Tartalomjegyzék
Sacher torták, hatlapos és flódni
receptek
Kindli
(mákos, diós, vagy gesztenyés)
Hozzávalók:
20 deka vaj, 4 tojás, 20 deka cukor, 18 deka liszt, 4 deka kakaó, fél csomag
sütőpor.
A vajat
porcelántálban kissé felpuhítjuk, hogy keverni lehessen. Hozzáadunk 10 deka
porcukrot, 4 tojássárgáját, és habverővel jó fél óráig keverjük.
Ezután
a 4 fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kikevert
masszához.
Végül a
kakaót a liszttel megszitálva, a sütőporral együtt könnyedén belekeverjük. Egy
tortakarikát papírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, egyenletesen
eligazítjuk benne, és egész lassú, gyenge tűznél kezdjük a sütést, majd amikor
a massza kifejlődött, fokozatosan erősített tűznél kisütjük.
Ha
kihűlt, 3 egyenlő vastagságú korongot vágunk belőle és azokat barackízzel
megkenve, összeragasztjuk. Tetejét csokoládés cukormázzal vonjuk be, adhatunk
hozzá tejszínhabot is.
Keverünk
10 dkg vajat habossá, adjunk hozzá 2 tojás sárgáját, 1 egész tojást, 12 dkg
cukrot, kevés rumot, 6-8 evőkanál tejet, kevés sót és 25 dkg lisztet. Gyúrjuk
ezt jó simára, s végül adjunk hozzá 1 csomag Dr. Oetker-féle sütőport, kikent
kuglófsütőben középmeleg sütőben megsütjük, és végül csokoládémázzal bevonjuk.
Tojás 6
db, vaj 25 dkg, cukor 30 dkg, csokoládé 12 dkg, liszt 28 dkg, mandula 10 dkg.
Hat
tojássárgáját 30 dkg cukorral jól kikeverünk, és azután 25 dkg külön habosra
kikevert vajjal tovább keverjük, adunk bele 12 dkg reszelt csokoládét, 28 dkg
lisztet és 6 tojás keményre vert habját. A tepsit jól kikenjük vajjal,
kibéleljük finom fehér papírossal, beleöntjük a tésztát, és vagdalt, tisztított
mandulával megszórjuk, s ha kisült, keskeny szeletekre vágjuk.
Hozzávalók:
Vaj 28 dkg, cukor 28 dkg, tojássárgája 12 db, tojásfehérje 8 db, csokoládé 28
dkg, kiflimorzsa 1 db-ból, vanília 1/2 rúd.
Huszonnyolc
dkg vajat jó habosra keverünk 28 dkg cukorral, azután jól kikeverjük még az
egyenként hozzáadott 12 tojássárgájával, 28 dkg puhított csokoládéval.
Beleteszünk 1 kifli szitált morzsáját, és 8 tojás keményre vert habját. Négy
részre osztva, 3 részt kisütünk lapoknak, a negyediket nyersen hagyva, azzal
töltjük meg a tortát, illetve a lapokat és csokoládéjéggel bevonjuk.
Hozzávalók:
Vaj 14 dkg, tojás 6 db, cukor 20 dkg, mandula 14 dkg, liszt 24 dkg, csokoládé
15 dkg, gyümölcsíz 15 dkg.
A vajat
20 dkg cukorral elkeverjük, egyenként adunk hozzá 6 tojássárgáját, mindegyikkel
újra elkeverjük, beleadunk még 24 dkg darált mandulát, 15 dkg reszelt
csokoládét, és a 6 tojás kemény habját.
Lapokban
kisütjük, és különféle ízekkel töltjük, csokoládéjéggel bevonjuk.
Hozzávalók:
Vaj 20 dkg, porcukor 25 dkg, tojás 8 db, mandula 20 dkg, csokoládé 24 dkg,
vanília 1/2 rúd.
Húsz
dkg vajat először 25 dkg porcukorral azután 8 tojássárgájával jól elkeverünk,
teszünk bele vaníliát, 20 dkg héjazott, darált mandulát, 24 dkg reszelt
csokoládét és a 8 tojás kemény habját. Kikent és lisztezett tepsibe téve, 1
óráig lassú tűznél kisütjük. Tetszés szerinti krémmel töltjük, és
csokoládéjéggel bevonjuk.
A
tésztához: 13 dkg vaj, 13 dkg olvasztott étcsokoládé, 6 db tojás, 11 dkg
porcukor, 11 dkg kristálycukor, 13 dkg liszt, 1 csipet sütőpor
A
töltelékhez: 25 dkg bármilyen lekvár
A
bevonáshoz: 10 dkg étcsokoládé, 11 dkg porcukor, fél dl víz
Elkészítése:
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, lassan,
fokozatosan. Ezután lassú keverés közben belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét.
Amikor ez elkészült, felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, kemény
habbá. Vigyázzunk, hogy nehogy túlverődjön a hab, mert össze fog esni a tészta.
Ha ez kész, a felvert tojáshabot hozzákeverjük a csokis vajhoz, és a végén
belekeverjük a lisztet és a sütőport. Tortakarikába kell rakni, és 180 fokos
sütőben kb. 40 percig sütjük. Kihűlés után 3 részre kell vágni, betölteni a
baracklekvárral, körbe az oldalát és a tetejét is, és addig kell várni, amíg
megdermed a lekvár a tetején.
Közben
elkészíthetjük a bevonó anyagot. Az étcsokit, a porcukrot és a vizet
felolvasztjuk annyira, hogy épp forrni kezdjen, utána levesszük, és kihűlés
után már be is húzhatjuk vele a tortát.
Hozzávalók:
12,5 dkg liszt, 17,5 dkg kakaó, 4 tojás, 5 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 6 dkg
porcukor, 10 dkg sárgabaracklekvár, 20 dkg csokoládé, 1 kávéskanál olaj, vaj.
A
lisztet és a 12,5 dkg kakaót tálba szitáljuk. A tojásokat és a cukrot meleg, de
nem lobogó vízgőz felett habosra keverjük, míg az alapanyag méretének háromszorosát
kapjuk. Folyamatosan keverve hozzáadjuk liszt-kakaó elegyet, majd az előzőleg
megolvasztott vajat. A krémet kivajazott kapcsos tortaformába simítjuk, és
közepesen meleg sütőben másfél óráig sütjük. Kivesszük a formából, kihűtjük,
majd két lapra vágjuk. A tejszínt a porcukorral és a maradék kakaóval kemény
habbá verjük. A lekvárt simára keverjük. A csokit 1 evőkanál vízzel és az
olajjal együtt sima krémmé olvasztjuk. Az alsó lapra kenjük a lekvárt, majd
erre simítjuk a csokis habot, és rátesszük a másik tortalapot. Az olvasztott
csokival a torta tetejét meglocsoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe állítjuk.
Hozzávalók
(16 szelet): 20 dkg vaj, 20 dkg csokoládé, 20 dkg kristálycukor, 6
tojássárgája, 6 tojásfehérje, 20 dkg liszt, vaníliás cukor, baracklekvár
A
kikenéshez: kevés vaj, liszt.
A
csokoládéfondant-hoz: 2 tojásfehérje, 15 dkg csokoládé, kevés vaníliás cukor, 2
evőkanál porcukor
Elkészítés:
A vajat habüstben vagy mély porcelántálban habosra keverjük, hozzáadjuk a
megolvasztott csokoládét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját.
Amikor simára kevertük, hozzáadjuk a lisztet és a keményre vert tojásfehérjét.
Vajjal kikent, kevés liszttel megszórt tortaformába helyezzük a masszát, és
40-60 percig sütjük. Amikor kihűlt, elsimítjuk rajta a felmelegített
baracklekvárt, s amikor az is kihűlt, rákenjük a szintén kihűlt
csokoládéfondant-t
A
csokoládéfondant elkészítése: felverjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a
megreszelt csokoládét, a vaníliás cukrot és a porcukrot, s addig keverjük
tűzön, amíg összesűrűsödik.
Hozzávalók:
40 g étcsokoládé, 100 g vaj, 140 g porcukor, 4 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 70
g sima liszt.
170
C-os sütőben sütjük, 60 percig.
A
csokoládét porcelántányéron tegyük a sütőbe, hogy megolvadjon, majd kissé
hűtsük ki. Verjük habosra a vajat a cukorral, és adjuk hozzá a csokoládét.
Egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat és keverjük ki alaposan. Verjük kemény
habbá a tojásfehérjéket, és kanállal forgassuk bele a csokoládés keverékbe.
Gondosan
szitáljuk át a lisztet és keverjük hozzá.
Vajazzunk
és lisztezzünk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, töltsük bele a tésztát,
gyengéden ütögessük az asztallaphoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.
Előmelegített
sütőben süssük meg.
Rács
fölött hagyjuk kihűlni, aztán vonjuk be egyszerű csokoládémázzal.
Esetleg
egy réteg baracklekvárt is kenhetünk a tetejére, a csokoládémáz alá.
(Anna
Sacher receptje, 1883-ból.)
Hozzávalók:
14 dkg cukor, 14 dkg csokoládé, 10 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6 tojás.
A vajat
a cukorral és a megpuhított csokoládéval habosra keverjük, majd egyenként
hozzákeverjük a tojássárgájákat, végül a tojásfehérjékből felvert kemény habot,
a liszttel együtt. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük, mérsékelten meleg
sütőben megsütjük. Sütési ideje kb. 40 perc. Kihűlés után a tetejét és oldalát
megkenjük barackízzel és csokoládéfondánnal bevonjuk.
Vaníliás
cukorral ízesített tejszínhabot adhatunk hozzá.
16 deka
vajat 16 deka cukorral, 16 deka megolvasztott csokoládéval, fél csomag vaníliás
cukorral és 4 tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután 10 deka liszttel
kevert fél csomag sütőport és legvégül 4 tojás habját adjuk hozzá.
Tortaformában
enyhe tűznél sütjük, s kihűlés után cukros csokoládémázzal vonjuk be. Tetejét
vaníliás tejszínhabbal vastagon bekenjük.
12 dkg
vajat habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, rászitálunk 15 dkg lisztet,
elkeverjük öt tojássárgájával, kevés vaníliával, végül hozzáadunk 15 dkg
csokoládét, amit előzőleg gőz fölött felolvasztottunk.
Az
egészet jól összekeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a tojások jól felvert habját.
Az egészet tortaformába öntjük, és fél óráig sütjük közepes lángon. -
Közben
csokoládéöntetet készítünk az alábbi módon: 9 dkg olvasztott csokoládét
elkeverünk 12 dkg porcukorral és két evőkanálnyi forró vízzel, majd kevergetés
közben felfőzzük.
A kész
tortát kívülről bekenjük barackdzsemmel, leöntjük csokoládéöntettel.
Hideg
helyre tesszük, és jól lehűtve tálaljuk.
A
tésztához: 12 dkg vaj, 3 tojás, 12 dkg porcukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás
cukor, 2 ek. víz, 12 dkg reszelt csokoládé, 12 dkg
mandula, 7 dkg liszt, 1 teáskanál Dr.Oetker sütőpor, 2 teáskanál
csokoládékrém-por.
Bekenésre:
Kevés barackíz, 1 ek. víz.
Beszóráshoz:
2 dkg mandula.
Készítése:
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot,
aztán a vizet, kanalanként felváltva a cukrot, és mandulát. Vigyázva
rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet, a krém-port, és a végén a fehérjék
kemény habját adjuk hozzá. Zsírozott, papírral bélelt tortaformában sütjük, 1/2
-3/4 óráig, középesen meleg sütőben.
A
kihűlt torta tetejét gyengén bekenjük vízzel elkevert baracklekvárral, azután
bevonjuk csokoládémázzal, és a szélét keskeny csíkban hámozott, durvára vagdalt
mandulával szórjuk be.
A
mázhoz a porcukrot megszitáljuk, kakaóval vegyítjük, és a forró vízzel sűrű
péppé keverjük, a vajat hozzáadjuk, és egymással jól elkeverjük. Még melegen
bevonjuk vele a tortát.
A tésztához: 16 dkg vaj, 18 dkg
cukor, 8 tojás, 15 dkg étcsokoládé, 6 dkg liszt
A töltelékhez: 1 kis üveg sárgabarack lekvár
A mázhoz: 2 tábla tortabevonó
A szobahőmérsékleten megpuhult vajat a cukor kétharmadával habosra
keverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját. Habbá verjük a
tojások fehérjét a maradék cukorral, és gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét.
Először az olvasztott csokit keverjük a vajhoz, majd a tojásfehérjehabot, végül
fakanállal jól eldolgozzuk benne a lisztet. Töltsük kikent, kilisztezett
tortakarikába, és mérsékelt tűzön süssük készre. A kihűlt tortát vágjuk három
lapba, és rétegezzük egymásra úgy, hogy mindegyiket megkenjük sárgabarack
lekvárral. A tetejét és az oldalát is megkenjük lekvárral, majd leöntjük
olvasztott csokoládéval. Dermedés után a mellé folyt csokit vágjuk le,
olvasszuk meg, és ha szükséges, újból húzzuk át. Maradék olvasztott csokival
kis papírtölcsérből rácsosan díszíthetjük a tetejét. Szeletelve tálaljuk, aki
szereti, tejszínhabot is tehet a szeletre.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács: A tortát éles késsel vagy damillal is lapba vághatjuk,
de egészben is hagyhatjuk, és csak a külsejét kenjük meg lekvárral, a csokimáz
alatt.
Hozzávalók:
12,5 dkg margarin (én: 10 dkg-ot), 2-3 kk. kakaó, 3-4 ek. cukor
(én: 4 lapos kanállal), 3 tojás, 1 sütőpor (féllel is jó), 4-5 ek. liszt, rum, vagy rumaroma, 1 vaníliás cukor.
A
margarint a mikróban 1 perc alatt megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrokat, tojást,
habverővel (kézi tökéletes) jól elkeverjük. Beletesszük a többit, ezzel is
alaposan összekutyuljuk. Vajazott jénaiba öntjük (fontos, hogy teljesen
összefüggő legyen a vaj/margarin), és 6 percig a legnagyobb fokozaton, "
sütjük, / főzzük / melegítjük". Késsel körbe kell lazítani, kiborítani.
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg cukor,
4 tojás, 5 dkg kakaó, 15 dkg liszt, szalalkáli
A vajat
10 dkg porcukorral és a 3 kanál vízben feloldott kakaóval habosra keverjük. A 4
egész tojást 10 dkg cukorral habüstben a tűzhely szélén vagy gyenge gőz fölött
felverjük, a tűzről levéve addig verjük, amíg lehűl. A kétféle kikevert anyagot
óvatosan összekeverjük, beleszitáljuk a lisztet, és adunk hozzá egy késhegynyi
szalalkálit. A tortát kerek formában, lassú tűznél kb. 40 percig sütjük.
Töltelék
és bevonat: a kisült torta tetejét és oldalát még melegen megkenjük finom
barack- vagy málnalekvárral. Ezután bevonjuk 10 dkg cukorból, 2 dkg kakaóval
főzött csokoládémázzal, amelybe 2 dkg vajat dobunk.
Tészta:
6 tojás sárgáját 15 dkg mézzel jó habosra keverjük. Hozzáadunk 8 dkg lisztet, 3
dkg kakaót, 1 sütőport, 1 vaníliát ás a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Zsírozott,
lisztezett tepsiben, közepes lángon megsütöm. Amikor kész, egy lisztezett
konyharuhára borítom, kihűtöm.
Krém:
15 RÁMA és 15 dkg porcukor habosra keverve. Amikor a cukor teljesen elolvadt
hozzáadva 1 csomag gesztenyepüré.
A
tésztára egyenletesen rákenem a masszát, és a konyharuha segítségével
feltekerem.
A
tetejét bekenem csokoládémázzal, és jól lehűtöm.
Tészta
hozzávalói: 2 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg margarin, 1 kk szódabikarbóna, 1,5 ek
méz, 45 dkg liszt
A
hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől
számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a
lisztet, jól összedolgozom. A tésztát 3 részre osztom, 1 részbe beledolgozok 1
ek kakaót, és közepes lángon megsütöm.
Barna
krém: 1 csokoládé pudingot, 1 ek kakaót, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg
cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet
és megfőzöm.
Világos
krém: 1 vanília pudingot, 1 vaníliás cukorral, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg
cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet
és megfőzöm. 1 RÁMA margarint 10 dkg porcukorral habosra keverek, kettéosztom,
és a még langyos krémekhez keverem.
Az
egyik fehér lapra ráteszem a vaníliás krémet, rá a barna lapot és a csokis
krémet, majd legfelülre ismét fehér lap kerül és az előző mázak egyike.
Kis
ügyességgel azonban lehet belőle hat laposat is készíteni.
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 kanál méz, 2 kanál tej, 1 egész tojás, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 45 dkg liszt
A
cukrot a mézzel, a tejjel, a tojással és a szódabikarbónával gőz fölött 15
percig jó habzásig főzni kell. Még melegen a 45 dkg liszttel összegyúrni, a jól
összegyúrt tésztát 4 felé osztani, nyújtani, és laponként kisütni.
A
lapokat ki-ki, kedvére való, főzött krémmel, töltheti.
Pl. 1
dl darából fél liter vaníliás tejjel sűrű pépet kell főzni és kihűteni. 20 dkg
vajat 20 dkg porcukorral jó habosra keverni, és hozzáadni a kihűlt darás pépet,
és azzal is jó habosra keverni.
Másnap
lehet jól szeletelni, mert a tészta, sütés után törékeny és kemény lesz kihűlés
után. A krémtől másnapra megpuhul.
Tészta
hozzávalói: 1 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3 ek tej, 2 ek méz, 1 kk.
szódabikarbóna, 45 dkg liszt
A
hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől
számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a lisztet,
jól összedolgozom, és 4 lapban, közepes lángon (villanysütőben 4-esen szoktam)
megsütöm. (nem szabad sokáig sütni, mert könnyen megszárad!)
Krém hozzávalói: 4 dl tej, 5 ek
liszt, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor
A vajat
és a porcukrot habosra keverem, a cukor teljes eloldódásáig. A tejet s liszttel
csomómentesre keverem és megfőzöm. Amikor kihűlt hozzákeverem a cukros vajat.
A
lapokat a következő sorrendben töltöm meg: LAP / KRÉM / LAP / KAJSZIBARACK
LEKVÁR / LAP / KRÉM / LAP / MÁZ
A
kajszi helyett bármilyen kissé savanykás lekvár jó.
Máznak
vagy tortabevonót olvasztok fel egy kis tejjel és olajjal, vagy 5 ek cukor, 5
ek kakaó, 5 ek víz jól összekeverve, felfőzve, még melegen belekavarva 5 dkg
vaj (RÁMA
Hozzávalók:
6 ek. olvasztott zsír, 8 ek. tej,
15 dkg méz, 2 tojás, 1 kk. szalalkáli, amennyi lisztet felvesz,
Krém: 1
l tej, 1 tojás sárgája, 3 dkg kakaó, 30 dkg cukor, 3 ek. liszt,
vaníliarúd.
A
hozzávalókból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. 5 darabra elvágjuk,
mindegyiket elnyújtjuk, és külön-külön megsütjük. (Célszerű a tepsi külső alján
sütni, mert könnyen törhet.)
Krém: 1
dl tejben csomómentesre elkeverjük a tojássárgáját, a liszttel összekevert
kakaót, hozzáöntünk még 1 dl-nyi tejet.
A többi
tejet a cukorral, vaníliarúddal felforraljuk (ha gázon készítjük, alátétet
használjunk). Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lisztes tejet és kis lángon,
vagy vízfürdőn, állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A
kihűlt krémmel megkenjük a tésztalapokat, és egymásra helyezzük. 1 napig
pihentetjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk be.
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj,
12 dkg cukor, 1 tojás, fél csomag szalalkáli, tej
Krém: 1 csésze cukor, 1 tej1 csésze liszt, 2
evőkanál kakaó, vaníliás cukor, 10 dkg vaj
Ezeket
összegyúrjuk annyi tejjel, amennyit felvesz. 6 lapot sütünk belőle tepsi hátán.
Ha gáztepsi hátán sütjük, akkor csak 5 lap lesz belőle.
A krém
elkészítése: 1 csésze cukrot megpirítunk és felengedjük 0.5 liter tejjel. 1
csésze lisztből, 2 evőkanál kakaóból és 1/2 tejből habarékot készítünk, és a
pirított cukros tejjel összekeverjük. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Vaníliáscukrot is tehetünk bele. Mikor félig kihűlt a krém, 10 dkg vajat
keverünk hozzá, és a lapokra kenjük.
Hozzávalók:
A
tésztához: 60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 db tojás, 4 ek. cukor,
1 csg. szalalkáli, tej,
A
krémhez: 1 l tej, 1/2 kg cukor, 15 dkg margarin, 8 ek. liszt,
5 ek. kakaó,
A tetejére: tortadara
A
szalalkálival elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A tojást a cukorral felverjük,
s hozzáadjuk a liszthez, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. Az alaposan
összedolgozott tésztát 6 darabra osztjuk, és egymás után 6 lapot sütünk belőle
kikent, kilisztezett tepsibe téve, előmelegített sütőben, közepes lángon. A
krémet elkészítjük: a tejet feltesszük főni, közben fokozatosan hozzáadjuk a
cukrot, a margarint, a lisztet és a kakaót. Állandó keverés mellett sűrű,
kenhető, csomómentes masszává főzzük. A kisült lapokat rétegesen megtöltjük a
krémmel, egyenletesen elkenve azt a lapok között. Az utolsó lap tetejére is
simítunk a krémből, és megszórjuk tortadarával.
2 dkg
szalalkálit, 2 tojást, 1 csésze tejfölt, 7 dkg zsírt, csekélyke sót annyi
liszttel összegyúrunk, amennyit fölvesz. Vékony lapokat készítünk belőle, amelyeket
tepsi hátán világossárgára sütünk meg. Nagyon nehéz számokat mondani, de elég
vékonyra, kb. egy milliméteresre nyújtja, mert sütés közben feljön olyan 2-3
milliméteresre.
Krém:
1/4 kg cukrot megpirítunk, 1/2 liter tejjel feleresztjük, elkeverjük. (Vagy:
1/2 kg cukrot pirítunk, és 1 liter tejjel eresztjük fel.). 3 dkg kakaót és 3
kanál lisztet elhabarjuk kevéske kihűlt karamellás tejjel, majd az egészet
összeöntjük. Nagyon lassú tűzön az egészet krémmé főzzük fel, másnapig állni
hagyjuk. Hogy jobban kenhető legyen, és jobban kössön a krém, csekélyke, kb. 2
dkg zsírt tegyünk hozzá.
Amikor
összeraktuk a sütilapokat 6 rétegben, közöttük a krémmel, enyhén nyomassuk le
kis időre.
A
tésztához: 50 dkg liszt, 2 egész tojás, 12 dkg LIGA margarin, 1 mokkáskanál só,
3 evőkanál cukor, 1,5 dl tejjel elkevert 1 cs. szalalkáli, 2 dl tejföl.
A
töltelékhez: 25 dkg cukor, 1 l tej, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg
RAMA margarin.
A
tészta hozzávalóit összeállítjuk. 6 részre osztjuk, és tepsi hátán világosra
sütjük.
Töltelék:
A cukrot megpirítjuk, felöntjük a tejjel. A pirított cukros tejhez keverjük a
lisztet és a kakaót, csomómentesre, besűrűsödésig. Amikor levesszük a tűzről,
hozzáadjuk a margarint is.
Hozzávalók:
60 dk liszt, 15 dk zsír 15 dk porcukor, 1 db tojás, 1 cs sütőpor, kb. 2 dl tej,
pici só.
A
lisztet elmorzsoljuk a zsírral. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a porcukrot, a
sütőport, a sót, meglocsoljuk annyi langyos tejjel, hogy könnyen gyúrható
tésztát kapjunk. 6 egyforma cipóra osztjuk, vékonyra nyújtva meglisztezett
tepsi fenekén sütjük.
30 dk
cukrot megpirítunk, a tűzről levéve 2 dl feketekávéval felöntjük, visszatesszük
a lángra, és addig kavarjuk, míg a cukor felolvad.
4 dl
tejben 4 kanál lisztet simára keverünk, beleöntjük a kávéba, és közepes
sűrűségű krémmé főzzük.
30 dk
vajat 20 dk porcukorral kikeverünk, és a kihűlt krémmel apránként habosra
keverjük. Ezzel megtöltjük a lapokat. A legfelső lapra a következő mázt
készítjük el. 1 tojásfehérjét 10 dk porcukorral fehéredésig keverünk, amikor
sűrűsödni kezd, rákenjük a sütire. 1 kanál kakaót 1 kanál porcukorral és 1
kanál vízzel összekeverünk, majd kis halmokat rakunk a tojás fehérjére, és
villával széthúzogatjuk, amitől márvány mintás lesz. Másnap szeleteljük, mert
frissen nagyon törékeny.
Tészta: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanálnyi
szódabikarbóna, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 dl tejföl.
Töltelék: 1 kg reszelt alma, 3 dkg margarin, fél citrom leve, cukor
(ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a
margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő
anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben egy órán
keresztül pihentetjük
Az almát a citrom levével, cukorral ízesítjük, és a
margarinnal pépesre pároljuk. A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros
mákra, másikat a cukrozott dióra öntjük. A tésztát négy egyforma lapra
kinyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, minden lapot lekvárral
megkenünk, és a kihűlt töltelékkel megtöltjük. Először a mák-, utána az alma-,
majd a diótöltelék következik. Előmelegített, forró sütőben kisütjük. Kihűlés
után porcukorral megszórjuk, és hosszúkásra szeletelve tálaljuk. Sütés előtt a
tészta tetejét szurkáljuk meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel.
Hozzávalók:
Töltelékhez: 20
dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 40 dkg reszelt alma, 5 dkg szilvalekvár, 1
dl fehérbor (vagy víz), 10 dkg mazsola, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, őrölt
fahéj
Tésztához: 50 dkg
liszt, 20 dkg libazsír (vagy margarin, vagy vaj), 3 tojássárgája, 10 dkg cukor,
1 csomag sütőpor
Először a
tölteléket készítse el.
A diót a cukor
egyharmadával, a mazsolával és 2 evőkanál borral keverje össze, negyed citrom
levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse.
Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A mákot a cukor
egyharmadával, 3-4 evőkanál borral keverje össze, a maradék citrom levét
csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse.
Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A reszelt almát a
cukor egyharmadával, fahéjjal és 2-3 evőkanál borral keverje össze, majd
forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett addig főzze, amíg már nem áll
alatta lé, majd hagyja kihűlni.
A lisztet keverje
el a sütőporral és a cukorral, morzsolja bele a libazsírt, majd adja hozzá a
tojássárgákat. Dolgozza össze, ha nagyon száraz, kevés fehérbort adjon hozzá.
Gyors mozdulatokkal gyúrja át a tésztát, majd ossza 4 egyforma részre, és a
lapokat nyújtsa ki vékonyra.
Tegye az első
lapot zsiradékkal kikent tepsire és kenje meg a diótöltelékkel. Tegye rá a
következő lapot és kenje meg a szilvalekvárral, majd oszlassa el rajta a
máktölteléket. Ha valamelyik töltelék vagy a lekvár túl sűrű, nehezen kenhető,
akkor kevés fehérborral hígítsa. Tegye rá a harmadik lapot és kenje meg az
almatöltelékkel. Borítsa be a negyedik lappal, kenje meg tojással, szurkálja
meg villával és süsse alacsony hőfokon (160 C) nagyjából egy órát.
Hozzávalók:
A tésztához: 50
dkg sima búzaliszt, 15 dkg baromfizsír vagy olaj, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál
porcukor, 1 mokkáskanál só, 1 dkg élesztő, fél dl langyos víz.
A töltelékhez: 25
dkg reszelt alma, csipet só, ízlés szerint porcukor, 1 evőkanál barchesmorzsa,
25 dkg narancsdzsem (helyette a szilvalekvár is jó), 15 dkg darált dióbél, 15 dkg
porcukor, 2 evőkanál bor, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé. 15 dkg
darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál citromlé, fél citrom
reszelt héja.
A tésztához az
élesztőt simára keverjük a langyos vízzel, majd mély tálban összegyúrjuk az
átszitált liszttel, a tojássárgákkal, a sóval, a cukorral és a zsiradékkal.
Cipóba formáljuk és pihentetjük egy órán keresztül. Közben elkészítjük a
töltelékeket, mindegyiket külön-külön. A darált mákot összekeverjük a cukorral,
a leszárazott mazsolával, a citromhéjjal és a citromlével. A diótöltelékhez a
bort és a citromlevet ráöntjük a dióra, majd összekeverjük a citromhéjjal és a
cukorral. A tésztát öt részre vágjuk és egyforma, tepsi nagyságú lapokká
nyújtjuk. A tepsi aljára rakunk egy tésztalapot, amelyet meghintünk cukorral és
a barchesmorzsával elkevert reszelt almával. Erre rásimítjuk a második
tésztalapot, amit a máktöltelékkel kenünk meg. A harmadik tésztalapra kerül a
dzsem, a negyedik lapot betakarjuk a diótöltelékkel, végül az ötödiket ráborítva,
legalább még egy órát pihentetjük. Az előmelegített forró sütőben megsütjük, és
téglalapokat vágunk belőle.
Hozzávalók (kb. 30 szelethez): 50 dkg gyorsfagyasztott
vajastészta, 50 dkg linzertészta, 1.2 kg almakompót vagy reszelt alma, 80 dkg
máktöltelék, 80 dkg diótöltelék, fahéj.
A flódni jellegzetessége abban áll, hogy a kétféle tésztát
felengedve összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, a sütőeszköz méretére
nyújtjuk, az egyiket kisütjük. Az egyik nyers tésztát sütőkeretbe, vagy tepsibe
helyezzük és rásimítjuk a 40 dkg darált mákból, 28 dkg Beghin-Say porcukorból,
mazsolával, reszelt citromhéjjal és 1 dl vízzel készített forrázott
máktölteléket. (Ugyanolyan, mint amilyet a bejglinél használunk.) Rátesszük a
már kisütött tésztát, erre kerül - az előzőkkel azonos arányban - az
ízesítőanyagokkal készült forrázott diótöltelék. Erre pedig egy almacsík,
amihez a befőttet lecsurgatjuk, az almát összevagdaljuk, s amikor egyenletesen
felvittük a diótöltelékre, megszórjuk őrölt fahéjjal. Ha nyers almából készül,
a reszelt almát 30 dkg Beghin-Say cukorral felfőzzük, kihűtve kenjük fel, s
ugyancsak beszórjuk fahéjjal. Mindezek tetejére kerül a harmadik tészta. A
széleit lenyomkodjuk, sütés előtt a tetejét megszurkáljuk, és 200-220°C-os
sütőben megsütjük. Ha kihűlt, megfordítjuk, felszeleteljük, a tetejét Beghin-Say porcukorral
beszórjuk.
Hozzávalók: 50 dkg
liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, l kg alma,
20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l
szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg,
reszelt narancshéj.
A lisztet, a
margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható
tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen.
Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre
máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre, a
szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap, amelyre
diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk
az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük.
Máktöltelék: a
darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és
baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a
darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk
bele. Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.
Hozzávalók: a
tésztához: 60 dkg finomliszt, 35 dkg margarin, 1 kiskanál só, 7-8 dkg
kristálycukor, 1 dkg élesztő (én 2,5 dkg-ot tettem bele), 2 dl hideg víz, a
nyújtáshoz: liszt, a forma kikenéséhez: 3 dkg vaj, a máktöltelékhez: 40 dkg
kristálycukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg, mazsola (el is maradhat)
A diótöltelékhez:
40 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt dió, 6-8 dkg mazsola (el is
maradhat), az almatöltelékhez: 12,5 dkg alma, 30 dkg kristálycukor, 5-6 dkg
zsemlemorzsa, fél kiskanál őrölt fahéj (én ennél jóval többet tettem bele), 1
citrom reszelt héja, a lekenéshez: 1 tojás, a tálaláshoz: porcukor
1. A tésztához a
lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt
élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Én az élesztőt egy kevéske cukros tejben
felfuttattam, ezt kevertem a liszthez. Letakarva legalább 1 órára a
hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket
belisztezett deszkán egy kb. 26 cm átmérőjű körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép
szabályos legyen. Ezért a tortakarikát ráfektetjük, és ennek mentén a tésztát
körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a
többi maradékot is: ebből lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk
és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C°; légkeveréses sütőben 165c°)
kb. 10 perc alatt világosra elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek
ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg.
2. A
máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük,
mazsolával gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket
ugyanígy készítjük el. Az almatöltelékkel még várunk egy kicsit, mert állás
közben levet enged. Egy 26 cm átmérőjű, lehetőleg szétszedhető tortaformát jól
kivajazunk. Én sütőpapírral béleltem ki az egész formát. Egy kerekre nyújtott
tésztalappal - de nem az elősütöttel - az alját kibéleljük. A legducibb cipót
hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A
diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük.
Megjegyzés: jó, ha
van valaki a közelben, mert egyedül nagyon nehéz belevarázsolni a formába a
tésztát. De egy harmadik kéz is megteszi. :-)
3. Egy elősütött
tésztakorongot ráfektetünk a diós töltelékre. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék,
amit a másik elősütött tésztával beborítjuk.
4. Most jön az
almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára lereszeljük, majd a többi
hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az előzőekre rétegezzük, az utolsó,
kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól
összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással
megkenjük, villával kicifrázzuk. előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 C°;
légkeveréses sütőben 200 C°) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és
csak másnap szeleteljük fel.
Tálaláskor a
tetejét meghintjük porcukorral.
Hozzávalók a
tésztához: 1/2 kg liszt, 30 dkg vaj, vagy margarin, 4 tojás, 10 dkg cukor, fél
pohár bor.
A lisztet a
vajjal, tojással, cukorral, borral nagyon jól eldolgozzuk, hogy rétestészta
keménységű legyen. Pihentetjük, majd 5 részre osztjuk. Újra pihentetjük.
Amíg pihen a
tészta, készülhet a töltelék.
Töltelékek: 25 dkg
dió, 25 dkg mák, 25 dkg cukor (ez az én cukor mennyiségem, az összes)
Töltelékhez: aki
édesebben szereti, az szaporítsa), 1 marék mazsola (dióba, mákba), 1 citrom
reszelt héja, 1/2 dl rum, kb. 1 kg alma reszelve, fahéj az almába, higított méz
(rum, rumos tea a hígításra), szilvalekvár
A dióból, mákból,
cukorból, citromhéjából és mazsolából, bejglihoz hasonló töltelékeket
készítünk, külön a dióból és külön a mákból. Az almát reszelés közben citrom
levével locsolva "lecsurgatjuk", ízlés szerint fahéjjal ízesítjük.
A pihent tésztákat
laponként vékonyra nyújtjuk, majd higított mézzel megkenjük, és az első lapra
kenjük a szilvalekvárt, jön a következő lap, arra jön a dió töltelék, újabb
lap, arra a mák, megint tészta arra az alma, és az utolsó lapot felvert egész
tojással megkenjük, villával becsíkozzuk és megszúrjuk, és lassú tűznél fényes,
pirosra sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg
liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 dkg élesztő, csipet sütőpor, 2 kanál
rum.
A hozzávalókat
összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk, majd dió, mák vagy gesztenye töltelékkel töltjük. Vigyázzunk, a
hajtás alulra kerüljön! A kis tekercsekre ujjal kétoldalt mélyedéseket nyomunk,
hogy pólyás baba jellege legyen. Tojással megkenjük, majd mérsékelt sütőben
sütjük. Dió, mák töltelék a flódninál található.
Gesztenye
töltelék:
Hozzávalók: 25 dkg
gesztenye massza, 3 evőkanál rum, 5 dkg margarin, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg
porcukor, 1 dl víz, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 10 dkg meggybefőtt.
A hozzávalókat
géppel jól kikeverjük, majd beleadjuk a lecsepegtetett, kimagozott, összevágott
meggybefőttet és a cukrozott gyümölcsöt.
Egy kiló lisztből,
40 deka libazsírral, 6 nyers tojássárgájával, 2 átpasszírozott főtt
tojássárgájával, kevés cukorral, fél deka langyos vízben feloldott élesztővel,
kellő mennyiségű fehérborral tésztát gyúrunk. Kidolgozva egy óráig pihentetjük,
majd megfelelő nagyságú darabokra vágjuk (körülbelül 8 részre), gyufaszál
vékonyra kinyújtjuk és megtöltjük dió- vagy máktöltelékkel, amit kevés boros és
cukros vízben megfőztünk és mazsolával kevertünk. A megtöltött tésztaszeleteket
hosszúkásra összecsavarjuk, s ujjunkkal rovátkákat nyomkodunk beléjük, hogy
megadjuk nekik a "kindli" jelleget. Tepsibe rakva, tojás sárgájával
megkeverjük, sütőben szép barnapirosra sütjük.
Tészta: 75 dkg liszt, 37 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg
porcukor, 5 db tojás sárgája, 1,5 dl fehérbor.
Alma töltelék: 1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb. 4 dl
fehérbor, 1 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg.
Mák töltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg
mazsola, 1,5 dl fehérbor.
Dió töltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 dkg
mazsola, 1,5 dl fehérbor.
A kindli kenéséhez: 1 tojás.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a
tojás sárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós
tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackba csomagolva
hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre
osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára
több tészta kell, mint a töltelékek közé. Amíg a töltelék készül, ezeket is
hűtőben pihentetjük.
Az alma töltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk,
elnegyedeljük, magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral
édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, az almát
félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük-levét forralt borhoz vagy
teához elhasználhatjuk-, a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A mák
töltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral
leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a dió tölteléket is, végül mindkettőből 5-5
evőkanálnyit a kindlihez elveszünk.
Egy kb. 20x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy
kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a dió tölteléket egyenletesen
rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá mák töltelék, ismét vékonyabb tészta,
majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradék nagyobb
tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk. Sütőben a közepesnél kicsit
erősebb lánggal (190 fokon) kb. 1 óra 20 percet sütjük. Végül deszkára borítva
hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul, nem ázik el.
A kindlihez eltett tésztát kilisztezett deszkán kb. 15x20
centis lappá nyújtjuk, 2x5 része vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy
csíkban tölteléket halmozunk, majd végeiket egyenként kissé a töltelékre
hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét
ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket
felvert tojással jól megkenjük. A kindlik tetejét "megcsipkedjük",
sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, közepesnél erősebb
lánggal (190 fokon) 30 percet sütjük.
Jó tanácsok: A flódnit nem ajánlatos teflon tepsiben készíteni, mert
nem sül jó át. A tésztából dupla adagot is gyúrhatunk, mert le lehet
fagyasztani.
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 4 egész
tojás, 1 dl száraz bor, csipetnyi só;
A
máktöltelékhez 25 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom leve és
reszelt héja, 1 dl tej; a diótöltelékhez
25 dkg
darált dió, 1 dl bor, 25 dkg cukor, fél citrom leve és reszelt héja, valamint 3
dl szilvalekvár, a tészta tetejére 1 tojás.
A
tésztához valókat simára gyúrom, majd négy cipóba osztom. Két-három órán keresztül
pihentetem a hűtőszekrényben. Közben elkészítem a töltelékeket. A darált mákot,
a tejet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, és a citromlevet összekeverem, majd
kis lángon, állandó keverés közben addig melegítem, amíg az egész össze nem
áll. Ezután belekeverem a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. A
diótöltelékhez is ugyanígy összekeverek mindent. A szilvalekvárt (ha kemény és
nem kenhető), egy-két evőkanál vízzel kenhetőre keverem. Az egyik kis
tésztacipót egy közepes tepsi méretére kinyújtom, majd kibélelem vele a tepsit.
Rákenem a szilvalekvárt. Erre ráborítom a második kinyújtott tésztalapot, ezt a
diótöltelékkel kenem meg, ezután a harmadik tésztalapot teszem rá. Végül
rákenem a máktölteléket, és a negyedik lappal beborítom. Kicsit rányomkodom,
majd felvert egész tojással a tetejét megkenem. Előmelegített, forró sütőbe
teszem, és 8-10 percig erős lángon sütöm, ezután takarékon szép pirosbarnára
megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, ezután hosszúkás téglalapokat vágok
belőle. Rendkívül finom, de nagyon hizlaló, kalóriadús sütemény.
50 dkg
lisztből, 20 dkg (liba) zsírból v. margarinból, 3
tojássárgájából, 10 dkg cukorral tésztát gyúrunk. Öt egyforma részre osztjuk,
és egyenként vékonyra kinyújtjuk. Az első lapot kikent tepsibe tesszük, és
diótöltelékkel megkenjük, rárakjuk a második lapot, és ezt máktöltelékkel
kenjük meg. E fölé jön a harmadik, amelyre szilvalekvárt kenünk (ha nagyon
sűrű, kis vízzel kell jól kenhetőre keverni), majd a negyedik lap, amelyre
borban párolt almát rakunk. Az egészet beborítjuk az ötödik lappal, és
megsütjük. Sütés előtt villával megszurkáljuk, és tojással megkenjük.
Dió- és
máktöltelék: 1 dl tejet megforrósítunk, 15 dkg darált diót
ill. mákot és 10 dkg cukrot keverünk hozzá. 2-3 percig még tűzön tartjuk,
ezután reszelt citromhéjjal, kevés rummal (a mákot fahéjjal is!) ízesítjük.
Borban
párolt alma: 1 kg almát megtisztítunk, lereszelünk, 1 dl fehérborral leöntjük.
Addig pároljuk, amíg az alma leve és a bor elfő. Ezután ízlés szerinti mennyiségben
cukorral ízesítjük.
Javaslat:
a töltelékeket ne forrón kenjük a lapokra! Találkoztam már egy másik recepttel
is, ott nagyjából ugyanez a tészta, a mennyiség is ugyanilyen, de csak négyfelé
osztja el, és a borban párolt alma kimarad.
Tészta:
750 g rétesliszt, 20 g élesztő, 3 dl tej, 120 g margarin, 100 g cukor, 4 tojás
sárgája, 1 cs. vaníliás cukor (vagy egy kis vanília aroma), citromhéj, csipet
só
Diós
töltelék: 180 g darált vagy tört dió, 2 dl tej, 30 g prézli (zsemlyemorzsa), 80
g porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, citromhéj, mazsola
Mákos
töltelék: 200 g darált mák, 2 dl tej, 120 g porcukor, 10 g margarin, 1 cs.
vaníliás cukor, citromhéj, mazsola
Túrós
töltelék: 300 g túró, 80 g porcukor, 80 g margarin, 20 g mazsola, 2
tojássárgája, 2 tojás felvert habja, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Lekváros töltelék: 200 g
szilvalekvár, reszelt citromhéj
Előre
elkészítjük a töltelékeket. A mákosat és diósat jó meleg tejjel kevertem össze,
mert így szoktam, de a recept azt írta, hogy összefőzni, szerintem készítsétek,
ahogy szoktátok a kalácsba. A túrós és lekváros tölteléket összekevertem
hidegen.
Az
élesztőt kevés tejben fölfuttattam majd az összes hozzávalóval egy félkemény
kelt tésztát készítettem. Mikor megkelt öt egyforma cipócskára osztottam, és
egyenként kisodorva a kikent tepsire raktam és közben ilyen sorrendben
töltöttem - első réteg tésztára kerül a lekváros töltelék, rá az újabb sodrott
cipócska,
-
másodiknak következik a diós töltelék, rá az újabb sodrott cipócska,
-
harmadiknak a mákos töltelék, rá az újabb sodrott cipócska,
- végül
a túrós töltelék, amire a recept rácsot ír de én
féltem, hogy a túró kiszárad így az ötödik cipócskából is lapot készítettem, és
lehet hogy így jobb is csak talán nem annyira tetszetős.
Kb. 2
dkg olvasztott margarinnal megkentem a tetejét, villával sűrűn megszurkáltam és
megsütöttem. Nem írja a recept hány fokon, és meddig kell sütni, de figyeltem a
tésztát és nagyon jóra sikerült. Szerintem hasonlóan sül, mint a kalács.
Én
tévedésből a túróba nem 20 g hanem 200 g mazsolát
tettem ami egyáltalán nem rontotta el sőt... Így melegen ajánlom, ne
spóroljatok a mazsolával.