Tartalomjegyzék
Hagymás pite (Lök paj) - Svédország
Mágnás dióspite 2. (különlegesen finom)
Paradicsomos-sajtos pite (Tomato-Cheese
Pie) (Új-Zéland)
Tökpürével töltött pite (Elefántcsontpart)
Hozzávalók: 80 dkg rétesliszt, 40 dkg margarin, 2 tejföl,
csipet só, 1 sütőpor, kristálycukor, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: alma
(mennyiséget nem írok, a receptből kiderül, hogy miért), fahéj, cukor, dió (én
kb. 15-20 dkg-ot szoktam használni).
Először a tölteléket készítem el: az almát megpucolom,
apróra feldarabolom és felrakom dinsztelni, minta lekvárt főznék. Ha már
valamennyire szétesett ("lekvárosodik"), hozzáadom a cukrot (én
szemre készítem, de kb. kilónként 30 dkg-ot), és kevés fahéjjal ízesítem. Én
előre el szoktam készíteni, és üvegben tárolom - kb.1,5- 2 db 7 dl-es üvegnyi
mennyiség kell belőle. Hagyom kihűlni.
Összegyúrom a tésztát: a lisztbe 1 csipet sót szórok,
összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Minél jobban
elmorzsolom benne, annál jobban sikerül a tészta. A tejföllel összeállítom úgy,
hogy először csak az egyiket gyúrom bele, majd a másikból annyit, amennyit
felvesz, hogy ne ragadjon. (Vigyázni kell, mert változó a liszt minősége,
óvatosan adagoljátok a második tejfölt!)
A tésztát két részre osztom, a nagyobbik felét kinyújtom,
kizsírozott, lisztezett tepsibe terítem - az oldalára is! Meghintem darált
dióval gazdagon és rákenem az almát, majd újra gazdagon meghintem dióval.
Kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele a
tölteléket. A széleit összenyomkodom. A tetejét villával megszurkálom, felvert
tojással megkenem és megszórom kristálycukorral. Közepes lángon kb. 20-30
percig sütöm - tűpróbáig. Csak akkor szeleteljétek fel, ha már kihűlt, melegen
nem nagyon lehet!
Tipp: olcsóbb, ha dió helyett búzadarával vagy
zsemlemorzsával hintitek meg a tésztát.
Nem a legolcsóbb változat és eléggé munkás is az alma
készítése, de aki eddig kóstolta, mindenki dicshimnuszokat zengett. Általában
nem ilyen tésztát szoktak hozzá sütni, pedig ez igen egyszerű és nagyon finom.
Hozzávalók: 30 dkg liszt * 10 dkg vaj * 3 dkg disznózsír *
6 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál tej * 2 tojássárgája * 1
evőkanál rum
Töltelék: 3/4 kg alma * 1 teáskanál fahéj * 10 dkg mazsola
* 10 dkg mogyoró (ha nincs, a dió is megteszi) * 10 dkg porcukor
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a zsírt,
porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és az egészet könnyedén
összegyúrjuk. Két órát hideg helyen pihentetjük. Aztán két részre osztjuk. Az
elsőt kinyújtjuk a lisztezett deszkán, és a nyújtófára tekerve - így kevésbé
szakad - a tepsibe rakjuk. Beborítjuk hámozott, vékony szeletekre vágott
almával, megszórjuk mazsolával, fahéjjal, darált mogyoróval és porcukorral.
Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojássárgájával, és meghintjük
vagdalt mogyoróval.
Előmelegített, középforró sütőben sütjük. Szeletekre
vágjuk, vaníliás cukorral meghintjük.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 db tojás, 20 dkg
cukor, 1.2 kg alma, 1 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db citrom, őrölt fahéj,
só, vaníliás porcukor a hintéshez.
A lisztet, vajat, 8 dkg cukrot, csipet reszelt citromhéjat
gyúródeszkán összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, és jól
összedolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A tészta felét ceruza vastagságúra
kinyújtjuk, tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk, és kissé átsütjük. Ezután
kevés morzsával meghintjük, ráhalmozzuk a lehámozott, szeletekre vágott
almát. Őrölt fahéjjal, cukorral
megszórjuk. A tészta másik, vékonyra nyújtott felével befedjük. Tojással
bekenjük, néhány helyen megszurkáljuk.
Mérsékelten meleg sütőben aranybarnára sütjük. Ha kissé
kihűlt, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: Liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojás 2
db, só 1/2 késhegynyi.
Töltelék: borízű alma 1 kg, dió 10 dkg, vanília 1/4 rúd,
mazsola 5 dkg, rum 1 ek, fahéj 1/2 kk., cukor 15 dkg, morzsa 1 ek.
Elkészítése: Az írós-vajas tésztát két részre
osztjuk, az egyiket tepsibe téve, megtöltjük a következő töltelékkel:
Borízű almát megtisztítva, nagyon vékony
szeletekre vágunk, összekeverjük darabos tört dióval, vaníliával, mazsolával,
rummal, törött fahéjjal, bőven porcukorral meghintjük, és a tészta másik részét
ráborítjuk. Tojással megkenjük, és forró sütőben kisütjük.
Hozzávalók:
Tészta: liszt 50 dkg, vaj 25 dkg, porcukor 25 dkg,
tojás 3 db, citromlé 1/2 ek., tejföl 1.5 dl, só 1/2 késh.
Töltelék: dió 15 dkg, tojás 1 db, alma 50 dkg.
Elkészítése: Lisztet vajjal eldörzsölünk,
hozzáadjuk a porcukrot is. Azután 2 tojás sárgáját, 1/2 ek citromlével 1.5 dl
tejfölt, kis sót az előbbivel jól kidolgozunk. Két részre osztjuk, és tovább
úgy járunk el, mint a meggyes piténél. Tetejét egy felvert tojással megkenjük,
és darabos dióval megszórjuk.
Hozzávalók: Liszt 50 dkg, zsír 20 dkg, tejföl 1
dl, élesztő 2 dkg, só 1/2 késh. porcukor 1 ek., tojás 2 db, alma 0.5 kg,
mandula , vagy dió 10 dkg, cukor 10 dkg.
Lisztet zsírral eldörzsölünk, azután 1 dl
tejföllel, kevés tejben ázott 2 dkg élesztővel, kis sóval 1 ek., porcukorral, 2
egész tojással összeállítjuk, jól kidolgozzuk, két részre osztjuk, és úgy
járunk el, mint a meggyes piténél.
Tészta: 11 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, háromnegyed
csomag sütőpor, 15 dkg margarin.
Töltelék: sok alma, sok fahéj, 3 marék cukor.
A tésztát összeállítjuk, két részre osztjuk. Az egyiket a
tepsibe simítjuk. A tölteléket a hozzávalókból elkészítjük, és ráhalmozzuk a
tésztára. A másik tésztával beborítjuk, villával megszurkáljuk, és
előmelegített sütőben készre sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 1/2
cs. sütőpor, 1 db tojás, kevés tej vagy tejföl.
Elkészítés: Két gombócot készítünk és kinyújtjuk. Az almát
megreszeljük és lecukrozzuk, kevés fahéjat reszelünk bele, majd állni hagyjuk.
Miután az alma levet eresztett, kicsavarjuk, és egyenletesen elterítjük a
tészta egyik felén, majd a másikkal letakarjuk és kisütjük.
21 dkg liszt, 14
dkg vaj, 11 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 sárgája, vaníliából omlós tésztát
készítünk. Felét világosra sütjük, azután rátesszük a dinsztelt almát, a tészta
másik felét megkenve és megsütjük.
40 dkg lisztet, 20
dkg vajjal eldörzsölni, beletenni 1 tojást, kevés tejfölt, rumot, cukrot, kevés
sót. Két részre osztani, az egyiket tepsibe tenni, megtölteni 1-2 kg almával,
amit fahéjjal és darált dióval kevertünk össze. Rátenni a másik felét, villával
megszurkálni és sütni.
2 kg olvasztott vajat kavarj el 2 tojás sárgájával, tégy
bele 2 evőkanál tört mandulát, 2 kg lisztet, fahéjat és citromhéjat dolgozd el egy
kanállal, és csináld tovább.
25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 6 dkg cukor,
só, 2 dkg élesztő, 2 dl tejben megkeleszteni és összekeverni. Almával
megtölteni és sütni.
60 dkg liszt, 25
dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 kk. sütőpor, 2 tojás (az egyik sárgájával kenjük
a tetejét), tejföl annyi, hogy jól gyúrható legyen.
3 kg. vaj, 2 kg liszt, 3 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, sok vanília,
2 dkg élesztő. Nem nagyon sűrűre eldolgozva, vékonyra nyújtva, almával töltve,
mandulával megszórva.
40 dkg lisztet 20
dkg vajjal eldörzsölünk, adunk hozzá 1 tojást, kis sót, rumot, 1-2 ek. cukrot
és annyi tejfölt, hogy jól összedolgozódjon.
Összegyúrjuk, és
két részben kinyújtjuk. Az egyik lapot tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk
zsemlemorzsával és megtöltjük az almás töltelékkel. Ráborítjuk a másik lapot,
villával megszurkáljuk és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt
megsütjük.
Töltelék:
1½ kg almát megreszelünk, megpárolunk. Adunk hozzá darált diót,
mazsolát, fahéjat. A tésztára tesszük és megszórjuk fahéjjal.
Hozzávalók: 30 dkg omlós tészta, 2 alma (Golden), 4-5 ek.
s. baracklekvár, citromlé, 8-10 szem rumosmeggy.
A szokásos módon omlós tésztát készítünk, fél cm
vastagságura kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott, meglisztezett
tortaformát. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és kör alakban elrendezzük a
tészta tetején. A lekvárt a citromlével hígítjuk, megkenjük az almasor tetejét
és előmelegített sütőben, közepes tűznél pirosra sütjük. Rumos meggyszemekkel
díszítjük.
25 dkg liszt, 2-3
evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej, összegyúrni, almával vagy
túróval megtölteni.
27 dkg liszt, 7 dkg
zsír, 7 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál rum, kis
cukor. Ezt összegyúrni, vékonyra kinyújtani, almával tölteni és sütni. Egy
csomag Oetker sütőpor jön még bele.
Hozzávalók:
30 dkg. liszt, 2 dl. aludttej, 20 dkg. cukor, 2 tojás, 1 kis csomag sütőpor, 1
csomag vaníliás cukor, 10 dkg. vaj, vagy margarin; a tepsi kikenéséhez zsiradék
és liszt, a tészta tetejére 30 dkg. megtisztított, kockákra vágott gyümölcs,
vagy 5 dkg. étcsokoládé, durvára vágott dió, mazsola.
A
tésztához valókat robotgéppel jól kikeverjük, és a kizsírozott és lisztezett
tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk a gyümölccsel, vagy a csoki - dió - mazsola
variációval. Forró sütőbe toljuk, de csak közepes tűznél sütjük. Hidegen
kockákra vágva tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, só, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaníliás
pudingpor, 1 liter tej, 2-2 dkg mazsola és dió, 6 dkg bor ízű alma, 10 dkg
baracklekvár.
A
langyos cukros tejben elkevert élesztővel a lisztet simára kigyúrjuk. A sót a
liszttel elkeverve célszerű felhasználni. A tésztából 2 db cipócskát formázunk,
és letakarva kelesztjük, hogy térfogata megduplázódjon. 22-25 cm átmérőjű kerek
formára nyújtjuk. Vékonyan olajozott sütőlapra tesszük, majd sárga krémmel
lekenjük. Mazsolával, durvára vágott dióval megszórjuk. Szeletelt almával
esztétikusan a pitét felrakjuk. 15 percnyi pihentetés után cukorral meghintve
sütjük. Forró baracklekvárral fényezve tálaljuk.
A
rendes rétes tésztát, ha már jól kiszáradt az abroszon, hajtogassuk össze ugy,
hogy négyrétű legyen. Az össze-hajtáskor a tészta minden rétegét fröcsköljük
meg olvasztott vajjal. Egy tepsit kenjünk meg vékonyan vajjal, azután vágjunk
bele egy akkora darabot, az összehajtogatott tésztából, mint a tepsi. Negyed
kiló mazsolát és negyed kiló mandulát megtisztítva és összetörve, fél kiló
cukorport keverjünk össze. Ezzel a tepsiben lévő tésztát tetszésünk szerinti
bőségben hintsük be; kevés olvasztott vajat is szórjunk a mandulás tésztára;
azután újra tegyünk egy lap rétes tésztát és kevés vajat a mandulára. A tészta
fölibe megint tegyünk a töltelékből és igy járjunk el egész addig, míg a
tésztánk és töltelékünk elfogy. A tészta legtetejére is hintsünk mandulás
czukrot. Tegyük csendes tűznél sütőbe, és csakis addig süssük, miig szép
halvány rózsaszínű lesz a tésztája. Akkor borítsuk ki deszkára, vagdaljuk fel
hosszúkás rudacskákba. Ezt a süteményt több napig el lehet tartani; ritka
kellemes ízű csemege.
Hozzávalók: 1 dl olvasztott vaj vagy finom étolaj, 1
teáskanál vanília, 1dl finom búzaliszt, 2 dl méz, 6 dkg étcsokoládé, 2 db
tojás, 2 dl apróra vágott dió, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só.
Egy kis
edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét, a vajat, a sót és a
vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le
a tűzről. Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a
tojásokat is, és jól verjük fel. Végül keverjük bele a diót, és az egészet
öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe. 160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig,
illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett
"szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk. Hagyjuk lehűlni,
mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is
meghintheti.
Vajas tésztát készíts, az után 2 liter tej, elegendő cukor,
kevés liszt, 3 tojás sárgájából főzz pépet, töltsd meg a kisült tésztát, szórd
meg cukorral, és úgy tálald.
Elkészítése: Teljesen úgy készül, mint a meggyes pite 2-3, csak meggy
helyett cseresznyét teszünk rá.
1 tepsi
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás
+ 1 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a töltelékhez 1 kg
cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa; a
tetejére 1 tojás.
Előkészítése:
a lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom,
majd sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és
két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy
éjjelen át, pihen.)
A
cseresznyét kimagozom.
Elkészítése:
a nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem
vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a cseresznyével.
Erre cukrot szórok, és a kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a
gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét. Villával megszurkálom
és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a
lángot mérsékelem, és tűpróbáig sütöm. Szép világosbarnának kell lennie. Csak
teljes kihűlése után vágom kockákra. A tetejét ki-ki gusztusa szerint
porcukorral elkevert darált dióval meghintheti.
100
perc, közepesen drága, közepesen bonyolult
Hozzávalók:
45 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 4 kanál cukrot egy egész tojással, pici
sütőporral összeállítunk, majd pihentetjük. Kimagozott és kinyomkodott
cseresznyét teszünk a tésztára, a cseresznyére pedig piskótatésztát öntünk.
Piskótához:
5 tojássárgája, 5 kanál cukor, 5 kanál liszt, a tojásfehérje habbá verve.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 30 dkg Ráma margarin, 15 dkg porcukor, 3 db tojássárgája,
1 db egész tojás, 1 db citrom reszelt héja, 1 dkg vaníliás cukor, 60 dkg
cseresznye, 3 dkg édes morzsa, 2 teáskanál fahéj, 5 dkg dió, 12 dkg cukor.
A
lisztet, margarint, porcukrot, tojássárgáját, reszelt citromhéjat, vaníliás
cukrot keverőtálba tesszük, és gyorsan összemorzsoljuk. Ezután az egészet gyúrótáblára
borítjuk, összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük. A cseresznyét kimagozzuk, hozzáadjuk
az édes morzsát, fahéjat, őrölt diót, cukrot, összekeverjük. A pihentetett
tésztát elfelezzük, egyenletes kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és tepsibe
helyezzük. A tésztát megszurkáljuk villával és elősütjük. Kinyújtjuk a tészta
másik felé. Az elősütött tésztát megszórjuk édes morzsával, és egyenletesen
elterítjük a tölteléket, majd beborítjuk tésztával. A tészta tetejét egész
felvert tojással lekenjük, villával rácsos mintát húzunk és megszurkáljuk, majd
megsütjük.
Hozzávalók:
16 dkg margarin, l6 dkg porcukor, 16 dkg rétesliszt, 5 tojás, 1 citrom reszelt
héja, 40 dkg kimagozott cseresznye vagy meggy, cukros fahéj, vaníliás cukor,
csipet só.
A
margarint és a porcukrot a tojássárgájával, géppel jól eldolgozzuk,
összekeverjük a liszttel, a sóval, a citromhéjjal és a felvert tojáshabbal.
Kikent, lisztezett tepsiben szétterítjük a tésztát, rászórjuk a kimagozott,
fahéjas cukorral elkevert gyümölcsöt,
majd mérsékelt sütőben megsütjük.
Hozzávalók: Tojás 8 db, tojásfehérje 8 db,
csokoládé 25 dkg, porcukor 36 dkg, tej 0.5 l, cukor 10 dkg, mandula 10 dkg.
Elkészítése: Nyolc tojássárgáját 36 dkg
porcukorral jól kikeverünk, azután hozzákeverünk 25 dkg puhított csokoládét,
öntünk rá fél l tejet, és felfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a 8 tojás kemény
habját. Felét beletesszük egy jól kikent tepsibe, bőven megszórjuk cukorral és
pirított mandulával. A keverék másik felét ráborítjuk, tojással bekenjük,
darabos mandulával megszórjuk, közepes tűznél kisütjük és csinos kockákra
vágva, feladjuk.
Hozzávalók:
Tészta:
liszt 28 dkg, vaj 15 dkg, cukor 1 ek. tojás 1 db, vanília 1/2 rúd, tej 1 dl.
Töltelék:
vaj 5 dkg, tojássárgája 5 db, cukor 20 dkg, vanília 1/4 rúd, mandula 7+5 dkg,
csokoládé 3 tábla.
Elkészítése: Lisztet vajjal kidolgozunk,
evőkanál porcukorral, egész tojással, kis vaníliával deci tejjel tésztának
gyúrunk. Két részre osztjuk, és a következő töltelékkel töltjük:
5 dkg, vajat, 5 tojássárgáját 20 dkg cukorral
habosra keverünk, teszünk bele finomra tört vaníliát, 7 dkg héjazott, darált
mandulát, 3 tábla reszelt csokoládét, amelyet összekeverünk, a tésztára
tesszük, a másik lappal letakarjuk, tojással megkenjük, megszórjuk darabos
mandulával és kisütjük.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, egy kiskanál rum, 2 evőkanál
porcukor, egy csipet só, 2 dl tejföl, 1 kg savanykás alma, 1 csomag vaníliás
cukor, 5 dkg porcukor. A felső részhez: 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg hámozott
őrölt mandula, 1 kanál grízes liszt.
A
lisztből, vajból, tojássárgákból egy kiskanál rummal, 2 evőkanál porcukorral,
egy csipet sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz, porhanyós tésztát
készítünk, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Majd késfok vastagságúra
nyújtjuk, tepsibe tesszük. Meghintjük zsemlemorzsával, és ujjnyi vastagon
rárakjuk a rummal meglocsolt és vaníliás cukorral meghintett
almaszeleteket. Majd a következő masszát
készítjük: 4 tojássárgáját 12 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a 10
dkg őrölt mandulát, 1 kávéskanál grízes lisztet és a tojások keményre vert
habját. Ezt a masszát az almára öntjük, késsel elsimítjuk, és a sütőben
aranysárgára sütjük.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg zsír, 3 tojás, 2-3 dkg élesztő, 1 citrom
reszelt héja, 5 dkg porcukor, csipet só, tejföl az összeállításhoz.
A
töltelékhez: 2 kg alma, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint cukor, 1
nagy kanál baracklekvár, 20 dkg dió.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból gyenge tésztát gyúrunk, és 1 éjszakára fóliába
csomagolva a hűtőszekrényben tartjuk. A hámozott almát vékonyan szeletelve
kevés vízzel, citromlével és citromhéjjal, valamint kevés cukorral megpároljuk,
majd hozzákeverjük a lekvárt. (Vigyázz, hogy csak pici víz kell hozzá!)
A
tésztából 2 nagy lapot nyújtunk. Az elsőt a kikent tepsibe tesszük, rászórjuk a
darált dió felét, erre jön az almapép, majd a többi dió. Befedjük a másik
tésztalappal; majd pici cukorral elkevert, félig felvert tojáshabbal megkenve
világosra sütjük.
Kihűlés
után könnyedén lehet szeletelni.
Hozzávalók:
Tészta: liszt 30 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só
1/2 késh., cukor 1 ek.
Töltelék: tojás 8 db, porcukor 25 dkg, darált dió 25
dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 db.
Elkészítése: Lisztet vajjal jól eldörzsölünk, 2
tojássárgájával, csipet sóval összegyúrjuk, két részre osztjuk, vékonyra
nyújtjuk, az egyik lapot a tepsibe tesszük, majd a következő töltelékkel
töltjük:
8 tojássárgáját, 25 dkg porcukorral habosra
keverünk, teszünk bele vaníliát, egy kis reszelt citromhéjat, 25 dkg darált
diót, és a 8 tojás kemény habját. Ezt ráöntjük a tésztára, a másik felével,
illetve lappal betakarjuk, és lassú tűznél sütjük.
Hozzávalók:
Tészta: liszt 25 dkg, vaj 12.5 dkg, tojássárgája 4 db,
cukor 12.5 dkg, mandula 5 dkg.
Töltelék: citromlé 1/2 db, tojásfehérje 6 db, porcukor
18 dkg, dió 18 dkg, vanília 1/2 rúd.
Elkészítése: Vajat liszttel eldörzsölünk, 4
tojássárgájával, 5 dkg darált mandulával, 12.5 dkg cukorral, kis citromlével
könnyű tésztának gyúrunk össze. A következő töltelékkel töltjük:
6 tojásfehérjét kemény habbá verünk, teszünk
bele 18 dkg porcukrot, 18 dkg darált diót, kis vaníliát. A tésztára tesszük,
lassú tűznél sütjük.
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, 8 dkg porcukor, kevés citromhéj, 16 dkg
margarin, 1 tojás.
Töltelék: 4 tojás, 1 evőkanál rum, 20 dkg cukor, 22 dkg darált dió.
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk,
hozzáadjuk a citrom héját, a cukrot, a tojást, gyorsan összegyúrjuk. Tepsi
nagyságúra nyújtjuk, zsírozott tepsibe tesszük, pihentetjük, amíg elkészül a
felső rész.
A töltelék
elkészítése: a 4 tojás sárgáját a rummal és a
20 dkg cukorral habosra keverjük. A tojások fehérjét habosra verjük, könnyedén
hozzáadjuk a tojás sárgájához az őrölt dióval együtt. A diós keveréket a
tésztára simítjuk. A tésztát lassan sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók: 50 deka liszt keverve 1 csomag dr. Oetker-féle
sütőporral, 2 tojás sárga, 2-3 evőkanál tejfel, 30 deka vaj. Töltelékhez: 20
deka cukor, kevés víz. 20 deka darált dió, 20 deka zsemlyemorzsa, 4 deka
olvasztott vaj, 1 késhegynyi fahéj és szegfűszeg, 6 deka mazsola és 4 kanál
méz.
Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrunk- (a tészta olyan
kemény. legyen, mint egy rétesé), a tészta felét kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, a
tölteléket beletesszük, és a másik felét föléje tesszük a tésztának; tojással
meg: kenjük és közepes tűz mellett 30-40 percig sütjük.
Töltelék: A cukrot a vízzel sziruppá főzzük, a többi
hozzávalókat hozzáadjuk, végül a mazsolát és a mézet. Ha az anyag túl kemény.
akkor kevés tejet keverünk hozzá.
40 dkg liszt, 10 dkg
cukor, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, egy kis szódabikarbóna. Ezt
hirtelen összegyúrjuk, kinyújtjuk, lekvárral megkenjük, és a tetejére a
következő masszát öntjük: 27 dkg vaníliás cukrot 4 egész tojással habosra
keverünk és 20 dkg őrölt diót vagy mogyorót keverünk bele, és lassú tűznél
megsütjük, és még melegen felvágjuk.
25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 kanál tejföl,
1 kanál porcukor, kevés reszelt citromhéj.
Nyújtófával összegyúrni, majd kézzel jól kidolgozni. A
tésztát két részre osztva, az egyiket vékonyra kinyújtani, vajjal kikent,
lisztezett tepsibe tesszük, hogy a tepsit teljesen beterítse.
Töltelék: 8 tojás sárgáját 25 dkg cukorral habosra
keverünk, 25 dkg őrölt diót v. mogyorót, kis citrom héját, és a 9 tojás
keményre vert habját, összekeverjük. Ezt a tepsibe öntjük a tésztára, majd a
vékonyra nyújtott maradék tésztával betakarjuk. Tojás sárgájával megkenjük, és
lassú tűznél szép pirosra sütjük.
90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 dl
tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárga, csipetnyi só, 1 teáskanál sütőpor; a
töltelékhez 1 kg meggy, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál
zsemlemorzsa.
A lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót
gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb
cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az
sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.) A nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre
nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd
meghintem a kimagozott meggyel. A meggyet megszórom a cukorral, és a kinyújtott
tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy felvert tojással
megkenem a tetejét. Villával megszurkálom és előmelegített, forró sütőbe téve
10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelve tűpróbáig sütöm.
Szép világosbarnának kell lennie. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra. A
tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált dióval is
meghintheti.
2 csésze liszt, 1 csésze kefir, 1,5 csésze cukor, 1
sütőpor, 1/2 csésze olaj, 2 tojás.
Jól összedolgozzuk az anyagokat, majd a 3/4 részét
zsírozott tepsibe öntjük, és félig megsütjük. Rárakjuk a tölteléket, majd a
tészta megmaradt részét, villával megszurkáljuk, és készre sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája,
20 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 1 egész citrom héja, 2 dl tejföl, pici só.
Töltelék: 1 kg túró, 50 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 egész tojás
és két fehérje.
A tésztát alaposan összedolgozzuk, kinyújtjuk, és a felét
tepsibe terítjük. Rákenjük az összekevert tölteléket, a maradék tésztával
betakarjuk, megszurkáljuk és megsütjük.
Hozzávalók: 15 dkg
margarin, 15 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 4 tojás, 1 csomag vaníliás porcukor, 1
citrom héja, zsír és liszt a tepsi kikenésére, 8 dkg földieperlekvár,
ugyanannyi friss földieper vagy befőtt; a habhoz: 4 tojásfehérje, 10 dkg cukor,
20 dkg mandula vagy dió. A margarint és
a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a
reszelt citrom-héjat, a lisztet, simára keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a
4 tojás felvert habját. A tésztát kiterítjük a zsírral kikent és lisztezett
tepsibe, és közepesen meleg sütőbe tesszük. Sütés után a még meleg tésztát
megkenjük a lekvárral, és ráterítjük a friss földiepret vagy befőttet. A tojásfehérjéket habbá verjük, fokozatosan
hozzáadjuk a porcukrot, és a habot az eperre terítjük. Megszórjuk apróra vágott
mandulával vagy dióval. Sütőbe tesszük, és 4-5 percig sütjük, míg a hab
rózsaszínű nem lesz.
Hozzávalók 4
személyre: 20 dkg liszt, 20 dkg friss, érett füge, 1 evőkanál száraz fehérbor,
1 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, só.
Az élesztőt
langyos vízben (vagy tejben) feloldjuk, majd összedolgozzuk a liszttel. A
tömör, kemény tésztát letakarva, meleg helyen 2 órát kelesztjük. Lisztezett
deszkán összedolgozzuk a borral, olajjal, sóval és további 1 órát pihentetjük.
Nem túl vékonyra nyújtjuk, kiolajozott tepsibe fektetjük és a tetejére
ujjunkkal kis mélyedéseket nyomunk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon
aranysárgára sütjük. Kihűlve kockára vágjuk, majd keresztben kettévágjuk és a
két lap közé megmosott, felszeletelt friss fügét helyezünk
Elkészítése: 25 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 1
tojássárgáját, pici sót fél citrom héját, vaníliát, 3 dkg cukrot, 1 ek. borral,
vagy citromlével tésztának gyúrunk. Egy óra hosszára hűvös helyre tesszük
pihenni. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kikent lisztezett tepsiben világossárgára
sütjük. Mikor kihűlt vékonyan megkenjük barack- vagy málna-ízzel. 6
tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverünk 12 dkg cukrot, fél l
szamócát, vagy málnát, vagy kimagozott meggyet. Ezeket mind a kihűlt tésztára
öntjük, és langyos sütőben addig szárítjuk, míg meg nem szárad.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg Rama, 50 dkg
gyümölcs (illetve amennyi ráfér a tetejére), 4 db tojás, só
A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a
tojások sárgáját, majd a fehérjéből vert habot. Apránként belekeverjük a
lisztet, pici sót. Az így elkészített masszát lisztezett tepsibe öntjük,
tetejére gyümölcsöt rakunk és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 egész tojás,
20 dkg zsír, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 dl tejföl, késhegynyi
szódabikarbóna, csipetnyi só, 30 dkg sárgabaracklekvár, 1 literes üveg
almakompót.
Mély tálban elmorzsolom a zsírt a liszttel, hozzáadom a
lekvár, a kompót és a tojásfehérje kivételével az összes anyagot, és az egészet
összegyúrom. Egy cipóba formálva a hűtőszekrényben egy-két óráig pihentetem.
Egyharmad kétharmad arányban elvágom. Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra
kinyújtom a nagyobbik tésztát, és belesimítom a tepsibe. A lekvárt kevés
befőttlével elkeverem, és rákenem a tésztára. A leszűrt és szeletekre vágott
almát ráteszem, majd a maradék kinyújtott tésztával beborítom. Tetejét egy
evőkanál hideg vízzel felvert tojásfehérjével lekenem, és az előmelegített, forró
sütőben szép aranybarnára megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Hozzávalók: Vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, cukor 2
ek., tojás 3 db, só 1 késh., morzsa 2 ek., meggy 1 kg, vaníliás cukor 10 dkg.
Elkészítése: Vajat, liszttel összedörzsölünk,
porcukrot, 3 tojássárgáját, csipet sót tésztának gyúrunk, tepsiben félujjnyi
vastagra nyújtjuk, megszórjuk morzsával, cukros, kimagvazott meggyel, és újra
morzsával, sütni hagyjuk. Ha kisült, 3 tojás fehérjét kemény habnak felverünk,
15 dkg vaníliás cukorral összekeverve, a kisült tészta tetejére tesszük, újra
sütőbe tesszük, és halvány sárgára sütjük. Tálalás előtt forró vízbe mártott
késsel kockákra szeljük.
15 dkg liszt, 1 kk. só, 5 dkg vaj, 5 dkg zsír, 3 ek. tej, 8
vékony szelet angolszalonna, 4-6 fej vékonyra szelt hagyma, 3 tojás, 2 dl
tejföl, csipet bors, 2 kk. aprított snidling, 0,5 kk. köménymag.
Összegyúrjuk a lisztet, sót, vajat, zsírt, majd a tejet. 30
cm-es kerek lappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy kerek formát (az oldalára is
jusson tészta)*. Előmelegített forró sütőben kb. 15 percig sütjük. Takarékra
állítjuk a sütőt.
Ropogósra sütjük a szalonnát, kiszedjük, de az edényben
hagyunk 3 ek. zsírt, ebben megpároljuk a hagymát. A tojást villával felverjük,
belekeverjük a hagymát, szalonnát, tejfölt, snidlinget, borsot. A megsült
tésztára öntjük. Kb. 30 percig sütjük.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Hozzávalók: Liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, langyos
víz 1 dl, tojás 2-3 db, só késhegynyi.
Töltelék: Borjúcomb 25 dkg, disznócomb 25 dkg, hagyma
1/4 fej, zsír 15 dkg, bors, só 1 késh.
Elkészítése: Készítünk írós-vajas tésztát
(előírás szerint), két részre osztva, az egyik felét kisütjük, majd az
elkészített töltelékkel megtöltjük.
Töltelék: A fél-fél kiló combot sülve és megdarálva,
zsírban pirított hagymával kicsit megpároljuk, teszünk bele borsot, sót és
kihűlni hagyjuk, a tésztára tesszük, a másik felét ráborítjuk. Tepsiben forró
sütőben kisütjük és kockára vágva tálaljuk. (Tölthetjük nyúlpástétommal is.)
1 pohár joghurt, 2 tojás, 3 dl cukor, 4 dl liszt, 1
sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 dl olaj.
Jól összekeverni, bármit lehet a tetejére tenni.
1 csésze joghurt, 1 csésze cukor, 3/4 v. 1/2 csésze olaj, 3
tojás, 2 csésze rétesliszt, 1/2 sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor
Összekeverjük a hozzávalókat, de nem túl habosra.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük (kb. 2 ujjnyi vastagon legyen a tészta a
tepsiben), majd a tetejét gyümölccsel alaposan megszórjuk. Sütjük.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1
evőkanál porcukor, 5 dl tej, 1 tojás, 1 mokkáskanál só;
A töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 2 közepes
nagyságú főtt burgonya, 3 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 1 csokor friss kapor, 1
mokkáskanál só;
A tészta teteiére: 1 tojás;
A tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál zsír.
Az élesztőt és a cukrot 1 dl langyos tejben eldolgozzuk és
felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a
maradék tejet, a sót, és jól kidolgozzuk. A belisztezett, letakart tésztát
duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a már kihűlt főtt
burgonyát lereszeljük vagy áttörjük és összekeverjük az ugyancsak áttört
túróval, a felvert tojásokkal, a tejföllel és a cukorral. Meg is sózzuk. A
megkelt tésztát vastagon bezsírozott tepsibe simítjuk, egyenletesen elosztjuk
rajta a tölteléket. Végül rászórjuk a finomra összevágott kaprot, majd az
előmelegített, forró, gőzös sütőben erős lángon 15 percig sütjük. Ezután
közepes lángon addig sütjük tovább a tésztát, amíg a beleszúrt hurkapálcára már
nem ragad rá. Csak akkor vágjuk fel, ha egészen kihűlt.
Hozzávalók: 6 tojás,
30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg túró, 5 dkg zsemlemorzsa, 50 dkg zöldbab,
1-2 szál zellerzöld, 1 csokor kapor, 5 dkg reszelt sajt, só
A tisztított, darabolt babot sóval, zellerzölddel ízesített
vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A tojások sárgáját habosra keverjük 8dkg
margarinnal, sózzuk, összevagdalt kaporral fűszerezzük, hozzákeverjük az áttört
túrót, a habbá vert tojásfehérjéket, a lisztet meg a zsemlemorzsát. A maradék
margarinnal kikenünk egy közepes nagyságú tepsit. A tésztamasszát a tepsibe
öntjük, megszórjuk a zöldbabbal, és nem túl forró sütőben pirosra sütjük.
Melegen, kockákra vágva, reszelt sajttal meghintve (hogy ráolvadjon) kínáljuk.
16 deka liszt, 14 deka cukor, 21 deka vaj és 4 tojás
sárgájából tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk, és félig megsütjük. Fél font
cukrot 2 deci jó erős feketekávéval fölfőzünk, s ha jó sűrű, elvesszük s
keverjük addig, míg kihűlt. 6-8 tojás kemény habjához keverjük azután a kihűlt
sűrű szirupot, s a félig meg-sült tésztára egyenletesen rákenjük, porcukorral
meghintjük s gyenge tűznél, fél órára sütőbe tesszük.
2 csésze liszt, 1 csésze kefir, 1,5 csésze cukor, 1
sütőpor, fél csésze olaj, 2 tojás.
Az egészet jól összekeverjük. 3/4 részét zsírozott tepsibe
öntve félig megsütjük, utána rárakunk túrót, lekvárt, meggyet, mákot, stb.,
majd a tészta megmaradt részét és készre sütjük.
Hozzávalók: 35 dkg
liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 5 dl tej, 5 dkg vaj, só, citrom, 5 dkg cukor.
Az élesztőt 1 dl
tejben megfuttatjuk. A vajat a cukorral, a tojássárgákkal elkeverjük, és
beleöntjük a tejet, lisztet, sót, élesztőt, hogy jó lágy galuskatésztát
kapjunk. Fakanállal kidolgozzuk, majd
hozzáadjuk a tojások kemény habját, és letakarva egy órán át, kelesztjük.
Fagyos zsírral kikent tepsibe öntjük, de 10-15 percig még pihentetjük. Tetejére
egy kis zsírt kenünk, meghintjük kristály-cukorral, és egyenletes tűznél
megsütjük. Kockára vágva, még langyosan tálaljuk.
Hozzávalók:
Töltelék: Tojás 4 db, tej 4 dl, liszt 4 dkg, porcukor 15
dkg, vanília 1/2 rúd.
Elkészítése: Készítünk írós-vajas tésztát.
Utolsó nyújtásnál kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kétakkora részre osztjuk,
mint a tepsi, melyben sütni akarjuk. Széleit tüzes késsel körülvágjuk, a
lapokat villával kissé megszurkáljuk, forró sütőben a két lapot külön kisütjük.
Ha kihűlt, a következő töltelékkel töltjük meg:
Négy egész tojást, 4 dl tejet, 4 dkg lisztet,
15 dkg porcukrot, fél rúd vaníliát egy habüstben habverővel jól kikeverünk, így
nem fog összemenni, azután a tűzön, vagy forró vízben folytonos kavarás közt
felfőzzük, míg futni kezd, vigyázzunk, hogy össze ne menjen. Ha kihűlt, (addig
is jó keverni, míg kihűl), a két kisütött lapot megtöltjük, egymásra borítjuk,
szép kockákat vágunk belőle, és végül vaníliás cukorral behintjük.
Leveles vajas tésztát készítünk a következő módon: 1/2 kiló
teljesen száraz, legfinomabb lisztből elveszünk egy keveset és összevegyítjük
1/2 kiló - előzőleg simára gyúrt- vajjal, melyből azonban egy kis darabkát
szintén elveszünk és ezzel a megmaradt lisztből kevés sóval és hideg vízzel a
vajhoz hasonló keménységű tésztát gyúrunk és a vajjal együtt, hűvös helyen,
letakarva pihentetjük. (A tészta készítése is hűvös helyen történjék.) Azután
belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglaalakúra. Közepére tesszük a vajat,
ráhajtjuk a tészta mind a négy felét és kinyújtjuk, de most négyzet alakúra.
Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk.
Akkor aztán kétszeresen egymásra hajtjuk és pihentetjük 20
percig, hűvös helyen, letakarva. Ezt a procedúrát megismételjük még kétszer, a
20 percnyi pihentetést szigorúan betartva. Tartsuk szem előtt, hogy a leveles
vajas tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel. Amit csak lehet, a
nyújtófával intézzünk el és minél kevesebbet lisztezzük a kinyújtásoknál és ha
éppen elkerülhetetlen ez, folyton söpörgessük le róla a lisztet. A tésztát
aztán két részre osztjuk és egyforma nagy, kb. 2-3 mm vastag lapra nyújtva,
pléhlapra tesszük, megszurkáljuk, és forró sütőben világossárgára sütjük. (ha
ez az egész procedúra macerás, akkor elkészíthető mirelit réteslapból is)
Kihűlés után az egyik lapra rákenjük a hideg vaníliakrémet,
egyenletesen elsimítjuk, a másik lapot a megfelelő méretű kockákra vágva
ráhelyezzük a krém tetejére. (Így sokkal könnyebb aztán felvágni.) Vaníliás
cukorral meghintjük.
Krémje a következőképpen készül: 6 tojássárgáját elkeverünk
10 deka vaníliás porcukorral és 5 deka liszttel. Föleresztjük 4 deci tejjel és
gyenge tűzön addig keverjük, míg megsűrűsödik, illetve amíg krémszerű lesz.
Közben a 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk, kis cukorral (4-5 deka) megédesítjük,
és a forró krém- be könnyedén belekeverjük. (ha ez is macerás, akkor Oetker,
vagy más pudingporból készítünk krémet)
1 adag gyors
leveles tészta
4 tojássárgája * 1
tojás * 7 dl tej * 20 dkg cukor * 2 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál liszt
A tésztát késfok
vastagságúra nyújtjuk, 2 lapban megsütjük. A krémhez a tojást meg a
tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, fölengedjük a tejjel, és gőz
fölött nagyon sűrűre főzzük. A hideg krémet az egyik kisült lapra halmozzuk, és
ráfektetjük a másik lapot, amit ajánlatos előre kockára vágni, hogy könnyebben
szeletelhessük a tésztát.
Hozzávalók. 25 dkg
liszt, 4 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 tojás, 1 tasak vaníliás cukor.
A krémhez: 4
tojás, 8 dkg cukor, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 tasak vaníliás cukor.
Az élesztőt a
langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk, és a többi anyaggal
tésztát készítünk, majd megkelesztjük. Közben elkészítjük a krémet. A
tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a
tejfölt, a lisztet, végül a felvert tojásfehérjét. A kelt tésztát vékonyra
nyújtjuk, tepsibe tesszük, melynek az oldalát is beborítjuk, majd ráöntjük a
krémet. Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 40 percig sütjük. Felszeletelve,
porcukorral, meghintve kínáljuk.
3.5 dl porcukor,
1/2 csomag sütőpor, 4,5 dl liszt, 4, 5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg margarin, 1/2 kg
túró, ízlés szerint cukrozva
Egy közepes tepsit
kikenek kb. 5 deka margarinnal, és beleszórom a porcukorral, sütőporral elkevert
liszt felét. Rárakom az ízesített túrót. Esetenként mazsolát és citromhéj
reszeléket is keverek bele. A túróra rászórom a maradék lisztet. A tojásokat
felverem, habverővel hozzákeverem a tejet, és alaposan meglocsolom vele a tepsi
tartalmát. A maradék margarint rámorzsolom, és közepes hőmérsékletű sütőben
készre sütöm.
Elkészítése: Teljesen úgy készül, mint a diós, csak dió helyett 18 dkg
darált mandulát teszünk bele
Tészta: 40 dkg liszt,
20 dkg margarin, 1 mokkáskanál só, 7,5 dl hideg víz.
Töltelék: 40 dkg
mazsola, 5 dl víz, 1 dl méz, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1
citrom reszelt héja, 1 evőkanál margarin, 3 evőkanál narancslé, csipet só.
A liszthez
hozzáadjuk a sót, majd belemorzsoljuk a vajat, és kanalanként belekeverjük a
vizet. Jól összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, és felhasználásig hűvös
helyen pihentetjük. A mazsolát megmossuk, kinyomkodjuk, majd a vízzel és
a mézzel összekeverjük, és öt percig forraljuk.
Eközben
összekeverjük a cukrot, keményítőt, sót és a mazsolához adjuk, még további 1
percig főzzük, végül belekeverjük
a reszelt citromhéjat és narancslevet. A tészta egyik felét kinyújtjuk, és
kerek formába tesszük úgy, hogy pereme is legyen, ráterítjük a tölteléket.
Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ezzel beborítjuk a tetejét, a széleit jól
összenyomkodjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, néhány helyen megszurkáljuk, hogy
sütés közben a gőz távozhasson. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig
sütjük. Langyosra hűtve tálaljuk.
Tészta: 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 18 dkg zsír vagy 22 dkg
vaj, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 egész citrom reszelt héja és leve.
Tésztát készítünk belőle. Egy kis részét félretesszük
rácsozatnak. A többit vékonyra kinyújtjuk, tepsibe téve baracklekvárral
megkenjük.
Töltelék: 20 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 15 dkg őrölt dió, fél
csomag vaníliás cukor és a 3 tojás keményre vert habja.
Ezt elkeverjük, és a tésztára kenjük. A félretett tésztából
rácsot készítünk. Lehetőleg magas oldalú tepsiben süssük.
30 deka lisztet, melyhez 1 csomag Váncza-sütőport
kevertünk, 16 deka zsírral, 10 deka porcukorral, 1 egész tojással, 1 citrom
reszelt héjával és levével jól összegyúrunk. A tészta egy részét félretéve, nagyobb
részét vékonyra kinyújtjuk és tepsibe téve, barack- vagy málnaízzel megkenjük.
20 deka cukrot, 2 tojás sárgáját, 15 deka őrölt diót, 1/2 csomag
Váncza-vanilincukrot és a 2 tojás keményre vert habját elkeverjük, s az ízzel
megkent tésztára kenjük. A félretett tésztából pálcikákat sodrunk, s azokból
rácsozatot készítünk, melyet sütés előtt tojással megkenünk. Lehetőleg magas
oldalú tepsit válasszunk a sütéshez. Ha kihűlt, a tepsiben felszereljük.
30 dkg lisztet, melyhez adunk 1 csomag sütőport, 18 dkg
zsírt, 10 dkg cukrot és 1 egész tojást, és egy egész citrom levét, héját. Ezt
jól összegyúrjuk, tepsi nagyságúra nyújtjuk, tetejét megkenjük gyümölcs ízzel,
sütjük.
Töltelék: 20 dkg cukrot, 3 tojás sárgáját, 15 dkg őrölt
diót, 2 csomag vaníliás cukrot és a tojások keményre vert habját jól
elkeverjük, és a megkent tésztára tesszük.
Hozzávalók:
a tésztához: 30 dkg finomliszt, 15 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 8 dkg porcukor,
1 evőkanál tejföl, 0,5 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipet só.
Töltelékhez: 8-10 evőkanál dzsem, 4 tojás, 20 dkg porcukor, 12 dkg darált dió.
Elkészítés:
a sütőporral, kevés sóval elegyített lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd
hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a tejfölt, és a reszelt citromhéjat. A tészta
háromnegyed részét közepes nagyságú sütőlap méretre nyújtjuk, a sütőlapra
helyezzük és megkenjük dzsemmel. A négy tojássárgáját elkeverjük a porcukorral,
majd kemény habbá verjük a fehérjét, és a kikevert sárgájához adjuk. Végül
beletesszük a darált diót. E habos krémet a tésztára simítjuk. A félretett
tésztából rácsot teszünk a tetejére. Közepes tűznél, óvatosan sütjük.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg
cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 32 dkg margarin, 0.5 l tej, 35 dkg
mák, 30 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 kg
túró, csipetnyi só, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csomag habfixáló, 3 evőkanál
sárgabarack lekvár, 3 evőkanál víz.
A lisztet, sütőport, 12 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás
cukrot, 2 tojást és 25 dkg margarint összegyúrunk. Ha ragad, rövid időre a
hűtőbe tesszük. A mákréteghez felforralunk 0.5 l tejet. A tűzről levéve
belekeverünk 35 dkg mákot. Kissé kihűtjük, majd hozzákeverünk 10 dkg cukrot, 2
evőkanál mézet, 2 tojást, 10 dkg mazsolát és 5 dkg zsemlemorzsát. A
túróréteghez 1 kg áttört túróhoz keverünk 20 dkg cukrot, csipetnyi sót, fél
citrom reszelt héját, 7 dkg olvasztott margarint, 1 csomag habfixálót. A
lekvárt elkeverjük a vízzel. A tészta 2/3-át kinyújtjuk, és margarinnal kikent
tepsibe tesszük. Megkenjük a kikevert lekvárral, majd rátesszük először a
túró-, utána a mákréteget. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, 1 cm széles
csíkokra vágjuk, rácsszerűen a mák tetejére fektetjük és az egészet
előmelegített sütőbe,
Hozzávalók:
fél kg liszt, 25 dkg margarin, 3-4 evőkanál olaj, 10 dkg cukor, csipet só, 4
tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 dkg élesztő; 4-5 kanál lekvár;
máktöltelék: 25 dkg őrölt mák, 1 citrom reszelt héja, 2 főtt burgonya,
reszelve, 4 tojás felvert fehérje, 8 evőkanál cukor, szükség esetén kevés víz.
Az
élesztőt elmorzsoljuk a liszttel, a margarinnal, a tojássárgájával és a többi
hozzávalóval. Jól kidolgozzuk, majd fél órán át, pihentetjük. Közben
elkészítjük a tölteléket: a mákot elkeverjük a cukorral, a citromhéjjal, a
reszelt krumplival, lazán hozzáadjuk a tojáshabot, és ha nem elég híg, kevés
vizet öntünk hozzá. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtva egy
tepsi aljára terítjük, megkenjük a lekvárral, ráöntjük a tölteléket, majd
beborítjuk a kinyújtott tészta másik felével. Jó meleg sütőben sütjük, majd
amikor kész, vizes ecsettel áthúzzuk a tetejét.
Ettől
különösen omlós lesz.
23 dkg liszt, 15 dkg
vaj, 13 dkg porcukor, 2 tojás sárgája. Összegyúrjuk, b részét tepsibe
rakjuk. Megkenjük a töltelékkel, a
kimaradt tésztával megrácsozzuk, megsütjük. Még langyosan vágjuk fel.
Töltelék: 18 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 2 dkg vaj,
citrom héja, 12 dl tejben megfőzzük. Kihűlés után 2 citrom levét és a két tojás
felvert habját belekeverjük.
50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 dl tejfel. Jól
összegyúrni, pihentetni legalább 3 órát. Két részre osztani, mákkal
tölteni.
Töltelék: 30 dkg mák, 25 dkg cukorból szirup, 1 vaníliás
cukor.
3 dl
lisztet, 3 dl tejet, 3 dl cukrot, 1 tojást, késhegynyi szódabikarbónát, 3 dl
darált mákot és kevés citromhéjat összekeverünk.(Először a cukrot, tejet,
tojást kikeverjük, utána tesszük hozzá a többit. Kizsírozott, kilisztezett
tepsibe öntjük, megsütjük. Ha kihűlt kettévágjuk és megkenjük lekvárral.
Elkészíthető dióval is.
Hozzávalók:
Tészta:
14 dkg, vaj 14 dkg, cukor 14 dkg, mandula 14 dkg, tojássárgája 6 db, citromhéj
fél db.
Töltelék:
vanília 1/2 rúd, málna 1/2 kg, vagy málnaíz 20 dkg, tojás 6 db, mandula 5 dkg,
porcukor 15 dkg.
Elkészítése: A
lisztet, vajat, porcukrot, hámozott, darált mandulát, fél citrom reszelt héját,
fél rúd vaníliát, 6 tojássárgáját összegyúrjuk, kinyújtjuk, és kikent tepsiben
sütni tesszük. Ha kihűlt, megszórjuk friss málnával, vagy málnaízzel kenjük meg
jól. 6 tojás kemény habját összekeverünk 15 dkg porcukorral, és a málnára
öntjük, 5 dkg hámozott, hosszúra vágott mandulával megszórjuk, és sütőben
szárítjuk.
Hozzávalók: Vaj 12.5 dkg, liszt 35 dkg,
tojássárgája 2 db, tejföl 1 dl, cukor 1 ek., só 1/4 késhegynyi, zsemlemorzsa 2
kanál, meggy 1 kg, cukor 20 dkg, vanília 1/4 rúd, dió 10 dkg, tojásfehérje 1
db, dió 5 dkg, citromhéj 1 db, vaníliás cukor 5 dkg.
Elkészítése: Lisztet vajjal eldörzsölünk;
ezután 2 tojássárgájával, 1 dl tejföllel, 1 ek. cukorral, csipet sóval
tésztának gyúrunk, és jól kidolgozzuk, két egyenlő részre osztjuk. (Célszerű
előző nap elkészíteni, mielőtt felhasználjuk!)
A tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, tepsibe
tesszük, zsemlemorzsával, citromos, vaníliás, kimagvazott meggyel, törött
dióval megszórjuk, cukorral, morzsával ismét megszórjuk, a másik kinyújtott
tésztával letakarjuk, megkenjük, darabos dióval megszórjuk.
Hozzávalók: Tojás 6 db, cukor 30 dkg, vaj 20
dkg, meggy 50 dkg, citrom leve 0.5 db, só 1/2 késh. vanília fél rúd, liszt 20
dkg.
Elkészítése: A cukrot, a vajat 6
tojássárgájával habosra keverünk, adunk bele fél citrom levét, kevés vaníliát,
20 dkg lisztet kanalanként és a 6 tojás keményre vert habját. Kikent, és
kilisztezett tepsibe tesszük, úgy, hogy kb. félujjnyi vastag legyen.
Kimagvazott meggyel, sűrűn megszórjuk, és lassú tűznél sütjük.
Elkészítése: Írós-vajas tésztát készítünk,
tölteléke olyan, mint a fentié, csak alma helyett magvazott, és levétől
kicsurgatott meggyet teszünk, (50 dkg) bele. Rum és mazsola nem kell bele.
Hozzávalók: 2 db édes süteménytészta 20 cm-es kerek tésztalaphoz,
12 dl vékony csíkokra vágott, vagy reszelt savanyú alma, 3 dl méz, 1,5
teáskanál citromlé, 0,5 dl liszt, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1,5 evőkanál vaj
vagy margarin.
Nyújtsuk ki az alsó tésztaréteget és tegyük egy 20 cm-es
kerek, (nyitható) sütőformába. Tegyük az almacsíkokat a tészta tetejére.
Keverjük össze a mézet, a citromlevet és a lisztet, majd a keveréket öntsük az
almára. Hintsük meg a fahéjjal, azután tegyünk rá szétszórtan apró
vajdarabkákat. Tegyük rá a felső tésztalapot, igazítsuk, tömködjük el az
éleket. Szurkáljunk gőzkieresztő lyukakat a felső tésztalapba, majd süssük az
egészet 40 percig, 220C°-os sütőben, amíg az alma meg nem puhul, és a sütemény
teteje aranysárga nem lesz.
Felszeletelés után, fogyasztás előtt a piték tetejét ízlés
szerint megkenhetjük mézzel, vagy megszórhatjuk porcukorral.
Hozzávalók:
Tészta:
liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, citromlé 1/2 ek.
Töltelék:
tojásfehérje 6 db, porcukor 25 dkg, mogyoró 25 dkg, vanília 1/2 rúd.
Elkészítése: A lisztet vajjal eldörzsölve, 2
tojássárgájával, fél citrom levével tésztának gyúrunk össze. Két részre
osztjuk, két vékony lapra nyújtjuk, az egyiket tepsibe tesszük, és a következő
töltelékkel töltjük:
6 tojás kemény habjába teszünk 25 dkg
porcukrot, 25 dkg darált mogyorót, pici törött vaníliát, ezt a tésztára öntjük,
és a másik lappal beborítjuk. Tojással megkenve lassan sütjük.
Hozzávalók:
Tészta:
liszt 25 dkg, vaj 12.5 dkg tojássárgája 2 db, porcukor 2 ek, só 1/4 késh.,
tejföl 1 dl.
Töltelék:
tojás 7 db, mogyoró 25 dkg, mazsola 5 dkg, cukor 28 dkg, csokoládé 6 dkg.
Elkészítése: Lisztet vajjal jól eldörzsölünk,
azután 2 tojássárgájával, 2 ek. porcukorral, pici sóval, 1 dl tejföllel könnyű
tésztának dolgozzuk ki. Két egyenlő lapot nyújtunk ki belőle, majd a következő
töltelékkel töltjük a tepsibe helyezett első lapot:
7 tojássárgáját, 28 dkg porcukorral habosra
keverünk, teszünk bele 25 dkg mogyorót, 5 dkg mazsolát, 6 dkg reszelt
csokoládét, kis citromlevet és reszelt héját, végül a 7 tojás kemény habját. A
második lappal leborítjuk, tojással megkenjük, és lassan sütjük.
24 dkg lisztet, 15
dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 2 csomag sütőport összegyúrunk, beleteszünk 4
tojás sárgáját és reszelt citromhéjat. A tepsibe nyomkodjuk, megkenjük
baracklekvárral, és a tetejére a 4 tojás felvert habját tesszük, amit
összekeverünk 15 dkg porcukorral és 15 dkg darált dióval.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 12 dkg cukor, 1 csésze apróra
vágott dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
A tojásfehérjét verjük habbá a vaníliás cukorral, verjük hozzá a
kristálycukrot, keverjük hozzá a diót, sütőport és zsemlemorzsát. Béleljük ki
egy lapos jénai tál belsejét úgy, hogy a szélekre is hagyjunk a tésztából és
süssük langyos sütőben kb. 40 percig, hűtsük ki. Töltsük meg a belsejét
őszibarack szeletekkel, állítsuk hűtőszekrénybe, és tálalás előtt a tetejére
tegyünk tejszínhabot.
10 dkg
vaj (margarin), 15 dkg liszt, 1 paradicsom 8 részre vágva, 10 dkg reszelt sajt,
6 vékony szelet angolszalonna - apró kockákra vágva, 3 felvert tojás, 3 dl tej,
só, bors, aprított petrezselyem.
Gombóccá
gyúrjuk a vajat, lisztet 2-3 ek. vízzel. Kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kb.
25 cm átmérőjű, kerek, lapos tálat (pl. jénai tetejét), úgy, hogy az oldalán is
legyen tészta.
A
paradicsomokat egyenlően elosztjuk a tésztán, rászórjuk a sajtot, szalonnát.
A
tojásokat összekeverjük sóval, borssal, petrezselyemmel és ráöntjük a sajtra.
Forró
sütőbe tesszük a töltelék megszilárdulásáig.
Melegen
tálaljuk.
4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal habosra keverünk.
Hozzáadunk tejben megfuttatott 5 dkg élesztőt, 30 dkg lisztet.
Alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk ezt a rétestészta
keménységű tésztát. Az egyiket kinyújtva kibélelünk vele egy tepsit.
Áttörünk 75 dkg tehéntúrót, és 25 dkg porcukorral, 1 csomag
vaníliás cukorral simára keverjük. Ízesítjük 10 dkg mazsolával, 1 citrom
reszelt héjával, végül hozzáadjuk a tojások felvert fehérjét és 1 evőkanál
lisztet.
A tésztával kibélelt tepsibe öntjük, és a másik tésztacipót
kinyújtva, lefedjük vele a túrókrémet. 1 órát pihentetjük, majd forró sütőbe
tesszük, de a tüzet sütés közben mérsékeljük. A még meleg tészta tetejét
porcukorral hintjük meg. Kockákra vágva tesszük a tálra. Nagyon finom és szép
sütemény.
25 dkg lisztet összemorzsolni 15 dkg vajjal, majd 2
evőkanál porcukrot, egy csipet sót, reszelt citromhéjat és 2 db tojás sárgáját
hozzáadva összegyúrni egy evőkanál tejföllel. Ezt tepsibe téve lehet elősütni
egy kicsit, világosra. 50 dkg túrót áttörni, 3 db tojás sárgáját, 2 csapott
evőkanál grízt, reszelt citromhéjat megfelelő mennyiségű porcukrot, csipet sót
jól elkeverni, és végül hozzáadni a tojások keményre vert habját. Ezután 3 db
tojásból piskótatésztát készíteni, a túrótölteléket egyenletesen rákenni az
elősütött tésztára, és ugyancsak egyenletesen ráönteni a piskótatésztát. Nem
forró, de meleg sütőben megsütni.
Egy
nagy tálban összekeverünk 15 dkg lisztet, egy kávéskanál sót. Belegyúrunk 5 dkg
vajat, 5 dkg zsírt, három evőkanál tejet, és addig gyúrjuk, míg a tál szélétől
el nem válik. Gyengén kilisztezett deszkán kinyújtjuk.
75 dkg liszt, 25
dkg margarin, 3 sütőpor, 2,5 dkg élesztő, 2
dl tej, 2 tojás sárgája, 2 egész tojás, 25 dkg cukor, 2 dl tejföl.
Töltelék: 1 kg
túró, 4-6 tojás fehérje habbá verve, 4 tojás sárgája, tejesbögre cukor, vaníliás
cukor, citromhéj és kevés citromlé.
30 dkg liszt, 20
dkg zsír, 1 tojás, 1 sütőpor, 10 dkg cukor, 1 citrom leve és héja. Ezt jól
összegyúrni.
Tölthető: meggy,
alma, túró, mák.
Hozzávalók 20
darabhoz: 1.25 kg alma, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 2 zacskó vaníliás cukor,
7,5 dl almalé, 1 citrom leve, 17.5 dkg cukor, 2-3 evőkanál Calvados. 10 dkg
szálasra vágott mandula, 50 dkg tehéntúró, 1 tojás, 1 tojássárgája, 8 evőkanál
tej, 8 evőkanál olaj, csipetnyi só, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 1 evőkanál
tejszín, 2 evőkanál porcukor
Elkészítés: A
meghámozott almát felkockázzuk. A pudingport és 1 zacskó vaníliás cukrot 1 dl
almalével csomómentesen elkeverjük. Az almakockákat a maradék almalében a
citrom kifacsart levével, és 7.5 dkg cukorral együtt a forrástól számítva 5
percig főzzük. Hozzáadjuk a Calvadost, belekeverjük a feloldott pudingport, és
összeforraljuk. Beleszórunk 5 dkg szálasra vágott mandulát. A túrót, a tojást,
a tejet, az olajat, a maradék vaníliás cukrot, a sót és a sütőporral elkevert
lisztet sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kivajazott
tepsibe (kb. 32x39 cm) fektetjük, és beborítjuk a kompóttal. A maradék tésztát
lisztezett deszkán 20x32 cm-es lappá nyújtjuk, és csíkokra metéljük. A
csíkokat, egymást keresztezve, óvatosan a kompótra fektetjük. A rácsot meg
kenjük a tojássárgájával összekevert tejszínnel, majd megszórjuk a maradék
szálasra vágott mandulával. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 3-as
fokozaton) 30 percig sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő 1
1/4 óra,
Hozzávalók:
Linzer tészta: 400 gr liszt, 250 gr margarin, 120 gr Koronás porcukor,
csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája
Töltelék: 500 gr túró, 3 db tojás sárgája, 120 gr Koronás porcukor, 1
csomag vaníliás cukor, 2 db zsemle, 250 gr ribizli, 4 db tojás fehérje, 200 gr
Koronás kristálycukor
Dolgozza morzsalékossá a margarint a liszttel. Keverje össze csipet
sóval, reszelt citromhéjjal és a Koronás porcukorral. Végezetül a tojás
sárgáját hozzáadva, gyors mozdulatokkal gyúrjon belőle tésztát. Hűtőszekrényben
pihentesse fél órát. Közben készítse el a tölteléket. A zsemléket hámozza meg,
vágja apró kockákra. Az áttört túróhoz keverje hozzá a tojássárgákat, a Koronás
porcukrot, a vaníliás cukrot és a zsemlekockákat. Nyújtsa 1 cm vastagra a
linzertésztát, szurkálja meg villával, majd 180 °C-os sütőben félig süsse meg.
Ekkor tegye bele a túrótölteléket, majd süsse készre. (kb. 20-25 percig) Amíg a
tészta sül, verjen kemény habot a tojásfehérjékből a Koronás kristálycukorral,
végezetül keverje hozzá óvatosan a ribizlit. Ezt a habot ossza el a túrós
lepényen, hintse meg porcukorral, majd a kitámasztott ajtajú sütőben szárítsa
aranysárgára. Vizes késsel szeletelje.
(Les
Chaussons au fromage)
Hozzávalók
Kb. 20 darabhoz: 30 dkg leveles tészta, 10 dkg krémes túró, 10 dkg reszelt
Gruyére (helyettesíthető 2/3 rész Pannónia és 1/3 rész Eidami keverékével), 1
tojás, só, paprika, 1 evőkanál pálinka vagy konyak.
Alaposan,
csomómentesen vegyítsük össze a túrót, a sajtot, a tojást, a pálinkát vagy
konyakot, a paprikát, kicsi sót, és adjunk hozzá ízlés szerint egy kevés
szerecsendiót. A nagyon vékonyra kinyújtott tésztából vágjunk ki kb. 6 cm
átmérőjű köröket. Mindegyikre tegyünk egy teáskanál tölteléket. Ujjainkkal
nedvesítsük be a körök szélét, és hajtsuk őket félbe. A széleiket alaposan
nyomkodjuk össze, hogy kellőképpen összeálljanak, és a piték közepét szúrjuk ki
villával.
Hagyjuk
pihenni hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül. Kenjük be a tetejét
tojással. Meleg sütőben süssük 10-15 percig. Melegen tálaljuk.
Többféle
változatban elkészíthető étel, például tölteléknek használhatunk egy általunk
kiválasztott sajtot, amelyet kevés borssal, paprikával, vagy köménnyel
ízesíthetünk.
Egy
közepes tepsit vastagon kivajazunk (margarinozunk), és beleöntjük az alábbi
keveréket. 1 l tej, 5 e. tojás, 10-15 dkg cukor (ízlés szerint, nálunk
édesebben szeretik), 1 cs. vaniliás cukor, só. (annyira kell megsózni, mint a
palacsintatésztát) én ezt a turmixban szoktam összekeverni (persze kevesebb
tejjel, mert nem fér bele az egész, és utána keverem össze a többi tejjelt) és
így egy híg palacsintamasszát kapunk, amit a kivajazott tepsibe öntünk.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és addig sütjük, amíg a tetején barnás foltok
keletkeznek. Feljön, mint a felfújt. (aztán össze is esik, de ez nem baj).
Minél habosabbra keverjük ki a masszát, annál krémesebb állaga lesz sülés után. Nagy kockákra vágjuk, és porcukorral
meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Gyors,
és nagyon jó.
Hozzávalók:
1 l tej, 35 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg Rama margarin, 5 dkg cukor, 1 csomag
vaníliás cukor, só, a tepsi kikenéséhez margarin
A
tojásokat csipetnyi sóval meg a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk az
olvasztott margarint, beleszórjuk a lisztet, és beleöntjük a tejet. Margarinnal
kikent tepsibe töltjük, és előmelegített sütőben 5 percig erős, majd
takaréklánggal egy óráig sütjük. Nagy kockákra vágva, porcukorral meghintve
tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 l tej, 10 dkg cukor, 5 db tojás, 5 dkg zsír, 20 dkg barackíz,
20 dkg sárgabarack, vaníliás cukor, 3 cl barackpálinka
A
lisztből a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, kevés sóval és tojással
palacsintatésztát készítünk. Kizsírozott tepsibe öntjük, és a forró kemencében
pirosra sütjük. Kockára vágjuk és a forró barackízzel leöntve, héjától
megtisztított, félbevágott sárgabarackkal díszítve tálaljuk. Ízét még
pompásabbá tehetjük, ha kevés barackpálinkával leöntjük és flambírozzuk.
5
evőkanál liszt, 5 evőkanál tejföl, 5 tojás, 15 dkg porcukor, zsír.
A
tojássárgáját az 5 evőkanál porcukorral kikeverjük, majd hozzátesszük a
lisztet, a tejfölt, végül a tojások felvert habját. Magas szélű kizsírozott,
kilisztezett tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes lángon
megsütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és meghintjük porcukorral.
Hozzávalók:
5o dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 tojás, 25 dkg porcukor, 1 csom. Sütőpor, 5 g őrölt
fahéj, 2 dl tejföl, 1-2 ek. rum. 2o dkg lekvár, 5 dkg vaniliás porcukor, só.
A
lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a porcukrot és a sütőport.
Rummal és őrölt fahéjjal ízesítjük, csipetnyi sót keverünk bele. Annyi tejfölt
öntünk hozzá, amennyit a tészta felvesz, majd jól összegyúrjuk. Vajjal kikent
tepsibe rakjuk a kinyújtott tésztát, lekvárral megkenjük és egy kevés
visszahagyott tésztából rácsokat sodrunk rá. Középmeleg sütőben megsütjük, a
végén vaniliás porcukorral megszórjuk
50 dkg
liszt, 25 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, cukor, só.
Töltelék:
1 kg alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor.
Összekeverjük
a lisztet, a vajat, a 2 tojássárgáját kevés cukorral, kevés sóval, tejföllel
összegyúrjuk, és a felét kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Rátesszük a
tölteléket, majd a tészta másik felét.
Töltelék:
az almákat meghámozzuk, darabokra vágjuk, összekeverjük mazsolával és
mandulával. A pite tetejét, megkenjük tojáshabos cukorral, azután megsütjük.
Hozzávalók:
60 deka liszt, 15 deka cukor, 15 deka zsír, 1 tojás, 1 sütőpor, annyi tej, hogy
összeálljon.
Ebből
két kupac tésztát készítesz. Kinyújtod őket, rákened a masszát, ráteszed a
másik tésztát, megkened tejjel, sütöd, míg jó nem lesz.
A
massza: 1 kiló gyalult tök. Kicsit megcukrozod.
Összedarálsz
20 deka cukrot 20 deka mákkal. Közben, amíg ezt teszed, meg nyújtod a tésztát,
a tök levet enged a cukortól. Kicsavarod, összekevered a darált mákkal és
cukorral, már kened is a tésztára.
Tészta:
20 dkg liszt, 1 mk. só, 15 dkg margarin, 2 ek. víz, pár csepp citromlé.
Krém: 4
dl áttört, főtt sütnivaló tök, 10 dkg porcukor, 1,5 dl víz, 8 dkg méz, 0,5-0,5
mk. reszelt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, só, 1 mk. gyömbérpor,
2 tojás, 2 tojássárgája, 12 ek. tejszínhab.
Gyorsan
dolgozzuk össze a liszttel, sóval a margarint, zsemlemorzsaszerű tésztát kell
kapnunk. Öntsük a vizet, citromlevet hozzá. Gyúrjuk össze, készítsünk belőle
cipót, tegyük 30 percre hűtőbe. Tegyük a kerekre nyújtott tésztát
alacsonyperemű kerek formába úgy, hogy a tészta ráfeküdjön a forma oldalára.
Villával szurkáljuk meg és töltsük meg a krémmel. 1 dl-nyire főzzük el a vizet
a cukorral. Ha kihűlt, keverjük hozzá az összes hozzávalót, dolgozzuk simára.
Öntsük a tészta közepére, késsel simítsuk el. Közepesen meleg sütőben süssük
30-35 percig. Kötőtűpróbával ellenőrizzük.
Tegyük
rácsra. Ha kihűlt, tejszínhabbal díszítsük.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája,
20 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 1 egész citrom héja, 2 dl tejföl, pici só.
Töltelék: 1 kg túró, 50 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 egész
tojás, és két fehérje.
Elkészítése: 30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 10
dkg cukrot, fél citrom héját és levét, 1 tojássárgáját, 1 dl tejföllel
összegyúrunk, és 1 óra hosszáig jégre állítunk. Azután kikent (kb. 4/5 részét)
tepsibe tesszük, és a következő töltelékkel töltjük:
0.5 kg szitán áttört túrót, 4 tojássárgáját, 2
dkg darát, egy csipet sót, 10 dkg vaníliás cukrot, 4 tojásfehérjéből vert
kemény habbal összekeverünk. A tésztára öntjük, lassú tűznél sütjük, hidegen
apró kockákra vágjuk. A tésztából előzetesen vegyünk el annyit, hogy a töltelék
tetejére rácsokat tehessünk.
50 dkg
liszt, 30 dkg margarin, 25 dkg barnacukor, 1 tojás, só, citromhéj. Jól
összegyúrni, majd két részre osztani.
Töltelék:
a tésztát kis zsemlemorzsával megszórjuk. 2-3 tojássárgája, 4-5 kanál cukorral
elkeverni, bele reszelt citromhéj, 25
dkg túró, kis tejföl, mazsola, 1 kávéskanál rum, kis citromlé. Ezzel megtölteni
a tésztát, majd rátenni a másik lapot is. Villával megszurkálni és sütni.
Hozzávalók
25 darabhoz: A tésztához: 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, 12 dkg cukor, 12 dkg
vaj vagy margarin, 1 teáskanál sütőpor
A
töltelékhez: 1 kg tehéntúró, 70 dkg nyári alma (esetleg almakompót), 6 tojás, 5
evőkanál búzadara, 30 dkg cukor, 15 dkg vaj vagy margarin, 1 citrom leve, 1
zacskó vaníliás cukor, 1/2 rúd fahéj, a szóráshoz porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, majd a
tojássárgáját. Végül belecsorgatjuk a felolvasztott vajat vagy margarint,
morzsalékossá gyúrjuk, és letakarva, kb. 20 percre hűvös helyre tesszük. Közben
az almát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és 5 dkg cukorral meg a fahéjjal
ízesített vízben megpároljuk. A morzsalékos tésztát margarinnal kikent tepsibe
nyomkodjuk, majd elosztjuk rajta a lecsöpögtetett almakompótot. A túrós
töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A vajat vagy margarint a maradék
cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az átpasszírozott
tehéntúrót, a citromlevet, a tojássárgáját és a búzadarát. Belevegyítjük a
kemény habbá vert tojásfehérjét is, és a túrókrémet az almára simítjuk. A pitét
előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 40-45
percig sütjük. Kockákra vágva, porcukorra) meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. l 1/4 óra
30 dkg liszt, 2 sütőpor 20 dkg
Rama margarin, 1 tojás, 10 dkg cukor, pici só, tejföl. Késsel összedolgozzuk, 2
lapot nyújtunk belőle. Az alsót zsemlemorzsával megszórjuk.
Töltelék:
2 kg áttört tehéntúrót teszünk, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 vaníliás
cukor, 10 dkg Rama margarin habosra kevert masszájába. Végül könnyedén
belekeverjük a tojásfehérjék keményre vert habját, és egy kis mazsolát. Ezzel a
masszával kenjük meg az alsó lapot, rátesszük a másikat, tetejét villával
megszurkáljuk és sütjük.
35 deka
lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral. A liszt 1/2 részét 25 deka
vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük. Míg a vajas tészta pihen,
a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 2
egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát
kapjunk. A vajastésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy
tejes-tésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt
ismételjük ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére
nyújtjuk, és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk
egyenletesen s fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers, vékonyra
szeletelt almával beborítjuk, mazsolával bőven megszórjuk. A tészta másik felét
az almarétegre helyezzük, ujjainkkal szélén elnyomkodjuk. Legvégül ritka
villával megszurkáljuk és tojás sárgájával bőven ecseteljük. Jó meleg sütőben
sütjük.
Hozzávalók:
Kovász: élesztő 4.5 dkg, tej 1 dl, cukor 1
kocka.
Tészta: vaj
21 dkg, porcukor 18 dkg, tojássárgája 9 db, tojásfehérje 4 db, só 1 késh.,
liszt 30 dkg, tej 1.5 dl, tojás 1 db, mandula 5 dkg.
Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben kis
cukorral megáztatjuk, 21 dkg. vajjal, 18 dkg porcukorral, 9 tojás sárgájával,
sóval habosra keverünk. Beleadunk 30 dkg lisztet, az élesztőt és 1,5 dl langyos
tejet. Ezeket jól kidolgozzuk, beleteszünk 4 tojás keményre vert habját, vajjal
kikent tepsibe öntjük, kelni hagyjuk, azután tojással megkenjük és hosszúra
vágott mandulával, vagy dióval megszórjuk. Ha kisült, kockákra vágjuk, és
vaníliás cukorral meghintjük.