DPG
Recepttár 226.
Tartalomjegyzék
Mézes krémes, avagy
Mézes zserbó egy kicsit másképpen
Receptek
40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 1
sütőport 13 dkg Rámával elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész tojást és egy kevés
tejet (amennyit a tészta felvesz). 3 lapot nyújtok belőle, amelyeket közepes
lángon megsütök. Hamar kész.
3 tojásból, 3 ek. lisztből, 1 ek. cukorból, 3 cs. vaníliás
cukorból 3 dl tejjel krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1 teavajat 10-15 dkg
porcukorral habosra keverek, majd hozzáadom a főzött krémhez. 1 1/2 kg almát
lereszelek, 1 ek. vajon megdinsztelem, ízlés szerint cukrozom.
A legalsó tésztalapot megszórom zsemlemorzsával és megkenem
az almás masszával. Ráhelyezem a középső lapot. Megkenem a főzött krémmel, és
ráhelyezem a következő lapot. Tetejét még melegen megcukrozom, vagy vékonyan
megkenem a krém maradékával, és reszelt csokival megszórom.
Tészta: 60 dkg
liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás
cukor, 3-4 evőkanál tejföl.
Krém: 2 tojás, 5
dl tej, 2 csomag vanília puding, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg
margarin.
Töltelék: 1,5 kg
alma, 2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor, fél mokkáskanálnyi fahéj.
A tészta alapanyagait
összegyúrom, három részre osztom, és vékony, négyszögletes lapokat sütök
belőle. A pudingporhoz 2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a
tejet, sűrűre főzöm és belekeverem a tojásokat. A krémet hűlni hagyom. Az almát
megreszelem, és vajon addig párolom, amíg elfő a leve, és cukorral, fahéjjal
ízesítem. A krémhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a
kihűlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihűlt, egy tésztalapot
visszateszek a tepsibe, rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, ráhalmozom az
almatölteléket és befedem. Egy napig állni hagyom, hogy megpuhuljon. Tálalás
előtt négyszögletes szeletekre vágom.
A tésztához: 1,5 kg
alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 deka liszt, 1 /2 csomag
sütőpor, 1 evőkanál kakaó
A krémhez: 1 /2 1 tej, 2
csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 deka porcukor, 1 tortabevonó
Alufóliával kibélelt
tepsibe 1,5 kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek. A tojások sárgáját 18
dkg porcukorral 3 evőkanál vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a
sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, majd a
maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben
kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral
habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem. A kihűlt süteményről a
fóliát lehúzom, és az alma tetejére kenem a krémet. Végül csokimázzal vonom be.
Elkészítési idő: kb. l, 5 óra
Jó tanács: Az almát nem
fontos megtisztítani, csak megmosni és kimagozni.
Hozzávalók:
Tészta: liszt 25 dkg,
vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só 1 késhegynyi, rum 1 kk., ecet 1/2 kk.
Töltelék: tojássárgája 6
db, vaníliás cukor 20 dkg, tej 5 dl, alma 3 db.
Elkészítése: Az
elkészített írós-vajas tésztát tepsikbe téve, a forró sütőben két lapot
kisütünk. Tölteléke a következő: 6 tojás sárgáját 18 dkg vaníliás cukorral, fél
dl tejjel sűrű krémnek főzünk meg. Rákenjük a tésztára, és nagyon vékonyra
szeletelt almával megszórjuk, és újra betesszük sütni.
Úgy is készíthetjük,
hogy a tészta két lapját egymásra borítjuk, kockákra vágjuk, 2 dkg vaníliás
cukorral meghintjük.
Tészta:
50 dkg liszt, 20 dkg RÁMA, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, pici
tej.
A rámát
a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojássárgájával elkevert sütőport, majd
beledolgozom a lisztet. A tésztát 3 részre osztom, elnyújtom. 1 tésztát
megsütök. A 2. lapot zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, megkenem vékonyan
baracklekvárral, rásimítom a következő keveréket: 1 kg almát meghámozok,
lereszelek, hagyom kicsit állni, kicsavarom. hozzákeverek ízlés szerint cukrot
és fahéjat, valamint egy kevés zsemlemorzsát. Erre a töltelékre kerül rá a 3.
lap, amit villával megszurkálok, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni.
Megsütöm.
Közben
elkészítem a krémet: 4 dl vízzel 10 dkg kristálycukrot felfőzök. 2 vanília
pudingot 2 dl vízzel eldolgozok, hozzáadom a cukros vizet és megfőzöm. 7 tojás
fehérjét kemény habbá verek, és a még forró krémhez keverem.
Amikor
az almás lapok megsültek rárakom a krémet, és a már előzőleg kisütött lapot, és
együtt hagyom kihűlni.
A
tetejére porcukrot szórhatunk, esetleg valami máz is mehet rá, ha bírjuk még
tojással! (a 20 dkg porcukorral és 3-4 csepp citromlével habosra vert 2
tojásfehérjére gondolok)
Hozzávalók
a tésztához: 1 kg alma, 8 egész tojás, 20 dkg finomított kristálycukor, 4
evőkanál víz, 23 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 1 púpos evőkanál kakaó; a krémhez:
fél liter tej, 1 vaníliás puding, 2 Vaníliás cukor (1 minimum), 1 csapott
evőkanál finomliszt, 15-20 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor; csokimázhoz: 2
evőkanál cukor, 2 ek. kakaó, 2 ek. víz, 5 dkg vaj vagy margarin.
Elkészítés:
Sütőpapírral kibélelt tepsibe 1kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek,
vagy kockára vágom (ha szép, egészséges az alma héja, nem kell megpucolni, mert
úgy sokkal finomabb). A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem,
hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az
almára simítom, a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem.
Úgy
sütjük, mint a piskótát.
A
krémhez a tejben megfőzöm a pudingport és lisztet; a vajat a porcukorral
habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem, a vaníliás cukorról ne
feledkezzünk meg.
A
kihűlt süteményről lehúzom a sütőpapírt, és az alma tetejére kenem a krémet.
Végül
összefőzöm a csokimázt, bevonom vele a sütit.
Szilárdulás
után azonnal is fogyasztható.
Ez az
adag nagy gáztepsire való mennyiség.
Ez
aránylag gyorsan kész van, szinte el sem lehet rontani.
Négy
db. mézes lapot sütsz, a mézes tésztába fahéjat és szegfűszeget is keversz,
amíg kihűl a tészta, addig 1 zacskó vaníliapudingot, egy fél pohár búzadarát, 1
tojást és 5 evőkanál cukrot felfőzöl fél-háromnegyed liter tejjel, úgy, hogy
egy masszív kemény állagú krémet kapj. Ezt kihűtöd.
1
kockamargarint, vagy vajat (a nagyim mindig vajjal készítette) habosra keversz
kb. 10-15 dkg porcukorral és a kihült krémmel összedolgozod.
A
krémes összeállítása: 1 lap, rá a krém kb. 1 cm vastagon, rá 1 lap, erre
szilvalekvár, rá 1 lap, újra a krém, 1 cm vastagon és a negyedik lap.
Egy
kicsit vársz, amíg a lap megpuhul a krémtől, és ekkor a tetejére csokimázat
készítesz: kakaópor, margarin, tej és cukor keverékét felforralsz, ezt szépen
egyenletesen ráöntöd a lapra.
Napokig
finom. Vizes késsel kell szeletelni, én mindig csak annyit vágok fel, amennyire
épp szükség van.
Tészta: 27 dkg
liszt, 5 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli (kevés tejben felfuttatva).
Az anyagokat annyi
tejjel, amennyit felvesz összegyúrjuk, és tepsi hátán két lapot sütünk belőle.
Krém: 3 csomag
vaníliapudingot 8 dl tejjel péppé főzünk, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral
habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk.
Ezt a krémet a két lap közé töltjük. A tejére
2 tojásfehérjéből és 14 dkg porcukorból gőz fölött habot verünk. A tésztára
kenjük, és végül kakaóval meghintjük.
Tészta: 50 dkg
liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg zsír, 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, kevés tej.
Töltelék: 20 dkg
vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor.
A tészta
hozzávalóit jól összedolgozzuk, három részre osztjuk, kinyújtjuk, és a
tepsi hátulján megsütjük. A kisült lapok egyikét összetörjük, és 2 deci tejben
megáztatjuk. Hozzáadunk 1 evőkanál lekvárt, 3 evőkanál kakaót, fél deci rumot
(vagy pár csepp aromát), végül a habosra kevert vajas porcukrot. Az így kapott
masszát a két süteménylap közé kenjük. Gőz fölött cukorral habosra keverünk 3
tojásfehérjét, és a tetejére kenjük. Szép, fehér máz lesz. Csak másnap
szeleteljük, amikor a lapok a töltelékkel összeérnek.
Hozzávalók:
Tészta: cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokoládé 15 dkg,
tojásfehérje 2 db.
Töltelék: főtt tojássárgája 1 db, vaj 5 dkg, likőr 2 kk.,
cukor 2 ek. csokoládé 12 dkg.
Elkészítése: A cukrot őrölt mandulával, reszelt
csokoládéval 2 tojás fehérjével összeállítunk, kis gombócokat formálunk belőle,
közepét ujjunkkal benyomjuk, és bele a következő krémet tesszük:
Egy főtt, áttört tojássárgáját, 5 dkg vajat, kis cukrot,
kevés likőrrel összeállítunk, ha kész, a gombócokat megtöltjük, és reszelt
csokoládéba hempergetjük.
8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter
vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília
pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A
megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük,
állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat,
porcukorral meghintjük.
Én a lapok helyett
10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.
Tészta: 8
tojásfehérjét 30 dkg porcukorral kikeverünk, majd beleteszünk 30 dkg diót. 2 lapot sütünk belőle.
Krém: 8
tojássárgáját, 2 csomag vanília cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4
evőkanál búzadarát megfőzünk. Ha kihűlt 10 dkg vajjal kikeverjük.
Tetejét
csokoládéval bevonjuk
Hozzávalók: 35 dkg
liszt, 7 dkg zsír, 4 evőkanál cukor, 1 1/2 dkg szalalkáli, 2 egész tojás,
langyos tejjel összekeverjük (olyan tésztakeménység legyen, mint a 6 lapos) 3
lapot sütünk a tepsi hátán, ha vastagnak találjuk a lapot, 4-et is süthetünk
belőle.
Krém: 25 dkg vaj,
30 dkg porcukor, ezt nagyon habosra keverjük (4 lap esetén 30 dkg vaj), 8 dl
tej, lehet gyenge liter is, (ha 4 a lap), 2 vanília puding, ezt hidegen simára
keverjük, s majd sűrűre főzzük, jó sűrűnek kell lenni, ha ez kihűl, a vajjal
gyengén összekeverjük, s megtöltjük a lapokat. Tetejét porcukorral sűrűn
meghintjük, vagy csokoládémázat készítünk.
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg
szalalkáli, 1 tojás, tej szükség szerint
Krém: 3 egész tojás, 3 kanál liszt, 9 dl tej
Elkészítés módja: A tésztából három lapot sütünk. Krémet
sűrűre főzzük, 2 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra
keverünk, és a kihűlt péphez adjuk. A lapokat megtöltjük, tetejét vaníliás
cukorral meghintjük.
1 adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok-vastag téglalapokká
nyújtjuk, kisütjük. Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs.
vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Gőz fölött, nagyon sűrű
krémmé főzzük. Ha kihűlt, az egyik tésztalapra simítjuk, rárakunk 2 ek.
porcukorral ízesített, kemény habbá vert 2 dl tejszínt. Tetejére fektetjük a
másik, csoki-, vagy kávé-, vagy citrom-, vagy rumos mázzal bevont, négyzetekre
vágott tésztalapot.
Tészta: 30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál ecet, kb. 1 dl víz (amennyit
felvesz a tészta). Ezeket a hozzávalókat jól kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15
dkg vajat 5 dkg liszttel habosra keverünk és rásimítjuk a kinyújtott tésztára. Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt
2-3-szor ismételjük). 2 lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben
Krém: 2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel,
és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet,
és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve (de nem lehűtve!) óvatosan
hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz felé és
kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.
Tejszínhab: 3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból és 3 dl tejből kemény
habot verünk (ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell). Én egy kis
zselatint is szoktam hozzá tenni, nem esik össze olyan könnyen.
Máz: "Édesség Zsófinak"
Összeállítás: Az egyik lapra ráöntöm, és szép egyenletesre simítom a
mázat. Amikor még nem teljesen szilárdult meg felszeletelem (ez a művelet a hab
tetején már lehetetlen!). A másik tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt
rásimítjuk a tejszínhabot, erre kerül a már felszeletelt, mázzal bekent
tésztalap.
Kb. 1 órát jó, ha áll a hűtőben
(Különleges) 25 dkg lisztet 2 dkg vajjal, 1 egész tojással,
késhegynyi sóval, 1/2 cs. V.-sütőporral, 1/2 citrom levével és szükséges
mennyiségű vízzel rétestésztává dolgozunk. Tányérnagyságúra nyújtjuk, és
belecsomagolva 20 dkg hideg vajat, vékonyra kinyújtjuk, azután kicsire
összehajtjuk, ismét nyújtjuk. Ezt 5-6-szor ismételjük. Legvégül közepes
nagyságú sütőlemezen a tészta felét kinyújtjuk, úgy, hogy azt teljesen befedje.
A sütőlemez körül a lelógó tésztát éles késsel levágjuk, majd késheggyel
megszurkálva, szép pirosra sütjük, mindkét vajas lapot. Habüstben 1 cs. V.-vanillinkrémport és 2 dkg
sima, fehér lisztet csomómentesen elkeverünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, azután
állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál
porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró
krémhez azonnal, könnyedén hozzákeverünk. A krémet, még melegen az egyik vajas
lapra egyenletesen felkenjük, és betakaratlanul hűlni hagyjuk. A krémre, ha
langyosra kihűlt, 2 dl édes tejszínből 10 dkg vanillincukorral készült kemény
tejszínhabot teszünk, melyre a második vajas lapot ráhelyezve, tenyerünkkel
gyengéden rányomkodunk. A krémes tetejét a cukormázaknál leírt kávémázzal
vonjuk be, melyet 12 dkg cukorból, és 1 evőkanálerős kávéból készítettünk.
Éles, lapos pengéjű késsel négyzetes darabokra szeleteljük. Igen ízletes,
kitűnő sütemény, mely, ha sok munkát jelent is, de megéri a fáradságot.
A franciakrémesnél három vékony lapot sütünk a
vajastésztából.
A vanília krém fele mennyiségét készítjük. Ezzel az
alsólapot megkenjük, ráhelyezzük a második lapot, azt ugyanolyan vastagságban
tejszínhabbal. (4 dl tejszínből verünk habot). A fedőlapot bevonjuk 20 dkg
cukorból készült fondannal. A fondant erős kávéval, világosbarnára festjük.
Felszelése a krémeshez hasonló. Újabban csak két lapból készítjük a
franciakrémest.
Ilyenkor a teljesen kihűlt vaníliakrémre közvetlenül
rákenjük a tejszínhabot.
Hozzávalók: 1l tej vagy víz, 15 dkg puding, 1 cs. vaníliás
cukor, 5 tojásfehérje, 18 dkg kristálycukor
A pudingot elkevered kb. 2 dl tejjel a maradékot
felforralod. Közben felvered a fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral, ha a
tej felforrt ráöntöd a pudingra, és még egy kicsit főzöd. Majd kis lángon folytonos
keverés közben hozzáadod a fehérjét. Majd leveszed a tűzről, és a lapra öntöd.
Ha kihűlt jöhet a tejszín és a szeletelés.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 6 dkg olvasztott zsír, 1 egész
tojás, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli - lágy tésztává gyúrjuk, ezt 3 részre
osztva 3 lapot sütünk, késvastagságúra.
Krém: 1 liter tej, 30 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg
liszt, 1 tojás sárgája - krémmé főzzük lassú tűzön. A tojás fehérjét habbá
verjük, és a tűzről levett, forró krémbe keverjük. A krémet melegen rakjuk a
tésztalapokra.
Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 25 dkg Ráma margarint, 25 dkg porcukrot, 1
cs. sütőport, 2 dkg kakaóport, 1 tojást, 1 dl tejet. Két egyforma lapot sütünk.
5 dl tejből, 2 ek. lisztből sűrű krémet főzünk. 2 cs. vaníliás cukorral
ízesítve langyosra hűtjük. 10 dkg Ráma margarint, 20 dkg porcukorral habosra
keverve, hozzáadjuk a krémet. Az egyik lapra kenjük a felét. Erre rakunk egymás
mellé 2 nagydoboz babapiskótát. 0.5 dl rummal leöntve bevonjuk a többi krémmel.
Rátéve a másik lapot, Hűs helyen pár órát pihen. Kemény tejszínhabbal
tálaljuk.
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, csipet só, 1
tojás, 1 kávés kanál ecet, annyi langyos víz, hogy puha rétestésztát készítünk.
Tálban összedolgozzuk, majd lisztezett deszkára borítva ujjnyi vastagra
nyújtjuk.
Egyenletesen belekenünk 10 dkg kétszer ledarált hájat.
Összehajtogatjuk, közben hideg helyen pihentetjük. Ezt ismételjük 4x.
Hajtogatjuk, nyújtjuk, stb. végül, 4 cipóba osztjuk. Nagyon vékony lapokra
nyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően. Tepsi hátán világos színűre sütjük,
5-8 perc alatt. A levételnél vigyázzunk, mert könnyen törik.
1 vaníliás pudingot felfőzünk az utasítás szerint. Hozzákeverünk egy
hagyományos teavaj kockát. 2-2 lapot a krémmel összeragasztunk. Vaníliás
porcukorral szórjuk meg.
Készíthetünk a tetejére olvasztott fehércsokoládé mázat is. Csak másnap
szeleteljük, mikor a krémtől megpuhult.
Nagyon finom nem mindennapi sütemény.
Hozzávalók: 1 cs bolti leveles tészta (készíthető is), 16 tojás, 20 dkg
cukor, 10 dkg liszt, 2 csomag (4 dkg) zselatin. 1 liter tej, 2 vanília cukor,
30 dkg porcukor
A bolti leveles tésztát 2 lapba, tepsi nagyságúra nyújtjuk és megsütjük.
A megsült egyik lapot a tepsibe helyezzük, a kész krémet ráöntjük és
elsimítjuk. A másik lapot vágódeszkán megfelelő méretű kockára daraboljuk, és a
krém tetejére helyezzük.
Krém: A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a liszttel már
elkevert zselatint, lassan hozzákeverjük a tejet, gyenge tűznél sűrű krémet
főzünk belőle. Amikor megfőtt hozzákeverjük a vaníliacukrot. Amíg hűl, a
tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután a porcukorral tovább
verjük. A langyos krémet fokozatosan a felvert habhoz verjük, és azonnal
ráöntjük az alsó lapra, mert később a krémmel nem lehet dolgozni (nagyon kemény
lesz). Dermesztés után a kockáknak megfelelően felvágjuk és tálalhatjuk.
Tipp: a lisztet keverjük el a zselatinnal és akkor nem lesz darabos a
krém.
Krém: 1 tojás, 20
dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.
Tészta: 25 dkg
liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, fél
dl tej.
A felsorolt
anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk
belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel.
Hozzávalók: 15 dkg
margarin, 30 dkg porcukor, 8 tojás sárgája, 5 cs van. Cukor, (habosra keverni)
11 kanál liszt, 1 l. tej
11 kanál liszt, 1
l. tej és a 8 tojás fehérje felverve, összekeverjük, zsírozott lisztezett
tepsibe öntjük. Forró sütőben 10 percig, majd 2-es fokozaton 30-40 percig
sütjük.
Csak hidegen
szeleteljük kockára, porcukorral hintjük.
Hozzávalók: 15 dkg
margarin, 15 dkg cukor, 8 egész tojás, 4 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9
púpozott evőkanál liszt.
A 15 dkg cukrot,
15 dkg margarint, 8 tojás sárgáját, 4 csomag vaníliás cukrot összekeverjük.
Beleteszünk 9 púpozott evőkanál lisztet és 1 liter tejet. 8 tojásfehérjét
felverünk habnak, és óvatosan belekavarjuk a tésztába. Hideg sütőbe rakjuk, és
másfél óráig takaréklángon sütjük. Ha kihűlt, csak akkor lehet szeletelni.
Hozzávalók: 15 dkg
margarin, 30 dkg porcukor, 8 tojás, 5 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9
evőkanál liszt.
A cukrot a
margarinnal habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját.
Utána a lisztet kanalanként, a hideg tejet apránként hozzáadjuk, majd a
vaníliás cukrot és a keményre felvert tojásfehérjéből készült habot keverjük
hozzá.
Kivajazott,
kilisztezett tepsibe öntjük a híg keveréket és betesszük a hideg sütőbe.
Begyújtjuk a sütőt és 10-15 percig maximális hőfokon, ezután viszont a
legkisebb fokozaton még másfél óra hosszat sütjük.
Hozzávalók: 15 dkg
Ráma, 20 dkg cukor, 8 tojás sárgája, 5 cs. vaníliás cukor csipet só
Ezt kikeverjük.
Bele: 9 evőkanál liszt 1 l tej a tojások habbá vert fehérje
Margarinnal
kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, 10 percig erős, majd kb. fél óráig
mérsékelt lángon sütjük.(Híg, mint a madártej, semmi félelem!) S hogy miért
intelligens? Tudja, hogy alul és felül szilárdnak, középen pedig krémesnek kell
lennie!
Azért "intelligens" a neve, mert a tepsibe egy
kavart tésztát öntünk, viszont amikor másnap hidegen felszeleteljük, alul krém,
felül tészta réteg fogad bennünket
Vigyázat: csak gázsütőben lehet elkészíteni, elektromos
sütőben nem!
Hozzávalók: 30 dkg
liszt, 1 1/2 csomag szalalkáli, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 5 dkg
margarin, 1 dl langyos tej. A felsoroltakból 3 lapot sütünk.
Krém: 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás
sárgája, 20 dkg porcukor, 8 dkg darás liszt.
A krémet sűrűre főzzük, még melegen lazán belekeverjük a
felvert tojások fehérjét. (4 tojás) Tetejére porcukrot szórunk, vagy
csokimázzal vonjuk be. Fogyasztás előtt 2 nappal ajánlatos elkészíteni.
Tészta: 40-50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj vagy 10 dkg zsír,
kis só, szódabikarbóna, 1 tojás, 2-3 kanál tejföl.
Összedolgozzuk, és tepsi hátán 3 lapot sütünk.
Töltelék: 18 dkg cukrot barnára pirítunk, 2 dl vízzel
felhígítjuk. 8 dkg lisztet 1,5-2 dl tejben simára keverünk, és csurgatva a
forró karamellhez adjuk. 10 dkg vajat 10 dkg cukorral habosra keverünk, és a
kihűlt karamellhez adjuk.
Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat. Legalább egy napig
állni hagyjuk, és csak utána szeleteljük fel.
1 evőkanál kakaóporból 6 tojással, 6 kanál cukorral és 6
kanál lisztből a szokásos módon kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt a piskóta, 2
vékonyabb lapot vágunk belőle. 2 csomag vaníliás krémporból krémet készítünk.
1/2 kg háztartási kekszet rummal belocsolunk. Tálcára tesszük a kakaós
piskótalapot, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a rummal locsolt kekszeket,
majd rákenjük a krém másik felét, és végül a piskótalappal fedjük. Kis időre
hűtőbe tesszük. Készíthetjük két kisebb darabban is.
Tészta: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1
csomag sütőpor, 4 tojás sárgája, tejföl az összeállításhoz, hogy rugalmas,
nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, és egyenként tepsi nagyságúra
nyújtjuk.
A lapokra: 4 tojás fehérjéből 15 dkg cukorral kemény habot
verünk. Rákenjük a tésztalapokra, darabos dióval megszórjuk, és úgy sütjük meg
a 3 lapot.
Krém: 4 kanál lisztet, 4 dl tejet, 1 tojást simára
keverünk, majd sűrű krémmé főzzük. 25 dkg porcukrot, 25 dkg margarint, l csomag
vaníliás cukorral habosra keverünk, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk. A
habos-diós lapokat ezzel a krémmel megtöltjük. Kb. 1 nap alatt puhul meg, és
érnek össze az ízek.
Tészta: 2 bögre teljes őrlésű liszt, 1 bögre sima fehér
liszt, 2 dkg élesztő, vagy sütőpor, 1/2 bögre olaj, 1 és 1/2 bögre víz, 2
evőkanál méz, mazsola, vágott dió, 1 csapott mokkáskanál só
A hozzávalókat lágy kenyértésztává gyúrjuk, tűzhely méretű
nagy tepsibe simítjuk, és kelés után lassan sütjük.
Krém: 1 bögre hántolt kölest pici sóval 3 bögre vízben
lassan megfőzünk /kb. 20 perc /
Turmixoljuk 2-3 evőkanál méz, 1 vaníliás cukor, mazsola.
Ízesítés amilyet akarunk készíteni: Citromkrém - citromot belecsavarni, héját
reszelni
Kókuszkrém - 1 csomag kókusz és még egy vaníliás cukor
Diókrém - 10 dkg daráltdiót, citromhéját bele
Mákos - itt a mákot külön mézzel, citrommal megfőzzük egy
kis vízben, mint a bejglibe szokás és a köles krémre rakjuk / szép a fehéren a
fekete / kb. 20 dkg mák a felére elég
Almás - almát fahéjjal, mézzel párolni és vagy natúr a
tésztára, vagy a köleskrémre tenni.
8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter
vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília
pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A
megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük,
állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat,
porcukorral meghintjük.
Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni,
és ezzel töltöm meg.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás sárgája, fél csomag Ráma
+ 3 dkg, fél doboz tejföl
Ezeket összegyúrni, és két cipót készíteni.
A cipókat kisodorjuk, és egyenként megkenjük 3 dkg
olvasztott Rámával. Egymásra fektetve és feltekerve fél órát pihentetjük
hűtőben. Utána kettévágjuk és sodorjuk.
Forró sütőben sütjük.
Krém: 2 csomag vanília pudingot 2 dl vízben kikeverünk, és
fél liter vizet 10 dkg porcukorral Felforralunk, és a pudinggal együtt megfőzzük.
6 tojás fehérjét és 10 dkg cukrot felkeverünk habnak, és a forró pudingba
tesszük.
Hozzávalók: Fehérje 2 dl, Víz 2.5 dl, Cukor 25 dkg,
Zselatin 1 dkg, Puding 8 dkg
A vizet a cukor 2/3 részével felforraljuk, majd a zselatint
belerakjuk, és folytonos keverés mellett forrni hagyjuk, majd a kevés vízben
simára kevert pudinggal besűrítjük.
Közben a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük,
majd a tűzről levett forró pudingot lassan a habhoz keverjük.
Az előkészített vajaslapra kenjük, és hűlni hagyjuk.
Hozzávalók: A
tésztához: 1/4 kg liszt, 1/4 kg vaj, 1 mk. só, 1 db citrom leve, 1 ek. ecet,
víz
A töltelékhez: 10 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 5 db tojás,
1/2 l tej, 1/2 mk. só, 1 kk. citromlé
A díszítéshez: porcukor, vaníliás cukor
A vajat kevés liszttel elmorzsoljuk, lapos téglatestet
formálunk belőle, és befóliázva hűtőbe rakjuk. Ez a vajas alap. A lisztből
sóval, ecettel, citromlével, hideg vízzel jól átgyúrt tésztát készítünk, majd
cipót formálunk a tésztából, és pihentetjük. A lisztes tésztát a nyújtódeszkán
fél cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, s ennek közepére helyezzük a
hűtőből kivett vajas alapot. A tészta
széleit ráhajtogatjuk, úgymond becsomagoljuk azt. Ezután fél cm vastagságúra
nyújtjuk, hajtogatjuk úgy, hogy egyszerre négy réteg legyen egymáson.
Többször kinyújtjuk, és mindig összehajtogatjuk, két
hajtogatás közben 20 - 30 percig a hűtőben pihentetjük a tésztát.
A pihentetés során mindig takarjuk be fóliával, mert
megszárad a felülete, és a nehéz tészta nem fog levelekre válni! Az elkészített
tésztát két részre osztjuk, és tepsi nagyságú lapokká nyújtjuk. Külön - külön
sütőlapra / vagy a felfordított tepsire / helyezzük a tésztát, villával
megszurkáljuk, és előmelegített sütőben erős lángon pirosra sütjük.
Kivéve óvatosan csúsztassuk a tálcára, hogy el ne törjenek.
A tetejének szánt lapot egyforma nagy négyzetekre vágjuk. Elkészítjük a krémet:
a lisztet a tojássárgájával és kevés hideg tejjel simára keverjük, majd
hozzáadjuk a többi tejet. Lassú tűzön, állandó keveréssel sűrű krémmé főzzük, s
elkeverjük a porcukor felével.
A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a sót és a citromlevet, és
kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukor másik felét. A
habot óvatosan hozzákeverjük a krémhez. Még melegen halmozzuk az alsó
tésztalapra a krémet, majd a felső lapokat szorosan egymás mellé a krémre
fektetjük.
Letakarjuk a krémest, és 2 órán át, pihentetjük a hűtőben.
Tálalás előtt meghintjük a krémeseket vaníliás cukorral elkevert porcukorral,
és vizes késsel kockákra vágjuk.
Hozzávalók:
Töltelék: Tojás 4 db,
tej 4 dl, liszt 4 dkg, porcukor 15 dkg, vanília 1/2 rúd.
Elkészítése: Készítünk
írós-vajas tésztát. Utolsó nyújtásnál kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kétakkora
részre osztjuk, mint a tepsi, melyben sütni akarjuk. Széleit tüzes késsel
körülvágjuk, a lapokat villával kissé megszurkáljuk, forró sütőben a két lapot
külön kisütjük.
Ha kihűlt, a következő
töltelékkel töltjük meg:
Négy egész tojást, 4 dl
tejet, 4 dkg lisztet, 15 dkg porcukrot, fél rúd vaníliát egy habüstben
habverővel jól kikeverünk, így nem fog összemenni, azután a tűzön, vagy forró
vízben folytonos kavarás közt felfőzzük, míg futni kezd, vigyázzunk, hogy össze
ne menjen. Ha kihűlt, (addig is jó keverni, míg kihűl), a két kisütött lapot
megtöltjük, egymásra borítjuk, szép kockákat vágunk belőle, és végül vaníliás
cukorral behintjük.
Hozzávalók:
1 adag gyors leveles tészta, 4 tojássárgája, 1 tojás, 7 dl tej, 20 dkg cukor, 2
csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt
A
tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, 2 lapban megsütjük. A krémhez a tojást
meg a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, fölengedjük a tejjel,
és gőz fölött nagyon sűrűre főzzük. A hideg krémet az egyik kisült lapra
halmozzuk, és ráfektetjük a másik lapot, amit ajánlatos előre kockára vágni,
hogy könnyebben szeletelhessük a tésztát.
Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját,
20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel.
Folyton keverve, gőz fölött nagyon sűrű krémmé főzzük. 1 adag gyors leveles
tésztát elfelezve, késfok vastag téglalapokká nyújtva, sütőlapon egyenként
kisütjük. Az egyik kisült tésztalapra simítva a kihűlt krémet, a másik kisült,
négyzetekre szelt tésztalappal lefedjük.
Porcukorral hintve tálaljuk.
Leveles vajas tésztát készítünk a következő módon: 1/2 kiló
teljesen száraz, legfinomabb lisztből elveszünk egy keveset és összevegyítjük
1/2 kiló - előzőleg simára gyúrt- vajjal, melyből azonban egy kis darabkát
szintén elveszünk és ezzel a megmaradt lisztből kevés sóval és hideg vízzel a
vajhoz hasonló keménységű tésztát gyúrunk és a vajjal együtt, hűvös helyen,
letakarva pihentetjük. (A tészta készítése is hűvös helyen történjék.) Azután
belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglaalakúra. Közepére tesszük a vajat,
ráhajtjuk a tészta mind a négy felét és kinyújtjuk, de most négyzet alakúra.
Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk. Akkor aztán kétszeresen egymásra
hajtjuk és pihentetjük 20 percig, hűvös helyen, letakarva. Ezt a procedúrát
megismételjük még kétszer, a 20 perces pihentetést szigorúan betartva. Tartsuk
szem előtt, hogy a leveles vajas tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel.
Amit csak lehet, a nyújtófával intézzünk el, és minél kevesebbet lisztezzük a
kinyújtásoknál, és ha éppen elkerülhetetlen ez, folyton söpörgessük le róla a
lisztet. A tésztát aztán két részre osztjuk, és egyforma nagy, kb. 2-3 mm
vastag lapra nyújtva, pléhlapra tesszük, megszurkáljuk és forró sütőben,
világossárgára sütjük.
Kihűlés után az egyik lapra rákenjük a hideg vaníliakrémet,
egyenletesen elsimítjuk, a másik lapot a megfelelő méretű kockákra vágva
ráhelyezzük a krém tetejére. (Így sokkal könnyebb aztán felvágni.) Vaníliás
cukorral meghintjük.
Krémje a következőképpen készül: 6 tojássárgáját elkeverünk
10 deka vaníliás porcukorral és 5 deka liszttel. Föleresztjük 4 deci tejjel, és
gyenge tűzön addig keverjük, míg megsűrűsödik, illetve amíg krémszerű lesz.
Közben a 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk, kis cukorral (4-5 deka)
megédesítjük, és a forró krémbe könnyedén belekeverjük.
50 dkg
lisztet, kiskanál szódabikarbónát, 6 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 2 egész tojást,
4 ek. folyékony mézet összegyúrunk, 4 lapot sütünk belőle. Másnap töltjük.
Krém: 5
dl tejben 15 dkg cukrot, 3 kiskanál kakaót, 4-5 ek. lisztet főzünk fel, sűrű
krémet kapunk. Ha kihűlt, 20 dkg kikevert vajat adunk hozzá. Ezután megtöltjük
a lapokat. Tetejére csokimázt teszünk.
3
tojást 10 dkg cukorral, 5 dkg margarinnal, 2 ek. mézzel, 40 dkg liszttel, kevés
szódabikarbónával összegyúrunk, 6 lapot sütünk belőle.
Krém:
púpozott ek. lisztet 5 dl tejjel sűrű péppé főzünk. 20 dkg margarint 20 dkg
porcukorral, 2 tojássárgájával habosra keverünk. Ha kihűlt, a kettőt
összekeverjük. Kétfelé vesszük, egyik felét kakaóval, másikat vaníliával
ízesítjük. Ezzel kenjük meg felváltva a lapokat.
Máz: 20
dkg cukrot, 2 kanál kakaóval, 5 dkg margarinnal, 3 kanálforró vízzel
összekeverünk, a tészta tetejére kenjük.
Hozzávalók:
2 csomag mézes lap (2 x 3 lap), 3 dl. tej, 3-4 evőkanál gríz, 15 dkg. cukor + 1
db vanília aroma, 20 dkg. ráma, savanykás lekvár (én saját eltevésű sárgabarack
lekvárt használok), csoki máz (3-4 evőkanál kakaó, ua. cukor, víz, ráma)
Elkészítés:
3 dl. tejet felteszünk forrni, mikor forrni kezd, a grízt állandó keverés
mellett belefőzzük, s addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Mikor már csak
langyos, belekeverjük a cukrot, az aromát és a rámával jól kikeverjük (én
habverővel szoktam). Két lapot egymás mellé fektetek és először lekvárral,
aztán a krémmel nem túl vékonyan megkenem, s így folytatom, amíg a lapok
tartanak. A tetejét nem kell megkenni, mert arra jön a csokimáz. Én magam
csinálom, de lehet olvasztott csokival is.
Házi
csokimáz: 3-4 evőkanál kakaót, ugyanannyi cukrot és nagyon kevés vizet
összekeverek, majd felteszem melegedni.
Mikor
forrni kezd, beledobom a rámát (vajat) és hagyom elolvadni. A kész mázat a
sütemény tetejére öntöm, s egyenletesen elosztom egy kés fokával. Hűvös helyen
legalább 1 napot hagyom pihenni, majd vékony szeleteket vághatunk belőle, de
mindig csak annyit, amennyit megeszünk.
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 db tojás, 1 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 1/2
teáskanál szódabikarbóna, kevés tej.
Gyúrjuk
egybe alaposan az összes hozzávalót, majd süssünk belőle 3 lapot. A lapokat a
következő krémmel kenjük meg:
1 liter
tejben főzzünk meg 8 evőkanál lisztet. Ha kihűlt, vegyítsük össze 20 dkg
margarin és 35 dkg cukor habosra vert keverékével. Az így elkészített krémet
osszuk kétfelé. Az egyik felébe tegyünk kakaót, a másikba pedig keverjük 1/2
citrom levét és lereszelt héját. Ezekkel kenjük meg az előbb elkészített
lapokat.
A
tetejére csokimáz kerül:
Forraljunk
össze 30 dkg cukrot, 3 evőkanál vizet, 3 evőkanál kakaót és egy kis vajat.
Ezzel díszítsük, a süti tetejét.
Hozzávalók:
A
tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 db tojás, 5 dkg margarin, 1 kk.
szódabikarbóna, 2 ek. méz,
A
krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 l tej,
6 ek. liszt, 1 ek. kakaó,
A
mázhoz: 16 dkg porcukor, 2 ek. tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. kakaó
A
tojást a mézzel, a porcukorral és a margarinnal gőz fölött kikavarjuk.
Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Háromfelé osztjuk, és külön -
külön kinyújtjuk. (Nagyon lágy a tészta, ezért folyamatosan ügyeljünk arra,
hogy jól lisztezett nyújtótáblán történjen a nyújtás.)
Kikent,
lisztezett tepsiben sütjük meg külön - külön a három lapot. A margarint a porcukorral és a vaníliás
cukorral kikavarjuk. A tejben a lisztet sima pépesre főzzük, s ha kihűlt,
hozzáadjuk a krémet, jól összekeverjük. Kettéosztjuk, a felébe kakaót keverünk.
A kisült tésztalapokat megtöltjük úgy, hogy az alsó lapra a kakaós krémet
kenjük, rá a második lapot, s azt a fehér krémmel kenjük meg. A végén enyhén
lenyomkodva rátesszük a harmadikat. A mázhoz a porcukrot a tejjel, a vajjal
vagy margarinnal és a kakaóval összeolvasztjuk, majd ráöntjük a sütemény
tetejére, s egyenletesen szétkenjük rajta.
Hozzávalók:
1 cs. mézes tortalap, 5 dl tej, 3 púpozott
ek. gríz, 1 Ráma margarin, 2-3 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve, 20 dkg
porcukor, csipet só
A vaníliás cukorral, sóval ízesített tejből, grízből
tejbegrízt főzünk. Kihűtve belerakjuk a porcukorral, citromlével habosra kevert
margarinba. Ízesíthetjük kakaóporral is. Ezzel a krémmel töltjük a
tortalapokat. Hűtőbe rakjuk addig, míg a tortalapok megpuhulnak. Célszerű jóval
a fogyasztás előtt elkészíteni!
Tészta: 70 dkg
liszt, 12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 2 db tojás, 30 dkg méz, 1 dl tej, 1 cs
sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd négyfelé osztjuk.
Kinyújtjuk, és külön-külön kisütjük, kb. 35x39 cm-es lapokban.
Krém: 5 dl tej, 5
ek. liszt
Ezt sűrűre főzzük, kihűtjük.
50 dkg Ráma, 35 dkg cukor, 1 cs. vanília
Fentieket habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt,
főzött krémet, és összekeverjük.
A krémet három részre osztjuk, rákenjük a mézes lapokra.
A legfelső lapot csokimázzal öntjük le.
15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 6-7 dkg
margarin - 15 percig gőzön keverjük. 45 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna,
2 kanál tej - összedolgozzuk, 4 lapot sütünk belőle.
Krém: 4 dl tej, 2 vaníliás cukor, 6 evőkanál gríz,
keményre főzzük. 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, kakaó vagy citrom - összekeverjük
a grízzel.
(4 lapos)
Tészta hozzávalói: 1 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3
ek tej, 2 ek méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 45 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz
fölött a felfövéstől számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről
levéve hozzáadom a lisztet, jól összedolgozom, és 4 lapban, közepes lángon
(villanysütőben 4-esen szoktam) megsütöm. (nem szabad sokáig sütni, mert
könnyen megszárad)
Krém hozzávalói: 4 dl tej, 5 ek liszt, 20 dkg vaj, 25
dkg porcukor
A vajat és a porcukrot habosra keverem, a cukor teljes
eloldódásáig. A tejet s liszttel csomómentesre keverem és megfőzöm. Amikor
kihűlt hozzákeverem a cukros vajat.
A lapokat a következő sorrendben töltöm meg: LAP / KRÉM
/ LAP / KAJSZIBARACK LEKVÁR / LAP / KRÉM / LAP / MÁZ
A kajszi helyett bármilyen kissé savanykás lekvár jó.
Máznak vagy tortabevonót olvasztok fel egy kis tejjel és
olajjal, vagy 5 ek cukor, 5 ek kakaó, 5 ek víz jól összekeverve, felfőzve, még
melegen belekavarva 5 dkg vaj (RÁMA)
Habüstbe téve 7 dkg margarint, 15 dkg cukrot, 3 tojást,
2 ek. mézet, vízfürdőbe (vízzel félig telt edénybe) állítva, habverővel,
állandó, erőteljes keveréssel felmelegítjük (kb. 5 perc). Az így felmelegített
masszát 50 dkg liszttel és 2 cs. sütőporral simára keverjük. Az elkészített
tésztát 4 részre osztjuk, 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett
gyúródeszkán, egyenként jól kidolgozzuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. A mézes
lapokat előmelegített, közepesen meleg (kb. 135-150 C) sütőben kisütjük.
Tejbegrízt főzünk 5 dl tejből, 10 dkg búzadarából, 20 dkg cukorból. Ha kihűlt,
25 dkg margarinnal habosra keverjük, és három részre osztjuk. 10 dkg
sárgabarack lekvárt és 5 dkg aszalt meggyet (vagy egyéb aszalt gyümölcsöt)
három részre osztva, a három mézeslapot megkenjük 1-1 adag lekvárral, búzadarás
töltelékkel és meghintjük aszalt meggyel. A lapokat egymásra tesszük, a
negyedik lappal beborítjuk, enyhén megnyomkodjuk, és hűtőben 30-40 percig
pihentetjük. A felszeletelt mézes krémest vaníliás porcukorral meghintjük.
Hozzávalók: 45 dkg vegyes liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg
Ráma, 3 evőkanál méz, 1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Összegyúrjuk, ha kemény tejjel, vagy tejföllel lazítjuk.
(A tejtől törékeny, a tejföltől rugalmasabb lesz a tészta, ez minden sütire
igaz!) 4 gombócot készítünk, fél óráig állni hagyjuk, majd 4 lapot sütünk.
A krémhez 15 dkg vajat, 15 dkg cukorral habosra
keverünk. 4 dl tejben, 4 evőkanál grízt (darát) megfőzünk, és kihűtjük, akkor
összekeverjük a vajas krémmel. A töltés ugyanúgy működik, mint Tóni receptjénél
(első sor vajas-grízes, második sor sárgabaracklekvár, harmadik sor vajas-grízes).
Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1
csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.
Tészta:
25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál
tejföl, 1/2 dl tej.
A
felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot
sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel. Három tojás sárgáját simára
keverjük, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál
lisztet és 4 dl tejet. Majd az egészet alaposan simára keverjük, sűrűre főzzük.
A tojásfehérjéket habbá verjük, 8 dkg porcukrot keverünk hozzá, és azt a
krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap közé kenjük. Csak másnap szeleteljük.
Tészta:
25 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 5 dkg zsírt, 1 db tojást, 1 evőkanál kakaót, 1
dkg szalalkálit és pici tejet összegyúrunk, és 2 lapot sütünk belőle.
Piskóta:
Ha tortamagasságú süteményt akarsz, akkor kb. 6 tojásból kell piskótát
készíteni.
Krém 1:
2 dl tejet 2 kanál liszttel keményre főzünk.
Krém 2:
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk.
Ha a
krém 1 kihűlt (mi általában kevergetni szoktuk kihűlésig, hogy ne csomósodjon
be), akkor a krém 2-höz adjuk.
Behúzás:
3 kanál vizet, 3 kanál kakaót, 3 kanál cukrot és 5 dkg vajat felfőzünk, majd a
sütemény tetejére kenjük.
A
sütemény összeállítása: 1 barna lapot megkenünk a 2 krém keverékével, majd
rátesszük a piskótát, azt is megkenjük a krémek keverékével, majd arra tesszük
rá a 2. barna lapot, és a végén ezt kell megkenni a csokoládéval.
Ha
készen van a sütemény jobb, ha szobahőmérsékleten pár órát szikkadni hagyjuk,
különben szétcsúsznak a lapok a szeletelésnél.
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, 7 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 1 tojás, 1 dkg
szalalkáli, kevés tej, vaníliás cukor. Krém: 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj. Habosra
kavarjuk, 5 dl tej, 5 evőkanál liszt. Sűrűre főzzük. A fele krémbe kakaót
teszünk.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból 3 lapot sütünk, és az egyiket leporcukrozzuk.
Tészta:
50 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál
szódabikarbóna, 4 tojás.
Összegyúrjuk,
két órát pihentetjük. Öt részre osztjuk, kinyújtjuk, egyenként megsütjük a
lapokat. (Gyorsan sül.)
Töltelék:
30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1 l tejföl, 2 csomag vaníliás cukor.
Megtöltjük
a lapokat, tetejére csokoládémáz kerül
Hozzávalók: 30 dkg
liszt, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 tojás, 10 dkg zsír, 1 sütőpor, annyi
tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
A
hozzávalókból tepsi tetején két lapot sütünk. A krémhez fél liter tejet 2
evőkanál liszttel sűrűre főzünk, a végén belekeverünk 1 csomag vaníliáscukrot.
25 dkg Ráma margarint habosra keverünk 30 dkg cukorral, majd összekeverjük a
kihűlt lisztes sűrítménnyel. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, és szépen
sorban kirakjuk rumos tejben áztatott babapiskótával. Erre kerül a krém másik
fele és a sütemény fedőlapja. Legalább egy napra hűvös helyre tesszük.
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt, 5 dkg zsiradék, 2 evőkanál porcukor, tejbe feloldani
1 dkg szalalkálit, három részre elosztani, tepsi hátán sütni. Melegen vaníliás
cukorral meghinteni.
A
krémhez: 4 dl tejben 5 dkg lisztet megfőzni. 5 csomag vaníliás cukor, 20 dkg
cukor, 20 dkg vajat habosra keverni.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dkg szalalkáli, 6 dkg zsír, 2-3
evőkanálnyi víz.
A fenti
anyagokat összegyúrjuk, és néhány órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután
késhát vékonyságúra kinyújtjuk, és lapokat sütünk belőle, a tepsi hátlapján.
Karamellkrémmel megtöltjük, és néhány óráig pihentetjük. Legjobb előzőnap
elkészíteni.
Hozzávalók: 50 dkg
liszt, 16 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, kevés tej
Ezekből az
anyagokból kevés tejjel jól nyújtható tésztát készítünk, majd 3 részre osztjuk.
Külön-külön vékonyra nyújtjuk, és tepsi hátulján (kb. 24 x 42 cm-es) lapokat
sütünk belőle. Ne ijedjetek meg, ha nagyon törékeny lesz, az a jó, csak
gyengédséget igényel a kezelése.
Krém:
Fél l tejből 3
evőkanál liszttel, 1 kanál cukorral krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. 25 dkg
vajat (Margarint) 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd összedolgozzuk a
kihűlt főtt krémmel. Kétfele osztjuk, az egyikbe kakaót, a másikba citromlét,
citromhéjat keverünk (1 citrom). A krémekkel felváltva megtöltjük a lapokat, és
másnapig állni hagyjuk. A tetejére porcukrot v. csokimázt tehetünk. Tehát
másnap érdemes felszeletelni, és fogyasztani, addigra csodálatosan
összepuhulnak a lapok, és a citromtól savanykás krém az édes (kakaós) krémmel
Offenbach-i (íz) harmóniában kulminál.
Tészta: 25 dkg
cukor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérjéből vert hab, fél marék durvára vágott
dió, 2 evőkanál kakaó, 7 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál
szódabikarbóna.
Ezekből
piskótaszerűen összeállítjuk a tésztát és megsütjük.
Krém: 4,5 dl tej,
3 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1
citrom reszelt héja és fele leve, 2 csomag vaníliás cukor.
A tejet a liszttel
és a tojással összekeverjük és felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra
keverjük, és a felfőzött masszával, valamint a többi hozzávalóval
összeállítjuk, majd a kisült tésztára kenjük.
Máz: 6 dkg vaj, 2
evőkanál kakaó.
Összekeverjük,
felfőzzük, és a krém tetejére csurgatjuk. Nem baj, ha csak
"írókázunk".
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor,
2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli, 2 egész tojás.
Az anyagokat összegyúrjuk, és két egyforma lapot sütünk
belőle. Töltelék: 20 dkg Ráma margarin,
25 dkg porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1 kg túró, csipet citromhéj és fél
citrom leve, 10 dkg mazsola. Az
anyagokat alaposan kikeverjük, és a lapok közé töltjük. Figyelem: A tészta lágy lesz, ezért bőven
lisztezett kézzel két egyforma részre osztjuk és szétnyomkodjuk a gáztepsiben.
A két lapot egyszerre süthetjük úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet
hagyunk. Forró sütőben rövid idő alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel!
Hozzávalók: 40 dkg vajastészta, 25
dkg túró, 15 dkg krémpor, 5 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 dkg vanília, 3 dl tejszín,
6 tojás
A vajastésztából 2 vékony lapot
sütünk. A krémport 5 dl tejben megfőzzük, hozzáadjuk a tíz deka porcukorral
elkevert tojássárgákat, még forrón a tojások habját. Kihűtve belekeverjük a
kemény tejszínhabot, az áttört túrót. A krémet a tésztalapok közé töltjük.
Kockára vágva, vaníliás porcukorral hintve tálaljuk.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg
porcukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 1 gr szalalkáli tejben felfuttatva, 5
dkg vaj.
Ezt összegyúrni,
tepsi zsírozott hátán 3 lapot sütni.
Krém: 50 dkg túró,
25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2-3 csomag vaníliás cukor habosra keverve.
Csokimáz: 20 dkg
porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 evőkanál tej, felfőzni, a tűzről levéve 5 dkg
vajat belekeverni.
Hozzávalók: 1 dl olaj, 1 dl tej, 4
tojássárgája, 30 dkg porcukor, kikeverjük. 1 kávéskanál szalalkáli, 30 dkg
liszt, 4 tojásfehérje habbá verve, ezt is összekeverni.
A kettőt
vegyítjük. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük, sütjük. Ha kihűlt
kettévágjuk.
Töltelék: 20 dkg
vaj, 20 dkg porcukor, fél kilótúró, 1cs. vaníliás cukor, fél citrom leve és
héja. Tetejére porcukrot szitálunk.
Hozzávalók 16
szelethez: 20 dkg liszt, 37 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg étkezési
búzakeményítő, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 40 dkg eper, 1 zacskó eper ízű
pudingpor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg grillázs, 1 citrom reszelt héja, 2 zacskó
vaníliás cukor, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés: 12 dkg
vajat 10 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk. Egyenként
bele, ütjük a tojásokat, és a masszát simára dolgozzuk. Az átszitált lisztet
összekeverjük az étkezési búzakeményítővel, a reszelt citromhéjjal és a
sütőporral, majd apránként a krémbe vegyítjük. Belekeverünk 2-3 evőkanál tejet
is. A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett, kb. 26 cm átmérőjű
koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es
fokozaton) kb. 45 percig sütjük. Közben a pudingport 2 evőkanál cukorral együtt
4 evőkanál tejben kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a
pudingporos folyadékot, csomómentesre keverjük és felfőzzük. Az epret
megtisztítjuk, meg, mossuk, majd 25 dkg-nyit pürésítünk, és a meleg pudingba
keverjük. Folpackkal beborítva langyosra hűtjük. A maradék, puha vajat a többi
cukorral együtt habosra keverjük, majd kanalanként a langyos pudingba
vegyítjük. A kihűlt tésztakoszorút keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó és a
középső gyűrű tetejét megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a felső gyűrűt,
majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Legalább 1 órára hűvös helyre (hűtő,
szekrénybe) állítjuk. A tejszínt a második zacskó vaníliás cukorral kemény
habbá verjük, és a torta te, tejére habrózsákat nyomunk. A félretett eper,
szemeket félbe, vágjuk, és a habrózsák közepébe nyomjuk. A grillázst
összetörjük, és díszítésül a torta oldalába nyomkodjuk.
Elkészítési idő
kb. 1 1/2 óra
Tészta:
30 dkg liszt, 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 3 evőkanál tej, 1 kávéskanál szalalkáli.
Krém: 4
dl tej, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor,
25 dkg vaj, 25 dkg porcukor.
Habosra
keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a szalalkálit és a lisztet.
Három lapot sütünk kikent, kilisztezett tepsiben.
Krém: 3
dl tejet felforralunk, hozzáadunk 1 dl hideg tejet, liszttel, vaníliás
cukorral, a 2 evőkanál cukorral összekeverve lassan beleengedjük a forrásban
lévő tejbe, és simára főzzük. Kihűlésig keverjük, majd beleteszünk 25 dkg
vajat, 25 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverve. Habosra
keverjük. A lapokat megkenjük krémmel, a harmadik lapot megszórjuk vaníliás
cukorral.
Hozzávalók:
50 dkg cukor, ha van 3-4 dkg burgonyaszirup, 3 dl víz, néhány csepp citromlé
vagy ecet.
A
cukrot edénybe tesszük, vízzel felöntve fakanállal összekeverjük és feltesszük
főni. Többször megkeverjük, s ha forrni kezd, tetejéről eltávolítjuk a habot.
Egy csészébe hideg vizet teszünk, ebbe mártogatott ecsettel többször lemossuk
az edény oldalára rakódott cukrot, bele a fövő cukorba. Sűrű sziruppá főzzük.
Hogy a cukor mikor jó, azt úgy tudjuk meg, hogy hideg vízbe mártott fakanál
nyelét belemártjuk a cukorba, és hideg vízbe mártjuk. Ha a fakanál nyelén levő
cukorból golyót tudunk gyúrni, akkor jó. Úgy is kipróbálhatjuk, hogy egy
darabka drót végén gyűrűt formálunk, ezt bemártjuk a fövő cukorba és hirtelen
kivéve, keresztülfújunk rajta. Ha golyót ereszt, akkor jó. Levesszük a tűzről,
hideg vízzel meglocsoljuk a tetejét, és kihűlni hagyjuk langyosra. Ezután
fakanállal addig keverjük, míg fehér lesz. Majd tiszta tálba tesszük, és
kicsavart nedves ruhával letakarjuk. Használat előtt a cukrot langyosra
melegítjük, kevés vízzel hígítjuk, különböző ételfestékkel, csokoládéval,
kakaóval, kávékivonattal, barnára pirított cukorral színesíthetjük.
Hozzávalók:
25 dkg cukor, 5 tojás, 7 dkg liszt, 0,5 1 tej, vanília.
Megfelelő
edénybe tesszük a tojássárgáját, a lisztet, és 1 dl hideg tejjel, habverővel
simára keverjük. A tejet 15 dkg cukorral, vaníliával feltesszük forrni. A
tojásfehérjéből 10 dkg cukorral kemény habot verünk. Ha a tej felforrott, a
vaníliát kivesszük, hirtelen hozzáadjuk a tojássárgájához, és állandó
keveréssel felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, és azon melegen a hab
egynegyed részét habverővel simára hozzákeverjük, a többi habot fakanállal
óvatosan belekeverjük.
Krémeshez,
képviselőfánkhoz, tortákhoz vagy egyéb sütemények töltéséhez használjuk. Ha
kihűlt, vajkrémek könnyítésére is felhasználhatjuk.
Hozzávalók:
3 egész tojás, 30 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 80 dkg liszt, 2 dl tej, 1 cs.
szalalkáli, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
A
tojásokat a cukorral, és a margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet,
a tejben feloldott szalalkálit, és a vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.
Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát, és 6 órát állni hagyjuk nem túl hideg
helyen. Késfok vastagságúra nyújtjuk. Fontos az idő betartása, mert így a lap
szépen feljön. Tepsi mérettől függően 4-6 lapot lehet belőle sütni.
Megjegyzés:
A késfok vastagságot tényleg úgy kell érteni, mert ha vastagra hagyjuk igen
vastag lesz, mikor kisül. Ez a lap süthető kerek formában is, mert tortalapnak
is megfelel. 1 kitétele azért van a sütinek. Aznap ne akarjuk vágni, mert törni
fog.
Becsomagolva
igen sokáig eláll. Kicsit macerás de megéri, mert pl. krémmel töltve sokáig
friss marad.
(a
Francia krémes tetejére is ezt szoktam elkészíteni)
Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor, 3 dl víz, 1 kávéskanál ecet, 2 dkg kristálycukor, 1 dl
víz, 1/2 RÁMA
Elkészítés:
a 2 dkg cukrot megkaramellizálom, jó sötétre, mert ez lesz a
"színezék", és felöntöm 1 dl vízzel, addig forralom, míg a karamell
teljesen el nem oldódik. Félreteszem. A maradék cukrot, a vizet és az ecetet
összekeverem és kb. 30 percig főzöm sűrűn kevergetve. Leveszem a tűzről, és
elektromos habverővel elkezdem kavarni. Közben apródonként hozzáadom a
színezéket és a vajat. Jól összedolgozom. Annál jobb minél jobban ki van
keverve.
Jégkockaformába
öntöm (vagy a krémes tetejére) és csak azt kell megvárni, hogy kihűljön, és már
fogyasztható is.