Tartalomjegyzék
Borított,
vagy rakott káposzta
Eredeti
kolozsvári rakott káposzta
Káposztás
borda szabolcsi módra
Káposztás rakott tyúk különlegesen
A töltött
és rakott káposzták "rokonai"
Elkészítés:
Egy lábasba pirítunk egy kevés hagymát egy kanál zsírban, s aztán beleteszünk 1
kiló megmosott és jól kinyomkodott savanyú káposztát. Befödve pároljuk, amíg
megpuhult, gyakran megkavarva, mert könnyen odaég. Egy másik lábosban ez idő
alatt szinte puhára párolunk 1/4 liter jó fajta rizst. Egy kiló disznó combját
szeletekre vágva, megveregetjük, besózzuk s forró zsírba kisütve, azt húsvágón
felaprítjuk. A zsírban, melyben a hús sült, pirítunk egy fél fej finomra vágott
hagymát s hozzáteszünk egy kávéskanál paprikát, a húst s együtt párolva egy kis
ideig, 2-3 kanál tejfelt keverünk bele. Most aztán előveszünk egy körülbelül
2-2,1/2 literes lábost, kikenjük zsírral, a fenekére pár vékony szelet füstölt
szalonnát teszünk s azután a káposztának a harmad részét. Tejfellel
leöntözgetjük s teszünk egy réteg rizst, húst, közbe mindig tejfelt, fölül
káposztát és tejfelt s így 1 jó órára a sütőbe tesszük. Lapos tésztástálra
kiborítva adjuk az asztalra. Aki nem szereti paprikásan a húst, készítheti a
nélkül is, csak tejfelesen. nagyon ízletes füstölt
hús, vagy sonka töltelékkel is és szokás füstölt kolbász és nyelv darabkákat is
közé tenni.
1/2 fej fehérkáposzta,
1/4 fej vöröskáposzta, 10 dkg rizs, 25 dkg csirkemáj, 3 dl tejföl, köménymag,
só, cukor, ecet, olaj, vaj, zsemlemorzsa
A káposztákat
külön-külön legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk. A rizst kevés olajban
megpirítjuk, felöntjük 2 deci vízzel, sózzuk, és fedő alatt megpároljuk. A
megmosott csirkemájat forró olajban megsütjük. A káposztákat kinyomkodjuk a
sóból. Két lábasban köménymagot pattogtatunk egy kevés olajon, majd külön-külön
rátesszük a káposztát, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik, közben kevés
ecettel és cukorral ízesítjük. Vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett
edénybe lerakjuk a fehérkáposzta felét, meglocsoljuk tejföllel, arra rárakjuk a
rizs és a máj felét. Vöröskáposzta következik, majd tejföl, rizs, máj és
fehérkáposzta. A tetejét tejföllel meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és
előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítési idő:
kb. 1,5 óra
Jó tanács:
Csirkemáj helyett maradék pörköltet vagy olajon átsütött darált húst is
tehetünk az ételbe.
Hozzávalók:
1,5 kg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál zsír, 2 kg savanyú, apró
káposzta, 2,5 dl fűszeres paradicsomlé, 4 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor (vagy
2 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál csombor, ízlés szerint törött fekete
bors, só.
Elkészítés:
Lehetőleg cserépedényben vagy tűzálló tálban érdemes elkészíteni ezt az eredeti
székely ételt. A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük. A vöröshagymát
megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felhevített zsíron sárgára
fonnyasztjuk, és a hússzeleteket hirtelen, erős tűzön átsütjük rajta. A
káposztát (ha túl savanyú lenne) átmossuk, lecsurgatjuk, és a tál aljára
terítünk egy réteget. Jól megsózzuk, meghintjük csomborral és a finomra vágott
kaporral meg törött borssal. Erre néhány hússzeletet borítunk, ezt is sózzuk és
borsozzuk, majd paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt sült hagyma követi, a
következő réteg a káposzta, a fűszerek, a hús stb. A
tetejére káposztának kell kerülnie. Tejfölös paradicsomlével nyakon öntve,
lefedve sütjük forró sütőben 2 óra hosszat. (Ha cserépedényben készítjük, akkor
kis lángon sütjük 3 órán keresztül, és hideg sütőben kezdjük a sütést. )
Hozzávalók:
12 db savanyúkáposzta-levél, 1 kg burgonya, 1-1 kisebb szál sütnivaló kolbász,
májas hurka és véres hurka, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 1 kisebb fej
vöröshagyma, 1 csípős hegyes zöldpaprika, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi
reszelt szerecsendió, ízlés szerint só.
A
burgonyát héjában puhára főzöm, majd meghámozva hasábokra aprítom és egy nagy
tűzálló tál (vagy egy tepsi) aljára terítem. Amíg a burgonya fő, a kolbászt és
hurkákat egyenként, külön, alufóliába csavarom és grillsütőben vagy a forró
sütőben megsütöm. A káposztalevelek külső, vastag ereit úgy vágom le, hogy a káposzta ne sérüljön meg. A
megsült disznóságokat" négy részre darabolom. Egy-egy darabot egy-egy
káposztalevélbe csomagolok, mintha töltött káposztát készítenék. A tálba rakott
burgonyát megsózom, meghintem a borssal és a szerecsendióval, majd rákarikázom
a megtisztított vöröshagymát. A füstölt szalonna felét nagyon apróra vágom és
rászórom a burgonya tetejére, végül meglocsolom egy pohár tejföllel. Ezután
sorban, egymás mellett elhelyezem rajta a kis káposztacsomagokat. A második
pohár tejfölben elkeverem a sót, a borsot, a csombort és a nagyon vékony
karikákra vágott csípős paprikát, és rálocsolom az étel tetejére. A megmaradt
füstölt szalonnát vékony szeletekben elosztom a káposztacsomagok tetején. Az
edényt szorosan, lehetőleg légmentesen befedem és az előmelegített forró sütőbe
téve, legalább 45 percig, közepes lángon párolom. A tetejét levéve gyengén
megpirítom, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki. Tálaláskor ki-ki a saját
tányérján még külön is megtejfölözheti.
40 dkg savanyú
káposzta, 2 fej vöröshagyma, zsír pirospaprika, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg
füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl rizs, 10 dkg füstölt kolbász
Hagymás zsíron
pirospaprikával megpároljuk a savanyú káposztát. Egy másik edényben kiolvasztjuk
a felkockázott szalonnát, apróra vágott hagymát teszünk bele, kissé
megpirítjuk, és rátesszük a darált húst. Miután többször átforgattuk,
hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Egy
harmadik edényben kevés zsiradékon átforgatjuk a rizst, majd felöntjük négy
deci vízzel, sóval ízesítjük, és lefedve puhára pároljuk. Egy zsírral kikent
edénybe rétegezzük bele a káposzta harmadát, arra tegyük rá a rizs felét, arra
a kolbászos hús felét. Utána ismét káposzta következik, amit meglocsolunk
tejföllel, majd rizs, hús, és újból káposzta. Tetejére tejfölt kenünk,
megszórjuk pirospaprikával, és meglocsoljuk egy kevés olvasztott zsírral. Középmeleg sütőben megsütjük, kockára vágva tálaljuk.
Elkészítési idő:
kb. 1.5 óra
Jó tanács: Egyes
vidékeken füstölt húst (sonkát, tarját, csülköt) főznek bele. Aki nem szereti a
zsíros, nehéz ételeket, kihagyhatja a szalonnát, és disznóhús helyett
készítheti az egytál ételt pulykából is.
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 50 dkg dagadó, 50 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna,
2 evőkanál zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál
pirospaprika, mokkáskanál majoránna, 20 dkg rizs, 6 dl tejföl, 2 kg savanyú
káposzta, ízlés szerint törött bors, só.
Elkészítés:
A káposztát átmossuk és lecsöpögtetjük. 1 evőkanál zsíron, fedő alatt félpuhára
pároljuk. Közben a dagadót és a lapockát ledaráljuk. A megtisztított
vöröshagymát a zsíron üvegesre pirítjuk, rádobjuk a darált húst, és 15 percig
együtt sütjük. A rizst megmossuk, kissé lecsöpögtetjük, majd sós vízben félig
megfőzzük. A füstölt szalonnát egészen apró kockákra vagdaljuk, a füstölt
kolbászt pedig felkarikázzuk, és a füstölt szalonnán kissé megpirítjuk.
Hozzákeverjük a hagymás darált húst, a majoránnát, sót, törött borsot és
pirospaprikát, végül hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát is. Nagy
tepsi aljára terítjük a félig párolt savanyú káposzta egyharmadát, erre kerül a
rizs fele, és a fele mennyiségű kolbászos darált hús. Betakarjuk a megmaradt
káposztával, a maradék rizzsel és a maradék hússal, az utolsó réteg a káposzta.
A tejfölt alaposan megsózzuk, meghintjük kis pirospaprikával és ráöntjük a
káposztára. A sütőben 50-60 percig közepes lángon sütjük.
Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta, 40 dkg darált sertéshús (comb
v. lapocka), 15 dkg paprikás kolbász (enyhén csípős), 5 dkg füstölt szalonna, 1
nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanálnyi pirospaprika, 1
mokkáskanálnyi szárított majoránna, 10 dkg előfőzött rizs, 3 dl tejföl, ízlés
szerint só, bors, olaj
A
káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük.
Alaposan lecsepegtetjük. A szalonnát apróra kockázzuk, zsírjára sütjük,
hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és fedő alatt üvegesre
pároljuk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé pirítjuk, hozzáadjuk a
pirospaprikát, (a lábast erre a kis időre levesszük a tűzről!), majd hozzáadjuk
a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, majd a majoránnát. Végül ezt az
egészet jól összekeverjük. 3-4 percig erőteljes tűzön kevergetve pirítjuk, majd
mérsékeljük a tüzet és fedő alatt, levében 25-30 percig pároljuk.
Kiolajozunk
egy nem túl mély tűzálló tálat (vagy kis tepsit) az aljára simítjuk a káposzta
1/3-ad részét, erre egy sor rizs, rá pedig egy sor darált hús kerül. Most ismét
káposzta, azután a tejföl fele, majd a maradék rizs, maradék darált hús, végül
a maradék káposzta s ennek a tetejére a maradék tejföl szépen elsimítva.
A tálat
(tepsit) betakarjuk alufóliával, előmelegített sütőben közepes tűznél 20-25
percig pároljuk.
Ezután
levesszük a fóliát és most már erősebb tűznél, szép pirosra sütjük. (Kb. 30
perc)
Azonnal
tálaljuk (csak forrón jó!)
Külön
csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá!
Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg sertéslapocka, 40 dkg füstölt kolbász, 60 dkg
sertéskaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 1 húsleveskocka, 6 tojás, 10
dkg zsír, 6 dl tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál pirospaprika, 1 fej vöröshagyma,
ízlés szerint törött bors, só.
Elkészítés:
50 dkg lapockát egy darabban megsütünk a szokásos módon. (Tepsibe téve
leforrázzuk 1 evőkanál zsírral, aláöntünk 1 dl vizet, és lefedve puhára
pároljuk.) A sült húst ezután ledaráljuk és félretesszük. A maradék lapockából
hagymával, pirospaprikával pörköltet készítünk, rövid lével. (1 evőkanálnyi
zsíron megfonnyasztunk 1 tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, a
kockákra vágott húst rádobjuk, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, és aláöntünk
2 dl vizet. Gyakori kevergetés mellett a húst puhára pároljuk.) A savanyú
káposztát pici zsíron, kevés sóval és cukorral megpirítjuk. A húsleveskockából
készített levesben a rizst félig megfőzzük, majd a félretett, darált sült
hússal összekeverjük. A tojásokat keményre főzzük, és felkarikázzuk. A füstölt
kolbászt is karikákra vagdaljak, a füstölt szalonnát pedig nagyon apró kockákra
metéljük. Nagy tepsi (vagy tűzálló tál) aljára terítünk egy vékony réteg párolt
káposztát, erre szórunk néhány tojáskarikát, szalonnakockákat,
kolbászdarabkákat, és a pörkölt egyharmad részét. Ezt tejföllel meglocsoljuk.
Erre egy sor húsos rizst teszünk, majd káposztával betakarjuk. Ezt is
meglocsoljuk tejföllel, erre újabb tojás-, kolbász-, szalonnadarabkákat
szórunk. Ezt követi a húsos rizs és káposzta. Addig rétegezzük, amíg tart a
hozzávalókból. A sorokat sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. A tetejére
káposztának kell kerülnie, amit tejföllel meglocsolunk, és forró sütőben sütjük
1 óra hosszat, közepes lángon. Míg a káposzta sül, a sertéskarajból 10 szeletet
vágunk, és hirtelen, nagyon pici zsíron ropogós-pirosra sütjük. Tálaláskor a
rakott káposztát ezzel koronázzuk. Ez a káposzta nagyon finom, kiadós étel, bár
eléggé munkaigényes.
A
savanyú káposztát a szokásos darált hús és rizs helyett karikára vágott májas
hurkával rétegezem. Egyébként a "hagyományos" rakott káposzta recept.
Jól melegíthető és fagyasztható, érdemes egy nagy tepsivel sütni.
A
receptet a kényszer szülte, de úgy megkedveltük őket, hogy az utóbbi években
már vásárolt hurkából készítem.
60 perc
Nehézség: 2
60 dkg
savanyú káposzta, 40 dkg sovány sertés- vagy marhahús csont nélkül, 1 tojás, 5
dkg rizs, 3 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg lángolt kolbász (vagy puha
füstölt kolbász), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál
csombor (borsikafű), 1 teáskanál pirospaprika,
késhegynyi őrölt köménymag, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint
A húst
ledarálom. A rizst váltott vízben megmosom és térfogatához képest dupla
mennyiségű vízzel felöntöm. Fedő alatt, kis lángon puhára párolom, majd hagyom
kihűlni. Közben a füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és
kikenek vele egy tűzálló tálat vagy tepsit. Beleterítem a kisütött
szalonnapörccel és a megtisztított, felkarikázott vöröshagymával összekevert
savanyú káposztát. A kihűlt rizst jól összedolgozom a felvert tojással, a
darált hússal, a megtisztított és zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt fekete
borssal és nagy diónyi gombócokat formálok a masszából. A káposztába kis
"fészkeket" mélyítek, és a húsgombócokat beleteszem. Rászórom a
lebőrözött és nagyon vékony karikákra vágott kolbászt. A tejfölbe belekeverem a
pirospaprikát, a csombort, a köménymagot, a sót, az őrölt fekete borsot és
rálocsolom a húsgombócok tetejére. 1 dl vizet ráöntök a káposztára, jól lefedem
és az előmelegített forró sütőben, 90 percig párolom. Ha úgynevezett római
tálba (cserépedénybe) teszem, akkor finomabb lesz, de tovább tart a sütése.
(Csak hideg sütőbe szabad betenni a beáztatott cseréptálat, és kis lángon,
legalább 2 órán keresztül kell sütni, a káposztára nem kell külön vizet
önteni.)
Tegyünk lábasba egy jó nagy tojásnyi zsírt, és ha a zsír,
forró lesz, tegyünk bele minden személyre egy nagy marék savanyu
káposztát számítva, annyit, a mennyire szükségünk van. Egy pár kanál zsírt is
öntsünk reá és fedjük be, egy fél óráig párolva kavargassuk; ez alatt tegyünk
deszkára egy kiló kövérrel vegyes sertés pecsenyét. Vagdaljuk a hust össze, de nem túlságos apróra; tegyük ezt is kevés
forró zsírba; tiz perczig
pároljuk meg, tegyünk bele sót és sok tört borsot, hogy a bors íze ne vesszen
el. Egy másik lábasban pároljunk zsiros vízben negyed
kiló rizst. Mikor a rizs szemek puhák lesznek, vegyük el a tűztől, és a
háromféle anyagot felváltva, sorban rakjuk egy zsírral kikent lábasba: legalul
káposztát, azután kevés hust és rizskását, megint
káposztát és húsos rizskását. Miután mind bele raktuk, öntsünk a tetejére fél
liter jó tejfelt, fél liter édes tejet és pár kanál olvasztott zsírt. Ha ezt
elkészítettük, tegyük a lábast sütőbe, fél óráig hagyjuk pirulni, aztán
tálaláskor borítsuk ki a tálba és köríthetjük füstölt kolbásszal, vagy
borjúszelettel.
35 perc Nehézség:
2
2,5 kg sertéskaraj,
1,5 kg alma, 1,5 kg savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál
kristálycukor, 2 pohár száraz fehérbor, 10 dkg zsír, 3 szem szegfűszeg, ízlés
szerint törött bors, só.
A húst
kicsontozzuk és felszeleteljük. A káposztát szükség szerint átmossuk, és ízlés
szerint cukorral, törött borssal fűszerezve fedő alatt félpuhára pároljuk. Az
almákat megmossuk, kicsumázzuk, és negyedekbe vágjuk. A felszeletelt húsokat a
forró zsíron hirtelen átsütjük. Nagy tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük az
egész káposztát, szorosan egymás mellé ráhelyezzük a kisült hússzeleteket,
sózzuk, borsozzuk, majd a negyedekbe vágott almát elosztjuk rajta. Ezt
megszórjuk a porrá őrölt szegfűszeggel, csipet cukorral és sóval, és a
fehérborral leöntve lefedjük. Forró sütőben sütjük közepes lángon, 1 órán át,
végül a fedőt levéve, erős lángon 10 percig pirítjuk.
(5 személyre)
Hozzávalók: 1
kisebb tyúk, 1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta), 2 birsalma (vagy
birskörte), 20 dkg reszelt sajt, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy
fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor,
késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés: A
tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom.
(Kisütött zsírja felhasználható.) Cserépedény (Römertopf)
vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre
terítem a kicsavart káposzta felét. (Ha savanyú, átmosom.) Megszórom egy kevés
reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát.
Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd
sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított,
vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék
birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést.
Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott
fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben,
közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét
leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a
tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül,
és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá. Rendkívül finom étel!
Elkészítési ideje:
kb. 180 perc
Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta, lecsó, virsli, félkész rizs, pár szelet bacon
szalonna, húsleves kocka. fűszerek
Elkészítés:
Tűzálló edény aljára lefektetem a bacon szalonnát és a fél adag káposztát.
Ráteszem a lecsó felét. Tetejére a tetszés szerinti mennyiségben félbevágott
virslit. Aztán a félkész rizst rászórom a virslire. Erre megint lecsó és
legvégül a káposzta. 1 dl meleg vízbe feloldom a leveskockát és ráöntöm a
lerakott dolgokra. Fólia alatt puhára "főzőm" a sütőben, majd a
fóliát levéve picit megpirítom.
Az
ürühúst kockákra vágjuk, egy-másfél órát főzzük, de előzőleg megsózzuk. A káposzta
torzsáját kivágjuk, külső leveleit leszedjük, négy részre daraboljuk, lobogó
forró vízben negyedórát főzzük. A vízből kivéve tiszta konyharuhában jó erősen
kinyomkodjuk.
Jénai
tálat kibélelünk vékonyra vágott szalonnaszeletekkel, ezekre egy réteg káposztalevelet
teszünk, úgy, hogy a levelek domború fele legyen felül. A káposztára húst
rakunk, megsózzuk, megborsozzuk, finomra vágott hagymával és turbolyával, kevés
szegfűszeggel megszórjuk, aztán előröl kezdjük a
rétegezést: Káposzta, hús, fűszerek.
Legfelülre
káposzta kerüljön. Az egészet leöntjük az ürühús leszűrt levével, és kb. egy
óra hosszáig főzzük. Tálaláskor nagyobb tálra borítjuk ki.
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús, 30 dkg vöröskáposzta, 30 dkg fehérkáposzta, 20 dkg
rizs, 15 dkg csirkemáj, 2 dl tejföl, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika,
só, bors, 2 tojás, 1evőkanál zsemlemorzsa, 1 alma, ecet, cukoe,3
dkg vaj, olaj.
Elkészítés:
A fehér és vöröskáposztát külön- külön legyaluljuk, sós vízzel leforrázzuk. A
hagymát feldaraboljuk, egy kevés olajban üvegesre pároljuk az almával, egy
csipet cukorral, egy kevés ecettel és sóval. Mély tűzálló tálat kivajazunk,
megszórjuk zsemlemorzsával, aljára egy sor fehérkáposztát rakunk, tejföllel
megöntözzük. Erre rátesszük a közben megpárolt rizst pirított csirkemájjal
keverve, majd lefedjük vöröskáposztával. Párolt hagymán pirítjuk a darált húst,
sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk 2 egész tojást, és rövid ideig ezzel is
pirítjuk. A vöröskáposztára rakjuk, majd isméz fehérkáposztát, és tejfölt
rakunk rá. Morzsával meghintjük, és a sütőben megsütjük.
Elkészítés:
Vásárolunk hozzá egy egykilós szép, tömör káposztafejet, külső nagy leveleit
lebontjuk, és sós vízben öt percig abáljuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A
többi káposztát a reszelő durva fokán lereszeljük. Három evőkanál olajon
aranysárgára pirítunk egy nagy fej apróra vágott régi, vagy egy csomó
újhagymát, hozzáadunk 1-2 gerezd tört fokhagymát, és egy percig együtt sütjük.
Hozzáadjuk a reszelt káposztát, és sóval, őrölt borssal fűszerezve, kevergetve
addig sütjük, amíg sárgulni nem kezd. Meghintjük két evőkanál liszttel,
felengedjük két deci tejjel, és kevergetve sűrű mártássá főzzük, majd langyosra
hűtjük. Ekkor belekeverünk két tojássárgát, végül a
tojások kemény habbá vert fehérjét, és 20 deka apró kockára vágott főtt-füstölt
hússal vagy sajttal gazdagítjuk. (Tehetünk bele sonkát meg sajtot együtt is.)
Kivajazunk egy mély tűzállótálat, kibéleljük a maradék káposztalevelekkel,
belesimítjuk a krémet és befedjük a maradék káposztalevelekkel. Tetejére egy
deci tejfölt csepegtetünk, öt deka reszelt sajttal megszórjuk, és a forró
sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg darált hús, 1 zacskó előfőzött rizs, kis fej
hagyma, 4-5 szelet kockára vágott kolozsvári szalonna, 6 dl tejföl, só, bors,
Elkészítés:
A rizst sós vízben megfőzöm. A szalonnát megpirítom. A felaprított hagymát kb.
1,5 dl olajon üvegesre pirítom, azután beleteszem a káposztát dinsztelni.
Amikor már nem kemény a káposzta, leveszem a tűzről. A darált húst szintén
olajon (amennyit felvesz, azaz nem csurog alatta) megdinsztelem, ízlés szerint
sóval, borssal ízesítem. Mikor puha a hús hozzákeverem a rizst és félreteszem.
Most
következik az összeállítás. A tepsit kikenem a szalonnazsírral és szétterítem a
káposztát, hogy éppen befedje a tepsit. Ráteszek egy sor húst, azután egy sor
tejfölt. Ezt megismétlem még kétszer. Ha ezzel megvagyok, beteszem a sütőbe és
kb. 30 perc alatt készre sütöm.
Hozzávalók: 15 dkg
rizs, 50 dkg sertés hús, 1 dl olaj, 20 dkg vörös hagyma, 70 dkg savanyú
káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, fokhagyma, bors, majoránna,
pirospaprika, só
A rizst puhára
főzzük, a húst ledaráljuk. A vörös hagyma felét olajon megpirítjuk, megszórjuk
paprikával, kevés vízzel felengedjük, majd a káposztát belerakva, fedő alatt
félig puhára pároljuk.
A szalonnát
kiolvasztjuk, zsírjában megpirítjuk a vöröshagyma másik felét, hozzáadjuk a
fokhagymát is, majd a darált húst. Borssal, paprikával, majoránnával, sóval
ízesítjük. A húst félig puhára pároljuk. Egy kikent tűzálló tál aljára tesszük
a káposzta felét, ráterítjük a húst, erre a rizst helyezzük, majd a maradék
káposztával betakarjuk. Meglocsoljuk a tejföllel és közepes hőmérsékletű
sütőben kb. 50-60 percig sütjük.
60 dkg savanyúkáposztát átmosva 15 percig
előfőzünk, leszűrjük. Egy edényben 12 dkg rizst puhára főzünk. 15 dkg kolbászt
felkarikázunk. 5 dkg zsíron megpirítva 8 dkg aprított hagymát, meghintjük 1 kk.
édes pirospaprikával, rátéve 30 dkg darált sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, kissé
lepörköljük. Tűzálló tálba ujjnyi káposztaréteget téve, rásimítunk a
húsmasszából, rizzsel hintjük, rárakunk pár kolbászkarikát. Így rétegezve
tovább, tetejére káposztát rakunk. 2 dl tejföllel locsolva, meleg sütőben
sütjük. Ha pirulni kezd, lefedjük!
Hozzávalók: 1,2 kg fejes káposzta, 20 dkg baromfi párizsi, 5 dkg
vöröshagyma, 20 dkg gomba, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl energiaszegény tejföl, 2
evőkanál étolaj, só, pirospaprika.
A vékony csíkokra vágott káposztát vékony csíkokra vágjuk, és sós vízben
megfőzzük, leszűrjük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük a felét, tetejére, a
kockára vágott párizsi kerül, majd kevés olajon hagymával megpirított szeletelt
gomba. Befedjük a maradék káposztával, leöntjük a paprikával, paradicsompürével
simára kevert tejföllel. Sütőben 25-30 percig sütjük.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 25-30 dkg krinolin (vagy
szafaládé), 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál csombor (borsikafű), 1 dl olaj, só és őrölt
fekete bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A felforrósított olajon üvegesre párolom a megtisztított és apróra vágott
vöröshagymát. Tűzálló tál aljára szórom a savanyú káposzta felét, sóval és
csomborral meghintem, majd kevés párolt vöröshagymával takarom le. Ezután
rákarikázom a meghámozott burgonya felét, jól megsózom-megborsozom, és
beborítom a lebőrözött krinolin apróra vágott darabjaival. Bőven meglocsolom
tejföllel, és ráterítem a maradék savanyú káposztát. A rétegezést addig
folytatom, amíg csak el nem fogy a hozzávaló. Tetejére tejfölt öntök és az
előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm.
Hozzávalók
8 személyre: 75-80 dkg darált sertéshús, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 és 1/2 kg
savanyú káposzta, 15 dkg rizs, 4 dl tejföl, 2 dl paradicsom ivólé, 1 csokor
friss kapor vagy, 1 evőkanál szárított kapor, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), só, törött bors
A
megtisztított vöröshagymát nagyon apróra metéljük. Az AMC-serpenyőt
közepes hőfokon előmelegítjük, és benne a darált húst átpirítjuk, majd a
hagymát hozzátéve, kevergetve tovább pirítjuk egy-két percig. Megsózzuk,
meghintjük borssal.
Ha a
káposzta túl savanyú, átmossuk. A rizst megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A
paradicsomlevet simára keverjük a tejföllel.
Az AMC-fazék alját egyenletesen beterítjük egyharmadnyi
káposztával. Meghintjük kevés csomborral és törött borssal, ezután vágott
kaprot szórunk rá.
Erre
tesszük a hagymás hús felét, megborsozzuk, majd a rizs felét egyenletesen
rászórjuk. Tejfölös paradicsomlevet csorgatunk rá. Ezt követően a következő
réteg ismét káposzta, a fűszerek és a hús meg a rizs. A tetejére káposztát
rakunk, végül leöntjük a megmaradt tejfölös paradicsomlével.
Az
edényt befedjük, majd közepes hőfokon a párolási tartományig felmelegítjük.
Ezután a hőforrást a minimumra csökkentjük, és kb. 1 és 1/2 órán keresztül
pároljuk az ételt anélkül, hogy a fedelét levennénk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy könnyű vörösbor illik hozzá.
Tipp: A
fedőt azért nem szabad levenni, nehogy elillanjon a gőz. Ha a gőz kiszökik az
edényből, az étel kiszárad, és kevésbé gyorsan puhul.
A
káposztát minél többször melegítik, annál jobb lesz az íze, tehát akkor is
érdemes ezt a nagy adagot elkészíteni, ha csak 2 személyre főzünk!
Hozzávalók:
1/2-3/4 kg savanyú káposzta, ugyanennyi hús 2,5 dl rizs,2-3 fej hagyma, 2-3
gerezd fokhagyma, tk-nyi őrölt kömény, ételízesítő,
és a pörkölthöz használatos fűszerek, 4-5 dl tejföl.
Elkészítés:
A húsból hagyományos módon pörköltet készítek, de őrölt köménnyel és szeletekre
vágott fokhagymával is ízesítem. Kissé bővebb lére főzöm (nem sütöm zsírjára).
A rizst
olajon ledinsztelem, ráöntöm a főzőlét, fél fej reszelt hagymával és
ételízesítővel majdnem teljesen készre főzöm. A savanyú káposztát olajon kb.
fél óra hosszat dinsztelem.
A
sütőedényt kissé kiolajozom (de lehet szalonnacsíkokkal is beteregetni) és
kezdődik a rétegezés. Előbb a káposzta fele, majd a rizs fele, a levéből
kiszedem az összes pörköltet és rárakom a rizsre. A pörköltlét összekeverem a
tejföl felével és a tejfölös lé felét, egyenletesen ráöntöm. Ezután jön a
maradék rizs, rá a maradék káposzta, majd a tejfölös lé. A tetejére a maradék
tejföl kerül, aztán mehet a sütőbe. Kb. egy óra alatt kész.
Hozzávalók: 1
sovány pecsenyekacsa, 75 dkg savanyú káposzta, 2 alma, 2 nagy fej vöröshagyma,
20 dkg reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma 1-1 teáskanál csombor és majoránna, 1
csapott mokkáskanál őrölt borókabogyó, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés
szerint só és törött fekete bors, 4 dl tejföl.
Elkészítés: A
megtisztított pecsenyekacsát feldarabolom. Mély tűzálló tálat kibélelek
hajszálvékony csíkokra vágott kacsahájjal (amelyet a szárnyas hasából vettem
ki). A tál aljára szórom az átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposzta
egyharmadát. Sót, borsot, csombort, borókát, köménymagot és majoránnát szórok
rá, majd a besózott húsdarabokkal letakarom. Erre reszelt sajtot hintek, kevés
tejföllel lelocsolom. Rákarikázok vöröshagymát, rászórok zúzott fokhagymát,
majd beborítom meghámozott, kicsumázott almaszeletekkel. Erre káposzta kerül,
és addig folytatom a rétegezést, amíg van hozzávaló. A tetejére húsnak, sajtnak
és tejfölnek kell kerülnie. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró
sütőben, kis lángon legalább két órán keresztül sütöm. Felséges étel! (Nem, nem is étel, hanem étek!) Ha római tálban készítem, akkor
még jobb, de a sütés idejét egy órával növelni, a lángot viszont takarékra
tanácsos csökkenteni. Elkészítési ideje: 150-210 perc
Hozzávalók:
70 dkg fejes káposzta, 30 dkg paradicsom, 30 dkg zöldpaprika, 1 fej
vöröshagyma. 2 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, bors.
Elkészítés:
A káposzta torzsáját kiszedjük, majd a káposztát ujjnyi vastag szeletekre
vagdaljuk. Sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Kiolajozott mély
tűzálló tálba rakjuk, ráteszünk egy sor karikára vágott paradicsomot, majd
erre, csíkokra vágott zöldpaprikát. Ezután tesszük a tálba a karikára vágott
hagymát. Leöntjük a tejfellel, beborítjuk a vékony szeletekre vágott és
bevagdalt kolozsvári szalonnával, és a sütőben megsütjük.
70 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók:
1 kg savanyú apró káposzta, 20 dkg főtt császárszalonna, 1 kis szál lángolt
(vagy nem száraz füstölt) kolbász, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3
evőkanál liszt, késhegynyi babérlevélpor, 1 teáskanál szárított csombor, kevés
só és őrölt fekete bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A császárszalonnát hajszálvékony, nagy szeletekre vágom, és egyharmadával
kirakom egy tűzálló tál alját. Erre teszem a második egyharmadnyi, kissé
kicsavart (vagy ha nagyon savanyú a káposzta, akkor átmosott és lecsöpögtetett)
savanyú káposztát. Ezt lelocsolom a fűszerekkel és a liszttel simára kevert
tejföllel, majd a vékony karikákra vágott vöröshagymaréteg következik. Erre
kerül a lebőrözött és ugyancsak felkarikázott kolbász, majd a szalonna, és
ismét a káposzta következik egészen addig, amíg csak el nem fogy a hozzávaló. A
tetejére hagymát és szalonnát teszek, előmelegített forró sütőbe teszem a
lefedett ételt, majd 45-50 percnyi lassú sütés után leveszem a tál fedelét, és
addig pirítom, amíg a szalonnából ropogós pörc nem válik. Rendkívül jóízű,
egyszerű étel, amelyet minél többször melegítek, annál finomabb lesz. Érdemes
belőle akár tripla adagot is készíteni!
Hozzávalók: l kg tüdő, 20 dkg máj 20 dkg sertésbőrke 30
dkg tokaszalonna, 2 kg savanyú káposzta, 30 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 2
dkg. fokhagyma, 6 dkg pirospaprika, 2 g bors, 3 g
majoránna, 4 dl tejföl, 15 dkg zsír
Elkészítés:
A belsőségeket jól megmossuk, és a bőrkével
feltesszük főni. Megsózzuk, borsozzuk, hagymával fűszerezzük. A puha
belsőségeket leszűrjük, lehűtjük és megdaráljuk. A káposztát a belsőségek
főzőlevében félpuhára főzzük. A rizst is megfőzzük a belsőségek főzőlevében. A
tokaszalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát
megpirítjuk benne, beletesszük a pirospaprikát, jól elkeverjük, és azonnal
felengedjük egy kevés főző lével. Zsírjára pirítjuk, és beletesszük a darált
belsőségeket, megsózzuk, majoránnával, borssal ízesítjük, és időnként
megkeverve fedő alatt pároljuk. Ezután kizsírozott tepsibe egy sor káposztát
rakunk le, erre a rizsből teszünk egy sort, a tetejére pedig egy sor belsőséget
terítünk. Ezt folytatjuk addig, míg az anyagokból tart. A legtetejére káposztát
teszünk, tejfölt öntünk rá, megszórjuk pirospaprikával, és piros-ropogósra
sütjük.
60 perc Nehézség: 2
12 savanyúkáposzta-levél, 50 dkg gomba, 3 evőkanál
búzadara, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 3 dl tejföl, 1 csokor
petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint
A gombát megmosom, megtisztítom, és vastag szeletekre
vágom (szárával együtt). A felforrósított olajon sóval, őrölt fekete borssal,
finomra vágott petrezselyemzölddel és a zúzott fokhagymával fedő alatt, saját
levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha langyosra hűlt, belekeverem a
gyengén felvert nyers tojást, a búzadarát és 10 percig pihentetem. Ezután
átkeverem. A savanyú káposztalevelek erezetét kivágom, és a gombás masszával
megtöltöm a káposztaleveleket. Úgy csavarom össze, mint amikor a szokásos
tölteléket készítem. A tekercseket tűzálló tálba teszem, rászórom a reszelt
sajtot, ráöntöm a tejfölt és befedve, az előmelegített forró sütőben addig
párolom, amíg a káposztalevélbe szúrt villa könnyen beleszalad.
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús, 25 dkg kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg zsír, 1,5
kg savanyú káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd
fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, só, bors, kakukkfű.
Elkészítése:
A sertéshúst megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és együtt olajban
megpirítjuk, megpaprikázzuk. A füstölt
szalonnát vékony szalonnaszeletekre vágjuk, megpirítjuk
beletesszük rövid időre, a karikára vágott füstölt kolbászt is. A savanyú
káposztát, ha nagyon savanyú, kimossuk, és föltesszük főni néhány csonttal vagy
bőrkével. Mély tűzálló tál belsejét megzsírozzuk, és kibéleljük egy 3-4 cm
réteg lecsurgatott káposztával. Ráhelyezünk egy réteg kolbászt és
szalonnaszeleteket, hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, egy vékony réteg
párolt rizst, és lefedjük egy réteg pirított paprikás hússal. Ezután ugyanilyen
sorrendben ismételjük meg a rétegezést. A végén borítsuk be a maradék
káposztával. Öntsük le tejföllel, és a sütőben pároljuk közepes lángon kb. 3/4
óra hosszat.
Hozzávalók: 40 db szőlőlevél, 40 dkg sonka, 6 dkg vaj, 5
dkg liszt, 6 dl tej, 2 g szerecsendió, 3 g fehér bors, 1 db tojássárga,
10 dkg reszelt sajt, só.
A leforrázott, száruktól és középső, vastag ereitől
megtisztított szőlőleveleket metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a sonkát is,
majd a szőlőlevéllel összekeverjük.
A 4 dkg vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet,
amikor jól átforrósodott, felengedjük a forró tejjel, és habverővel sűrű
mártássá keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal
fűszerezzük, majd a mártás kétharmad részébe belekeverjük a szőlőlevelet és a
sonkát.
Egy lapos tűzálló tál alját vajjal kikenünk, és négy
halomba belerakjuk a mártással elkevert anyagot. A visszamaradt mártásba
belekeverjük a tojássárgát és a reszelt sajtot, a
halmokat ezzel bevonjuk. Forró sütőben 6-8 percig sütjük.
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 35 darabhoz: 25 dkg konzerv szőlőlevél, 1 1/2 dl olívaolaj, 2 összevagdalt vöröshagyma, 16 dkg rizs,
6 szál összevagdalt újhagyma, 1 nagy csokor finomra vágott kapor, 1 ek. összevagdalt mentalevél, só,
frissen őrölt feketebors, szűk 4 dl víz, 1 ek. citromlé
Elkészítés:
1. A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg
vízben 1 óráig áztatjuk és leszűrjük. A hagymát 1 dl olajban takaréklángon 5
percig pároljuk, majd lefedve 5 percig állni hagyjuk.
2. A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük. A
szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük.
3. Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két
végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöljük, mintha töltött káposztát készítenénk.
4. Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget
fektetünk, és olajjal meglocsoljuk. Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt
addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Annyi vízzel öntjük le, hogy
ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon kb. 45 percig főzzük.
Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve melegen vagy
hidegen kínáljuk.
Jó tudni: Friss, permetezetlen szőlőlevélből is
készíthetjük, ilyenkor a leveleket 2-3 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd
leszűrjük.
4 személyre
HOZZÁVALÓK: 8 nagy vöröskáposzta-levél (kb. 40 dkg), 25 dkg
darált sovány sertéshús, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 szikkadt zsemle vagy 1 szelet
kenyér, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 dl száraz vörösbor, 1-1 csokor
petrezselyemzöld és snidling, ízlés szerint törött bors, só.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a káposztaleveleket forrásban lévő sós vízben
3 percig előfőzöm, majd lecsöpögtetem. A vastag bordákat úgy vágom le a
levelekről, hogy azok ne szakadjanak el. A zsemlét kis kockákra aprítom, és a
borral kevert 1 dl vízzel leöntöm. A gombát és a hagymát tisztítása után nagyon
apróra összevágom vagy ledarálom, esetleg aprítógépben finomra töröm. A
petrezselymet is összevágom.
ELKÉSZÍTÉSE: a káposztalevelek, a tejföl és a snidling
kivételével az összes anyagot összedolgozom (a zsemle áztató
levével együtt). A masszát ízlés szerint megsózom, és nyolc részre osztom.
Egy-egy káposztalevelet kiterítek, s a szélére, egy csíkban felkenem a húsos
tölteléket, ezután szorosan felcsavarom, majd két végét behajtom, hogy a
töltelék ne folyhasson ki belőle. A nyolc kis csomagot egy megfelelő nagyságú
tepsibe rakom, jó szorosan egymás mellé (nem egymásra!), és leöntöm a
megsózott, megborsozott tejföllel. A tetejét befedem, és az előmelegített,
forró sütőben legalább 40 percig közepes lángon párolom. Tálaláskor minden
adagot meglocsolok kevés tejföllel vagy kefirrel.
Hozzávalók: 8 kisebb savanyúkáposzta-levél, 4 pár virsli, 8
nagyon vékony szelet császárhús (sliced bacon), 1
teáskanál só, 1 csipetnyi köménymag.
A savanyúkáposzta-levelekről óvatosan levágom a vastag
ereket, de ügyelek arra, hogy a levelet ne lyukasszam ki. Forrásban lévő, sós,
köménymagos vízbe egyenként beleeresztem a leveleket, és az újraforrástól
számított 5 percig főzöm. Ezután lecsöpögtetem és kiterítem. Mindegyikre
ráteszek egy-egy lebőrözött virslit, és szorosan becsomagolom, majd a tekercset
a császárhússal is körbetekerem. Előmelegített forró sütőbe vagy grillsütőbe
rakom a göngyölegeket, és 10-12 percig pirítom. Közben néhányszor megforgatom,
hogy minden oldalán egyformán piruljon. Még forrón falatnyi darabokra vágom és
sör mellé azonnal tálalom.
Sós vízzel
leforrázunk 12 szép nagy karalábélevelet. ebben
hagyjuk kihűlni, és alaposan lecsepegtetjük. Összegyúrunk hét deka félig főtt
rizst 40 deka darált sertéshússal, egy tojással, és sóval, őrölt borssal
ízesítjük. Tizenkétfele osztjuk, és minden adagot 1-1 karalábélevélbe
csomagolunk, mintha töltött káposztát készítenénk. Lábasba szorosan egymás
mellé fektetjük a göngyölegeket, és sós vízzel leöntve kb. egy fél óráig
főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Közben meghámozunk, vékony laskára vágunk
egy nagy csomó karalábét, és öt deka vajon, egy kevés sóval meg csipetnyi
reszelt szerecsendióval fűszerezve, fedő alatt, kis lángon, először saját
levében, majd a töltelékek főzővizével pótolva jó puhára pároljuk. Végül két
deci tejfölt simára keverünk egy evőkanálnyi liszttel, és egy nagy csokor
finomra vágott petrezselyemmel vagy kaporral ízesítjük. Besűrítjük vele a
párolt karalábét, majd a tölteléket beletéve, néhány percig forraljuk. Lehet
hozzá párolt rizst is kínálni.
20 perc Nehézség:
1
Hozzávalók: 8
savanyúkáposzta-levél, 25 dkg marhabélszín, ízlés szerint só, törött fekete
bors, reszelt vöröshagyma, pirospaprika, zúzott fokhagyma, 1 evőkanál majonéz,
1 evőkanál vörösbor
A savanyúkáposzta-levél
vastag erezetét úgy vágjuk le, hogy a levél ne szakadjon ki. A bélszínt
megmossuk, letörölgetjük, majd háromszor ledaráljuk. Összekeverjük a
fűszerekkel, a majonézzel, a vörösborral, és a krémet rákenjük a
káposztalevelekre. Olyan szorosan felcsavarjuk, amennyire csak lehetséges, és
tálra téve 1 napra jégbe hűtjük. Tálalás előtt a tekercset vékony karikákra
felvágva kínáljuk. Adhatunk mellé tartármártást is.
Hozzávalók: 8 nagy
kelkáposzta levél, 10 dkg májpástétom, 2 egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál
finomliszt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 evőkanál búzadara, 1
mokkáskanál majoranna, 1 mokkáskanál törött fekete
bors, 1 gerezd fokhagyma.
Először is
elkészítem a kelkáposztatekercs töltelékét: a tojást habosra verem, belekeverem
a megtisztított és zúzott fokhagymát meg a fűszereket, ezután beleszórom a
búzadarát, végül belekeverem a nagyon apróra metélt májpástétomot. A
kelleveleket megmosom, lecsurgatom, és egy pillanatra forrásban lévő, enyhén
sós vízbe teszem. Az újraforrástól számított két percig főzöm. Szűrőben hagyom
lecsurogni. A kiterített kelleveleket egyenként megkenem a májas töltelékkel,
majd szorosan felcsavarom, mint a rétest szokták. Egy lapos tűzálló tálba vagy
kisebb tepsibe egymás mellé helyezem a keltekercseket. A vajat megmelegítem,
rászórom a lisztet, és habzásig hevítem, majd ráöntöm a tejet. Folyamatos
keverés közben sűrűre főzöm, megsózom, és belekeverem a tejfölt, de már nem
forralom. Ezután ugyancsak belekeverem a közben felvert tojást, és a sűrű
mártást rákenem a keltekercsek tetejére. A tálat befedem, és legalább 25 percig
párolom az előmelegített, forró sütőben. A fedelét levéve, pirosra pirítom a
tetejét.
Hozzávalók: 15-15
dkg káposzta-, kelkáposzta-, karalábélevél és sóska. 1 fej apróra vágott
hagyma, 1 csokor apróra vágott kapor, 4 dl tejföl, 2 ek.
liszt.
A töltelékhez:
hagyományos töltött káposzta töltelék fél kg darált húsból.
Töltéshez: 20-25
db levél, vegyesen.
A leveleket
laskára vágjuk, a sóskát pépesítjük, az egész leveleket megtöltjük a
töltelékkel, majd a laskát és a gombócokat egy fazékban vegyesen elhelyezzük. A
rétegeket meghintjük az apróra vágott hagymával. Felöntjük annyi csontlével, vagy vízzel, amennyi teljesen ellepi.
(Leveskockából is megfőzhetjük a lét!). Sózzuk, vegetázzuk.
Nagyjából annyi ideig főzzük, mint a töltött káposztát. Ez után a tejfölben
elhabarjuk a lisztet és a kaprot, majd a padlutkába
keverjük. Óvatosan rázogatjuk, nem keverjük! Felforralás után azonnal tálaljuk.
Hozzávalók: 50-60
db szőlőlevél, 5 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg
sertéshús, 5 g törött bors, 3 g majoránna, 3 dkg vaj, 6 dkg rizs, 40 dkg
padlizsán, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, só.
A szőlőleveleket
leforrázzuk, majd hideg vízbe téve jól átöblítjük, szárát és a középső, vastag
eret kivágjuk. Kevés zsírban apró, finomra vágott vöröshagymát pirítunk,
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált sertéshúst hozzátéve megsózzuk,
sóval, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és gyakori keveréssel
megpirítjuk. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, beleteszünk egy réteg
szőlőlevelet, erre a hús egyik felét elsimítjuk, megszórjuk a félig párolt
rizzsel. Tetején szép sorjában rendezzük a megtisztított és karikákra szelt
padlizsánkarikákat, erre tesszük a megmaradt darált húst, majd a szőlőlevelek
másik felével betakarjuk. Ráöntjük a simára kevert tejfölt, reszelt sajttal
megszórjuk, és közepes hőmérsékletű sütőbe téve megsütjük.
Hozzávalók 2 személyre: 20 dkg csirkemellfilé,
20 dkg csiperkegomba, 4 nagy szőlőlevél, 1 közepes paradicsom, 1 fej
vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 teáskanál húsleves, 1 teáskanál rétesliszt, 2
evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors, reszelt
szerecsendió, csipetnyi curry
Elkészítés: A megtisztított vöröshagymát kockákra vágjuk. A
csiperkegombát megmossuk, megtisztítjuk, és ugyancsak kockákra vágjuk. A
margarint üvegtálba tesszük, és mikrohullámú készülékbe toljuk. 600 watton 1
perc alatt felolvasztjuk. Hozzáadjuk a gombát és a hagymakockát, majd 600
watton 8 percig pároljuk. Közben egyszer megkeverjük. Közben a szőlőleveleket
megmossuk, és forrásban lévő vízben 2 percig előfőzzük. Hideg vízzel
leöblítjük, lecsöpögtetjük, a szárát letörjük. A húst ledaráljuk, a megmosott
petrezselyemzöldet felaprítjuk. A megtisztított, megmosott paradicsomot
kockákra vágjuk. A hagymás gombát kivesszük, sóval, borssal, reszelt
szerecsendióval és csipetnyi curryvel fűszerezzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd
hozzáadjuk a darált húst és a petrezselyemzöldet. A masszát elosztjuk a
szőlőleveleken, a széleket üresen hagyjuk. A leveleket feltekerjük, és
fogvájóval megtűzzük. A töltikéket lapos üveg- vagy
kerámiatálba tesszük. A tejszínt a húslevessel ízesítjük, és a töltikékre öntjük. Megnedvesített konyhai törlőpapírral
lefedjük, és 600 watton 5 percig pároljuk. A töltikéket
kivesszük. A visszamaradt lébe belekeverjük a lisztet, hozzáadjuk a
paradicsomot, majd 600 watton 1 1/2 percig pároljuk.
A mártást sózzuk, borsozzuk, beletesszük a töltikéket,
és azonnal tálaljuk. Körítésnek párolt rizs illik hozzá.
Elkészítési idő kb. 45 perc adagonként 2560 joule-t (610
kalóriát) tartalmaz.
15 zsenge, nem permetezett
szőlőlevelet leforrázva leszűrünk. 10 dkg rizst kis zsíron futtatva, félig
megpárolva belekeverünk 1 tojást, sót, 50 dkg darált sertéshúst, őrölt borsot.
A masszát a levelekbe töltve úgy, mint a káposztába, lábasba egymás mellé
rakjuk. Ráöntve annyi vizet, hogy félig lepje, lassú tűzön puhára főzzük. 50
dkg aprított, kis zsíron puhára párolt sóskára hintünk 1 ek.
lisztet, elkeverjük. A töltike-főzőlével
felöntve áttörjük. Cukrozzuk, sózzuk, tejfölözzük, beletéve a töltikéket, felforraljuk. Főtt burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók: 50 db
szőlőlevél, 30 dkg borjúhús, 20 dkg sertéshús, 6 dkg rizs, 12 dkg vöröshagyma,
5 g törött bors, 1 db tojás, 20 szál szőlőkacs, 6 dkg liszt, 1 csomó kapor, 3 g
pirospaprika, 2 dl tejföl, só.
A fiatal, jól
megmosott, egyforma nagy szőlőleveleket leforrázzuk, majd 5-6 percig a vízben
hagyjuk. Ezután hideg vízzel jól átmossuk, és egy tiszta szalvétával szárazra
itatjuk, a szárát és a középső, vastag eret kivágjuk. Ledaráljuk a borjú- és a
sovány sertéshúst, a borjúhúshoz hozzáadjuk a félig párolt rizst, a kevés
zsíron megpirított 5 dkg finomra vágott vöröshagymát. Sóval, törött borssal
fűszerezzük, hozzáöntjük a tojást, és a tölteléket jól elkeverjük. Az így
elkészített töltelékkel a szőlőleveleket megtöltjük, és a leveleket a töltött
káposztához hasonlóan szorosan összegöngyöljük. A töltésből kimaradt leveleket
vékony metéltre összevágjuk, és a lábasba rakott töltelékek közé szórjuk. Mellé
tesszük a fiatal, zsenge szőlőkacsokat, amelyeket cérnával összekötünk, hogy az
étel elkészültével könnyen eltávolítható legyen.
Annyi vízzel
engedjük fel, hogy a tölteléket ellepje, majd letakarva, nem erős tűzön
pároljuk puhára, hozzáadva egy kettévágott vöröshagymát. Világos rántást
készítünk, belekeverjük az apróra vágott kaprot, megszórjuk pirospaprikával és
a tejföllel, kevés hideg vízzel simára keverjük. Sóval, törött borssal
fűszerezzük, és a töltikékre öntjük. Az edényt jól
megrázogatva, egyszer felforraljuk és azonnal tálaljuk.
Hozzávalók: 12-15
szőlőlevél, 50 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 kis fej
vöröshagyma, csipet törött bors, só, 50 dkg sóska, 2 dl tejföl cukor.
A még nem
permetezett, zsenge szőlőleveleket jól megmossuk, leforrázzuk és leszűrjük. A
rizst egy kevés zsíron átfuttatva félig megpároljuk, majd összekeverjük a
darált sertéshússal, a zsírban üvegesre párolt hagymával, beleöntjük az egész
tojást, megsózzuk, egy csipet törött borssal ízesítjük, és megtöltjük vele a
szőlőleveleket úgy, ahogy a töltött káposztát szoktuk. A kis töltelékeket egy
lábosba egymás mellé rakjuk, annyi vizet vagy csontlevet öntünk rá, amennyi
félig ellepi, és kis lángon puhára pároljuk. A sóskát megtisztítjuk, jól
megmossuk, összevágjuk, és a megmaradt zsírban puhára pároljuk. Ekkor
meghintjük 2 kanál liszttel, jól elkeverjük, felöntjük a megfőtt töltelék
főzővizével, és szitán vagy szűrőkanálon átszűrjük. Ízesítjük sóval, egy kevés
cukorral, elkeverjük a tejföllel, és a töltikéket a
mártásban még egyszer felforraljuk Néhány szem, főtt burgonyát adhatunk hozzá.
A fiatal szőlőleveleket leforrázzuk, 15-20 percig a vízben
hagyjuk, aztán hideg vízben megmossuk. A nagyobb (de nem túl nagy) leveleket
megtöltjük a töltött káposztáéhoz, vagy töltött paprikáéhoz hasonló
töltelékkel, a kisebbeket pedig metéltre vágva a lábasba rakott töltelékek közé
szórjuk. Vízzel felöntjük, beleteszünk egy kis csomóba kötött szőlőindát, és az
egészet puhára főzzük. Körülbelül annyi idő alatt fő meg, mint a töltött
káposzta. Világos rántást készítünk, belekeverünk 1 csomó apróra vágott kaprot,
berántjuk vele a főzeléket, megsózzuk, - esetleg megpaprikázzuk - tejföllel, citromlével
ízesítjük, fölforraljuk.
Hozzávalók: 8 db nagyobb kellevél, 1 csomag
szója-granulátum, 3/4 csésze rizs, 1-1 késhegynyi hagyma- és fokhagymakrém, 1
evőkanál só, késhegynyi pirospaprika, késhegynyi őrölt bors, 3 db tojás, 2
evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, vegeta.
Elkészítése: A kellevelekről levágjuk a kemény
szárrészeket, és lobogó vízzel leforrázzuk őket. A szóját összekeverjük a
puhára főtt rizzsel, a sóval, a borssal, a paprikával, egy egész tojással és
két tojásfehérjével, valamint a hagymakrémekkel. Megtöltjük a leveleket ezzel a
masszával, összegöngyöljük, mint a palacsintát, és a két végét begyűrjük, majd vegetás vízben megfőzzük.
Kb. 10 perc elteltével a töltikéket
lapos szűrőkanállal kiemeljük, áttesszük egy tűzálló tálba. Ez alatt a két
tojás félretett sárgáját csomómentesen összekeverjük a liszttel és a tejföllel,
felengedjük a vegetás vízzel, melyben a töltikék főttek, ízesítjük, és a roládokra öntjük. Sütőben,
kb. 10 percig átsütjük. Tejföllel tálaljuk.
A nagyságuktól függően 8-12 szőlőlevelet leforrázunk.
szárától megtisztítjuk, és lecsurgatjuk. Félpuhára párolunk 3 evőkanál rizst,
összegyúrjuk 60 deka darált sertéshússal, egy nyers tojással, egy szál apróra
vágott újhagymával, egy gerezd tört fokhagymával, kevés törött borssal, és
megsózzuk. Megtöltjük ezzel a húsmasszával a szőlőleveleket, és úgy göngyöljük
össze, mintha töltött káposztát készítenénk. Lábasba teszünk 20 deka
megtisztított, laskára vágott sóskát, beleágyazzuk a töltelékeket, és annyi vízzel,
hogy éppen hogy ellepje, 30 percig fedő alatt pároljuk. Végül a fedőt levéve, a
töltelékeket forró tálra rakjuk, a visszamaradt sóskát 2 evőkanál olajhól egy
púpos evőkanál liszttel készült világos rántással besűrítjük. és alaposan
magtejfölözve a töltelékekre öntjük.
Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 1 kg
kelkáposzta, 16 db kelkáposzta-levél, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20
dkg rizs, 2 tojás, 6 dl tejföl, törött fekete bors, majoránna, csombor (borsikafű), piros fűszerpaprika, só 3 evőkanál olaj.
A darált húst összekeverjük a lereszelt vöröshagymával, a
megmosott, lecsöpögtetett rizzsel, a felvert tojásokkal, a sóval, borssal,
majoránnával, csomborral és pirospaprikával.
A kierezett káposzta-leveleket megtöltjük a rizses-húsos
töltelékkel, felcsavarjuk, és a tekercsek két végét szorosan behajtjuk, hogy a
töltelék ki ne folyhasson belőlük.
A kelkáposztát csíkokra vágjuk, és a legnagyobb AMC-fazék fenekén elterítjük, majd sorban, egymás mellé
rárakjuk a töltelékeket.
Rászórjuk a zúzott fokhagymát, ráöntünk 4 dl sózott
tejfölt, és az edényt befedjük.
Közepes lángon felmelegítjük. Ha a Visiotherm
már elérte a kívánt értéket, a lehető legkisebb fokozatra visszakapcsolva, kb.
2 órán keresztül pároljuk.
Hozzávalók: 15-20 mángoldlevél,
fél kg. darált hús, 1 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 20 dkg rizs, só,
bors, szerecsendió, csipetnyi majoránna, 3 dl tejföl
A leveleket megmossuk, szárukat vékonyra vágjuk, néhány
percig főzzük. A többi hozzávalóból a töltött káposztáéhoz hasonló tölteléket
készítünk, kissé erősebben fűszerezve. A töltelékkel megtöltjük a leveleket,
majd egy tűzálló edényt olajjal kikenünk, az alját a levelek egy részével
beteregetjük, erre rárakjuk a betöltött gombócokat. Leveskockából fél liter
húslevest főzünk, a felét ráöntjük, majd fóliával befedve a forró sütőbe rakjuk
kb. 3/4 órára. Célszerű a fóliára néhány hasítást vágni éles, hegyes késsel. Ha
a sütéssel végeztünk, a maradék levest összekeverjük a tejföllel, aztán a
gombócokra öntjük. Újabb félórai sütés után tálalhatjuk.
Hozzávalók 4 személyre: 16 zsenge, még nem permetezett
szőlőlevél, 15 dkg rizs, 2 fej hagyma, 5 dkg mazsola, 3 dkg fenyőmag (mandula),
1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor kapor, 1 evőkanál szárított borsmentalevél,
2 evőkanál HERA főzőmargarin, só, 1/2 citrom leve, bors, késhegynyi őrölt fahéj
és szegfűbors.
HERA főzőmargarinon üvegesre pároljuk a kockára vágott
hagymát. Hozzáadjuk a rizst, fehéredésig pirítjuk. Felöntjük kétszeres
mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, és fedő alatt csaknem készre pároljuk.
Ekkor hozzáadjuk az előzetesen beáztatott mazsolát, a fenyőmagot vagy szálasra
vágott mandulát. A saját gőzében hagyjuk párolódni. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a
borsmentát, a fűszereket és a citromlevet.
A szőlőleveleket forró vízben kb. 5 percig főzzük.
lecsöpögtetjük, majd mindegyik közepére halmozunk 1-1 kanál tölteléket Először
alulról, majd két oldalról hajtjuk be, végül feltekercseljük. A töltött
szőlőleveleket szorosan egymás mellé lábosba helyezzük és kevés forró vízzel
felöntve, még öt percig főzzük.
Balkáni és arab országok kedvelt fogása. Többnyire hidegen,
olajjal bőségesen meglocsolva, előételként fogyasztják.
Hozzávalók:
Szőlőlevél 12 db.
Töltelék:
disznóhús 40 dkg, rizs 6 dkg, zsír 10 dkg, bors, só 1 késh., hagyma 1/4 fej.
Mártás:
sóska 1/2 kg, liszt 1 kanál, só 1 késh., tejföl 4 dl.
Elkészítése:
Vegyünk szép, gyenge szőlőlevelet, mossuk meg és forrázzuk le. Azután töltsük meg a töltött káposzta
töltelékével, és olyan formában hajtsuk is össze. A sóskát mossuk meg és tegyük
fel forró zsírban párolni, míg széjjelfő, hintsük le liszttel, és hagyjuk egy
kicsit pirulni. Eresszük fel vízzel, ha van húslével, tegyünk bele sót és
rakjuk bele a töltelékeket. Ha megfőtt, sok tejföllel tálaljuk.
Tipp:
lehet karalábé levelet is használni, ekkor kis ecetet adunk hozzá.
Nagyon
jó tavaszi étel a töltött szőlőlevél, melyet tetszés szerint egressel, vagy
sóskával lehet elkészíteni. A szőlőleveleket jól megmossuk, s gyenge ecetes
vízben leforrázva állni hagyjuk. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. Egyenlő
részben veszünk felsál és disznóhúst, megdaráljuk, feleannyi rizst veszünk,
mint húst, egy tojást, pirított vereshagymát, kis törött borst,
sót, mindezt jól elkeverjük. A szőlőleveleket leszűrjük, az után belegöngyölünk
mindegyikbe annyit, hogy a levél jól befödje. Egy fél liter egrest száraitól
megtisztítva, nagyobb lábasba teszünk, beletesszük a szármákat, vizet öntve rá,
fél óráig, lassan főzzük. Akkor kiszedjük a leveleket egy tálba, vagy egy
tányérra, egy másik lábasba pedig, világos rántást készítünk s felöntjük az
egressel. Megsózzuk (aki szereti, meg is cukrozhatja) s ha a rántással már jól
elvegyült s párszor felforrt, megint belefektetjük a leveleket, s szép lassan
főzzük, még egy jó fél órát, vagyis, míg a töltelék jól megfőtt. Pár kanál
tejfelt teszünk még hozzá s így az étel elkészült. Ha sóskával akarjuk, akkor a
szármákat főzzük lábasban s a sóskát összevagdalva, zsírban pároljuk, liszttel
behintve, felöntjük vízzel, melyben a töltelék főtt. Jól elkeverjük, néhányszor
felfőzzük, megsózzuk, tejfelt teszünk bele. Belefektetjük a töltött leveleket s
főzzük még egy jó fél óráig.
40 dkg
darál hús (főleg bárányt használnak), 2 ek. aprított kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg rizs, 40 dkg szőlőlevél,
só, bors, 2 gerezd fokhagymapép, 2 aprított hagyma, 7 dl marhahúsleves, 4 ek. olaj, 1-2 kk. paradicsompüré.
Az
alaposan megmosott szőlőleveleket 5 percig főzzük sós vízben. Szűrjük le,
nyomkodjuk ki belőle a vizet.
Az
olajban pároljuk üvegesre a hagymát, keverjük bele a paradicsompürét, öntsünk 2
dl levest. Forraljuk fel, tegyük bele a rizst, főzzük 10 percig, míg a leve
elfő. Hűtsük ki, keverjük bele a kaprot és a húst.
Tegyünk
minden levélre 1 kk. tölteléket, göngyöljük össze, végeit nyomkodjuk be.
A
megtöltött leveleket egymás mellé és fölé rakjuk lábasba, öntsük rá a maradék
levest. Takarékon főzzük 45-50 percig.
Forrón
tálaljuk, tetejére fokhagymás tejfölt öntünk.