkrémmel ízesítjük, a sózásnál vigyázzunk, mert a
zöldségkrém sós.
Összetételét,
elkészítését lásd "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár
helyett paradicsompürével és megmosott zellerlevéllel ízesítjük.
Mindenféle
tavaszi zöldséget, karfiolt, zöldbabot, karalábét és spárgát, zellert apró
kockákra vágunk, és vajban puhára párolunk. Adunk hozzá 2 dkg sót. A szükséghez
mérten tojást keményre főzünk, keresztben kettőbe vágjuk, sárgáját kiszedjük,
és szitán áttörjük. A tojásokat megtöltjük a vajban párolt zöldséggel. A
sárgáját elkeverjük tejföllel és 2 nyers tojássárgájával, mustárral, kaprival,
sóval. A megtöltött tojásokat kikent tűzálló tálba rakjuk, a keveréket
ráöntjük, sütőben átforrósítjuk, és tálaljuk.
Vége