141. könyv
Tartalomjegyzék
Fortélyok,
a túrótorta elkészítéséhez
Hasznos
tudnivalók a tésztáról
Banános
túrótorta Amanda módra
Gyümölcsös-krémsajtos
túrótorta 1.
Gyümölcsös-krémsajtos
túrótorta 2.
Nyugodtan
férjhez mehet, aki ilyen túrótortát tud sütni. Biztos, hogy megbecsülik majd.
Talán nincs is több olyan sütemény, amelynek ennyi lelkes híve lenne, mint a
túrótortának. Pedig nem is olyan könnyű megsütni. A torta a sütőben szép
magasra emelkedik, majd a sütőből kivéve vigasztalanul összeesik.
A
helyzetet az alábbi ügyes fogással megmenthetjük: Félidőben a tortát kivesszük a sütőből, a
tölteléket hegyes késsel leválasztjuk a sütőforma széléről, öt percig pihentetjük,
majd tovább sütjük. A trükköt azután nem is érdemes elárulni, egyszerűen csak
arassuk le az osztatlan elismerést.
Gyúrt
tésztának is nevezik, mert a kikevert masszákkal, a piskótatésztával, a kevert
tésztával szemben nem keverjük, hanem kézzel gyúrjuk. Mielőtt gyúrni kezdünk,
kezünket tartsuk hideg folyó csapvíz alá, és alaposan hűtsük le, mert a tészta
nem szereti a meleget (a kézmeleget sem). Puha és ragacsos lesz tőle. És jaj
annak, aki ilyenkor tovább lisztezi a tésztát! A sütemény olyan lesz, mint a
beton. A mesterek ezért a lehető legrövidebb ideig dolgoznak kézzel. A hozzávalókat
késsel dolgozzák el. Az így keletkező durva morzsák azután gyorsan kemény
tésztává gyúrhatók.
1. A
hozzávalókat, a munkafelületet és kezünket is jól lehűtjük. Munkafelületnek egy
nagy márványlap a legalkalmasabb, ami sokáig tartja a hideget.
2.
Finomított cukorral dolgozzunk. A durva kristálycukorból a süteményben csúnya,
barna pontok keletkeznek. Porcukorral finom, omlós lesz a tészta.
3. Nem
baj, ha a tésztában kisebb vajdarabkák maradnak, de inkább kevesebbet gyúrjuk,
mint többet!
4. A
tésztát sütés előtt mindig pihentetjük: természetesen hűtőszekrényben. Így
sokkal egyszerűbb lesz kinyújtani.
5. Ha a
tésztába több cukrot teszünk, ropogósabb lesz (pl. tortalapok). Az ilyen süteményt
hamar el kell fogyasztani, mert a cukor megköti a levegőt, illetve a töltelék
nedvességtartalmát, és a tészta megpuhul.
6. A
pihentetés idejére a tésztából cipót formálunk, így csökken a felülete.
Folpackba vagy alufóliába csomagolva nem szárad ki.
Simára
keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral,
egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát.
Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt
almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát. A forró sütőben
kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen
tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj (vagy margarin), 4 savanykás alma, 1 zacskó
vaníliás pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg
mazsola, 1 dl tejföl, 3 tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és
reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor; a formához 2 dkg vaj, 1
evőkanál búzadara.
A
tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat:
cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj,
citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma,
mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal
kikenem, a búzadarával megszórom, és belesimítom a túrós-almás masszát.
Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra
borítom. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Külön is kínálható hozzá
sárgabaracklekvár.
Hozzávalók:
150 g liszt, 40+40 gr cukor, 1 cs van. cukor, 100 g vaj, 4 tojássárgája + 4 fehérje,
3 alma, 3 ek. mazsola 500 g túró 2 ek étkezési keményítő
Elkészítés: A lisztet, a cukrot a van. cukrot, a db-ra
vágott vajat, 2 tojás sárgájával omlós tésztává dolgozzuk, 20 percre hűtőbe
tesszük. Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű tortaformát, a tészta 2/3 részét
belenyomkodjuk, megszurkáljuk, és 10 percre előmelegített sütőbe toljuk., majd
hűlni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk és felkockázzuk.
Mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük. A maradék tésztát a forma szélére
dolgozzuk. Összekeverünk 2 tojás sárgáját, a cukrot és a túrót, belevegyítjük a
keményítőt, a mazsolát és az almát, 4 tojás fehérje kemény habját. A tölteléket
a tésztára terítjük. Megsütjük, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók:
1 csomag kétszersült, 35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 8 db
tojásfehérje, 15 dkg barackíz, 3,5 dl tej, 8 dkg cukor.
A tejet
a cukorral felforraljuk, és a kétszersültet meglocsoljuk vele. A krémporból a
használati utasítás szerint elkészítjük a krémet, hozzáadjuk az áttört túrót és
a vajat, habosra keverjük. Üvegtálra rétegezzük az áztatott kétszersültet és a
túrókrémet torta alakúra formázva. Tetejére tojáshabot teszünk, melyet a
barackízzel készítettünk.
Hozzávalók:
Tészta:
8 db tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg kristálycukor.
Töltelék:
30 dkg vaj, 18 dkg kristálycukor, 1 doboz ananász, 5 dkg zselatin. A tésztához való anyagokból, tortaformában
piskótatésztát sütünk, majd kihűtjük. A kristálycukor és az ananász levét
felhasználva szirupot főzünk. Az egyik felében, a vízben oldott zselatint
felfőzzük, a másik felét lehűtjük, és a vajhoz keverjük. A tortakarikát
háromfelé vágjuk keresztben. Megtöltjük az ananász ízű vajkrémmel, majd
alufóliából egy hosszú szalagot készítve a torta palástját bekerítjük úgy, hogy
néhány centiméterrel magasabb legyen, mint a torta. A tetejét ananász
szeletekkel díszítjük, mélyhűtőben lehűtjük. Az ananászzselét folyósra
lehűtjük, ezzel öntjük ki a torta tetejét.
Hozzávalók:
40 dkg félzsíros tehéntúró, 6 dkg margarin, 6 dkg cukor (méz), 3 tojás, 5 dkg
búzadara, 2 közepes banán, 4 dkg mazsola, 1 citrom héja reszelve, díszítéshez 1
banán
A
margarint kissé megolvasztjuk, a tojásokkal habosra keverjük. Az áttört túrót,
búzadarát, vékonyan felszelt banánt, mazsolát, citromhéjat lazán elkeverjük benne.
Kivajazott
tálba simítjuk. Folpackkal (én a jénai tetejével) letakarjuk és 850 W-on 7 (én
5') percig sütjük. majd fedő nélkül még 2,5 percig.
Kihűlve
kiborítjuk a tálból. Felszeletelt banánnal és tejszínhabbal kínáljuk.
(Lehet
a masszába 1-2 ek. banánízű pudingport is tenni, de akkor kevesebb cukrot.
Így még
nem próbáltam. Ananásszal, kajszibarackkal, meggyel, kivivel - ez utóbbinál
viszont több cukor kell. Még ezeket sem készítettem.)
(20
perc)
Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 3
evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál liszt
A
krémhez 4 dl tej, 1 evőkanál zselatin, 25 dkg túró, 10 dkg margarin. 15 dkg
porcukor
2
csomag vaniliás cukor, 1/2 citrom héja, 3 banán
A
díszítéshez: tejszínhab, zselésítő cukor
Elkészítése:
A tojásfehérjéből nem túl keményre vert habba beleszórjuk a kristálycukrot, és
jól felverjük majd egyenként a tojássárgákat is belekeverjük Ezután a lisztet
is óvatosan belekeverjük. Papírral bélelt tortaformában világosra sütjük.
A krém
elkészítése:
Meleg
tejben feloldjuk a zselatint, majd a túróval, a margarinnal, a porcukorral, a
vaníliás cukorral, és a citrom héjával összeturmixoljuk.
A
kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, tálcára tesszük és visszakapcsoljuk rá
a tortakarika peremét. Így öntjük bele a krémet.
A
karikára vágott banánokat beleszórjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük, megdermesztjük.
Dermedés után éles késsel körbevágjuk, és lehúzzuk a tortaformát róla. sok
tejszínhabbal díszítjük, és apróra vágott zselécukorral megszórjuk.
Hozzávalók
egy 26 cm átmérőjű 2,5 l térfogatú sütőformához:
Az
omlós tésztához: 10 dkg Rama margarin, 12,5 dkg búzaliszt, 3 dkg őrölt mandula,
4 dkg méz.
A
piskótatésztához: 2 db tojás, 7,5 dkg méz, 1 csipet só, 1 teáskanál reszelt
citromhéj, 8 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál
narancsdzsem.
A
"rátéthez": 10 levél zselatin, 50 dkg sovány túró, 12,5 dkg méz, 1
teáskanál reszelt narancs-héj, 2 db narancs, 2 db grapefruit, 2,5 dl tejszín.
A
díszítéshez: 2 dl tejszín, 4 dkg sötét színű süteménymáz vagy zselépor.
A
lisztből, a mandulából, a margarinból és a mézből sima tésztát gyúrunk. Az
omlós tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A hűtőből
kivéve, kinyújtva a sütőformába helyezzük, és előmelegített sütőben 175-200
C°-on kb. 10 percig sütjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat 2 evőkanál
meleg vízzel, a mézzel, a sóval és a citromhéjjal felhabosítjuk, amíg sűrű
krémet kapunk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a krémhez adjuk. A
lisztet a sütőporral összekeverjük, majd rászórjuk a masszára, és az egészet
lazán elkeverjük. Az omlós tészta alapot narancsdzsemmel bekenjük, majd
ráöntjük a piskótamasszát, és további 10 percig sütjük. A zselatint vízbe
áztatjuk. A túrót a mézzel és a narancshéjjal elkeverjük. A narancsot és a
grapefruitot meghámozzuk, a gyümölcshúst megtisztítjuk. Néhány szeletet
félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk, a levét felfogjuk. Az
aprított gyümölcsöt és a gyümölcslevet a túrókrémhez adjuk, és elkeverjük. A
zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk, és a krémhez keverjük. A tejszínt felverjük,
és a zselésedni kezdő túrókrémhez keverjük. A tortát kapcsos formába tesszük, a
túrókrémmel bevonjuk, és lehűtjük. A tejszínt felverjük, nyomózsákba töltjük,
és a torta szélét kis halmokkal díszítjük. A süteménymázat megolvasztjuk, vagy
a színes zseléport feloldjuk, és a halmokra mintát rajzolunk. A tortát a
félretett grapefruit- és narancs-szeletekkel díszítjük.
Hozzávalók:
200 g túró, só, bors, 1-1,5 tojás, 4 evőkanál benedekfű-olaj (áldott bogáncsnak
is nevezik), 165 g liszt, 3 teáskanál sütőpor, vaj a sütőformához, liszt a
deszka lisztezésére, 100 g húsos füstölt szalonna (bacon), 2 fej vöröshagyma,
100 ml tejszín, 5 g étkezési keményítő
Előkészítés: 18 perc
Sütés: 25 perc
1. A
sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. 80 g túrót elvegyítünk a sóval, tojással, és 2
kanál olajjal. 160 g lisztben elkeverjük a sütőport, a túróhoz adjuk, és
tésztát gyúrunk. A túró állagától függően esetleg még teszünk hozzá lisztet.
2. Egy
26-28 cm átmérőjű sütőformát kivajazunk. Meglisztezzük a gyúródeszkát,
kinyújtjuk rajta a tésztát, majd a formába tesszük. Hagyjunk neki némi szélet
is.
3. A
túrómassza készítéséhez a bacont apróra vágjuk. Megtisztítjuk, megmossuk a
hagymát, és kockákra vágjuk.
4. A
megmaradt túrót összekeverjük a tejszínnel, 5, g liszttel, keményítővel és a
maradék olajjal, majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. A túrómasszát a
tésztára kenjük, megszórjuk a hagymával és a baconnal. Körülbelül 25 percig
sütjük. Az elkészült tortát kivesszük a formából, és tálaljuk.
Hozzávalók:
500 g tehéntúró, 120 g vaj/margarin, 150 g cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 5 dl
tej, 4 tojássárga, 1 cs. zselatin, 1 cs. gyümölcs-zselépor, 300 g eper
A
zselatint a langyos tejben feloldjuk. A túrót kikeverjük 100 g
vajjal/margarinnal, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral és a cukorral. Végül
belekeverjük a zselatinos tejet. A masszát vajjal kikent tortaformába öntjük,
elsimítjuk. Ha megszilárdult, a tetejét kirakjuk eperszemekkel. Az előírás
szerint elkészített gyümölcszselével bevonjuk a torta tetejét. Legalább 1 órára
hűtőszekrénybe tesszük.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók:
25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg tejszín krémsajt, 25 dkg sárgabarack (lehet
kevésbé érett is), 15 dkg sárgabaracklekvár, 4 egész tojás, 4 evőkanál
búzadara, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, fél
citrom leve és reszelt héja, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5
dkg mazsola, a forma kenéséhez 2 dkg vaj.
Egy
kerek tortaformát a vajjal kikenek, és egy evőkanál búzadarával meghintek. Az
összes hozzávalót mély tálban összekeverem. A megmosott, kimagozott, apróra
vágott sárgabarackot és a sárgabaracklekvárt is hozzáadom, a megmosott,
leszárazott mazsolával és villával szétnyomott tehéntúróval együtt. Habos, könnyű
tömegnek kell lennie, amit beleöntök a kikent tortaformába. Előmelegített,
közepes hőfokú sütőben mérsékelt lángon megsütöm. Ha a teteje idő előtt barnulna,
akkor ráborítok egy papírlapot. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e már. Tálra
borítva kínálom.
Melegen
is, hidegen is nagyon jó. Illik hozzá a rummal ízesített sárgabaracklekvár, de
a nélkül is nagyon finom.
(12
szelet)
A
tortaformát 2 dkg Ráma margarinnal kikenjük, 1 ek. búzadarával beszórjuk. 25
dkg áttört, félzsíros túrót, 25 dkg tejszín krémsajtot, 2 ek. búzadarát, 15 dkg
sárgabaracklekvárt, sót, 4 tojást, 1 cs. vaníliás pudingport, 10 dkg porcukrot,
5 dkg mazsolát, fél citrom levét, reszelt héját, 10 dkg vajat, fél cs.
sütőport, 25 dkg felkockázott sárgabarackot mély tálban összekeverünk. A
masszát a tortaformába simítjuk, előmelegített, forró sütőben mérsékelt tűznél
tűpróbáig sütjük. Ha a teteje idő előtt barnul, papírlappal fedjük le.
Hozzávalók:
Tészta: 4 tojás, 80 g liszt 80 g
Koronás Kristálycukor, 20 g vaj
Töltelék:
200 g túró, 3 dl tejszínhab 1 csomag hidegen kötő vaníliás pudingpor, 2 dl tej,
150 g Koronás Porcukor, 10 g zselatin 5 cl víz, reszelt citromhéj
Díszítés: 300 g ananász, narancs
vagy kivi, 1 csomag tortazselé kukoricapehely
A tojássárgákat
a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. A
tojásfehérjét a kristálycukor 2/3 részével kemény habbá verjük. Óvatosan a
tojássárgához adjuk, és közben a lisztet is hozzászórjuk. Könnyed keveréssel
összedolgozzuk. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, és
180° C-os sütőben 30 percig sütjük. A sütőből kivéve liszttel meghintjük és
pihentetjük.
Hideg
tejben pudingport, porcukrot, reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot habosra
keverünk, hozzáadjuk az áttört túrót, és kemény tejszínhabbal lazítjuk. Az
oldott langyos zselatin hozzáadása után ezzel a túrókrémmel egy rétegben
beterítjük a kihűlt piskóta-tésztát. Dermedés után gyümölcsökkel díszítjük, s a
még folyós tortazselével leöntjük a torta tetejét. A zselé megkötése után
kivesszük a formából, és kukoricapehellyel díszítjük az oldalát.
A
következő két receptünkhöz elegendő egy tortalapot vásárolni, illetve
készíteni.
Hozzávalók
a piskótakarikához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt.
A
tojások tartalmát szétválasztjuk. A sárgáját a cukor egyharmadával habbá
verjük, a fehérjéből a fennmaradó cukorral kemény habot készítünk. A
tojásfehérjehabot óvatosan a sárgájához keverjük, majd fakanál segítségével a
lisztet fokozatosan hozzávegyítjük. A tortaformában, közepesen meleg sütőben
kisütjük.
További
hozzávalók: a félbevágott piskótakarika egyik fele, 60 dkg, szitán áttört
tehén-túró, 12 dkg Rama margarin, 5 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 dkg vaníliás
cukor, 5 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 2
dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg barackíz, ízlés szerinti gyümölcs, készen
kapható gyümölcszselé.
A túrót
a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a
tojás-sárgáját, és ismét kihabosítjuk. A tojásfehérjéből és a kristálycukorból
kemény habot verünk, melyet a túrós masszához keverünk, ezután hozzáadjuk a
lisztet, a pudingport és az olvasztott Rama margarint. A piskótakarikát
lekvárral vékonyan megkenjük, tortaformába helyezzük, és az előzőleg
elkészített masszát egyenletesen rákenjük. Középmeleg sütőben sütjük.
A
kisült és kihűlt túrótortát barackízzel vékonyan megkenjük, tetejét ízlés
szerint friss, be-főtt vagy mirelit gyümölccsel díszítjük, majd olvasztott
gyümölcszselével leöntjük. Cél-szerű a zselézést még a tortatormában elvégezni.
(A túrótorta más sütőformában, tepsiben is elkészíthető.)
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók:
50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó
vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg
mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom
leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez
2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara.
A
tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat:
cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj,
citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma,
mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal
kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát.
Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra
borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá
sárgabaracklekvárt.
Hozzávalók:
1 vékony, kerek, sós piskótalap (2 tojásból), 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt,
2 közepes fej vöröshagyma, 1 dl kefir, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 3 evőkanál
zselatinpor, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, a tetejére
zöldhagyma és reszelt sajt
A
vöröshagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. Az olajon, fedő alatt
üvegesre párolom, és kihűtöm. A tehéntúrót áttöröm, és simára keverve a
kefirrel valamint a krémsajttal, sóval, borssal megfűszerezem. Ezután a párolt
hagymát is hozzáadom. A tejszínből kemény habot verek, amit óvatosan
beleforgatok a túrós keverékbe. A piskótalapot beteszem egy kapcsos
tortaformába. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg
folyósra nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és beleforgatom a krémbe. A
krémet ezután betöltöm a tortaformába, a tetejét simára egyengetem, és a
hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm.
Tálalás
előtt a tortalappal együtt tálra csúsztatom (a meglazított tortaforma oldalát
körbevágom, így könnyen kijön belőle), majd a tetejét reszelt sajttal, és zöldhagymafejekkel
feldíszítem.
Hozzávalók
12 szelethez: 8 dkg liszt, 2 tojás, 1 tojássárgája, 14 dkg cukor, 3 dkg
porcukor, 17 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál mák, 50 dkg tehéntúró, 6 evőkanál
tej, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, 15 dkg piros ribizli, 15 dkg fehér ribizli,
1 evőkanál citromlé, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csipetnyi só,
a nyújtáshoz liszt, a forma kikenéshez margarin
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a tojássárgájával, 5 dkg hideg vajjal vagy margarinnal,
a porcukorral és csipetnyi sóval. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd
letakarva, 30 percre hideg helyre állítjuk. Közben a mákot a tejben felforraljuk,
és állandó keverés mellett, kis lángon 3 percig főzzük. A maradék vajat vagy
margarint 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként
hozzáadjuk a tojásokat, majd a pudingport, a citrom levét és reszelt héját is.
Végül belevegyítjük az átpasszírozott tehén-túrót és a mákkrémet. A tésztát
lisztezett deszkán kb. 24 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. A lapot margarinnal
vékonyan kikent formába helyezzük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon
(gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. Közben a kétféle ribizlit
megmossuk, néhány fürttel a díszítéshez félreteszünk, a többit kézzel vagy
villával leszemezzük. A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk, és beletöltjük
a túrómasszát. Meghintjük a gyümölcscsel, és visszatoljuk a sütőbe. Ugyanazon a
hőmérsékleten további 45 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A tortát
tálra csúsztatjuk, szélét porcukorral meghintjük. A ribizli-fürtöket a maradék
cukorban megforgatjuk, és díszítésül a torta tetejére halmozzuk.
Elkészítési
idő kb. 1 óra,
Hozzávalók:
Vizes piskóta, 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás
cukor, 2 tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál zselatin, gyümölcsök a díszítéshez
A
margarint a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük. 2 tojással csomómentesen
eldolgozzuk a túrót, és hozzáadjuk a margarinos cukorhoz. 2 dl tejben megáztatjuk
a zselatint, majd 1 dl forró tejet öntünk hozzá, és amikor a zselatin
felolvadt, akkor a túrós masszához öntjük, és összedolgozzuk. Piskótaalapra
öntjük, tetejét gyümölccsel díszítjük, és hűtőbe tesszük.
Piskóta
nélkül is készíthető. Az őzgerincformába öntjük a túrós massza egyik felét,
rátesszük a gyümölcsöket, majd leöntjük a massza másik felével, és behűtjük.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 1 kocka RAMA margarin fele, 5 tojás, 20 dkg porcukor, 1 csomag
vaniliás cukor
Az 5
tojás sárgáját és a hozzávalókat habosra kell keverni, külön fel kell verni a
tojásfehérjét is, aztán külön edényben 5 teáskanál zselatint hideg vízzel el
kell keverni, majd annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy 3 dl legyen. Ezt a habosra
kevert masszába keverjük, majd finoman hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét
is. A sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a masszát, legalább egy órát
hűtjük, majd a tetejére gyümölcsöt teszünk, és leöntjük ízesített zselatinnal
(a használati utasítás szerint). Dermedésig hűtőben tartjuk, majd felszeletelve
fogyasztjuk. :)
16
szelet
Hozzávalók:
1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró,
2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott
meggybefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, csipet só.
Mindkét
doboz ananászbefőttet leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal
üdítőital készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt
turmixgépben összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát, papírral
leszárítom. A tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a
vaníliás cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az
olvasztott, de már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és
beleforgatom a kemény tejszínhabot.
A
krémet rákenem a piskótalapra, és a tetejét kirakom a félretett
ananászkarikákkal. A meggyszemeket belenyomkodom, és a süteményt a
hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor
habszifonból nyomok rá tejszínhabot.
Elkészítési idő kb. 1 és 3/4 óra
Hozzávalók
16 szelethez: 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg vaj vagy margarin, 35 dkg
cukor, 5 tojás, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 2 dkg szálasra vágott mandula, 1
narancs leve és reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só
A nyújtáshoz liszt, a forma
kikenéséhez margarin a szóráshoz porcukor, folpack
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk,
beleütünk 1 tojást, meghintjük 7 dkg cukorral és a sóval. A szélére rámorzsolunk
12 dkg vajat vagy margarint, majd a közép felé haladva összedolgozzuk. Sima
tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva kb. 30 percre hűtőszekrénybe
állítjuk.
A többi
tojást 25 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az átpasszírozott
tehéntúrót, 10 dkg vajat vagy margarint, a narancs levét és reszelt héját,
végül evőkanalanként a pudingport is. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30 cm
átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába
fektetjük úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen. Rásimítjuk a túrós
tölteléket, majd a tortát előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton)
kb. 70 percig sütjük, A maradék vajat vagy margarint serpenyőben
megforrósítjuk, hozzáadjuk a szálasra vágott mandulát és a maradék cukrot. Állandó keverés mellett arany-barnára
pirítjuk. A langyosra hűlt túrótortát a karamellizált mandulával és porcukorral
meghintve kínáljuk.
90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók:
50 dkg leveles vajas tészta, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg darált mandula, 1
teáskanál zöldmandula-aroma, 15 dkg porcukor, 4 egész tojás, 2 evőkanál
rizsliszt (ha nincs, a búzaliszt is megtelel), 1 dl sűrű tejföl, csipetnyi só.
Először
a túrótölteléket készítem el. Az áttört túrót simára keverem a tejföllel, a
porcukorral, a tojássárgájával, a sóval, a mandulaaromával és a darált mandula
kétharmad részével. Ezután óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény
habot. A tésztát akkorára nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele
olyanformán, hogy magas pereme is legyen. Á túrótölteléket belesimítom a
tésztaüregbe, majd a tetejére szórom a maradék mandulát, meghintem kevés
porcukorral és az előmelegített, forró sütőbe tolva, közepes lángon tűpróbáig
sütöm. Ha a tészta kihűlt, a forma oldalától késsel elválasztom, és csak a
tortalappal együtt csúsztatom tálra.
Hozzávalók
egy 24 cm átmérőjű, 2 l térfogatú sütőformához: 20 dkg Rama margarin, 25 dkg
kristálycukor, 4 db tojás, 1 kg sovány túró, 2 csomag vaníliaízű pudingpor, 1
teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál citromlé, 3 dkg pisztácia, 7,5 dkg
mazsola, Rama margarin a forma kikenéséhez, 5 dkg porcukor a díszítéshez.
A
margarint a cukorral felhabosítjuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. Egymás
után hozzákeverjük a tojásokat, a túrót és a pudingport, majd hozzáadjuk a
reszelt citromhéjat és a citromlevet. A pisztáciát felaprítjuk, a mazsolát megmossuk
és leszárítjuk, majd mindkettőt hozzákeverjük a masszához. A sütőforma aljára
sütőpapírt helyezünk, peremét megkenjük margarinnal, a túrómasszát a formába
töltjük, és előmelegített sütőben, 175 C-on kb. 60 percig sütjük. Ha a torta
felülete a sütés közben túl sötét lesz, alumíniumfóliával takarjuk le. Sütés
után rácson hagyjuk kihűlni. A torta átmérőjének megfelelő nagyságú
papírsablont készítünk, amelyet virágmintára kivágunk, a torta tetejére helyezzük,
megszórjuk porcukorral, majd eltávolítjuk a sablont.
Tészta:
fél csomag fagyasztott leveles tészta.
Töltelék:
5 dkg vaj, 3 kiskanál Natreen édesítőpor vagy Glukosweet granulátum, 2 tojássárgája,
1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg tehéntúró, 30 dkg málna.
A
leveles tésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, majd belisztezett deszkán fél
centi vastagra nyújtjuk. Alufóliával bélelt tortaformába vagy kis tepsibe
fektetjük, és előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses
sütőben 080 °C) 18-20 perc alatt megsütjük.
Közben
a vajat az édesítővel, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral simára dolgozzuk,
az áttört túrót és a kissé felaprított málnát hozzáadjuk. A megsült tortalapra
kenjük, végül letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megdermedjen. Minél
előbb tálaljuk, hiszen nyers tojássárgája van benne!
Hozzávalók
4 személyre: 25 dkg kókuszos keksz, 8 dkg olvasztott vaj; a töltelékhez: 50 dkg
tehéntúró, 2 evőkanál zselatin, fél citrom leve, 8 dkg cukor 3 dl habbá vert
tejszín, 25 dkg málna lehet fagyasztott is, olaj.
A 22 cm
átmérőjű kerek tortaforma alját alufóliával kibéleljük, majd a forma alját és
oldalát kiolajozzuk. A kekszet ledaráljuk, a vajjal összedolgozzuk, kanállal a
forma aljára és oldalára nyomkodjuk, majd húsz percre hűtőszekrénybe tesszük.
Közben a zselatint fél deci vízben simára keverjük, fél percig főzzük állandó
keverés mellet, majd langyosra hűtjük. A túrót a cukorral és a citrom lével
habosra keverjük, hozzáadjuk az összetört málnát, belekeverjük a zselatint, és
a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk kanállal. A masszát a tésztával bélelt
formába töltjük, és 5-6 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
Cikkekre vágva tejszínhabbal díszítve kínáljuk.
Hozzávalók:
25x30 cm-es felfújt formához 20 dkg vajas keksz, 12,5 dkg vaj, 20 dkg porcukor,
bő 1 dl tejszín, 20 dkg
tejszín-krémtúró, 1 üveg meggybefőtt (lehet kapni fél literes üvegben
magozott meggyet), 4 ek. búzakeményítő.
Elkészítés:
a vajas-kekszet összetörjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a
kekszmorzsát és a porcukor felét; jól összedolgozzuk. A keveréket a formába
töltjük, és jól belenyomkodjuk; hűtőszekrénybe tesszük.
A túrót
a maradék porcukorral és a tejszínnel jól összekeverjük, majd a keksz tetejére
kenjük; az egészet ismét s hűtőszekrénybe helyezzük.
A
meggyet a levével együtt felforraljuk, és a kevés vízzel kikevert keményítőt
hozzáadjuk, állandó keverés mellett felfőzzük, amikor besűrűsödik levesszük a
tűzről és hagyjuk kihűlni.
A
meggymasszát a kekszes-túrós alapra kenjük, és az egészet tovább hűtjük.
Tálaláskor
a tortába gyertyákat szúrhatunk és meggyújthatjuk. Nagyon hangulatos és
mutatós.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg zsír, 2 dl víz, 10 db tojás, 1 dkg só.
Töltelék:
40 dkg túró, 20 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 2 dkg vaníliás cukor,
10 dkg mazsola.
A vizet
és a zsírt felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, és addig hagyjuk a tűzön állandó
kevergetés közben, amíg az edény falától elválik. A tűzről levéve, de még forrón
hozzákeverjük a tojásokat, egyenként. A tésztából, vékony torta alakú lapokat
formázunk. Forró sütőben sütjük. Elkészítjük a túrókrémet, amit tejszínhabbal
díszítünk. A kihűtött tésztalapok közé töltjük a tejszínhabos túrókrémet.
Kihűtve, felszeletelve tálaljuk.
(10
szelet)
Hozzávalók
a tésztához: 3 db tojás, 4 dkg búzaliszt, 45-50 csepp Polisweet, késhegynyi
sütőpor
Hozzávalók
a krémhez: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg narancs, 1/4 pohár kefir, 1/2 narancs héja,
45-50 csepp Polisweet
Elkészítés:
A tojások sárgáját a Polisweettel 6-8 percig keverjük robotgéppel vagy 25-30
percig kézzel. Akkor jó, ha a tojásos massza színe kivilágosodik, sűrű és habos
lesz. Csomómentesre dolgozzuk, a sütőporral elkevert lisztel, majd óvatosan
lazítjuk a keményre vert tojásfehérjével. Papírral bélelt sütőlapon írólap nagyságúra
elkenve (kb. 20 x 30 cm). 10 percig nagylángon előmelegített sütőbe téve
mérsékeljük a lángot. 8-10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a habos massza
összeesik. Akkor jó, ha színe világos rózsaszín és a beleszúrt hurkapálcára
vagy pecsenyevillára nem tapad. Egy tiszta konyharuhára fektetjük a papírral
felfelé. A papírt kenjük meg kevés hideg vízzel, így a keletkező gőz hatására
könnyebben lehúzható. A vízzel óvatosan bánjuk, nehogy elázzon a piskóta!
Összerakva tetejét narancskarikákkal díszítjük, majd jól lehűtve éles késsel 10
egyenlő szeletre vágva kínáljuk.
Krém
elkészítése: a szitán áttört túrót jól kikeverjük az édesítő folyadékkal, a
meleg vízben gondosan megmosott narancs lereszelt héjával és 2 evőkanál
kefirrel. A krém egyharmad részét rákenjük a felső lapnak szánt piskótára. A
maradékba apróra vágva belekeverjük a narancs kétharmadát és elosztjuk a mási
két lapon.
Őszbarackkal,
eperrel, málnával, ribizlivel, meggyel egyaránt ízletes, mutatós, tápláló.
Hozzávalók:
1 vékony kerek piskótalap (2 tojásból), 20 dkg tehéntúró, 10 dkg krémsajt, 1 dl
kefir, 2 dl tejszín, 25 dkg bármilyen befőtt, 8-10 dkg porcukor, 1 dl tej, 3
evőkanál zselatinpor, 1 citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál piskótamorzsa,
csipetnyi só.
A
tortakrémhez a tehéntúrót áttörjük és összekeverjük a kefirrel, valamint a
krémsajttal. Ezután a cukrot is hozzáadjuk, majd addig keverjük tovább, amíg a
cukor elolvad benne. Beleszórjuk a citromhéjat és a sót. Félretesszük. A gyümölcsöt
leszűrjük, ha kell, kimagozzuk és feldaraboljuk. A tejszínből kemény habot
verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe. A piskótalapot betesszük
egy kapcsos tortaformába. A tejet a zselatinra öntjük, és kis lángon addig
keverjük, amíg folyósra nem oldódik. Ha langyosra hűlt, beleforgatjuk a krémbe.
A krémet betöltjük a tortaformába, belenyomkodjuk a gyümölcsdarabkákat, és a
hűtőszekrényben szilárdulásig hűtjük. Tálalás előtt tortástálra csúsztatjuk a
tortalappal együtt (a meglazított tortaforma oldalát körbevágjuk), és a tetejét
tetszés szerinti gyümölccsel vagy tejszínhabbal díszítjük. Az oldalára kevés
piskótamorzsát hintünk.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 6 dkg cukor, 12 dkg margarin, 1 tojás, 60 dkg szilva, kockacukor;
a töltelékhez: 25 dkg túró, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, fél kanál fahéj, 1 dl
tejföl, 2 tojásfehérje
A
lisztet, cukrot, margarint és a tojást kikeverjük, és a tésztát egy kivajazott
tortaformába simítjuk, úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen. A szilvát
félbevágjuk, a mag helyére 1-1 kockacukrot teszünk. A túrót a tojássárgákkal, a
cukorral és a tejföllel kikeverjük, a habbá vert fehérjét hozzáadjuk. A
tölteléket a tésztára kenjük, a szilvákkal feldíszítjük. 200 fokon kb. 40
percig sütjük. Fahéjjal megszórjuk.
4
személyre Nehézség: 2 Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 dl
tejszín, 1 kis doboz ecetes torma, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, só és cukor,
ízlés szerint, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál
olaj
A
zselatinport kis lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és folyamatosan kevergetve,
takaréklángon forráspontig melegítjük. A túrót villával áttörjük, simára
keverjük a tejföllel, az ecetes tormával, a citromhéjjal, a sóval és a
cukorral. A tejszínből kemény habot verünk, majd a már langyos, de még nem
dermedt zselatinnal hozzáadjuk a túrómasszához. Egy kis kuglófformát kikenünk
olajjal, belesimítjuk a tormás túrókrémet, és befedve, másnapig dermesztjük a
hűtőszekrényben.
Üvegtálra
borítva, apróra vágott kaporral és kevés reszelt tormával meghintve tálaljuk.
Barna
sörrel a legfinomabb.
TIPP:
Főtt sonkával vagy füstölt virslivel fogyasztva rendkívül ízletes.
Hozzávalók:
6 db tojás, étcsokoládé, 18 dkg liszt, 18 dkg cukor, 50 dkg túró, 25 dkg vaj,
10 dkg mazsola, citromhéj, vaníliás cukor, 20 dkg porcukor.
A
tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a tojások
sárgáját, majd óvatosan belekeverjük a lisztet. Lisztezett tortaformában,
közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Közben elkészítjük a túrótölteléket
úgy, hogy a tojások fehérjét habbá verve adjuk a kikevert töltelékbe. Az
elkészült tortatésztát rövid ideig pihentetjük, majd három részre vágjuk,
töltjük, egy kevés tölteléket visszahagyva. A betöltött tortát szeletelés előtt
a hűtőben kifagyasztjuk. A visszamaradt töltelékből kis gombócokat formázunk,
melyeket olvasztott csokoládéba mártunk, ezzel díszítjük a szeleteket.
Hozzávalók:
24 dkg liszt, 16 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 2 g vaníliás cukor, 1
dkg reszelt citromhéj, 10 dkg barackíz.
Töltelék:
1 kg tehéntúró, 6 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg mazsola,
1 vaníliás cukor, citromhéj.
Az
elkészített linzertésztával a tortasütő alját és oldalát kibéleljük, majd
háromnegyed részig kisütjük. Kihűlni hagyjuk, utána a belsejét barackízzel
vékonyan megkenjük. A töltelék anyagaiból egy jó túrókrémet készítünk, és azt a
tortába beletöltjük. A tetejét egy kerekre formázott linzerlappal befedjük,
középmeleg sütőben megsütjük. Sütés után porcukorral megszórjuk, a tortasütőből
kivesszük, és kihűlés után melegvizes késsel szeleteljük.
Fél
margarint, 5 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliáscukrot simára
keverünk. Hozzáadunk 50 dkg túrót. 5 tk. zselatint 1 dl vízben kikeverünk,
hozzáadunk 2 dl forró tejet. Kicsit hűlni hagyjuk a zselatint, keverjük, a
túrómasszába öntjük, jól elkeverjük. Kivajazott tortaformába töltjük.
Gyümölccsel díszítjük, miután megszilárdult. 1 cs. gyümölcskocsonyát 4 dl
vízzel elkészítünk. Ha kihűlt, a tortára öntjük.
Habosra
keverve 4 tojássárgáját, 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, belekeverünk
13 dkg vajat (a fele margarin is lehet). Ha ismét habos, elkeverve 50 dkg
áttört túróval, 2.5 ek. búzadarával, 1 marék durvára szelt mandulával, 10 dkg
mazsolával, 1 narancs vagy citrom reszelt héjával, 4 tojásfehérjéből vert kemény
habbal, zsírral kent, finom zsemlemorzsával hintett tortaformában úgy sütjük,
mint a piskótát. Még melegen deszkára borítjuk. Ha nagyon gazdagon akarjuk
adni, csokoládémázzal is bevonhatjuk.
Hozzávalók
12 szelethez: 4 tojás, 10 dkg Rama, 2 dl tejföl, 0,5 kg túró, 10 dkg cukor, 1
darab citrom, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál búzadara, 1 csomag
vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál baracklekvár, 1
teáskanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa.
A
tojássárgáját a cukorral és a Rámával habosra keverjük. Ízesítjük a citrom
kifacsart levével és lereszelt héjával, hozzáadjuk a túrót, a tejfölben
elkevert pudingport, és a búzadarával vegyített sütőport. Végül óvatosan hozzákeverjük
a tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszát kiolajozott, zsemlemorzsával
megszórt kapcsos tortaformába öntjük, majd közepes tűznél kb. 20 percig
(tűpróbáig) sütjük. Ha elkészült, tetejét kevés forró vízzel elkevert baracklekvárral
díszítjük.
1.
lépés:
1
zacskónyi étkezési zselatint (25g) beáztatjuk egy kis lábosban, vízzel, úgy
hogy annyi vizet adunk hozzá amennyit éppen felvesz. Közben 2 dl tejet
felforralunk és hozzáöntjük a beáztatott zselatinhoz, majd csomómentesre
keverjük, és hagyjuk lehűlni.
2.
lépés:
50 dkg
túró, 2 tojás, lehet plusz sárgáját belekeverni a színe miatt, 2 csomag
vaníliás cukor, ezt összeturmixoljuk, szintén egy külön tálban, 2. tálban
3.
lépés:
5 tojás
fehérjét kemény habbá verjük, ismét egy külön tálban.
4.
lépés:
5 tojás
sárgája, 25 dkg cukor, 25dkg (1 kocka) margarin, ezt habosra keverjük egy külön
tálban, az egyszerűség kedvéért 1. tál
5.
lépés
Az 1.
tálba beleöntjük a 2. tál tartalmát és egyenletesre összekeverjük robotgéppel,
vagy kézzel. Ha ez megvan, akkor a már kihűlt, tejes zselatint keverjük hozzá,
majd óvatosan, finom mozdulatokkal hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, úgy
hogy a habot "ne törjük össze".
6.
lépés:
A
masszát kerek tortaformába öntjük, ízlés szerint tehetünk a masszába
gyümölcsöket (pl. alma, narancs, barack, körte), figyeljünk arra, hogy ne túl
sokat rakjunk bele, mert puha lesz a torta, nem lesz "tartása", a
tetejét, simára "igazítjuk". Az eligazított torta tetejére
díszítésnek gyümölcsdarabkákat teszünk. Ez után berakjuk a hűtőbe, hogy megkeményedjen.
7.
lépés:
Ha a
torta megkeményedett, elkészítjük a tortazselatint, ennek az elkészítése a
tasak hátulján olvasható. A kész zselatint először kanalanként, majd óvatosan a
torta tetejére öntjük, majd ismét betesszük hűlni.
8.
lépés:
Ha a
zselatin megkeményedett, lehet fogyasztani.
Hozzávalók
a tésztához: 5 dkg cukor, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, továbbá
hüvelyesek a vakon sütéshez
A
töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 3 kávéskanál vaníliás cukor, 1 citrom
héja, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő, 7
tojássárgája, 7 tojásfehérje, 5 dkg cukor, 5 dkg felolvasztott vaj
A
hozzávalókból omlós tésztát készítünk. Egy 26 cm átmérőjű kerek formát
kibélelünk a tésztával (az oldalát is!). 15 percig vakon sütjük, hogy a
tortalap, ropogós maradjon, a töltelék ne áztassa el. A töltelékhez a túrót
elkeverjük a cukorral (nem árt előtte áttörni szitán), a vaníliás cukorral, a
citromhéjjal, a liszttel, a keményítővel és a tojássárgájával. A
tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadva a többi cukrot és a folyékony
vajjal együtt óvatosan a masszához adjuk. A tölteléket az elősütött tésztára
öntjük, elsimítjuk. 180 C-on összesen 40 percig sütjük. A süteményt még melegen
kivesszük a sütőformából. Rostélyra helyezve hűlni hagyjuk.
Létezik
egy variációja, ahol meggyből kompótot főzünk - 50-70 dkg gyümölcshöz 10-17 dkg
cukrot és 3 evőkanál, kevés vízben vagy gyümölcslében feloldott keményítőt
adunk, felfőzzük, amíg a lé be nem sűrűsödik - és a vakon sütött lapra
ráhalmozzuk. A túrókrémet ráöntjük, majd megsütjük.
Hozzávalók:
0,5 kg finom túró (kockatúró), kristálycukor. ízlés szerint, 3 dl zacskós
tejszín, 1 cs. vaníliás cukor, babapiskóta, 2 kk. zselatin, 1 cs. tortabevonó
zselé, gyümölcs (kb. 1 kg)
Elkészítése:
A túrót finomra áttörni, majd ízlés szerint kristálycukorral (kb. 2-3 ek.)
összekeverni. A tejszínt kemény habbá felverni a vaníliás cukorral, és óvatosan
összekeverni a túrókrémmel. Fél dl forró vízzel feloldani a zselatint, és ezt
is a krémhez keverni óvatosan.
A
túrókrémből egy keveset a csatos tortaforma aljára kenni. Erre egy sor
babapiskótát tenni, majd a maradék krémet rátenni. A tetejét gazdagon
gyümölccsel díszíteni. A tortabevonó zselét a leírás alapján elkészíteni, és
melegen nagyon óvatosan a torta tetejére önteni.
1/2
napig folpack fóliával letakarva a hűtőben állni hagyjuk.
Hozzávalók
a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 6 dkg vaníliás porcukor, 2 tojássárgája,
só, sütőpor.
A
túrótöltelékhez: 30 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj, 15 dkg főtt áttört burgonya, 4
tojás, 10 dkg vaníliás porcukor, 8 dkg mazsola, 1/2 dl rum, reszelt citromhéj.
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és hozzátéve a porcukrot, a tojássárgákat, kevés
sót és késhegynyi sütőport, összegyúrjuk, kinyújtjuk. A tészta egyharmadát
visszahagyva, egy tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen.
Ezután a túrót burgonyanyomón áttörjük, hozzátesszük a burgonyát, az olvasztott
vajat, a vaníliás porcukrot, a rumos mandulát, a tojások sárgáját, és kevés
reszelt citromhéjjal ízesítve, jól összekeverjük.
Végül
hozzákeverve a habbá vert tojásfehérjét, betöltjük a tortaformába. A tetejét a
visszahagyott tésztából megrácsozzuk, és felvert tojással megkenve, középmeleg
sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Mikor
kivettük, kicsit állni hagyjuk, és felszeletelve, vaníliás porcukorral
megszórva tálaljuk.
Hozzávalók:
1/2 kg túró, 3 egésztojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 12 dkg
margarin (ráma), 1 csomag mazsola
Az
elkészítés módja: A 3 tojás fehérjét egy evőkanál porcukorral felkeverjük. A
többi cukorral a tojások sárgáját a margarinnal habosra keverjük. Ezután összekeverjük
a felvert tojás fehérjével, pudingporral, túróval és mazsolával. kizsírozott,
lisztezett tepsiben közepes lángon sütjük.(a pudingport nem kell főzni)
Hozzávalók:
piskótalap, 15 dkg Rama margarin, 1 dkg vaníliás cukor, 40 dkg túró, 5 dkg
mazsola, 14 dkg kristálycukor, citromhéjreszelék, 10 dkg barackíz.
A
margarint a szitán áttört tehéntúróval habosra keverjük, majd hozzáadjuk az
ízesítő-anyagokat, a vaníliás cukrot, citromhéjreszeléket, rumba áztatott
mazsolát, és végül a cukrot. A piskótalapot barackízzel megkenjük, a túrókrémet
egyenletesen rákenjük. Tetejét ízlés szerint friss befőttel vagy mirelit
gyümölccsel díszítjük, majd olvasztott gyümölcszselével leöntjük. Célszerű a
zselézést a tortaformában elvégezni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, csipet só.
Jól
összegyúrjuk, majd kikent tortaformába nyújtjuk úgy, hogy a forma oldalát is
kibéleljük vele, majd rátesszük a mák-tölteléket: 20 dkg darált mákot felfőzünk
2 dl tejben 8 dkg cukorral, 6 dkg vajjal és 4 dkg grízzel. Ha kihűlt, belekeverünk
1 tojást. Ráterítjük a tésztára, majd 1 doboz őszibarack befőttet
felszeletelünk, amit a máktöltelékre rakunk.
Erre
jön a túrótöltelék: 10 dkg cukrot jól kikeverünk 2 tojássárgájával, 40 dkg
túróval, 1 dl tejföllel és 3 dkg liszttel. Ezután belekeverjük a 2 tojás, habbá
vert fehérjét, majd a barackra öntjük a túrótölteléket. Tűpróbával ellenőrizve
közepes lángnál készre sütjük.
Megjegyzés:
az őszibarack helyett készíthetjük sárgabarackkal, cseresznyével vagy meggyel
is.
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 3 db egész tojás, 2 dl bármilyen befőtt leve, a befőttléhez
illő darabos gyümölcsbefőtt, 2 db alma, 5 dkg margarin, 3 evőkanál búzadara,
ízlés szerint cukor vagy méz, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál reszelt citromhéj,
kevés citromlé, a forma kenéséhez kevés margarin és búzadara.
A
tehéntúrót villával áttöröm, majd összekeverem a felvert tojásokkal. Hozzáadom
a citromhéjat, a sót, a cukrot, a búzadarát, a befőttlevet, a megmosott és kicsumázott,
lereszelt almát, az apróra vágott és kimagozott befőttet, végül belecsorgatom
az olvasztott, de már nem meleg margarint. Alaposan összekeverem, majd
belesimítom egy kikent és búzadarával beszórt, mély, tűzálló tálba. Folpack
fóliával lefedem, és a mikrohullámú sütőbe teszem. A legerősebb fokozaton
tizenkét-tizennégy percig párolom, közben egyszer-kétszer megfordítom a tálat.
A párolási idő letelte után még tíz percig nem nyúlok hozzá, illetve csak akkor
borítom tálra, ha teljesen kihűlt. Tetszés szerint feldíszítem, és jól lehűtöm,
majd cikkekre vágom, mint a valódi tortát szokás.
Hozzávalók:
20 dkg babapiskóta, 12 dkg vaj, 25 dkg túró, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás
cukor, 3 evőkanál citromlé, 2,5 dl tejszín, 1 csomag HAAS habfixáló, 60 dkg
meggy, 5 dl meggylé, 2 csomag HAAS tortazselé, 2 evőkanál cukor, 5 dkg fehér
csokoládé.
Elkészítése:
A babapiskótát egy nylon zacskóba tesszük, és sodrófával szétnyomjuk, majd a
puha vajjal összegyúrjuk. A tortaformát, amelynek oldalát alufóliával béleljük,
tortatálra tesszük, és a piskótamasszát belesimítjuk, kissé lenyomjuk. Az
áttört túrót a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével összekeverjük. A
tejszint habbá verjük a hab-szilárdítót is beletesszük, majd a túrókrémbe
forgatjuk és a meggyet hozzáadjuk, majd rákenjük a tortalapra. Tetszés szerint
díszítjük.
Hozzávalók:
50 dkg félzsíros tehéntúró, 20 dkg cérnametélt, 50 dkg reszelt savanykás alma
(tisztán mérve), 4 tojás, 10 dkg mazsola, 3 dl rostos narancslé, 15 dkg cukor,
8 dkg vaj (vagy margarin), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 teáskanál sütőpor; a
tortaforma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál porcukor.
A
tésztát megfőzöm, és hideg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. Közben egy
keverőtálban a tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáadom a sütőport, a száraz
pudingport, a felolvasztott, de már nem meleg vajat, valamint apránként
belekeverem a narancslevet. Ezután beleforgatom a reszelt almát (levével
együtt), és a kihűlt, főtt tésztát. Végül belekeverem a villával áttört túrót,
a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint a tojásfehérjékből vert kemény
habot. Egy jó nagy, kapcsos, kerek tortaforma alját vajjal kikenem, meghintem a
porcukorral, és belesimítom a tortamasszát. Előmelegített forró sütőbe tolom,
és közepesnél valamivel kisebb lángon, vagyis lassú tűzön megsütöm. Ha a teteje
barnulni kezdene azelőtt, hogy a belseje is átsült volna, letakarom egy
alufólia- vagy papírlappal. A formában hagyom kihűlni, majd lekapcsolom az
oldalát, és tortalappal együtt csúsztatom tálra. A hűtőszekrényben
megdermesztem, és cikkekre vágva kínálom.
Elkészítési
ideje: kb. 105 perc.
A
tésztához: 25 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojás, 12 dkg vaj, késhegynyi sütőpor, 1
zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só,
A
töltelékhez: 75 dkg tehéntúró, 1 üveg őszibarackbefőtt, 3 tojás, 7 dkg vaj, 15
dkg cukor, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt
citromhéj
A
lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, hideg vajjal, tojással, sütőporral és
sóval tésztává gyúrjuk. Lefedve, 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Az
őszibarackbefőttet lecsöpögtetjük. Az omlós tésztát 34 cm átmérőjű kerek lappá
nyújtjuk és kibéleljük vele egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját és oldalát. Villával
több helyütt megszurkáljuk, és forró sütőben 5 percig elősütjük. Közben a vajat
kikeverjük a cukorral, a zacskó vaníliás cukorral és a tojások sárgájával.
Hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, a pudingport és a reszelt citromhéjat.
Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A túrókrémet 1 cm
vastagon a tésztára simítjuk és kirakjuk a gyümölccsel. Rásimítjuk a maradék
túrókrémet, és közepesen forró sütőben 70-80 percig sütjük. Ha szükséges, a
sütési idő második felében alufóliával betakarjuk.
Hozzávalók:
6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, 6 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1
csapott teáskanál sütőpor;
A
töltelékhez: 24 g (8 lap) színtelen zselatin, 200 g kristálycukor, 1/4 l tej,
csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 5 dl tejszín, 4 tojássárgája, 500 g sovány
tehéntúró, 2 evőkanál porcukor, sütőpapír;
Elkészítése:
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás
fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd
a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg,
összedolgozzuk.
Tortaformát
sütőpapírral kibélelünk, és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített
sütőben 75 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük,
kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.
A
töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral,
csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojás-sárgákkal állandó kevergetés
mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük, és belevegyítjük a
feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
Közben
a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a
túrót, majd a tejszínhabot.
A
piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra
simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk.
Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 4 tojás, 20 dkg cukor, fél csomag margarin, 3 dl tej, 1 csomag
zselatin, 3 dl szörp vagy gyümölcslé, tetszőleges gyümölcs.
A túrót
kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a margarinnal. A 3 dl tejben
oldjunk fel fél csomag zselatint felmelegítve, és ezt adjuk a túrós masszához.
Öntsük tortaformába és tegyük hűtőbe. Ha jól összeállt, rakjuk ki a tetszőleges
gyümölccsel a tetejét. Vonjuk be a tortát a maradék fél csomag, 3 dl szörpben
feloldott zselatinnal. Tegyük újra hűtőbe.
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 0.5 kg túró, 3 cs vaníliás
cukor, 1 citrom leve, héja, 1 ek. tejföl, 0.5 l tej, 1 ek. kristálycukor, 1
tasak, étkezési zselatin, gyümölcskocsonyapor, gyümölcsök a díszítéshez, és a
tortába, kb. 26 cm átmérőjű csatos tortaforma
Elkészítés:
1.
Margarint, porcukrot és tojássárgáját habosra keverjük.
2. A
túrót, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt jól
összekeverjük.
3. A
tejben a kristálycukrot és a zselatint összekeverjük. Kb. 10 percig állni
hagyjuk, majd felmelegítjük (közel forrásig) és langyosra hűtjük.
Ha már
langyos, akkor összekeverjük az 1-es és 2-es masszával.
Apróra
vágott gyümölcsökkel ízesíthetjük.
Formába
öntjük. Ha a hűtőben megkeményedik, gyümölccsel díszítjük, gyümölcskocsonyával
leöntjük a tetejét.
16
szelet
Hozzávalók
1 ujjnyi vastag, nagy, kerek, készen vásárolt piskótalap (egy szokásos méretű
piskótakarikának a harmada, a többi a mélyhűtőben tárolható). 30 dkg tehéntúró,
30 dkg krémsajt, 2 dl tejföl, 3 dl tejszín + 1 dl tejszín a díszítéshez, 3
narancs, 8-10 dkg porcukor, ízlés szerint, 3 evőkanál zselatinpor. 1 dl tej, 1
citrom reszelt héja, 1/2 dl narancslikőr (vagy 1/2 fiola narancsaroma),
csipetnyi só.
Előkészítés:
a narancsot meghámozom, egyet félreteszek, a többit felkockázom. A tejszínből
kemény habot verek. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaforma aljába. A
tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem
oldódik.
Elkészítés:
a túrót áttöröm és összekeverem a tejföllel, valamint a krémsajttal. Ezután a
cukrot és a likőrt is hozzáadom, majd addig keverem tovább, amíg a cukor
elolvad. Beleszórom a citromhéjat és a sót. Óvatosan beleforgatom a
tejszínhabot, végül a narancsot és a már kissé lehűlt, de még nem dermedt tejes
zselatint keverem bele. A krémet rátöltöm a tortaformába helyezett piskótára,
és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt tortástálra csúsztatom
a tortalappal együtt (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom), és a
tetejét tetszés szerint feldíszítem a félretett tejszínhabbal és a naranccsal.