Tartalomjegyzék
Ezzel a
kis könyvecskével a dolgozó nőknek szeretnénk segíteni. A napi nyolcórai munka
után a háziasszonyok számos teendőjük közül némelyikre szinte már csak perceket
tudnak szánni. Szerencsére mégis sokan vannak, akik fontosnak tartják a
sütést-főzést. Tudják, hogy az otthon főzött, együtt elfogyasztott ebédnek vagy
vacsorának családösszetartó ereje van, és tudják, hogy a saját munkával komoly
megtakarítás érhető el.
Az itt
látható sütemények nem cukrászati remekművek. Átlagosan felszerelt konyhában
sütöttük meg őket. A látott képek minden háziasszonyban azt az érzést keltik,
hogy ezt ő is könnyen el tudja készíteni. Így kedvet kap ahhoz, hogy a napi
étkezés valamelyikét kiegészítse ebből a könyvecskéből kiválasztott olcsó,
gyors süteménnyel.
Azért,
hogy a sütési munka még könnyebb és gyorsabb legyen, közöljük egy-két
gyakrabban előforduló alapanyag egyszerű mérési módját.
1 csapott evőkanál |
Cukor |
Kb.1,5 dkg |
1 evőkanál |
Kakaó |
Kb. 1,5 dkg |
1 csapott evőkanál |
Zsír |
Kb. 2 dkg |
1 csapott evőkanál |
Liszt |
Kb. 1 dkg |
1 csapott evőkanál |
Gríz |
kb. 1 dkg |
1 csapott evőkanál |
Só |
kb. 1,5 dkg |
Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor, 1
mokkáskanálnyi rumaroma, 1 csomag kókuszreszelék, meggybefőtt leve.
A
kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a megpuhult vajjal. A
meggybefőtt rumaromával ízesített levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható
legyen. Nedves kézzel golyókat készítünk, és egyenként megforgatjuk őket a
kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, míg megkeményedik.
Figyelem:
Ha nem kapunk rumaromát, rumot is használhatunk, de akkor a csemegét ne adjuk
gyereknek!
Hozzávalók:
piskóta, csokoládéöntet, kókuszreszelék.
Téglalap
alakú piskótát veszünk (vagy sütünk), kisebb-nagyobb darabokra vágjuk, a
darabokat híg csokoládéöntetbe mártjuk, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.
Csokoládéöntet:
3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál cukrot, 5 evőkanál vizet állandóan keverve
felforralunk. A tűzről levéve egy diónyi vajat teszünk bele (ettől fényes lesz
a bevonat). Míg kihűl, többször megkeverjük.
Figyelem:
Ha nincs kókuszreszelék, a piskótát tálra tesszük és rácsurgatjuk a forró
csokoládét!
Hozzávalók:
1/2 kg háztartási keksz, 1/2 dl rum, 1 Rama margarin, másfél dl tej, 20 dkg
cukor, 3 dkg kakaó, 1 evőkanál liszt.
A
kekszet apró darabokra törjük (egy szemet kb. hatfelé), és a rummal
meglocsoljuk. A tejet, a cukrot, a kakaót és a lisztet összekeverve 5 percig
állandó keverés mellett felfőzzük. Beletesszük a margarint, és újra
felforraljuk. Ráöntjük az összetört kekszre, fakanállal alaposan összekeverjük,
és celofánpapírba 2 db hengert formálunk belőle. Hideg helyen 1-2 óráig állni
hagyjuk.
Figyelem:
Hűtőszekrényben több napig eláll!
Hozzávalók:
1 piskóta (sütjük, vagy készen megvásároljuk), 1 csomag gyümölcskocsonya por, 1
banánpuding, 1 puncspuding, 25 dkg idénygyümölcs.
A
piskótát 3 lapra vágjuk. Tortaformába tesszük, majd rétegezzük: piskótalap,
banánpuding, piskótalap, puncspuding, piskótalap és végül banánpuding. Erre
rakjuk a tetszés szerinti gyümölcsöket és leöntjük a közben elkészített gyümölcskocsonyával.
Figyelem:
A gyümölcskocsonya alá azért kell puding, mert különben a még híg
gyümölcskocsonya a tortalapba beszívódik, és körbe lefolyik. Fogyasztásig
jégszekrényben tartsuk! Ügyeljünk a színhatásra!
Hozzávalók:
25 dkg Eidámi sajt, 25 dkg vaj, 1 doboz Medve sajt,
20 dkg gépsonka, snidling, 1 gerezd fokhagyma.
A 25
dkg Eidámi sajtot beletesszük kb. 1,5 l forrásban
lévő vízbe, 8-10 perces fövés után szűrőlapáttal deszkára tesszük, elnyújtjuk,
befedjük a sonkaszeletekkel, erre rákenjük a főzés ideje alatt összedolgozott
Medve sajtot, vajat, az apróra vágott snidlinget (vagy petrezselyemzöldet) és
az összetört fokhagymát. Felgöngyöljük, és 1-2 órás hűtés után vékonyra
szeleteljük.
Figyelem:
Vékonyra szeletelt sonkát használjunk, hogy hajlítható legyen!
Hozzávalók:
10 dkg darált dió, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4
evőkanálnyi forró tej, 1-2 kávéskanál rum, kristálycukor (meggybefőtt).
A
finomra darált háztartási kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk. Fél óra
hosszat állni hagyjuk, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle, és
kristálycukorban megforgatva mignonpapírba rakjuk. (Díszítésül mindegyik
golyócskára fél szem meggybefőttet tehetünk.)
Figyelem:
Ha rumosmeggyet használunk, rum helyett a befőttlevet
is használhatjuk!
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1
kávéskanál szalalkáli, 2 egész tojás.
Az
anyagokat összegyúrjuk, és két egyforma lapot sütünk belőle.
Töltelék:
20 dkg Rama margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1/2 kg túró,
csipet citromhéj és fél citrom leve, 10 dkg mazsola.
Az
anyagokat alaposan kikeverjük, és a lapok közé töltjük.
Figyelem:
A tészta lágy lesz, ezért bőven lisztezett kézzel két egyforma részre osztjuk
és szétnyomkodjuk a gáztepsiben. A két lapot
egyszerre süthetjük úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet hagyunk.
Forró sütőben rövid idő alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel!
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 20 dkg túró, kevés só.
Az
anyagokat jól összedolgozzuk, késhát vastagságúra nyújtjuk, és négyszög alakú
darabokra vágjuk. A közepére lekvárt (esetleg gesztenyét vagy hústölteléket)
teszünk, és kettéhajtjuk. Az édes töltelékes párnákat még melegen
vanillincukorral meghintjük.
Figyelem:
Csak sűrű lekvárt használjunk, mert a híg lekvár, sütés közben kifolyik!
Hozzávalók: 25 dkg áttört, friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 25
dkg liszt, egy késhegynyi só, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg dió.
Az
anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra
nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással,
egy diószemet teszünk rá, és a tésztát előmelegített sütőben, kis lángon világossárgára
sütjük.
Figyelem:
A diót mélyen nyomjuk a tésztába, különben megég!
Hozzávalók:
1 egész tojás, 1 pohár cukor, 1 pohár tej, 1 pohár apróra vágott dió, 1 pohár
liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja.
A
tojást a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a
citromhéjat, a tejet, a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú
tepsibe elsimítjuk és megsütjük.
Figyelem:
A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és
így fejezzük is be!
Hozzávalók:
3 tojás, 17 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 2 kávéskanál
őrölt fahéj, 1 szem őrölt szegfűszeg, 8 dkg vágott dió, 1/2 csomag sütőpor.
A
tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzátesszük a mézet, azzal is jól
elkeverjük. Belekeverjük a sütőporral és a fahéjjal elvegyített lisztet, az
összetört szegfűszeget és a diót. A masszát alaposan kizsírozott, kilisztezett
tepsibe öntjük, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon 20-25 percig sütjük. Ha
megsült, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintjük.
Figyelem:
Ha fóliával letakarva tároljuk, több napon keresztül is friss marad!
Hozzávalók:
24 dkg liszt, 18 dkg margarin, 3 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, egy csipet
só.
Az
anyagokat összegyúrjuk és félujjnyi vastag, ujjnyi hosszú rudacskákat formálunk
belőle, és világossárgára sütjük. Kisülés után azonnal forgassuk
vanillincukorba. (Készíthetjük darált földimogyoróval is.)
Figyelem:
A rudak melegen törnek!
Hozzávalók:
4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 kávéskanálnyi vaj, 1
evőkanál liszt.
A
tojásfehérjéket a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük,
beletesszük a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tepsi alját kikenjük vajjal,
és egyenletesen megszórjuk liszttel. Erre nedves kiskanállal kis halmokat
rakunk a kókuszos habból. Kis lángon, nyitott sütőajtónál megszárítjuk.
Figyelem:
A kókuszcsók melegen törik!
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 szelet reszelt
csokoládé, 5 dkg tisztított mandula.
Az
anyagokat összegyúrjuk (a fele tésztát összegyúrjuk a reszelt csokoládéval).
Mindkét tésztát 1/2 órát pihentetjük hűtőszekrényben. A két tésztát kinyújtjuk,
egymásra tesszük, és apró formákra szaggatjuk. Tetejére cukorral vegyített
mandulát hintünk, és világosra sütjük.
Figyelem:
A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük, és
így fejezzük is be!
Hozzávalók:
6 kanál liszt, 6 kanál cukor, 10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál víz, a
kenéshez tojás.
Az
anyagokból tésztát gyúrunk, szalámi vastagságúra kisodorjuk, tojással lekenjük,
és forró sütőben kisütjük. Apró szeletekre vágjuk.
Figyelem:
A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és
még 25 percig így sütjük!
Hozzávalók:
1/4 kg liszt, 1/2 sütőpor, kevés só, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás,
1 tojásfehérje, 5 dkg mazsola, kevés fahéj, 1 dl tejszín, kristálycukor,
lekvár.
A
lisztet, a sütőport, a sót és a porcukrot jól összekeverjük, elmorzsoljuk a
vajjal, beledolgozzuk a két egész tojást, a tejszínt, a mazsolát, a fahéjat.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis négyszögekre vágjuk. Tetejüket megkenjük
tojásfehérjével, és meghintjük kristálycukorral. Jól kivajazott tepsiben
aranysárgára sütjük, és a kockák tetejének felét megkenjük lekvárral.
Hozzávalók:
6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 3 dkg cukor, 3 keményre főtt tojás átpasszírozott
sárgája, tojásfehérje a kenéshez, vékonyra vágott mandula.
Az
anyagokat összegyúrjuk, és apró pereceket készítünk, tojásfehérjével megkenjük,
a mandulával meghintjük. Először meleg, majd közepes hőmérsékleten kb. 20
percig sütjük.
Figyelem:
A frissen kisült perec, amíg ki nem hűl, törékeny!
Hozzávalók:
20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél
citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.
A zsírt
a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt, áttört
burgonyát, a lisztet, a citromhéjat, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra
kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi
nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és
kisütjük. Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.
Figyelem:
Vigyázzunk a burgonyával, mert némelyik fajtája lágyabb tésztát ad!
8
nagyobb burgonyát forrón áttörünk és 1/2 csomag sütőporral, kevés sóval és kb.
10 dkg liszttel - a burgonya fajtájától függően több-kevesebb lehet -, lágy
tésztává gyúrjuk.
A
tésztából lisztes kézzel kb. 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk,
patkó alakúra formáljuk, lapos kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A
patkókat még forrón vanillincukros porcukorban meghempergetjük.
Figyelem:
Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta
lágyít! Sütéskor csak nagyon forró olajat használjunk, mert különben a patkó
kinyílik, a tészta eltörik!
Hozzávalók:
A tasak tartalma, 22 dkg margarin, 2,5-3 evőkanál víz.
Az
elkészítési mód a tasakon látható. A süteményt ízlés szerint sütés előtt, vagy után, tölthetjük. A megsült aprósüteményt
bemárthatjuk olvasztott csokoládéba.
Hozzávalók:
10 dkg finomra darált, friss töpörtyű, 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 4
kanál tejföl, kevés fahéj, 1/2 csomag sütőpor, 3-4 reszelt alma, 10 dkg
mazsola, 1 tojás a kenéshez.
Az
anyagokból tésztát készítünk, gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kinyújtjuk és a finomra
cukrozott almával, és mazsolával beszórjuk, felgöngyölítjük, és tojással
bekenve lapon sütjük.
Figyelem:
Ha télire cukorban eltett reszelt almát használunk, akkor azt a levétől
kinyomkodva használjuk fel!
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg kakaó, 1/2 csomag sütőpor, 1
csomag vanillincukor, 2 kanál tej, 2 egész tojás és kevés fahéj, 10-12 szem
dió.
Az
anyagokból masszát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és ebből fánkokat
szaggatunk, tojással megkenjük, fél dióbéllel megtűzdeljük, és közepesen meleg
sütőben lassan megsütjük.
Figyelem:
A fánkokat távolabb rakjuk egymástól, mert sütéskor megdagadnak! A kenéshez
hagyjunk meg tojást!
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, kevés só, 4 dl tej, 1 csomag sütőpor, olaj a
kisütéshez.
Az
anyagokat összegyúrjuk, a tésztát kinyújtjuk, és derelyevágóval négyzet vagy
kör alakú darabokat vágunk ki, és forró olajban kisütjük. Még forrón fahéjas
vagy vanillincukorban jól megforgatjuk. Melegen és hidegen is kitűnő,
gyümölcsízzel tálaljuk.
Figyelem:
Az olaj kellően forró legyen, mert a tészta a hideg olajban szétfolyik!
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 3 kanál tejföl, 1
mokkáskanál só, barack- vagy málnalekvár, olaj a kisütéshez.
Az
anyagokból tésztát gyúrunk, késhát vékonyságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk, és három-négy pogácsát egymásra rakunk. A közepét ujjunkkal
mélyen benyomjuk. A réteges pogácsák szélét három-négy helyen picit bevágjuk.
Forró olajban kisütjük. Sütés közben a tészta kinyílik, mint a virág. A kisült
darabokat porcukorral meghintjük, a "virágkelyhek" közepébe lekvárt
csepegtetünk.
Figyelem:
Forró olajban süssük!
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 14 dkg mandula, 14 dkg
mazsola, 14 dkg apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj, 1/2 csomag
vanillincukor.
A 15
dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük, és azután hozzákeverünk 14 dkg lisztet,
amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/4 csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a
többi anyagot. A tésztatömeget jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába
tesszük, lassan sütjük, és csak másnap (szükség esetén pár órával később)
vágjuk fel.
Figyelem:
Ha a tészta megsült, a sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk
kihűlni a tésztát! A gyümölcsöt ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed
le.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1/2 vanillincukor,
1
mokkáskanál só, 2 dl langyos tej.
Az
anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi
vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe
rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük.
Figyelem:
Csak friss és áttört túrót használjunk!
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl tejeskávé,
1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20 dkg liszt, lekvár.
A
margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a kakaót, a
tejeskávét, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát papírral
kibélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük. A
tészta kb. kétszeresére dagad. Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele
egy villát, és ha már nem ragad rá a tészta, valóban megsült. Ha kihűlt,
kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük.
Figyelem:
A megsült tésztát pár percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben! A sütőpapírt ne
felejtsük el levenni!
Hozzávalók:
A tasak tartalma, 17 dkg margarin, 1 dkg élesztő, tojás a kenéshez, tetszés
szerinti töltelék.
Az
elkészítési mód a tasakon látható. A tésztából készíthetünk még diós vagy mákos
patkót, cseresznyés vagy meggyes lepényt.
Hozzávalók:
A tasak tartalma, 8 dkg margarin, 2 dkg élesztő, tojás a kenéshez.
Az
elkészítési mód a tasakon látható. A tésztából készíthetünk ízes kiflit, túrós
batyut stb. is!
Hozzávalók:
10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1/4ó
csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.
A zsírt
kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, a
lisztet és a sütőport. A kinyújtott tésztából egészen apró (gyűszűnyi)
pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk
sajttal. Előmelegített sütőben, közepes tűzön sütjük.
Figyelem:
Ha túl közel rakjuk egymás mellé az apró, kis pogácsákat, összesülnek!
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt,
csipet só.
A
lisztet a margarinnal, a tejföllel és a sóval összedolgozzuk, és félórás
szünettel kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele
a tepsit, tojással megkenjük, sűrűn meghintjük a sajttal. Éles késsel vagy
derelyevágóval kockákra vágjuk, úgy sütjük meg, és ha kihűlt, széttördeljük a
kockákat.
Hozzávalók:
1/4 l tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg
reszelt sajt, só, 1/2 szerecsendió reszelve.
Felforraljuk
a sózott tejet, felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve
belefőzzük a lisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg a massza az edény falától
elválik, akkor a tűzről levéve, állandó keverés közben beleütjük a 3 egész
tojást, beletesszük a reszelt szerecsendiót, és majdnem kihűlésig tovább
keverjük. Végül beletesszük a sajtot, és vizes kézzel diónyi gombócokat
formálunk. A gombócokat zsírozott sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük
tojássárgájával. Szép aranysárgára sütjük.
Figyelem:
A főzésnél meglehetősen gyorsan dolgozzunk! A sütést kis lángon fejezzük be,
különben a tészta összeesik.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg margarin, 3 kanál tejföl, tojás a
kenéshez, 2 dkg só.
A
sajtból egy kicsit félreteszünk, a hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát
vékonyra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, sütőlemezre tesszük, kockára
vágjuk, a tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, megsózzuk, rövid
ideig sütjük, inkább csak szárítjuk.
Figyelem:
1/4 óra alatt készül el!
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 3 egész tojás, 25 dkg tehéntúró, kaporpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa,
1 kiskanál vaj, 1 kiskanál liszt, só.
A vajat
kikeverjük a tojások sárgájával és a kaporporral. Hozzátesszük az áttört túrót,
a zsemlemorzsát, és végül belekeverjük a tojások keményre felvert habját.
Tűzálló tálat vajjal kikenünk, és liszttel megszórunk. Beletesszük az
elkészített keveréket, és előmelegített sütőben - vízfürdőben -, kis lángon kb.
35 percig sütjük.
Figyelem:
Csak nagyon friss túrót használjunk! A kaporpor helyett idényben apróra vágott
friss kaprot használjunk!
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 1 dkg só, tojás a kenéshez, 1 dkg
köménymag.
Az
anyagokat jól összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk félujjnyi vastagságúra (közben
összehajtogatjuk), és csíkokra vágjuk. Tojással megkenjük, sóval és
köménymaggal meghintjük, sütőlemezre tesszük, előmelegített sütőben
rózsaszínűre sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg
liszt, 2 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, a
töltelékhez 40 dkg darált tarja, 1 dl tejföl, törött bors.
A
lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojások sárgájával, a rummal és annyi
tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, és két cipóba
osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit,
rásimítjuk a füstölt húsból és tejfölből kevert, borssal ízesített tölteléket,
és a másik tésztacipóból nyújtott lappal befedjük. A tetejét villával
megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük. Megsütjük és még melegen kockára
vágjuk, mint az édes lepényeket.
Figyelem:
Sózni nem szabad, mert a tarja elég sós.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mokkáskanálnyi
cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem.
A
margarint elmorzsoljuk a liszttel, és eldolgozzuk a cukrozott tejben
megfuttatott élesztővel. A késhát vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek
darabokat szaggatunk, közepükre halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre
mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát hagyjuk kelni, majd tojással
megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Töltelék:
10 dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is), kevés bors, 3 kanál tejföl.
(Vagy kevés vajon megpárolt, apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három
kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.)
Figyelem:
Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el!
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 8 dkg zsír, 1 sütőpor, csipetnyi só, 2,5 dl tej, kevés víz, és
ízlés szerint köménymag, esetleg mák (darálatlan).
Az
anyagokból kemény tésztát készítünk. Cipót, zsemlét és kiflit formálunk,
tetejét vízzel megkenjük, és lassú tűznél kisütjük. (Sütés előtt a tetejére
köménymagot vagy mákot szórhatunk.)
Figyelem:
A cipó és a zsemle ne legyen túl nagy, mert a kifli hamarabb sül, és megéghet!
Hozzávalók:
48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1/2 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4
dl tejföl.
Az
anyagokból tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval
kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy
kávéskanál tojássárgáját az elején félreteszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat.
Forró sütőbe tesszük, és közepes tűznél egyenletesen megsütjük.
Hozzávalók:
A doboz tartalma, 3 dkg élesztő.
Az
elkészítési mód a dobozon látható.
VÉGE
Szkennelte és
javította:
Schuck Antalné
Budapest
1997. 12. 08.