A
Drótgalamb recepttára
5. Könyv
Tartalomjegyzék
2. Pizza
tészta, pizza mártás és közel 100 pizza recept
14. Hagymás
pizza 1. (bazsalikomos)
15. Hagymás
pizza 2. (rozmaringos)
35. Húsos
pizza 1. (sertéshús)
39. Húsos
pizza 5. (csirkehús)
40. Húsos
pizza 6. (pulykahús)
58.
Paradicsomos - gombás pizza
59.
Paradicsomos - zöldbabos pizza
60.
Paradicsomos - sonkás pizza
61.
Paradicsomos - sonkás - gombás pizza.
62.
Paradicsomos - parajos pizza
63.
Paradicsomos - olajbogyós pizza
64.
Paradicsomos - hagymás pizza
65.
Paradicsomos - mortadellás pizza
66.
Paradicsomos - angolszalonnás pizza
67.
Paradicsomos - erdei gombás pizza
68.
Paradicsomos - bazsalikomos pizza
69.
Paradicsomos - kakukkfüves pizza
70.
Kelkáposztás - gombás pizza
71.
Kelkáposztás - sonkás pizza
72.
Kelkáposztás - paradicsomos pizza
73.
Kelkáposztás - húsos pizza
77.
Padlizsános - sonkás pizza
78.
Padlizsános - gombás pizza
3. rész: A
pizza készítés elmélete
Zöldséges-sajtos
töltelék (Nem ikres)
Planétás
pizza (kb. 1 normál tepsi)
A pizza az egyik legnépszerűbb
étel. Olasz eredetű, de szinte az egész világon közkedvelt. Ízletesen, gyorsan
elkészíthető, melegen, hidegen is fogyasztható. Nagyon sokféleképpen lehet
elkészíteni. Lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a háztartásokban keletkező
maradékokat gazdaságosan fel tudjuk használni. (Pl. maradék pörkölt, sült
húsfélék ledarálva, tovább ízesítve.) A pizza legfontosabb része a jó minőségű
alaptészta. Erre kerül a megfelelően előkészített és ízesített rátét, amelyet a
tészta tetejére halmozunk, és utána megsütjük. Az alaptésztákat és a rátéteket
sokféle módon variálhatjuk, új, érdekes ízeket fedezünk majd fel. Ez vonatkozik
a fűszerezésre is. Bőséges lehetőség kínálkozik a különböző fűszer- növények felhasználására,
mint pl. majoránna, kakukkfű, bazsalikom vagy mindennapos használatban ismert
fokhagyma, vöröshagyma, pirospaprika, bors és sok más fűszer. Ebben mindenki
önálló alkotóvá válhat. A pizza fűszeres étel, de szerényebb fűszerezéssel is
készíthető, ha ízlésünk vagy egészségi állapotunk ezt igényli.
A tésztát lángos formájúra vagy lapos
tepsiben elterítve süthetjük. Ez utóbbi esetben, ha kész, ízlés szerinti nagyra
darabolhatjuk. A pizza tésztáját nagyon jól lehet fagyasztani. Egyszerre
nagyobb mennyiséget készíthetünk, fóliával vagy más műanyaggal becsomagoljuk,
és úgy helyezzük a fagyasztó mélyhűtőjébe. 4-5 hó- napig tárolhatjuk így. A
fagyasztott pizza tésztát még fagyott állapotban kell az előmelegített sütőbe
helyezni.
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 50 dkg főtt,
áttört burgonya, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj vagy margarin, 2-2.5
dl tej, 1 kávéskanál só
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros
tejben megkelesztjük. A vajat és a tojást mély tálban kikeverjük. Hozzászitáljuk
a lisztet, a sót, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, s végül a megkelt
élesztőt. Az egészet favilla segítségével összekeverjük, majd közepes
keménységű tésztává kidolgozzuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt
tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk,
formázzuk. 10 percig ismét kelesztjük, előmelegített sütőben 8 percig
elősütjük.
A tetejét bevonjuk az előre elkészített
rátéttel, és készre sütjük.
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 dkg
búzacsíra, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 4 dl tej, 1 kávéskanál só, ízlés szerint
őrölt köménymag
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros
tejben megkelesztjük, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát,
a sót, az őrölt köménymagot és a megkelt élesztőt. Ráöntjük a tejet, és közepes
keménységű tésztává dagasztjuk. A jól kidolgozott tésztát 30-40 percig
kelesztjük. Utána lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, formázzuk. Sütőlapra
helyezzük, előmelegített sütőben 6-8 percig elősütjük, elsimítjuk rajta a
rátétet, majd készre sütjük.
Hozzávalók: 25 dkg Graham-liszt, 25 dkg
rozsliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg étolaj, 2 szem kockacukor, kevés só
Elkészítés: Mély tálban az élesztőt kevés
cukros vízben megkelesztjük. A megkelt élesztőhöz hozzáadjuk az olajat, a
liszteket és annyi vizet, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Ezután a
felületét olajjal megkenjük. Letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ez idő letelte
után, lisztezett gyúródeszkán, lazán átgyúrjuk, majd 1 cm-es vastagságú 20 cm
átmérőjű kerek lapokat formálunk.
Olajozott sütőlapra helyezzük, 15-20 percig
ismét kelesztjük. Előmelegített sütőben 4-5 percig elősütjük, majd rákenjük az
előre elkészített rátétet. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 4 dkg
élesztő, 8 dkg olíva- vagy más étolaj, 3 dl víz, kevés só
Elkészítés: Az élesztőt kevés langyos,
lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált
liszthez keverjük, hozzáadjuk az olajat. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy
közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha kész, felületét olajjal meg- kenjük;
letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebből a
mennyiségből 5-6 db 20 cm-es átmérőjű pizzát kapunk.
Sütés előtt étolajjal megkenjük, villával
megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 8 percig elősütjük.
Kivéve a sütőből a pizzát, ismét megkenjük
étolajjal, ráöntjük az előre elkészített pizza szószt. A sütőbe visszatéve, 4
percig tovább sütjük. Ha nem szósszal készítjük, akkor az elősütés ideje kb. 12
perc. Ez után rátesszük a pizzára az előkészített rátétet, és 3-4 perc alatt
készre sütjük. A leírt sorrendet célszerű betartani. Így a töltelék nem szárad
ki és a tészta nem ázik el.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 3
tojássárgája, 3 dkg élesztő, 2 dkg cukor, kevés só, 1 dl tej
Elkészítés: A vajat a tojássárgájával
kikeverjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet mély
tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kikevert tojást, a megkelt élesztőt. Annyi
langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A dagasztás addig tart,
amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ez után letakarva 30-40 percig
kelesztjük, majd ízlés szerint formázzuk. Előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük,
majd rátéttel beborítjuk. Ez után a sütőbe visszatéve készre sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj,
2-3 dl tej, 3 dkg élesztő, kevés só, 2 szem kockacukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros
tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, a kemény vajat belereszeljük,
majd a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt és annyi
tejet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Letakarva 30-40 percig
kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Ízlés szerint
formázhatjuk, zsírozott sütőlapra vagy tepsibe terítjük a tésztát. Rövid ideig,
kb. 10-20 percig kelesztjük. Olajjal megkenjük, előmelegített sütőben 4-5
percig elősütjük. Ízlés szerinti tölteléket terítünk a felületére. Visszatéve a
sütőbe, készre sütjük.
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 15 dkg
szójaliszt, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál étolaj,2 dkg cukor, 0.5 dl tej, só.
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros
tejes vízben megkelesztjük. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az
étolajat, a megkelt élesztőt és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig
dagasztjuk, amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ezután letakarva, meleg
helyen 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk, formázzuk, sütőlapra helyezzük,
4-5 percig elősütjük. Ez után a rátétet elsimítjuk a tésztán, és készre sütjük.
Pizza rátétek Ügyeljünk arra, hogy a rátét, bármiből készül is, ne legyen túl
darabos. Daráljuk meg vagy aprítsuk fel úgy, hogy könnyen eloszlatható legyen.
Hozzávalók: 0.5 kg csirkemáj, 10 dkg
vöröshagyma, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 3 db zöldpaprika, 2 db
paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, egy evőkanálnyi zsír, csipetnyi majoránna, só,
bors.
Elkészítés: Az összes hozzávalókat kockára
vágjuk. A kanálnyi zsírban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk,
hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. Közben meghintjük
sóval, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a zöldség puha, beletesszük a
zöldpaprikát, a paradicsomot és most már nagy lángon pirítjuk, állandóan
kavarva, hogy ne égjen le. Ha a csirkemáj elvesztette véres színét kész a ragu.
Ezt a pizzára helyezzük, majd reszelt sajttal megszórjuk, és sütőbe tesszük,
amíg a sajt megolvad. Forrón tálaljuk.
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 10 dkg reszelt
sajt, 16 dkg pizza szósz, 3 dkg vaj, csipetnyi bors, só ízlés szerint
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk,
szeletekre vágjuk, serpenyőben megforrósított vajon, állandóan keverve
megpirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk.
Ha elkészült, rátesszük a pizza tésztára,
pizza szósszal meglocsoljuk, a reszelt sajttal meghintjük, és a sütőben készre
sütjük.
Hozzávalók: 10 dkg hagyma, 25 dkg gomba, 10
dkg vaj, 25 dkg paraj, 10 dkg ementáli reszelt sajt, 1 csomag petrezselyemzöld,
kevés szerecsendió, só, bors.
Elkészítés: A hagymát és a gombát
megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A paraj szárát eltávolítjuk. A vajon
megpirítjuk a hagymaszeleteket, beletesszük a gombát. Az egészet addig
pároljuk, amíg a levét elfövi. Beletesszük a parajt, és tovább pirítjuk.
Szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük.
Az elősütött pizza tésztára egyenletesen elrendezzük a rátétet, sajttal
meghintjük, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
Hozzávalók: 25 dkg sütni való kolbász. 12
dkg reszelt trappista sajt, 16 dkg pizza szósz, 8 dkg füstölt szalonna, só,
ízlés szerint
Elkészítés: A kolbászt karikára, a szalonnát
kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk. A szalonnát kisütjük, benne a
vöröshagymát kissé megfonnyasztjuk, majd beletesszük a kolbászt, és az egészet
zsírjára sütjük. Az elősütött pizza tésztára rákenjük a szószt, egyenletesen
elosztjuk a rátétet, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben készre sütjük.
Hozzávalók: 20 dkg paradicsompüré, fél 1.
paradicsomlé, 10 dkg vöröshagyma, 1-1 kávéskanál rozmaring, kakukkfű, őrölt
bors, kevés babérlevél, 1 dl étolaj, 5 dkg cukor, só ízlés szerint.
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, az
egészet összekeverjük, felfőzzük, átszűrjük. Hűtőszekrényben jól tárolható.
Hozzávalók: 30 dkg sonka, 3 főtt tojás, 2
evőkanál ketchup, 3 evőkanál tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A sonkát és a főtt tojást
ledaráljuk, összekeverjük a ketchuppel és a tejföllel. Az elősütött pizzára
terítjük, a reszelt sajttal meghintjük, és készre sütjük.
Hozzávalók: 25 dkg sonka, 10 dkg zalahús,
őrölt zsálya, ízlés szerint, 15 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál ketchup.
Elkészítés: A sonkát, a zalahúst ledaráljuk,
zsályával ízesítjük, 5 dkg reszelt sajtot adunk hozzá - és a ketchuppel
összekeverjük. Az elősütött tésztára terítjük, és a maradék sajttal meghintjük,
majd készre sütjük.
Hozzávalók: 30 dkg virsli, 10 dkg
vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, ízlés szerint: pirospaprika,
őrölt bors, majoránna, só, 5 dkg zsír, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A megtisztított és felaprított
vöröshagymát a felhevített zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott
zöldpaprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Saját levében, fedő alatt puhára
pároljuk, majd a kockára vágott virslivel összekeverjük. A rátétet az elő-
sütött pizzára terítjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és készre sütjük.
Hozzávalók: 8 dkg zöldborsó, 8 dkg
sárgarépa, 8 dkg zeller, 8 dkg brokkoli,5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, 2
dl tej, kevés só, őrölt bors, szerecsendió.
Elkészítés: A sárgarépát és a zellert apró
kockára vágjuk, a brokkolival és a zöldborsóval együtt puhára főzzük.
Leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A vajból, a lisztből és a tejből besamelmártást
készítünk. A sűrű mártást, állandóan keverve, jól felforraljuk.
Fűszerezzük, ízesítjük, majd belekeverjük a
zöldséget. Az elősütött pizza tésztára terítjük, meghintjük reszelt sajttal, és
készre sütjük.
Hozzávalók: 20 dkg kolbász, 10 dkg
sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, kevés petrezselyemzöldje, 5 dkg zeller, 1
közepes nagyságú vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál bazsalikom, 5
dkg étolaj, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk,
lereszeljük, forró olajban és kevés vízben megpároljuk. A kolbászt ledaráljuk a
vöröshagymával együtt. A fokhagymát szétzúzzuk, a tejföllel összekeverjük, a
lisztet és a bazsalikomot hozzáadjuk. Összekeverjük, a tésztára terítjük,
sajttal megszórjuk, és készre sütjük.
(Az eredeti oldalakat készítette: Tóni,
1997. július 24.)
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg
élesztő, kb. 1,5 dl hidegvíz ,kb. 0,5 dl olíva olajat
(ha az nincs, akkor hidegen sajtolt napraforgó olajat, ha ez sincs, akkor
étolajat), egy evőkanál margarin, só. Egy nagyobb tálba berakjuk a vizet, az
élesztőt, az olajat és a margarint, mindezeket jól elkeverjük, és akkor
hozzáadhatjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a fánktésztánál egy picivel
keményebb anyagot kapunk. Gömb alakúra formázzuk, és kevés lisztet szórva a
kelesztő tál aljára, hagyjuk megkelni.
Pizza mártás: 5 dkg finomra vágott hagyma, 0.5 dl olívaolaj (ha ez nincs, akkor
ugyanaz az eljárás, mint a tésztánál),14 dkg (2 doboz) paradicsom- püré, só ,őrölt feketebors. A hagymát az olajban aranysárgára
megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét. Felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a
fűszereket, és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy
kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is
adhatunk hozzá.
Sütése:
1. A legegyszerűbb, ha egy vékonyan
kiolajozott sütő tepsibe nyújtjuk, így téglalap alakú pizzát kapunk.
2. A legelső, amit a tésztára pakolunk, az
mindig a pizza szósz!
3. Ezután következnek az alábbiakban leírt
hozzávalók,
4. A legvégén mindig a sajt jön.
Jó az, ha a pizzát előmelegített, és min.
300 fokon sütjük. Ellenkező esetben esélyünk van rá, hogy kiszárad sütés
közben, és akkor van mit rágni rajta!
A mártást a tésztára terítjük, előfőzött
brokkolit, kukoricát, metéltre vágott sonkát és szeletelt nyers gombát
sávonként tesszük a tésztára. Oreganóval, és ízlés szerint erős paprikával
illetve feketeborssal fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, nyers
szeletelt gombát, főtt kukoricát, zöldborsót, spárgát, brokkolit, olívabogyót
teszünk rá. Oreganóval, és ízlés szerint erős paprikával illetve feketeborssal
fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük
A mártást a tésztára terítjük, főtt
kukoricát, csíkokra vágott szalonnát, főtt tojásszeleteket, karikára vágott
hagymát, apróra vágott pépperoni paprikát (vékony, zöld erős paprika) teszünk
rá. Oreganoval és ízlés szerint erős paprikával illetve feketeborssal
fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg főtt,
metéltre vágott csirkemellet teszünk rá. Oreganóval, és ízlés szerint erős
paprikával, illetve fekete borssal fűszerezzük. Megszórjuk sajttal, és sütőben
megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, metéltre
vágott sonkát teszünk rá, és sütőben megsütjük. Ha megsült, karikára vágott
nyers paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát és csíkokra vágott fejes salátát
teszünk rá. 2 dl sajttal és kefirrel dúsított besamelmártással leöntve
tálaljuk.
3 tojássárgáját porcukorral kikeverünk, és a
kinyújtott tésztára kenjük. Mindenféle, tetszés szerinti gyümölcsöt (pl.:
körte, őszibarack, sárgabarack, ananász stb.) teszünk rá és megsütjük. A
sütőből kivéve tojáslikőrrel meglocsoljuk, naranccsal díszítjük.
Szurokfűvel ízesített mártást a tésztán
egyenletesen elterítjük,10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben
pirosra sütjük.
Az oreganóval ízesített mártást a tésztán
egyenletesen elterítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben
pirosra sütjük.
2 csokor friss bazsalikomot finomra vágunk,
a mártáshoz adjuk, és jól kiforraljuk. A bazsalikomos mártást a tésztán
egyenletesen elterítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben
pirosra sütjük. Használhatunk szárított bazsalikomot is, de ha lehet, a
porított változatot NE használjuk.
Friss csombort, tárkonylevelet, petrezselyem
zöldet, kakukkfüvet és esetleg erős paprikát 1-1 csomóval finomra vágunk és
összekeverjük a mártással, amit felrakjuk a tésztára, 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A bazsalikommal ízesített mártást a tésztára
terítjük. 10 dkg szeletekre vágott mozzarella sajttal betakarjuk, és sütőben
megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, kb. 1 mm
vastag szeletekre vágunk 20 dkg gombát, és nyersen a tésztára szórjuk.
(Vigyázat! Ne pakolj rá túl sokat, mert átázik a tészta és az nem lesz jó.) 10
dkg parmezánnal vagy zalai füstölt sajttal megszórjuk. Sütőben pirosra sütjük.
A rozmaringgal ízesített mártást a tésztára
terítjük, 2-3 mm vastag karikára vágott paradicsomot teszünk sűrűn a tésztára.
Az egészet betakarjuk vékony, mozzarella sajtszeletekkel és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg vékony
karikára vágott vöröshagymát, egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés
őrölt feketeborssal, és-lehetőleg friss- bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a
tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben
pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg vékony
karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés
őrölt feketeborssal, zúzott fokhagymával és - lehetőleg friss- rozmaringgal
ízesítjük. A hagymát a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, karikára
vágott vagy darabolt ananász befőttet teszünk rá. Mozzarella sajtot szeletelünk
a tetejére, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg vékony
karikákra vágott olajbogyót a tésztára szórunk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
meghintjük, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg
capribogyót, majd 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben
pirosra sütjük.
30 dkg nyers parajt megtisztítunk, jól
lemossuk és bő, forrásban lévő vízben leforrázzuk. Leszűrjük
kihűtjük, és vékony csíkokra vágjuk. 2 dkg vajban megfuttatunk 3 cikk zúzott
fokhagymát. A parajt hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük, és 2-3 percig
pároljuk. A mártást a tésztára terítjük, és a párolt parajt elosztjuk rajta, 10
dkg zalai reszelt, füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
25 dkg, lehetőleg hosszú, zöld színű
ceruzababot sós, cukros, szódabikarbónás vízben félig megfőzünk, 2 dkg vajon
átforgatjuk, sóval, bazsalikommal, szerecsendióval ízesítjük, 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 25 dkg
morzsolt csemegekukoricát sós, cukros vízben megfőzünk. 2 dkg vajon
átforgatjuk, sóval, borssal reszelt gyömbérrel ízesítjük. Mozzarella
sajtszeletekkel beborítjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 25 dkg
rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk, a leszűrt brokkolit
ráterítjük. Kevés fehérborssal, szerecsendióval fűszerezzük. 10 dkg reszelt
zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
20 dkg tetszés szerinti erdei gombát vékony
szeletekre vágunk és vajon megpárolunk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük.
A mártást a tésztára terítjük, és a párolt gombát ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg gombát
lereszelünk, és vajon addig párolunk, amíg a levét el nem párologtatja.
Liszttel megszórjuk, tejföllel felengedjük, sóval, borssal reszelt gyömbérrel,
szurokfűvel ízesítjük, majd a gombakrémmel egyenletesen beborítjuk. 10 dkg
reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
Az oreganóval ízesített mártást a tésztára
terítjük, apró szardíniát hosszában félbevágunk, a farkát és a gerincét
eltávolítjuk, és szépen elrendezve a tésztára tesszük. Kevés citromlével
meglocsoljuk. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg
padlizsánt héjában, sütőben félig megsütjük, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a
sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet ráterítjük.
10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A bazsalikommal ízesített mártást a tésztára
terítjük, 20-30 dkg tonhalat citromos, sós vízben megfőzünk. A halhúst
összemorzsoljuk, az esetleges szálkákat eltávolítjuk, és a tésztára tesszük.
Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és citromlét csurgatunk rá. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A
citromfűvel ízesített mártást a tésztára terítjük, 2 doboz natúr
kagylókonzervet óvatosan a tésztára teszünk. Vigyázzunk arra, hogy a kagyló ne
törjön össze. Citrom levével meglocsoljuk, és 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
tintahalat hagymával, szemes borssal, citrommal, sóval együtt vízben puhára
főzünk. A pároló léből kivéve le- hűtjük, és vékony karikákra rávágjuk. 10 dkg,
szeletekre vágott mozzarella sajttal betakarjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg
crevettet 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk. Sóval,
fehérborssal, oreganóval ízesítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20-25 db
friss osztrigát húslevesben citrommal ízesítve pár percig forralunk. Ha kész,
leszűrjük, lehűtjük, az osztrigákat rátesszük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk és, sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg
tarisznyarák húst 2 dkg vajon kevés fehérborral és citromlével megpárolunk.
Sóval, fehérborssal, citromfűvel ízesítjük, a párolt rákot ráhalmozzuk. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 2 doboz
ringlit apró darabokra vágunk, 15 dkg paradicsomot vékony karikákra vágunk, és
szépen elrendezve a tésztára tesszük. Az apróra vágott ringlit és 10 dkg
mozzarella sajtot rászórjuk. Sütőben megsütjük.
10 dkg konzerv poliphúst apró kockákra
vágunk, a levével együtt a mártáshoz adjuk, és jól kiforraljuk, 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg lazacfilét
hajszálvékony szeletekre vágunk. A tésztát kevés olvasztott vajjal
meglocsoljuk, és a halszeletekkel beborítjuk. Sóval, fehérborssal,
rozmaringgal, és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
sertéshúst nagylyukú tárcsán ledarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára
vágunk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát,
és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal,
kakukkfűvel ízesítjük, paradicsomlével felöntjük és megpároljuk. (ügyeljünk
arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
marhahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára
vágunk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát,
és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal,
oreganóval, és bazsalikommal ízesítjük, kevés vörösborral és paradicsomlével
felöntjük és meg- pároljuk. (ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon
kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben
pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
birkahúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockára
vágunk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az 5 dkg finomra vágott vöröshagymát,
és kissé megpároljuk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal,
rozmaringgal ízesítjük, kevés száraz fehérborral és paradicsomlével felöntjük
és megpároljuk. (ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve
maradjon!) 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk
és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
házinyúlhúst nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát
kevés zsírral kissé meg- párolunk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával, sóval,
borssal, gyömbérrel ízesítjük, és paradicsomlével felöntjük és
megpároljuk.(ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve
maradjon!) 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra
sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
kicsontozott csirkecombot nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott
vöröshagymát vajban kissé meg- párolunk. A húst rádobjuk, zúzott fokhagymával,
sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és megpároljuk.
(ügyeljünk arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!), 10
dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
pulykamellet nagylyukú tárcsán átdarálunk. 5 dkg finomra vágott vöröshagymát
vajban kissé megpárolunk. A húst rádobjuk, sóval, őrölt fehérborssal,
szerecsendióval ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük, és megpároljuk. (ügyeljünk
arra, hogy a párolás végére csak nagyon kevés leve maradjon!) 10 dkg reszelt
mozzarella sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20-30 dkg
mortadellát vékony csíkokra vágunk, és a tésztára szórjuk. 10 dkg parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg húsos
császárszalonnát vékony csíkokra vágunk, és jól kisütjük, a leszűrt szalonna
csíkokat ráhalmozzuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
30 dkg angolszalonnát megfőzünk, kihűtjük,
és vékony csíkokra vágjuk. A rozmaringgal ízesített mártást a tésztára
terítjük. Az angolszalonna csíkokat ráhalmozzuk. 10 dkg zalai füstölt sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg vékony
karikára vágott füstölt kolbászt teszünk a tetejére szép egyenletes
elrendezésben. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben
megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg
sertésvelőt leforrázunk, lehűtjük és lehártyázzuk. A megtisztított velőt szép
szeletekre vágjuk. A velőszeleteket rátesszük. 10 dkg reszelt zalai füstölt
sajttal megszórjuk és sütőben meg- sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
marhacsontból kifejtett csontvelőt húslevesben megfőzzük, lehűtjük, és vékony
szeletekre vágjuk, a csontvelőt rátesszük, és 10 dkg parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
borjúvesét vékony szeletekre vágjuk. Egy kis fej hagymát kevés olajban
megpárolunk. A vesét rádobjuk, és megpirítjuk. Sóval, borssal, bazsalikommal és
zúzott fokhagymával ízesítjük. 5 dkg apró kockára vágott paradicsomot adunk
hozzá, és készre pároljuk. A ragut a tésztára terítjük. 10 dkg reszelt zalai
füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
20 dkg csirkemájat apró kockákra vágunk, és
kevés felhevített olajban megpirítjuk. A mártást felforraljuk, a májat
hozzáadjuk, szurokfűvel ízesítjük, 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és
sütőben megsütjük.
20 dkg borjúmájat lekaparunk, és kevés
felhevített olajban megpirítjuk. A mártást felforraljuk, a májat leszűrve
hozzáadjuk, bazsalikommal, rozmaringgal, zúzott fokhagymával ízesítjük. 10 dkg
zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
füstölt főtt combot metéltre vágunk, a combot rászórjuk, és kevés bazsalikommal
ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
virslit vékony karikákra vágunk, és a virslit rászórjuk. 20 dkg zalai füstölt
sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg sajttal
megszórjuk, veszünk egy virslit, aminek enyhén megvágjuk az egyik végét. A
virsli másik végéhez helyezünk két tojássárgáját, amit megszórunk oreganóval. A
virsli megvágott feléhez egy kagylót helyezünk, amelyre ráöntjük a megmaradt
tojás fehérjét. Ezután sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
füstölt főtt marhanyelvet metéltre vágunk, rászórjuk, és kevés kakukkfűvel
ízesítjük. 15 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg
metéltre vágott gépsonkát és 15 dkg nyers, szeletelt gombát teszünk rá. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg főtt
ceruzababot, 5 dkg főtt morzsolt kukoricát, 5 dkg rózsáira szedett főtt
karfiolt, 5 dkg nyers szeletelt gombát teszünk rá. 10 dkg zalai füstölt sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártás felét a tésztára terítjük, 10 dkg
kockára vágott ananászt és 10 dkg metéltre vágott sonkát teszünk rá. 10 dkg
reszelt mozzarella sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 1 doboz
kagylót és 15 dkg ananászt a tésztára teszünk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg nyers
gomb t vékony szeletekre vágunk, és a tésztára terítünk. Az egészet vékony
szeletekre vágott paradicsommal betakarjuk, bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg
előfőzött ceruzababot, kevés fokhagymás vajban átforgatunk, sóval, borssal,
kakukkfűvel ízesítjük, és a tésztára tesszük. Vékonyra szeletelt paradicsom
karikákkal és 10 dkg reszelt parmezán sajttal betakarjuk. Sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
metéltre vágott sonkát teszünk rá, vékonyra szeletelt paradicsom karikákkal
beborítjuk, rozmaringgal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és
sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg
metéltre vágott sonkát és 10 dkg vékony szeletekre vágott nyers gombát teszünk
rá, szeletelt paradicsommal beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10
dkg zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 40 dkg
leforrázott, fokhagymás vajon átforgatott, metéltre vágott leveles parajt
teszünk rá. Vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal,
oreganóval ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg vékony
szeletekre vágott olajbogyót teszünk rá, vékonyra szeletelt paradicsom
karikákkal beborítjuk, rozmaringgal ízesítjük. 10 dkg zalai füstölt sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg vékony
karikára vágott vöröshagymát egy kevés olajban üvegesre párolunk, sóval, kevés
őrölt feketeborssal és - lehetőleg friss - bazsalikommal ízesítjük. A hagymát a
tésztára terítjük, és vékonyra vágott paradicsom karikákkal betakarjuk. 10 dkg
reszelt parmezán sajttal betakarjuk. Sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
metéltre vágott mortadellát teszünk rá. Vékonyra vágott paradicsom karikákkal
beborítjuk, borssal és bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
betakarjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg főtt,
metéltre vágott angolszalonnát teszünk rá, vékonyra szeletelt paradicsom
karikákkal beborítjuk, borssal és szurokfűvel ízesítjük. 10 dkg parmezán
sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg vékony
szeletekre vágott erdei gombát kevés olajban sóval, borssal, oreganóval
ízesítve megpárolunk, majd a tésztára teszünk. Vékonyra szeletelt paradicsom
karikákkal beborítjuk. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben
megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg,
vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és bazsalikommal
ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 dkg vékony
szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk, borssal és kakukkfűvel ízesítjük.
10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 - 40 dkg
kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, és egy leveskockával feltesszük
főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A
mártással beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony
szeletekre vágott gombát teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10
dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 - 40 dkg
kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, és egy leveskockával feltesszük
főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A
mártással beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg
metéltre vágott sonkát teszünk rá, sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 30 - 40 dkg
kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, és egy leveskockával feltesszük
főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A mártással beborított tésztára tesszük a
lecsepegtetett kelkáposztát. Vékony szeletekre vágott paradicsommal beborítjuk,
sóval, borssal, oreganóval ízesítjük. 10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és
sütőben megsütjük.
20 dkg kelkáposztát megtisztítunk, metéltre
vágunk, és egy leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük. A
mártáshoz adjuk a 20 dkg darált marhahúst és megpároljuk. A tésztára tesszük a
lecsepegtetett kelkáposztát és a mártásos darált húst. 10 dkg parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 - 10 dkg
vékony szeletekre vágott gombát és borjúvesét hagymás zsíron megpirítunk,
fokhagymával, borssal, zsályával ízesítjük. A mártással beterített tésztára halmozzuk.
10 dkg parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg
rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk, a leszűrt brokkolit és
10 dkg metéltre vágott sonkát ráterítünk. Kevés fehérborssal, szerecsendióval
fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben
megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg
rózsáira szedett karfiolt sós, cukros vízben előfőzünk, a leszűrt brokkolit és
15 dkg szeletelt gombát ráterítünk. Kevés fehérborssal, szerecsendióval
fűszerezzük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk, és sütőben
megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a
sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet, és a 10
dkg metéltre vágott sonkát ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a
sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg
szeletelt gombát ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt sajttal megszórjuk,
és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg
padlizsánt héjában, sütőben félig megsütünk, meghámozzuk, és apróra vágjuk, a
sóval, borssal, bazsalikommal, oreganóval ízesített padlizsánkrémet és a 10 dkg
főtt apró kockára vágott tonhalat ráterítjük. 10 dkg reszelt zalai füstölt
sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg
kelkáposztát megtisztítunk, metéltre vágunk, 15 dkg füstölt tarjával és egy
leveskockával feltesszük főni. Amikor megpuhult leszűrjük. A mártással
beborított tésztára tesszük a lecsepegtetett kelkáposztát. 10 dkg vékony
szeletekre vágott gombát, és metéltre vágott tarját teszünk rá, sóval, borssal,
oreganóval ízesítjük. Vékony karikára vágott paradicsommal betakarjuk. 10 dkg
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, az olvasztott
vajjal meglocsolt tésztára 10 dkg leszűrt konzerv kagylót, 10 dkg vajban sóval,
gyömbérrel megpárolt rákot, 5 dkg főtt, apróra vágott polipot teszünk. Kevés
citromlével meglocsoljuk, citromfűvel és zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt
parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
Kevés szalonnát kis kockákra vágunk és
megpirítjuk. Egy kis fej finomra vágott hagymát adunk hozzá, megpároljuk,
rádobjuk a paradicsompürét és a fokhagymát, jól lepirítjuk. 25 dkg darált
marhahúst adunk hozzá, és megpároljuk. Amikor félig elkészült, apró kockákra
vágott vegyes zöldséget adunk hozzá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 20 dkg főtt
tonhalat apró kockákra vágunk, és az olvasztott vajjal meglocsolt tésztára
tesszük. Vékony karikára vágott paradicsommal betakarjuk, sóval, borssal,
rozmaringgal és 2 dkg apróra vágott olajbogyóval ízesítjük. 10 dkg mozzarella
sajttal betakarjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, rátesszünk 10
dkg főtt, kis kockákra vágott tonhalat, 5 dkg főtt, karikára vágott tintahalat,
5 dkg apróra vágott főtt polipot. Sóval, borssal, rozmaringgal és citromlével
ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 1 doboz
konzerv kagylót (lé nélkül), 5 dkg rákhúst, 10 dkg nyers szeletelt gombát, 5
dkg főtt, karikára vágott tintahalat teszünk rá. 1 dkg apróra vágott
kapribogyóval megszórjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és
sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, rátesszünk 10
dkg főtt, kis kockákra vágott tonhalat, 1 doboz konzerv kagylót ( lé nélkül ) és karikára vágott paradicsommal betakarjuk.
Sóval, borssal, kakukkfűvel és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán
sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg vékony
karikára vágott hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát kevés olívaolajban
üvegesre pirítunk, hozzáadjuk a metéltre vágott füstölt húsos kolozsvári
szalonnát és a vékony cikkekre vágott paradicsomot. Csemegekukoricát szórunk
rá. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
5 dkg vékony csíkokra vágott húsos szalonnát
kisütünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, zöldbabot és a cikkekre vágott
gombát. Az egészet jól megpároljuk, a mártással felöntve kiforraljuk. A kész
ragut a tésztára terítjük, és vékony karikákra vágott paradicsommal betakarjuk.
10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
Egy kis fej hagymát finomra vágunk, egy
kevés olajban megfonnyasztjuk, 15 dkg, metéltre vágott sonkát és 20 dkg
metéltre vágott vargánya gombát adunk hozzá. Lepirítjuk, sóval, borssal,
kakukkfűvel ízesítjük. Ledarált friss paradicsomot adunk hozzá és, jól
kiforraljuk. A ragut a tésztára terítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
10 dkg darált marhahúst fokhagymával egy
kevés olajban jól megpirítunk, a mártás felét hozzáadva megpároljuk. A mártás
másik felében megpárolunk 10 dkg előre beáztatott tarkababot. Ha mindkettő
elkészült, összeforraljuk. A kész ragut a tésztára terítjük, és 5 dkg főtt
csemegekukoricát szórunk rá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és
sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, először 5 dkg
metéltre vágott vegyes zöldséget, majd 15 dkg vékony csíkokra vágott tonhalat
egy kevés felforrósított olívaolajban hirtelen megpirítunk. Sóval, reszelt
gyömbérrel és szójaszósszal ízesítjük. 10 dkg mozzarella sajttal beborítjuk és
sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg füstölt
csülköt megfőzünk, lehűtjük, a bor és a zsiradék nélkül metéltre vágjuk. 10 dkg
kelkáposztát vékony csíkokra vágunk, és a füstölt lében megfőzzük. Ha megfőtt,
leszűrjük, rátesszük a kelkáposztát, füstölt csülköt, 5 dkg karikára vágott
virslit, 5 dkg karikára vágott paradicsomot. Oreganóval, borssal ízesítjük. 10
dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 5 dkg
metéltre vágott sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg leforrázott, metéltre
vágott, parajt és 10 dkg szeletelt főtt sertésagyvelőt teszünk rá. Sóval,
borssal, bazsalikommal, zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
A mártást a tésztára terítjük, 10 dkg előző
este beáztatott fehérbabot füstölt lében megfőzünk. A babot, 15 dkg metéltre
vágott pármai sonkát, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg karikára vágott
paradicsomot teszünk rá. Oreganóval ízesítjük.
Először is azt ajánlom, hogy inkább langyos
vizet tegyetek a tésztába, hogy megkeljen. Másodszor, ha nem szárított élesztőt
használtok, először futtassátok meg egy deci, kis cukorral elkevert langyos
tejben. Én margarint soha nem teszek
bele. Ami pedig a liszt mennyiségét illeti, egy személyre 100 g-ot szoktam
számolni. Ehhez adom az olajat, amiből pedig kevesebbet teszek bele, 400 g
liszthez 2-3 evőkanállal.
A pizza szószról: A legeslegfinomabb, ha
egyszerűen szétnyomkodott, vagy nagyon apróra vágott hámozott paradicsomot
tesztek a tésztára - utolérhetetlen az íze. Aki szereti, tehet bele egy kis
zúzott fokhagymát is. Én meg szoktam kenni a nyers kinyújtott tésztát egy kis
olívaolajjal, mielőtt bármit rátennék. Általában nagy köralakra nyújtom, jó
vékonyra, csak a szélén hagyok egy kicsit vastagabb peremet. Ja, és szoktam
tésztába dolgozni egy kis oregánót, rozmaringot, vagy bazsalikomot. Ha pedig a
tetejére akartok friss zöld (fűszer) növényt rakni, forgassátok olajba,
különben megég!
Hát igen, a pizza lelke a tészta, a
variációk száma pedig végtelen. Olasz mondás szerint nem is igazi háziasszony
az, aki nem tud az év 365 napján különböző pizzát gyártani.
Ha még nem lenne nyilvánvaló, elárulom azt
is, hogy nagy szenvedélyem ez a hírneves lepény egyébként nápolyi találmány és
olyan régi, hogy születése idején paradicsomról (pomo d'oro, azaz: aranyalma)
még nem is hallottak.
Hozzávalók: 25 gr friss, vagy 2 kávéskanál
szárított élesztő, 300 ml langyos víz, 0,5 kg teljes őrlésű liszt, 25 gr szójaliszt (elhagyható)
Elkészítés:
Ebből a tésztamennyiségből 4 pizzát
készíthetünk, amelyek egyenként 4-4 személynek elegendőek. Körülbelül 800 gr
tészta, vagy 4 darab 20 dkg-os pizza lesz belőle. Elkészítése: az élesztőt
langyos vízbe morzsoljuk. A kétféle lisztet összekeverjük, és beleöntjük az
élesztőt. Jól elkeverjük, majd deszkára borítjuk. 5-10 percig gyúrjuk, míg sima
és rugalmas tésztát kapunk.
Tiszta tálba tesszük, fóliával vagy
konyharuhával letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.
Hozzávalók: 1 dl langyos tej, 1 dl langyos
víz, 1 csomagnyi élesztő, 1 csapott kanál cukor, 1 mokkás kanál konyhasó, 40
dkg liszt, 2 evőkanál olaj
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-3 evőkanál
étolaj, 2 teáskanál vaj, 2-3 dkg élesztő, konyhasó, só.
Az élesztőt meleg vízzel elkeverjük, és a
liszt közepébe öntjük, 5-10 percig állni hagyjuk, majd az összes liszttel
összegyúrjuk. Cipót készítünk, tetejére lisztet szórunk, és letakarva állni
hagyjuk. Kelés után átnyomkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Tepsi aljára
nyújtjuk. A paradicsompürét vízzel kikeverjük, megkenjük vele a tésztát, majd
tetszés szerint ízesítjük.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 0,5 dl étolaj, 2
dl tej, 1 egész tojás, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 2 kávéskanál cukor
Ebből a mennyiségű tésztából 2 gáz tepsi
pizza süthető.
Hozzávalók: fél csomag, élesztő, só, tej,
finomliszt, 2 tojás.
Elkészítés: 3 dl tejben felfuttatjuk az
élesztőt, és kb. 20 dkg liszthez adjuk. Ebbe az alapba belerakjuk a két tojást,
és egy csipetnyi sót.
Ehhez a híg tésztához adagolunk annyi
lisztet, hogy kellőképpen besűrűsödjön, de meg mindig laza maradjon. Keleszteni
nem kell (sokáig), mert a sütés közben is eléggé meg fog kelni.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1/2 dl olaj, 2 1/2
dkg élesztő, 1/2dkg só, 1 db tojás, 1/2 dl tej, 1 dkg cukor.
Elkészítés: A cukrot feloldjuk a tejben,
hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, hagyjuk felfutni. A szitált lisztbe
beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót és a felfuttatott élesztőt és kb. 1- 1 1/2
dl langyos vizet, majd apránként hozzáadva az olajat (az olajból félreteszünk
egy evőkanálnyit) a tésztát összedagasztjuk, amíg az edény falától elválik. A
félretett olajjal a tésztát megkenjük, letakarjuk ruhával, s langyos helyen kb.
40-50 percig kelesztjük. Sütőlapra helyezzük, ahol további 15 percig újra
kelesztjük. Ezután a tésztát az edény oldalához igazítva óvatosan szétnyújtjuk,
majd rákenjük a pizza szószt, rászórjuk a sajtot, majd ráhelyezzük az
előkészített rátétet, és sütőben kb. 260 fokon megsütjük.
Hozzávalók: 1 nagy tepsi vagy két kerek, 24
cm átmérőjű pizzához 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt,
10 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: A tejet a cukorral
meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, jól elkeverjük, lefedjük, és meleg
helyen 10 percig kelesztjük, azaz "felfuttatjuk". A lisztet, a
zsiradékot és a sót egy keverő tálba tesszük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a
robotgép dagasztóspiráljával, fényes-hólyagosra kidolgozzuk. Tiszta
konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen, a duplájára (kb. 30 percig)
kelesztjük. Ezután az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.
25 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 4 nagyobb
paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt
parmezánsajt, mokkáskanálnyi törött fekete bors, kakukkfű, rozmaring és
bazsalikom, ízlés szerint só
A forró olajon sárgára fonnyasztott,
megtisztított és finomra metélt vöröshagymára rádobjuk a lehéjazott,
felszeletelt paradicsomot. Meghintjük a fűszerekkel, de nem sózzuk meg.
Pirítjuk egy-két percig, azután hozzáadjuk a metéltre vágott csirkemájat.
Lefedve saját levében pároljuk 4 percig, majd a fedőt levéve zsírjára sütjük.
Csak ezután sózzuk meg. A májas tölteléket a pizzára kenjük, megszórjuk a
reszelt sajttal, és készre sütjük.
30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 4 nagyobb
paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél dl tejszín, 1 nagy
csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezán sajt, só,
törött fekete bors
Az olajon üvegesre sütjük a megtisztított,
apró kockákra vágott vörös- hagymát, rádobjuk a szétzúzott fokhagymát, és a
felszeletelt, gondosan megtisztított gombát. Megsózzuk, meghintjük törött
borssal és a finomra metélt zöldpetrezselyemmel, majd fedő alatt saját levében
puhára pároljuk. Ezután zsírjára sütjük, és hozzátesszük a lehéjazott,
szeletekre vágott paradicsomot. Pirítjuk néhány percig, majd belekeverjük a
tejszínt. Jól összeforraljuk, és rákenjük a félig sült pizzára.
Megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőbe
visszatéve készre sütjük.
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 50 dkg fejes káposzta, 20 dkg
főtt sonka vagy tarja, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, mokkáskanálnyi csombor, só
és törött fekete bors, ízlés szerint, 10 dkg reszelt füstölt sajt.
A káposztát megtisztítjuk, és lereszeljük,
vagy nagyon vékony metéltre vágjuk. Megsózzuk, néhány perces állás után
kinyomkodjuk, majd meghintjük a fűszerekkel, és saját levében fedő alatt puhára
pároljuk. A sonkát nagyon vékony csíkokra vagdaljuk, és hozzáadjuk a puha
káposztához. Fedő alatt pároljuk egy percig, majd a fedőt levéve megpirítjuk.
Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt, és a félig sült pizzára kenjük.
Megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben készre sütjük.
15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 félliteres üveg konzerv lecsó,
5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, só,
és törött fekete bors, ízlés szerint.
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk,
zsírját kisütjük, majd össze- keverjük a lecsóval. Belekeverjük a szétzúzott
fokhagymát, kevés sóval és törött borssal ízesítjük. A félig kész pizzára
rákenjük a tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben rásütjük.
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 evőkanál
olaj, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál
oreganó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, törött fekete bors, só, és cukor,
ízlés szerint, 1 evőkanál olajbogyó.
A
paradicsomot lehéjazzuk, és szeletekre vágjuk. A forró olajon megpirítjuk a
szétzúzott fokhagymát, hozzátesszük a paradicsomszeleteket, az összes fűszert,
és együtt pirítjuk. Beleszórjuk a kimagozott, apróra vagdalt olajbogyót, és
néhány percnyi pirítás után kihűtjük. Ezután cukorral és sóval ízesítjük.
Rákenjük a pizzára, megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben készre
sütjük.
35 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy
egyéb, kicsontozott füstölt hús, 3 tojás, 4 paradicsom, 10 dkg reszelt parmezán
sajt, 1 mokkáskanál rozmaring, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 2 dkg
vaj.
A vajat megmelegítjük, majd megpirítjuk rajta
a vékony csíkokra vagdalt füstölt húst. Megszórjuk a rozmaringgal, kevés sóval,
törött borssal, és hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot.
Néhány percig pirítjuk, azután kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáit,
és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A félig sült pizzára rákenjük a sonkás
tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, és készre sütjük.
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 4 szál póréhagyma, fél üveg
világos sör, 3 tojás, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg vaj, 1-1 késhegynyi
őrölt gyömbér és szerecsendió-virág, 1 szem összetört szegfűszeg, só és törött
fehér bors, ízlés szerint
A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony
karikákra vágjuk, majd a vajon üvegesre sütjük. Felöntjük a sörrel, beleszórjuk
a fűszereket, és 10 percig forraljuk. Ha a sűrű mártás langyosra hűlt,
belekeverjük a tojás sárgát és a fehérjékből vert kemény habot. A krémet
rákenjük a félig sült pizzára, és reszelt sajttal megszórva készre sütjük.
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg bármilyen idényzöldség
(tisztán mérve), 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 gerezd
fokhagyma, 2 tojás- sárga, 1 dl tejföl, 15 dkg reszelt parmezán sajt, 1
teáskanálnyi tárkony, 3 evőkanál olaj, só, és törött fekete bors, ízlés
szerint, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra
vagdaljuk. Forró olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított,
vékony hasábokra vágott zöldséget. Megsózzuk, fűszerezzük, fedő alatt saját
levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Ezután belekeverjük a paradicsompürét, a
tejfölt és 1 dl vizet. Jól felforraljuk, összekeverjük a reszelt sajt felével.
Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojás sárgákat. A krémet rákenjük a tésztára,
megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben a sajt megolvadásáig
sütjük.
40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 2
dkg élesztő, 2 ek. Olaj, 1 kk. só, 40 dkg hámozott paradicsom, 30 dkg
mozzarella vagy lágy tejszínes sajt, 1 kk. morzsolt, v. 15-20 levél friss
bazsalikom, 1 kk. szurokfű, só,
6-8 ek. olaj.
Elkészítése nálam annyi, hogy a hozzávalókat
betolom a kenyérsütő gépbe, ami egy idő után legyártja a szép, megkelt tésztát,
ezért a másik elkészítési módról csak az eredeti, hiteles -macerás receptet
tudom közölni.
1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az
élesztőt.
2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe
lukat készítünk, ebbe kerül az 1-es pontban létrehozott elegy, csak annyi
lisztet keverjünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk -> kovászt
készítünk. Kevés liszttel megszórjuk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.
3. Hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos
vizet, hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, jó
párszor az asztalhoz csapjuk, majd cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk
liszttel és újra a jól bevált, kétszeresére kelesztés következik.
4. Ezután, lisztezett deszkán, lazán
átgyúrjuk, és kívánt méretűre nyújtjuk (1 nagy v. több kisebb), majd
kiolajozott sütőformára terítjük oly módon, hogy a közepe vékonyabb, a pereme
vastagabb legyen, és vékonyan bekenjük olajjal. A rátétet ráhelyezzük,
megszórjuk a fűszerekkel, majd a sajt felével, és némi olívaolajjal is
meglocsoljuk. Forró sütőben, 20-25 percig sütjük, majd 5 perccel a sütés
befejezése előtt a maradék sajttal is meghintjük.
Rátét - ami épp otthon van, de az időtényező
csökkentése érdekében az alap többnyire a mexikói zöldségkeverék, de az
idényjellegű zöldség- felhozatal is jó lehet.
Sajt gyakran többféle keverékéből áll nálam,
így szerintem finomabb és olcsóbb is az egész; ez lehet Tar Pista - az olcsóság
végett, Anikó - ez lágyabb sajt, ezért fagyasztva szoktam reszelni, és egy kis
Karaván, a füstölt íz és aroma miatt.
A tésztára, néha pari szószt is teszek, ami
igen sokféle lehet. Talán ezt nem is érdemes nagyon részletezni, mivel pari v.
pari püréből készül, amelybe kultúrált arányban az alábbi hozzáillő fűszerek
közül teszünk néhányat. Mint pl. babérlevél, bazsalikom, oregano, asafoetida
(hagyma helyett), rozmaring, őrölt bors, kakukkfű, koriander, stb., ja és
persze olívaolaj, és kevés só, cukor, ill. esetenként némi citromlé is szóba
jöhet.
A pizza ugyan nem magyar étel, de egyre
nagyobb népszerűségnek örvend nálunk is. Először
5 dg lisztet dolgozzunk össze 0,4 dl langyos vízzel, 0,5 dg elmorzsolt
élesztővel és egy csipet aszkorbinsavval, majd letakarva tegyük meleg helyre.
Amikor a kovász megkelt, egy kisebb tálban
keverjünk habosra 1 tojás sárgáját 0,5 dl langyos vízzel, és 1 csapott
mokkáskanál sóval. Tegyünk hozzá 10 dg lisztet, valamint a megkelt kovászt, és
az egészet alaposan dagasszuk össze.
Ezután vékony sugárban hozzáadva dolgozzunk
bele 1 dl étolajat, majd a rugalmas, lágy tésztát konyharuhával takarjuk le, és
meleg helyen 1 órán át kelesszük. Amennyiben módunkban áll, akkor a pizza
tésztát kisméretű, magas falú tálban, közepes fordulatszámú robotgéppel
dagasszuk, mert az olaj kézzel történő bedolgozása rendkívül fáradságos. A
megkelt tésztát gyúrjuk össze, és alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki
akkorára, hogy egy kisebb méretű, zománcozott tepsibe helyezve az oldaláig
érjen, majd letakarva, meleg helyen kelesszük még háromnegyed óráig. A kinyújtásnál
a tészta tetejét is lisztezzük be, hogy ne ragadjon bele a sodrófa. A második
kelesztés után az olajozott tepsibe helyezett tésztát, kb. 2 centiméterenként,
teljes vastagságban szurkáljuk át, nehogy felpúposodjon, és közepes tűzön
süssük 10 percig, hogy kissé átsüljön. Ekkor vegyük ki, és terítsünk rá egy
adag svéd gombasalátát úgy, hogy a tészta széle szabadon maradjon. Végül
szórjunk rá 10 dg reszelt parmezán sajtot, és változatlanul közepes tűzön
pirítsuk még kb. 15 percig, amíg a sajt megolvad, és a tészta zsemlyeszínű
lesz. Amint kisült, borítsuk ki rácsra, nehogy befülledjen, majd éles késsel
vágjuk nagyobb kockákra, és forrón tálaljuk. Hűtőszekrényben,
polietilénfóliával letakarva tároljuk. Szükség esetén másnap grillsütőben
frissíthetjük fel a legeredményesebben. Ha a tészta nagyon kiszáradt, előzőleg
vizezzük meg kissé a peremét. A pizzát nagyméretű kör alakú tortaformában is
kisüthetjük. Ebben az esetben cikkekre vágva szervírozzuk. Egyébként az eredeti
olasz pizza tészta tojás nélkül és kevesebb olajjal
készül, így azonban jellegtelen, sült kenyér íze van.
Aki nem kedveli a svéd gombasaláta kissé
fanyar ízét, az úgy is elkészítheti ezt a pizzát, hogy 20 dg vékony szeletekre
vágott gombát 0,3 dl olajban zsírjára süt, és negyed mokkáskanál sóval valamint
egy csipet őrölt borssal ízesítve használja fel. (Ha túl
száraz a gomba, és nem enged elég levet, akkor 0,5 dl vizet öntsünk alá,
hogy puhára párolódjon.) Ebben az esetben a gombát ketchuppal megkent tésztára
szórjuk, a Hagymás pizzánál leírt módon. A magyaros ízek kedvelői a zsírjára
sütött gombához hozzá dinsztelhetnek féldiónyi, apróra vágott vöröshagymát és
2-3 szál finomra metélt petrezselymet is. Még finomabb lesz, ha 5 dg apró
kockára vágott paradicsompaprikát (pritamint) is adunk hozzá. Az ínyencek 1
púpozott evőkanál tejfölt is keverhetnek bele.
Hozzávalók:
Tészta 40 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dkg
élesztő, 15 dkg margarin, 12 dkg főtt áttört burgonya
Mártás: 1/2 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma
(10 dkg gomba) {a recept nem írja, de én együtt dinsztelem a hagymával}, 1
mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 babérlevél, 1 csapot
mokkáskanál oregano, v. szurokfű, 5-10 dkg paradicsompüré
Tetejére: 20 dkg zöldség párolva (pl.:
mexikói), fantáziánk, a hűtőszekrény, és kamránk lehetőségeihez mérten bármi,
15 dkg Pannónia sajt.
Elkészítés: Tészta: A lisztet összedolgozom
a tejben futtatott élesztővel, az olvasztott, de nem forró margarinnal, a főtt
áttört burgonyával, kevés sóval. Egy órát kelesztem.
Mártás: Az olajon üvegesre pirítom az apróra
vágott hagymát, hozzáadom a fűszereket, a paradicsompürét. Ráöntök 3 dl vizet,
kevergetve felforralom.
Összeállítás: A tésztát kiolajozott tepsibe
ellapogatom, úgy, hogy egy kis pereme maradjon, elterítem a mártás, rá párolt
zöldség, fantázia szerint: sonka-ananász, tonhal, szalámi, tojás.
Tetejére PANNÓNIA SAJT! A trappista sütéskor
megég.
Hozzávalók 2 kerek pizzához: 1 adag pizza
tészta, 30 dkg hámozott paradicsom, 20 dkg mozzarella, vagy Sport-sajt, 20 dkg
főtt gépsonka, 20-25
szem olívabogyó, 5-6 ek. olaj, 1 mk. szárított oregánó.
Előkészítése: Bedagasztjuk a pizza tésztát,
kelni hagyjuk. A paradicsomot szétnyomkodjuk. A sajtot felszeleteljük. A
gépsonkát vékony csíkokra vágjuk. Az olívabogyókat lecsepegtetjük. A sütő
tepsit kikenjük olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (gázsütő: 3.
fokozat).
Elkészítése: A tésztát, lisztezett deszkán,
lazán átgyúrjuk, és 2 db 24 cm átmérőjű korongra kinyújtjuk-húzogatjuk, a
tepsibe fektetjük, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Villával megszurkáljuk,
megkenjük olajjal. A tetejükre simítjuk a paradicsomot, elosztjuk rajtuk a
sonkát, a sajtot és az olívabogyót, megszórjuk az oreganóval, sóval,
meglocsoljuk a maradék olajjal, és 25-30 percig sütjük.
Hozzávalók 2 kerek pizzához: 1 adag pizza
tészta, 1 kg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 olajos ringli, 10 dkg fekete
olívabogyó, 5-6 ek. olaj, 1 ek. vaj,
vagy margarin, a nyújtáshoz liszt, 1 mk. oreganó (szurokfű).
Előkészítése: A pizza tésztát bedagasztjuk,
kelni hagyjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk,
a fokhagymát áttörjük. A ringlit és az olívabogyót lecsepegtetjük. A sütő
tepsit kikenjük olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (gázsütő: 3. fokozat).
Elkészítése: A vajon üvegesre pároljuk a
hagymát, kissé megsózzuk, borsozzuk. A tésztát lisztezett deszkán, lazán
átgyúrjuk, és 2 db 22-24 cm átmérőjű korongra kinyújtjuk-húzogatjuk, a tepsibe
fektetjük, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk.
Villával megszurkáljuk, megkenjük olajjal,
megrakjuk a hagymával, tetejükre rendezzük a ringliket és az olajbogyókat.
Megszórjuk az oreganóval, meglocsoljuk a maradék olajjal, és a forró sütőben
25-30 percig sütjük.
Hozzávalók 4 személyre: 1 adag pizza tészta,
30 dkg kelkáposzta, 1 piros húsú paprika, 2 sárgarépa, 1 ek. olaj,
15 dkg zöldfűszeres krémsajt, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.
Előkészítése: A pizza tésztát bedagasztjuk,
és kelni hagyjuk. A kelkáposztát, a paprikát megtisztítjuk, megmossuk, a paprika
magházát kivágjuk, és mindkettőt csíkokra vágjuk. A répát megtisztítjuk,
megmossuk és lereszeljük.
Elkészítése: A sütőt 175 C fokra
előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és mini pizzát formázunk
belőle. A széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Tepsibe rakjuk. Egy fazékban
felforrósítunk olajat. Megpároljuk benne a zöldségeket, sózzuk és borsozzuk.
Hozzáadjuk a krémsajtot, a tojást, és a masszát a 4 pizzán elosszuk. Megszórjuk
a reszelt sajttal, és 30 percig - míg a sajt szétolvad - sütjük.
Hozzávalók, kb. 8 darabhoz:
50 dkg liszt, 1 csomag, élesztő (5 dkg), 1
teáskanál cukor, 4-5 evőkanál olaj, 75 dkg leveles spenót, 2 evőkanál vaj vagy
margarin, fekete bors. 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg nagyobb
szemű csiperkegomba. 10 dkg gouda sajt, 1 üveg (850 g) hámozott paradicsom, 7
dkg vékonyra szeletelt húsos füstölt szalonna, édesnemes pirospaprika, só,
zsír, és liszt a tepsi előkészítéséhez
Elkészítés: A lisztet csipetnyi sóval tálba
szitáljuk. 1/4 liter langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az
élesztőt, és simára keverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a
liszthez. Miközben kézi keverőgéppel sima tésztává dolgozzuk, evőkanalanként
hozzáadjuk az olajat. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 20 percig
kelesztjük. Ez alatt, a megmosott és alaposan lecsepegtetett spenótot forró
zsiradékban rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A keletkezett
nedvességet lecsepegtetjük, esetleg kissé kinyomkodjuk. A hagymát
megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, vagy lereszeljük. A meghámozott
fokhagymát apró kockákra vágjuk, a megtisztított, leöblített gombát vékonyra
szeleteljük. A sajtot vékony, de széles csíkokra vágjuk. A tésztát kézzel még
egyszer átgyúrjuk, és zsírral kikent, liszttel meghintett serpenyőben
kinyújtjuk.
A paradicsomot szitán lecsepegtetjük,
nagyobb darabokra aprítjuk, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. Rátesszük a
spenótot, a hagymakarikákat, a fokhagymát, a gombát, a szalonnát és a sajtot.
Megszórjuk sóval, borssal és kevés paprikával. Újabb 15 percig kelesztjük, majd
előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as
fokozaton) kb. 30 percig sütjük.
Hozzávalók: 1/2 adag pizza tészta, 2
kávéskanál olíva olaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott
fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt (konzerv) paradicsom, 1 evőkanál
paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg disznóbab,
5 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: Ez a félbehajtott pizzafajta
rendkívül ízletes tölteléket rejt. Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk.
Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot,
a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Felforraljuk és beletesszük a babot, és 20
percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A tésztát négy részre osztjuk és a 18
centiméter átmérőjű kerek, lapokká nyújtjuk. A tölteléket szétosztjuk a négy
tészta korongon. Félbehajtjuk őket, vízzel megnedvesítjük, és jól
összenyomkodjuk a széleket. Mindegyik batyu tetejére 15 gr. reszelt
sajtot szórunk. Megkent sütőlapra helyezzük a batyukat, és előmelegített
sütőben 200 fokon 25 percig sütjük.
Tészta: 80 dkg. liszt,
só, őrölt gyömbér, 1/4 margarin, kb. 6-7 dl tej, 1 élesztő, 1 tojássárgája, 1/2
mélytányér sajt, olaj
Az élesztőt 1/2 bögre tejben, 3 evőkanál
lisztel, kevés cukorral csomómentesre elkeverjük, és felfuttatjuk. Ha feljött,
begyúrjuk a tésztát. A liszthez hozzá adom a sót, a tojás sárgáját, a
felfutatott élesztőt, kevés langyos tejet. Elkezdem gyúrni, addig adok hozzá
tejet, míg összeáll a tészta, majd az olvasztott margarint, jól összegyúrom, és
olajat adok hozzá apránként, míg gyúrás közben a tészta elválik az edény
falától, és a kezemtől. Kilisztezem, és letakarva hagyom kelni. Ne legyen
nagyon híg a tészta. Ha megkelt, olajozott
tepsibe kiterítjük, egyenletesen szétnyomkodjuk, lisztezett tenyerünkkel, a
széleit felhúzzuk, hogy ne folyjék ki az anyag, sütés közben. Rátesszük a
súgót, szétkenjük egyenletesen, rátesszük a tölteléket, és mehet be a sütőbe,
(ne legyen a töltelék 1 újnyinál vastagabb a tésztán) mielőtt megsülne rátesszük a sajtot.
A súgót előre meg szoktam főzni, kiadagolni,
és lefagyasztani. Aki érzékeny a túl paradicsomos dolgokra vagy a hagymára, az
ízlés szerint csökkentse ezeket az anyagokat, Ízlés szerint állítsa össze. De
lehet venni is pizza szószt többféle ízesítéssel.
Súgó: 60 dkg. szalonna,
ugyanannyi vöröshagyma, ízlés szerint fokhagyma (1-2 fej) Kb.70 dkg. paradicsom püré, vagy befőzött paradicsom, só, őrölt
gyömbér, oregánó, őrölt bors, ízlés szerinti fűszerek.
A szalonnát apró kockára vágva lepirítom hozzáadom az apróra vágott hagymát, fokhagymát,
amikor megpirult a paradicsomokat, fűszereket, felöntöm vízzel (híg, tejföl
állagú legyen. Jól felfőzni, ha kész kiadagolni, lefagyasztani.(a margarinos dobozba
adagolva, pont egy adag)
Töltelék:
Szintén ízlés szerint ki mit talál otthon
alapon. Vegyes mirelit zöldség- keverék (zöldborsó, kukorica, répa, stb.) 1
újnyi tejet ráöntve födő alatt megpárolva. Párizsi, zöldpaprika, fokhagyma,
vöröshagyma apróra vágva, bacon szalonna, vagy darált hús (előtte megpárolva),
pörköltből vagy a gulyáslevesből kiszedve a hús apróra vágva és mindez
összekeverve, megsózva, pirospaprika, bors, mustár, ízlés szerint. Ha kész,
álljon egy negyed órát és mehet a tésztára. (kb. 1 - 1 1/2 tányérnyi, 1 tepsire
való adag.
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej,
másfél dkg élesztő, 3 evőkanál olaj, mokkáskanálnyi só
A tejet meglangyosítjuk, majd a szétmorzsolt
élesztővel simára keverjük. Ha felfutott, összedolgozzuk a liszttel, a
tojással, a sóval, végül beledolgozzuk az olajat is. 30 percig pihentetjük,
majd lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy
közepes nagyságú tepsit. Előmelegített forró sütőben közepes lángon félig
megsütjük, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, és készre sütjük.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 evőkanál tejföl,
15 dkg vaj, 1 mokkáskanál só
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a
sóval és a tejföllel sima tésztává gyúrjuk. 30 percig pihentetjük. Ezután
kinyújtva kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. Előmelegített forró
sütőben félig megsütjük, majd rákenjük a tölteléket, és a sütőbe visszatéve
készre sütjük. Készíthetjük adagonként is. Ekkor a tésztát 4 cipóra osztjuk,
pihentetjük, és a cipókat kinyújtva, kerek lepényeket formálunk belőle. Magas
peremet formálva félig megsütjük, megtöltjük, és készre sütjük.
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 evőkanál olaj,
másfél dl tej, 2 dkg élesztő, mokkáskanálnyi só
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a
szétmorzsolt élesztőt és felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a liszthez, és az
olajjal, a sóval meggyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk, majd liszttel megszórva
duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtva, tetszés szerinti alakra
vágjuk fel.
90 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 2
dkg élesztő, só, langyos víz, olaj a sütéshez
A burgonyát héjában megfőzzük, majd még melegen
meghámozzuk és áttörjük vagy ledaráljuk. Fél dl meglangyosított vízben
elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a
burgonyával, a liszttel, a sóval és annyi vízzel, hogy lángos tésztát kapjunk.
Egy órán át, pihentetjük. Lisztezett deszkán kerek lángosokat szakítunk ki a
kinyújtott tésztából, és bő forró olajban világosra sütjük mindkét oldalát. A
felesleges olajat lecsöpögtetjük róla, majd az előkészített tölteléket
ráhalmozzuk, és grillsütőben vagy forró sütőben rásütjük.