Tartalomjegyzék
Virág, mángold és
"havas" receptek
Gyümölcssaláta kamillavirággal
Pácolt bárányérmék mángoldpürével
Hozzávalók:
1 liter almalé, 1 kg befőzőcukor,
4 evőkanál levendula- virág, 1 citrom leve.
Két
evőkanálnyi levendulavirágot tüll- vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével
együtt az almaléhez adjuk. Beleszórjuk a befőzőcukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve,
kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor, a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk,
belekeverjük a félretett virágokat, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket
lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók: 1 bögrényi
rózsaszirom, piros, 4 db összezúzott banán, ugyanennyi aprított datolya, 2
evőkanál konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott
narancshéj, vagy citronát, 4 evőkanál rózsadzsem, 2
narancs leve, tejszín.
Béleljünk
ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát,
mandulát, mazsolát, narancshéjat vagy citronátot.
rétegezzük a rózsasziromra, tetejére tegyük a rózsa dzsemet.
Tálalás
előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszint tegyünk rá.
Tetejét
díszítsük kandírozott rózsaszirommal, vagy bármi kandírozott gyümölccsel.
Alapadag:
3 maréknyi rózsaszirom, 30 dkg cukor, 5 dl konyak, 1 csepp piros ételfesték
Elkészítése:
A leöblített rózsaszirmokat széles szájú üvegbe tesszük. A cukorból és 5 dl
vízből szirupot főzünk, kihűtjük, és a konyakkal együtt a rózsaszirmokra
öntjük. Az üveget lezárjuk, és meleg helyen két hétig állni hagyjuk, közben
naponta felrázzuk. Végül átszűrjük, cseppnyi piros ételfestékkel színezzük, és
üvegekbe töltjük.
Megjegyzés:
A teljes virágzásba lévő, kinyílt virágokat gyűjtsük, lehetőleg délelőtt,
amikor a harmatcseppek már felszáradtak a bársonyos szirmokról.
Elkészítése:
Gyűjtsünk össze egy kosárra való virágot szár nélkül, gondosan mossuk meg, majd
nagy edény vízbe téve öt percig forraljuk.
A
leszűrt léhez adjunk literenként fél kilogramm cukrot, és főzzük lassú tűzön,
amíg besűrűsödik. Töltsük üvegekbe és zárjuk le, majd más lekvárhoz hasonlóan
tálaljuk.
Rózsaíz (bulgár
recept)
Elkészítése:
A jól kinyílt illatos rózsák szirmait tépjük le, tegyük szűrőkanálba, és hideg
vízzel jól öblítsük le. Ha a víz lecsurgott, és a szirmok kissé megszikkadtak,
minden liternyi rózsasziromra hintsünk egy maréknyi cukrot, és zománcos
lábosban, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a levelek szétfőnek, és az
egész sűrűsödni kezd. Forrón töltsük kiforrázott kis üvegekbe, a tetejére
tegyünk egy kávéskanálnyi rumban feloldott borsónyi benzoesavas nátriumot,
kössük le, és rakjuk száraz gőzbe.
Hozzávalók:
rózsaszirom 1 kg, cukor 1 kg, szalicil 2 késh.
A piros
rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és ugyanannyi
mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük, szalicillal
üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel összekeverni.
Hozzávalók:
10 dkg rózsaszirom, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 1 teáskanál zseléfix, 1
teáskanál zselatin
Elkészítése:
A folyóvízben alaposan megmosott rózsaszirmokat 3 dl vízben lassú tűzön főzni
kezdjük. Amikor megpuhul, átszűrjük, a levét cukorral, citromlével, zseléfixszel és kevés vízben feloldott zselatinnal
olvadásig kevergetjük. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és beletesszük a
szirmokat. Folyamatosan kevergetve 5 percig együtt főzzük, majd üvegekbe töltjük,
és légmentesen lekötjük.
Elkészítés:
60 perc Nehézség: 1
Alapadag:
50 dkg rózsaszirom, 50 dkg cukor, 2 citrom leve, 1 ek.
rózsalikőr.
Elkészítése:
A rózsaszirmokat leöblítjük, és a szirmok tövénél lévő sárgásfehér részt
letépjük. 3 dl vizet felforralunk, beletesszük a rózsaszirmokat, és öt percig
forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és lassú tűzön,
folyamatosan kevergetve, 25-30 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve
beleöntjük a rózsalikőrt, és forrón üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk, és
száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Télen nagy sikerünk lesz ezzel az igazi
különlegességgel.
Hozzávalók:
1 kg rózsalevél, 1 kg cukor, 2 késh. szalicil
Elkészítése:
A piros rózsa sziromleveleit leszedjük, famozsárban megtörjük, megmérjük, és
ugyanannyi mennyiségű cukorból főzött sziruppal, a rózsalevelet összefőzzük,
szalicillal üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Használat előtt igen jó más ízzel
összekeverni.
Szedjünk
le 10-12 rózsabimbót. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és
öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk
bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös
helyre. 2-3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át.
Végül szűrjük le, és töltsük palackokba. A fenti módon finom és illatos ivólé
valamint szörp készíthető a nemes-rózsák szirmából is. 1 fej bodzavirágnak 2
kinyílott rózsabimbó felel meg. A lehetőleg bordó színű permetmentes
rózsaszirmot tavasszal vagy ősszel szerezzük be, mert a nyári melegben csökken
a rózsa illóolaj és nedvességtartalma.
Elkészítése:
Rózsaszörpöt készítünk és tetszés szerint kanalanként adagolva, szesszel
elegyítjük.
Hozzávalók:
45 dkg erős illatú sötét színű rózsaszirom, 5,5 dl
víz, 45 dkg porcukor, 2 citrom leve, 1 evőkanál rózsavíz.
A
szirmok alsó elkeskenyedő részét csipkedjük le, mert keserű. forraljuk fel a
vizet, majd lassú forralás közben adjuk hozzá a szirmokat. 5 perc alatt főzzük
puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, újra hozzuk forrásba, majd 30
percig főzzük, lassan, állandó keverés mellett. Mikor a cukor elolvadt, adjuk
hozzá a rózsavizet és rottyanásig hevítsük. Ekkor már
sűrűsödni kezd. Tegyünk próbát egy lehűtött kistányérra. Akkor jó, ha
ráncosodni kezd. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegekbe töltve, tegyük száraz
dunsztba.
Elkészítése:
30 dkg sötétpiros színű ép rózsasziromra 2 l hideg vizet öntünk, és addig
főzzük, amíg a víz piros lesz. Szitán lecsurgatjuk. Fél liter léhez fél kg
cukrot adunk és húsz percig főzzük. Ha kihűlt légmentesen dugaszoljuk.
A
piros, illatos rózsaszirmokból készítjük.
Elkészítése:
Harminc dkg szirmot 2 l hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg
a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe
tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral, kb. 15 percig
főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy dugaszoljuk, és száraz
gőzbe rakjuk.
Egy
széles szájú (1 literes) üveget töltsünk meg friss rózsaszirommal, majd töltsük
fel vízzel. Az üvegbe tegyünk még egy csipetnyi szalicilt, és hűvös helyre
állítsuk. Időnként rázzuk fel. Egy hét múlva ruhán szűrjük át, majd újabb
csipetnyi szalicil hozzáadása után öntsük át egy hosszú nyakú üvegbe és jól
zárjuk le.
Levesek,
rizsköret színezésére használjunk körömvirág főzetet. Mintha teát készítenénk,
dobjuk a növényt lobogóan forró vízbe, s főzzük 1-2 percig.
A
megmosott virágszirmokat tiszta konyharuhán megszárítjuk. Egy tojásfehérjét
vékony ecsettel, vékonyan felhordunk a szirmokra. Ez után finomított
kristálycukorral megszórjuk, s 1-2 napig szobahőmérsékleten szárítjuk. Ünnepi
tortákat, édességeket, fagylaltokat dekorálhatunk ily módon.
Hozzávalók:
4 marék rózsaszirom, 1 citrom leve, 40 dkg méz.
Elkészítés:
A rózsaszirmokat leöblítjük, a citromlével meglocsolva egy órán át, állni
hagyjuk. Fölöntjük 8 dl vízzel, és lassú tűzön 25-30 percig főzzük. A tűzről
levéve kissé hűlni hagyjuk, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet, és
folyamatosan kevergetve 15-20 percen át forraljuk. azon forrón üvegekbe
töltjük, és az üvegeket lezárva gőzben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók:
12 db virág(zat), 200 g
szójaliszt, 3 dl muskotályos fehérbor, 3 tojás, késhegynyi só, olaj a sütéshez,
fahéjas cukorszórat.
Az
éppen kinyíló virágokat jól megmossuk. lecsepegtetjük.
A
tojások sárgáját, sót, lisztet, bort, a tojások keményre felvert habját
összekeverjük. Néhány csepp olajat teszünk bele. Fél órára a hűtőbe tesszük.
A
virágokat egyenként belemártjuk a tésztába, bő forró olajban kisütjük,
lecsepegtetjük.
Fahéjas
cukorban megforgatjuk.
Forrón
kínáljuk, kihűlve megpuhul.
Bor-
vagy puncshab illik hozzá.
Hozzávalók:
10 db frissen szedett egészséges bodzavirág, 1 csokor menta, 1 karikára vágott
citrom, 3 citrom leve, 20dkg cukor.
A
hozzávalókat egy liter vízben összekeverjük, és szobahőmérsékleten 24 órát
érleljük. Leszűrjük, és hidegre tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük
1-1 üveg hideg fehérborral és pezsgővel.
Hozzávalók:
4 szép, virágzó bodza, 1 db egész tojás, 1 dl tej, 15 dkg liszt, kevés
szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.
Elkészítése:
A tojást habosra verjük 1 evőkanál porcukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk a
lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapjuk.
Megsózzuk. A száráról lecsipkedett, megmosott, és lecsöpögtetett virágot,
lisztben megmártjuk, majd a tésztában megforgatjuk. A 180 fokra felhevített
olajba téve 1-2 perc alatt szép világosra megsütjük. Leitatjuk róla a
felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk. Csak a virágzó bodzából
jó! Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető.
Hozzávalók:
450 g egres, 2 ek. víz, 70 g
finom kristálycukor, 2 ek. bodzavirág-szörpsűrítmény,
400 g kész vaníliaöntet (vagy nem főzős puding), zöld ételfesték (elhagyható),
300 ml habtejszín, darált mandulás csók a díszítéshez, mandulás csók a
tálaláshoz.
A 2 ek. vízben, lefedve 5 percig
pároljuk az egrest, míg a bogyók szétpattannak. Hozzáadjuk a cukrot,
bodzaszörpöt és pépessé keverjük. Levesszük a tűzről.
Tálba
öntjük a pépet, hűlni hagyjuk.
A
vaníliás öntetet hozzákeverjük, tehetünk hozzá néhány csepp ételszínezéket.
Belekeverjük a felvert tejszínt.
Behűtve,
majd a mandulás morzsával megszórva kínáljuk.
Hozzávalók:
4 ek. kamillavirág, 4 ek. akácméz.
A
kamillavirágokat egy liter vízzel leforrázzuk, és lefedve 3-4 percig állni
hagyjuk. Leszűrjük, és akácmézzel édesítve máris kínáljuk. Hidegen, kevés
citromlével ízesítve is kitűnő.
Hozzávalók
4 személyre: 2 nagyobb őszibarack, 2-3 nyári alma, 30 dkg cseresznye, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 1 maréknyi kamillavirág.
A
kamillavirágok harmadrészét 2 dl vízzel leforrázzuk, és lefedve hűlni hagyjuk.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk.
Ezután
ráöntjük a mézzel, citromlével ízesített, majd leszűrt kamillateát,
összekeverjük, és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Tálaláskor
a maradék kamillavirágokkal megszór kínáljuk a
vendégeknek.
Hozzávalók:
1 bögrényi rózsaszirom, piros, 4 db összezúzott banán, ugyanennyi aprított
datolya, 2 evőkanál konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott
narancshéj, vagy citronát, 4 evőkanál rózsadzsem, 2
narancs leve, tejszín.
Béleljünk
ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát,
mandulát, mazsolát, narancshéjat vagy citronátot.
rétegezzük a rózsasziromra, tetejére tegyük a rózsadzsemet.
Tálalás
előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszint tegyünk rá.
Tetejét
díszítsük kandírozott rózsaszirommal, vagy bármi kandírozott gyümölccsel.
Hozzávalók:
40 dkg cukor, 2 maréknyi levendulavirág.
A
száráról lecsipkedett levendulavirágokat tálcán szétterítjük és 1 - 2 órán át,
szikkasztjuk. A kristálycukrot a virágokkal rétegezve üvegekbe rakjuk, majd
gondosan lezárjuk. Egy hét múlva használhatjuk az illatos cukrot: teát,
gyümölcskészítményeket ízesíthetünk vele, a levendulás cukorral készült
habcsók, aprósütemény íze feledhetetlen! Felhasználás előtt a cukrot szitáljuk
át. Hasonló módon készíthetünk rózsaszirommal, ibolyával, szegfűvel vagy
mentalevéllel és virággal illatosított cukrot is.
Hozzávalók:
5 dl tej, 6 dkg cukor, 1 tk. citromlé,
10 dkg búzadara, 1 tk. Ras
el hamad (fahéj és szárított rózsaszirom), 1 pohár
habtejszín.
Elkészítés:
A tejet, cukrot kb. 10 percig főzzük, amíg sziruppá sűrűsödik. A darát vajban
takarékon megpirítjuk. Majd rácsepegtetjük a citromlét, ráöntjük a szirupot,
jól összekeverjük, és még 2 percig a lángon hagyjuk. 20 percig pihentetjük.
Kis
üvegtálakban, melegen, tejszínhabbal díszítve, a fahéjas rózsaszirommal megszórva
kínáljuk.
Hozzávalók:
tökvirág, 1 pohár langyos víz (ha tetszik, száraz fehérbor), 10 dkg liszt, 1-2
kanál olívaolaj, só, 1 tojás fehérje, 1 kis darab mozzarellasajt,
1 darabka sonka, citromszeletek.
Számítsunk
minden 10 dkg lisztre egy pohár langyos vizet (vagy bort), amit egyszerre
öntünk rá, és gyorsan elkeverjük, hogy ne rugalmas tésztaszerű massza
képződjék, hanem folyékony pastella. Ehhez adunk 1
evőkanál olívaolajat, sót, majd közvetlenül a
felhasználás előtt még egy tojás felvert habját.
A pastella legyen selymesen puha és folyékony!
Ebbe a
masszába mártogatjuk bele a tökvirágokat, mielőtt a forró zsírba kerülnének.
Mivel
mindent a virág sem mondhat el helyettünk, ajánlatos elébb óvatosan felhasítani,
és egy darabka mozzarellasajtot vagy egy kis kockányi
sonkát (pármait) belerejteni. Ha pedig a két
ínyencséget egyidejűleg helyezzük el rejtett "üzenetként": jól
tesszük azt is.
"Két lat fahéj töretik össze, fél lat szekfűvirág
s ugyanennyi szerecsendióvirág, s két lat
levendulavirág, ezután 4 lat keserűmandola töretik
meg, de nem zúzatik szét, s egy fertály font (1 font = 0,56 kg) citromhaj is
apróra vágatik, mindezt összevegyíti az ember, s
öblös üvegbe teszi, mire két és fél pint (1 pint = 1,415 l) borszeszt tölt, s
az üveget jól bekötözvén két hétig a nap melegén teszi ki, s ha ez nem
történhetik, oly helyre teszi, hol egyforma melegség éri.
Eltelvén
az idő, a tiszta folyadék leöntetik, a megmaradt jól kinyomatik,
s egyszersmind három font cukor két pint vízzel felolvasztatik,
jól lehaboztatik, s amavval összetöltetik, ráadásul még egy itce
muskotály bor töltetvén, néhány szemer (gran) ambrával. Így jól bekötözve
még néhány hétig hagyatik, azután leszűretik,
s aranysárga szín adatik neki, következő módon: vesz az ember kevés valódi
aranylemezt, kis darabokra vágja, s egy üveg mozsárban borszesszel jól
eldörzsöli. E folyadék a likőrbe öntetik, midőn ez már egészen tiszta, s ezután
palackokba töltetik."
Hozzávalók:
4 db cikória levelei, 30 db gyermekláncfű levél, 10 dkg póréhagyma, 2 db
kockára vágott alma, maréknyi muskátlivirág, 3 szál rózsa szirma, 3 fürt
akácvirág.
Dresszing:
méz, ízlés szerint, csipetnyi só, 1 citrom leve, 5 db apróra vágott mentalevél,
1 dl víz.
Hozzávalók:
40 dkg tehéntúró, csipetnyi tengeri só, 4 evőkanál virágméz, 2 csepp rózsaolaj,
fél citrom leve, rózsa, szegfű, primula, ibolya-szirmok metéltre vágva,
fajtánként 2-3 dkg.
A
szirmokat megmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekeverjük a túróba, hozzáadjuk az
ízesítő anyagokat. Kb. 15 percig pihentetjük a hűtőben. Enyhén édes, kellemes
körözöttet kapunk, melyet pirítóssal is fogyaszthatunk, de piskótatésztába is
beletölthetjük.
Hozzávalók:
Kb. 30 dkg lasagne tészta
Töltelékhez:
1/2 kg mángold vagy spenót, 15 dkg Ricotta (olasz
túró), 15 dkg borjúcomb, 15 dkg sütőkolbász, 1 maroknyi szárított vargánya
gomba, 1 tojás, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kis fej hagyma, 2-3 levél
zsálya, 1 ágacska rozmaring, 2-3 szál petrezselyem, só, bors
Bolognai
ragu (lásd: lasagne al
ragú), 1/2 liter besamel mártás
Először
elkészítjük a tölteléket. A mángoldot sós vízben
megfőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük. A húst és a kolbászt nagyobb darabokra
vágjuk, a szárított vargányát melegvízbe áztatjuk. 2
evőkanál olívaolajon kissé megpirítjuk négybe vágott hagymát, a zsályát, a
rozmaringot és a petrezselymet, majd az edény szélére húzzuk (de benne
hagyjuk).
Beletesszük
a kockára vágott húst, és addig pirítjuk, amíg már a közepe sem véres.
Kivesszük az olajból és beletesszük a kolbászt, ha átsült azt is kivesszük,
beletesszük a megfőzött mángold leveleket, majd a végén az áztatott, és
kinyomkodott gombát. Ezután az összes hozzávalót húsdarálón nem túl finomra
daráljuk (az ízesítőket is), hozzáadjuk a túrót (ha nem túl savanyú, akkor a
magyar túró is jó hozzá), a tojást és a reszelt parmezánt, sózzuk és
megborsozzuk. A lasagne tésztát kifőzzük, és
egyesével tiszta konyharuhára tesszük. A közepére egy sorba rakjuk a tölteléket
(nem megkenni kell) és mint a palacsintát feltekerjük.
Egy
tűzálló tál aljára 2-3 merőkanál ragut teszünk, ezt meglocsoljuk 4-5 kanál besamel mártással és belefektetjük a tekercseket (csak egy
sorba rakjuk). A tetejére ráöntjük a maradék ragut és a besamelt. Alufóliával
betakarjuk és kb. 30-40 percig közepes lángon sütjük.
1 ek forró napraforgóolajon üvegesre párolunk 1 fej kockára
vágott hagymát. Hozzáadunk 20 dkg darált marhahúst, és 4-5 percig kevergetve
pirítjuk. Fűszersóval és paprikával ízesítjük. 50 dkg
mangoldszárat megtisztítunk (a leveleket más ételhez
használjuk). Felszeleteljük, sós vízben 7-8 percig pároljuk. Közben 1 nagy
paradicsomot forró vízzel leöntünk, héját lehúzzuk, karikára vágjuk. 1 ek tejföllel elkeverünk 1 csokor felaprított snidlinget és
összekeverjük a mangoldszárral. A tejfölös zöldséget
lapos tűzálló tálba simítjuk és ráhalmozzuk a darált húst. Beborítjuk a
paradicsommal, meghintjük 5 dkg reszelt gouda
sajttal, és 200 fokra előmelegített sütő középső rácsán 20 percig sütjük.
Hozzávalók
4 személyre: diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 chili (ízlés
szerint), 3 sárgarépa, 25 dkg brokkoli, 3 evőkanál olaj, 2 szál újhagyma 1
evőkanál barna cukor, 10 dkg spenót vagy mángold levél, 1 dl zöldségleves,
negyed friss ananász, 3 evőkanál szójaszósz, pár csepp citromlé
Elkészítési
idő: kb. 35 perc,
A
fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra vágjuk. A chili magjait és
ereit eltávolítjuk, és vékonyra szeljük. A brokkoliról levágjuk a rózsákat, a
szárat meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát vékony, ferde szeletekre
vágjuk. Az újhagymát is vékony, ferde szeletekre vágjuk.
A
spenótot megmossuk, leszárazzuk, és csíkokra vágjuk. Az ananászt meghámozzuk,
és a torzsája nélkül felkockázzuk.
Felforrósítjuk
a Wokot, és beleöntjük az olajat. Állandó keverés
mellett kissé átsütjük benne a fokhagymát, a gyömbért és a chilit. A brokkolit
és a sárgarépát körülbelül 2 percig, az újhagymát körülbelül 1 percig sütjük
benne.
Rászórjuk
a cukrot, és felengedjük a zöldséglével. Hozzáadjuk a
spenótot, az ananászt, a szójaszószt és a citromlevet, még egyszer
felforraljuk, és melegen tálaljuk.
700 g mángoldot megtisztítunk, megmosunk, majd a levélnyeleket
keskeny csíkokra aprítjuk (a leveleket máshoz használjuk fel). Összezúzunk 2
gerezd fokhagymát. 3-4 szardellafilét apróra, 400 g hámozott
konzervparadicsomot nagyobb darabokra vágunk. Mély serpenyőben 2 ek felforrósított olívaolajon kissé megpirítjuk a
fokhagymát és a szardellát. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt,
megsózzuk-borsozzuk. Kb. 5 percig mérsékelt hőfokon főzzük. Hozzáadjuk a
felaprított mangoldszárakat, gyenge hőfokon, időnként
kevergetve még 20 percig főzzük. A mángoldszár főjön
meg, de maradjon kicsit ropogós.
A mángoldot a mángoldlevesnél leírt
módon előkészítjük (a szárát és a levelét is) majd sós vízben megfőzzük.
Alaposan lecsepegtetjük, és fokhagymás vajon jól átforrósítjuk.
A másik
változat szerint a megfőtt mángoldot lecsepegtetjük,
majd hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt salátaként ízesítjük (olívaolaj,
só, borecet és egy kis bors). Mindkét köret spenótból is elkészíthető!
A
mángold szárrészét, használjuk fel. Szálkátlanítjuk, mint a rebarbarát, vagy a
zöldbabot. A kész nyeleket ezután úgy vágjuk, mint a zöldbabot.
Felfőzzük,
és az első vizét leöntjük. Utána teljesen úgy járunk el, mintha zöldbab levest
főznénk.
A
mángold szárát, alaposan megmossuk, hártyáját gondosan lehúzzuk, a szárakat
ujjnyi hosszúságúra vágjuk. Vagy akkorára, amekkorára a spárgaleveshez a
spárgát szoktuk összevágni.
Kevés
olajon hagymát üvegesre pirítunk, a mángold szárát, sárgarépát, fehérrépát
(vagy csak petrezselyemzöldet), zellert esetleg egy közepes darab burgonyagumót
kis kockákra vágva átforgatjuk a hagymán, bő lével feleresztjük, és puhára
főzzük. Mindenki tetszése szerint ízesítse, apró tésztát főzhetünk bele.
(Kiskocka, eperlevél, stb.)
A
baromfihúsleves színével közel azonos színű és pompás ízű hamis húslevest (vagy
hamis spárgalevest) kapunk eredményül. Ha nem teszünk bele csípős fűszert, a
legbetegebb gyomrúak vagy epéjűek is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók
4 személyre: 40 dkg bulgur (szárított, durvára darált
búza) 2 fej vöröshagyma, 75 dkg mángold, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor vegyes
fűszernövény, 1 evőkanál tökmag, 2 evőkanál enyhe ecet 4 evőkanál olaj, só
Elkészítési
idő, kb. 30 perc
Felforralunk
4 dl vizet. A bulgurt beleöntjük egy tálba. A vizet
elkeverjük az ecettel és sóval, és ráöntjük. 15 percig duzzadni hagyjuk.
A mángoldot megmossuk, leveleire szedjük. A szárát kivágjuk,
finomra aprítjuk, a leveleit 3 cm széles csíkokra szeljük. A vöröshagymát és a
fokhagymát megtisztítjuk. A fűszernövényeket megmossuk, a leveleiket finomra
aprítjuk.
A Wokot felforrósítjuk, zsiradék hozzáadása nélkül
megpirítjuk benne a tökmagot, majd kivesszük. beleöntjük az olajat, a
vöröshagymát és a fokhagymát folytonos keverés mellett kb. 1 percig pirítjuk
benne. Adagonként hozzáadjuk a mángold leveleket és -
szárat, és állandó keverés mellett megfonnyasztjuk. A már megpárolódott mángoldot mindig kitoljuk az edény szélére.
A bulgurt a mángoldhoz keverjük, és
lefedve kb. 10 percig főzzük. Ízesítjük, tökmaggal és fűszernövényekkel
megszórva tálaljuk.
Hozzávalók:
400 g mángold, 1 szál póréhagyma, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. fűszeres ecet, 1 ek. mustár, só, őrölt fekete bors,
3 ek. olaj, 150 g juhsajt,
10 darab fekete olívabogyó 1 tk. bazsalikom.
A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és
vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A
paradicsomot nyolcfelé vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük
az ecettel, mustárral, sóval, borssal, olajjal.
Az
összevágott zöldségeket mélyebb tálban összekeverjük, megöntözzük a
salátalével. A juhsajtot kockára vágjuk, az olívabogyót kimagozzuk,
félbevágjuk, és a saláta tetejére szórjuk, majd rámorzsoljuk a bazsalikomot.
Rövid ideig állni hagyjuk, kenyérrel kínáljuk.
Hozzávalók
4 személyre: 8 szelet kicsontozott báránykaraj, 50 dkg mángold (helyette parajt
is vehetünk), 1 dl tejszín, 4 evőkanál HERA főzőmargarin, külön 2 evőkanál HERA
margarin az ecethez, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, 1
teáskanál szemesbors, 1 teáskanál kakukkfű, só.
A két
kanál HERA margarint felolvasztjuk, és kikeverjük az ecettel, hozzáadjuk a
zúzott fokhagymát, babért, szemesborsot és a
kakukkfüvet. Belefektetjük a megmosott bárányérméket, és hűtőszekrényben egy
napig pácoljuk. A pácléből kivéve megtöröljük, besózzuk, és HERA főzőmargarinon
kisütjük.
A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, és a maradék HERA
főzőmargarinon megpároljuk. Sóval ízesítjük, felöntjük a tejszínnel és rúdmixerrel pürésítjük. Összefőzzük, és a bárányérmék mellé
kínáljuk.
Hozzávalók:
Kb. 30 mángoldlevél, 30 dkg darált hús, rizs, tojás,
hagyma, fokhagyma, só, bors, 1/2 l csontlé, 2-3 dl
tejföl
A
leveleket leforrázod, vastag erüket vékonyra vágod. Ha elég nagyok a levelek,
akkor az ereket kivágod. A húsból és a többi hozzávalóból közönséges töltött
káposzta tölteléket készítesz, de túlfűszerezve! Több hagyma, fokhagyma, stb.
(Én a rizst félkészre főzöm előzőleg)
Egy
jénait kikensz Rámával, a levelek egy részével kibéleled. A leveleket a
töltelékkel megtöltöd, úgy tyúktojás méretűek legyenek. Szorosan egymás mellé
rakod a tálban. A csontlé (leveskockából is
elkészítheted) felét ráöntöd, lefedve kb. 1 óráig sütöd. Ekkor a maradék lét a
tejföllel összekevered, ráöntöd a gombócokra, és még jó félórára visszarakod a
sütőbe.
Tálaláskor
tejföllel meglocsolod.
Hozzávalók
kb. 40 darabhoz:
Tészta:
30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1
evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék:
10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor.
Tálalás:
porcukor.
A
tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább
fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk,
és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított
tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt
világossárgára sütjük.
A
töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval
simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk,
porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is
díszíthetjük.
7
tojásból piskótát sütünk.
Krém: 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 1/2 dl rummal habosra verünk. Kb.
egyharmad rész krémmel megkenjük a kihűlt piskótát. A maradék krémet
összekeverjük 15 dkg darált dióval, 20 dkg darált keksszel és 2 evőkanál
kakaóval. A kekszet előtte langyos tejjel áztatjuk. A diós krémet rákenjük a
piskótára.
Tetejére:
Kókuszreszeléket szórunk rá.
Hozzávalók
a piskótához: 6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt
Hozzávalók
a töltelékhez: 25 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 4 dkg porcukor, 1,5 dl meggylé, 10 dkg magozott meggy, 3 dkg mosott mazsola, 1 dl
rum + a krém egyharmada
Hozzávalók
a krémhez: 3 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin, 10 dkg
porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kókuszreszelék a szóráshoz, 10 db
félbevágott, kandírozott meggy
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét a cukorral felverjük, majd a
sárgájához előbb egy keveset rakunk hozzá, végül a maradékot és a lisztet is
hozzáadjuk. Egyenletesen elkenjük a tepsin, (35 x 35-ös tepsi az ideális), és
180 fokon megsütjük. A töltelékhez a kekszet, diót, porcukrot, a meggylét, a
mazsolát és rumot elkeverjük, ezzel egy képlékeny tölteléket kapunk.
A
krémhez közben pudingot főzünk, a margarint a porcukorral kihabosítjuk, ha
kihűlt, az áttört pudinggal elkeverjük. A kisült piskótát három egyenlő vastag
csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük vékonyan a krémmel, a középsőre
felhalmozzuk a tölteléket, lehetőleg háromszög, azaz felfelé csúcsosodó
alakban, a másik két piskóta csíkot a krémmel megkent oldalukkal befelé a
töltelékre nyomjuk. Egyenletes háromszög alakját megadjuk, a maradék krémmel
bekenjük, és kókuszreszelékkel beszórjuk a felületét. Szeletenként félbevágott,
kandírozott meggyel díszítjük.
6
tojásból piskótát sütünk. 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor keverékéből készült
krémmel megkenjük a piskóta egyik oldalát, és 3 hosszú csíkra vágjuk.
Krém:
10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg dió, 15 dkg darált keksz, 1 kanál kakaó, rum,
ízlés szerint.
Ezzel a
krémmel a középső lapot megtöltjük, a két szélét ráborítjuk. Hosszúkás
háromszöget kapunk, mint egy házikó teteje. Csokimázzal
kenjük meg, és kókusszal megszórjuk, vagy a tészta külsejét megkenjük a maradék
vajas krémmel, és kókusszal jól megszórjuk.
Hozzávalók:
20 dkg darált keksz, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 3 ek.
rum, 1 ek. kakaó, 2 egész tojás
Az
alapanyagból golyókat formálunk, és porcukorban átforgatjuk. A formázóba
tesszük, közepébe lyukat szúrunk, és ízlés szerint teszünk bele rumba áztatott
meggyet, vagy mazsolát és utána krémmel megtöltjük.
Krém: 10
dkg vajat 15 dkg porcukorral kikavarunk, és ízlés szerint ízesítjük rummal vagy
citromlével. Majd befedjük keksszel, és tálcára tesszük.
Fontos,
hogy a megszokottnál keményebbre gyúrjuk a tésztát, hogy szép piramisformát
kapjunk.
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gomba, 25 dkg savanyú
káposzta, 2 paradicsom, 2 tojás, 3 dl tejföl, 1 héjában főtt burgonya, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított csombor, késhegynyi őrölt köménymag,
ízlés szerint só és törött fekete bors. Elkészítés: Először elkészítem a
tölteléket: a füstölt szalonnát, a meghámozott főtt burgonyát, a megtisztított
gombát, és az átmosott, lecsöpögtetett savanyú káposztát, húsdarálón ledarálom,
majd összekeverem a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Belekeverem a finomra
vágott petrezselyemzöldet, és óvatosan beleforgatom a tojásfehérjéből vert
kemény habot is. A megmosott, lecsöpögtetett, és megsózott csirke hasába tömöm
a gombás tölteléket, majd a nyílást jól összetűzöm. A kívülről is megsózott
csirkét tűzálló tálba fektetem, leöntöm a sózott, borssal ízesített tejföllel
és a tálat lefedve, előmelegített, forró sütőbe teszem. 50 percig közepes
lángon párolom, ezután fedő nélkül pirosra sütöm. Héjában sült vajas
burgonyával kínálom. Elkészítési ideje: 80 perc
Hozzávalók:
Tészta:
8 tojás és felvert habja, 14 dkg porcukor, 8 ek. meleg víz, 35 dkg liszt, 1 cs.
sütőpor, 2 ek. kakaó
Krém: 3
ek. liszt, 3 dl tej, 1 cs. Ráma, 25 dkg porcukor, 1 ek. rum, Olvasztott csoki, kókuszreszelék
Tészta:
a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a
vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóval és belekeverjük.
Beleforgatjuk a tojáshabot is. Szögletes tepsibe öntjük és (tűpróba) megsütjük.
Krém: A
tejben felfőzzük a lisztet, ha kihűlt, hozzáadjuk a Rámát, a porcukrot és a
rumot.
Habosra
keverjük.
A
kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval kerek formákat szaggatunk, félbevágjuk, a
krémmel töltjük, a tetejét visszatesszük rá és az oldalát is megkenjük a krémmel.
Az oldalát kókuszreszelékbe forgatjuk, a tetejére olvasztott csokit öntünk.
A
megmaradt krém, fagyasztóban sokáig eláll.
25 dkg
túrót, 15 dkg porcukrot 1 cs. vaníliás cukorral
elkeverve állni hagyunk. 20 dkg kókuszreszelékből 2 evőkanálnyit félreteszünk.
Ha a cukros túró levet enged, hozzákeverve a többi kókuszreszeléket, újra
pihentetjük. A hóember teste 2 félökölnyi túrógömbből készül. Meghempergetve
őket a félretett kókuszreszelékben, fogvájóval összeillesztjük. Kisebb túrógömb
lesz a feje, amit ugyancsak kókuszreszelékbe forgatva, fogvájóval rögzítünk a
testre.
Mogyoróval,
színes cukorkákkal, tortadarával, marcipánnal tudjuk felöltöztetni.
(Forrás:
Szabókiné Jung Andrea: Andi szakácskönyve I.)
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 3-3 evőkanál liszt és kókuszreszelék, 1
tojás, 20 dkg háztartási keksz, mazsola, kevés tej.
A
margarint felolvasztjuk, majd a porcukrot, a lisztet, a kókuszt és a felvert
tojást hozzáadjuk. Kevergetve összefőzzük, majd a tűzről levéve a már előzőleg
eltördelt és kevés tejjel meglocsolt kekszet, a mazsolát (lehet rumba áztatva)
hozzáadjuk. Egy őzgerincformát alufóliával kibélelünk, a masszát beleöntjük
(lehet felébe kakaót keverni és rétegezni). Legalább fél napra hűtőszekrénybe
tesszük. Tálaláskor a formából kiborítjuk, lehúzzuk róla az alufóliát, és
kókuszreszelékkel megszórjuk.
(Forrás:
Szabókiné Jung Andrea: WEB CUKRÁSZDA)
Hozzávalók:
1 tejfölös pohár házi zsírból, 1 pohár jó minőségű tejfölből csipet sóval, 3
dkg élesztővel, amit pici tejben, pici cukorral felfuttatunk; és annyi
finomliszttel, amennyit bevesz, jó ruganyos tésztát készítünk. Késfok vagy
annál vékonyabbra próbáljuk nyújtani. Kis kávéscsészével kiszúrjuk (akinek van
ilyen kisebb formája, az is jó).
Tölthetjük:
dióval, mákkal, fejtett meggyel, reszelt almával (ezt alaposan ki kell
csavarni, az sem baj, ha teszünk bele kevés durvára vágott diót, hogy az alma
levét felszívja), keményebb lekvárral. Feltekerjük kifli alakúra, sütőlemezen
sütjük közepes tűzön. Még melegen megforgatjuk porcukorban (fél kg porcukorhoz
kb. 2-3 vaníliáscukrot tegyünk, de készíthetünk otthon is, a porcukorba jó
előre vanília rudat teszünk
Nagyon
sokáig eláll akár alufóliába csomagolva.
(Forrás:
DPG Recepttár 3. Édességek sütemények A-tól Z-ig 1998-99.)
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl , 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só.
A
töltelékhez kemény gyümölcsíz, vagy 1 dl cukros tejben főtt 20 dkg darált dió
A
tetejére vaníliás porcukor
15
percig keverjük a puha margarint (elektromos habverővel gyorsabb), majd
belemorzsoljuk az élesztőt. A liszttel,
a tejföllel, a cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, és egy éjszakán át a
hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap
késfok vastagságúra nyújtva, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és kemény
gyümölcsízzel, vagy édes tejben főtt darált dióval megtöltve, félbehajtjuk.
Sütőlemezre
egymás mellé fektetjük, és előmelegített sütőben, erős lánggal aranysárgára
sütjük.
Azonnal,
forrón porcukorba forgatjuk. Sokáig
frissen eláll.
(Forrás:
F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve)
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 25 dkg zsír vagy margarin, 2 dkg élesztő, 1 dl tej
, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 pohár tejföl, 15 dkg porcukor.
Töltelékhez:
30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3-4 evőkanál tej.
A
langyos cukros tejben az élesztőt elkeverjük. A megszitált lisztet
gyúródeszkára tesszük. Zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a
felfuttatott élesztőt és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Fél centi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és a kis lapocskákat
tízesével összerakjuk. A leesett darabokat újra összegyúrjuk, később kinyújtjuk
és kiszaggatjuk. A kiszaggatott lapokat egy csomóba felvesszük és megfordítjuk,
hogy a legalsó lap legyen felül, és egyenként kissé megnyújtjuk. Ismét rakjuk
össze tízesével. Elkészítjük a tölteléket: a 3-4 kanál tejet felforraljuk, a
cukrot, a diót, a citromhéjat a tejbe tesszük, jól összekeverjük és kihűtjük. A
tésztalapocskákat úgy vesszük föl, hogy megfordítjuk, és ami legalul volt,
kezdjük el tölteni. A lapocska közepébe kis dióhalmot teszünk. A tészta egyik
felét ráhajtjuk, kicsit megsodorjuk, meghajlítjuk, és gyengén zsírozott tepsibe
tesszük. Mire a töltéssel végzünk, az első tepsit már süthetjük is. A sütő ne
legyen nagyon forró, hogy a kiflik a sütés után is fehérek maradjanak.
Porcukorban meghempergetjük, és hidegen tálaljuk. Nagyon kiadós tészta, és
sokáig eláll. A kifliket tölthetjük gesztenyével is, úgy talán még finomabb.
(Forrás: Vasi, zalai
parasztételek)
Hozzávalók:
1 kg liszt, 15 dkg zsír vagy 20 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, só, 1
tojás, 1 pohár tejfel (2 dl), 3 dl tej
Tölteléknek:
baracklekvár
A
tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy kis kanál cukrot téve a tejbe. Az
átszitált lisztben elmorzsoljuk a zsírt vagy vajat. Hozzá adjuk a többi cukrot,
tejfölt, sót, élesztőt a tejjel és jól összedolgozzuk a tésztát. Ruhával
letakarva kelesztjük meleg helyen. Kinyújtjuk, felvágjuk kis négyszögekre.
Közepükbe gyümölcslekvárt teszünk, feltekerjük kifli formára.(Lehetőleg házi
lekvárt, a bolti kifolyhat) Kivajazott tepsire felrakjuk a kifliket nem túl
szorosan, és meleg sütőben világos színűre sütjük. Még melegen vaníliás
porcukorba forgatjuk őket.
Attól
"Hókifli", hogy fehér lesz. Lehet dió
töltelékkel is megtölteni.
Fél kg
liszt, fél kg zsír. 2 dl tejben 3 dkg élesztőt megfutatunk és az egészet
összekeverve, a tésztát kinyújtjuk, és kis kockákra vágjuk, majd
baracklekvárból vagy házi szilvalekvárból kis halmokat teszünk a közepére, és
az egyik sarkától kifli formára feltekerjük. 180 fokos sütőben megsütjük.
(Forrás:
Hegedűs János: Süteményes receptek régről, és mostanról)
2dl
tejfölhöz tegyél 2 dl olvasztott zsírt (nagyon langyos legyen), egy csipetnyi
sót és annyi nullás liszttel keverd össze, amennyit felvesz. Jól dolgozd ki,
könnyen nyújtható legyen. Késfok vékonyságúra nyújtsd, négyzetekre vágd fel.
Bármivel töltheted, a fontos, hogy a töltelék ne legyen híg. Formázd kifli
alakra és süsd meg. Még forrón forgasd vaníliás porcukorba.
Hozzávalók:
25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, só, porcukor
Töltelék:
dió, cukor, tej, vaníliás cukor
A
kikevert zsírhoz adjuk az alkotórészeket, kidolgozzuk, majd egy éjszakán át,
pihentetjük. Másnap igen vékonyra kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, közepére
téve a megfőzött diót, kifli formát készítünk. Mikor kisül, még forrón,
vaníliás cukorban megforgatjuk.
Hozzávalók: 25 dkg (sertés)
zsír, mixerrel kb. 3 percig habosra keverve, kb. 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor,
2-3 dkg élesztő, csipetnyi só
Az
összegyúrás után legjobb egy éjszakát a hűtőben tartani, másnap késfok
vastagságúra kinyújtani (én látom alatta a gyúródeszka erezetét). Pohárral,
nagyméretű fánkszaggatóval vagy az erre a célra gyártott eszközzel köröket
vágni, cukrozott-tejes dióval, cukrozott-tejes mákkal, gesztenyével, lekvárral
megtölteni, összezárni a széleket és sütni. Nagyon hamar kész, úgyhogy figyelni
kell, hogy meg ne égjen. Még forrón vaníliás porcukorban megforgatni. Én (ha
nem akarok pepecselni) csíkokra vágom, és egyszerűen feltekerem.
A
tészta akár tömbben, akár teljesen sütésre előkészítve nagyon jól fagyasztható.
Egyébként
sok helyen púderes macskának is nevezik.
Hozzávalók:
42 dkg liszt, 20 dkg zsír, tejből annyit hogy könnyen nyújtható tésztát
kapjunk.
2 órát
pihentetni kell. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Tetszés szerinti töltelékkel: dió, mák, lekvár, gesztenye, megtöltjük, és kifli
formára hajtjuk, majd forró sütőben megsütjük (hirtelen sül)
Amikor
elkészült vaníliás porcukorban meghempergetjük.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 pohár (2 dl) tejföl, csipetnyi só.
A
hozzávalókat jól összegyúrjuk, és lehetőleg 12 órát pihenni hagyjuk. A
pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Lekvárral vagy
dióval töltjük. Ha megsültek, porcukorban megforgatjuk.
Hozzávalók:
3 bögre liszt, 1 bögre zsír (vagy margarin), 2,5 dkg élesztő.
Kevés
tejjel összedolgozzuk, majd cukrot adunk hozzá, ízlés szerint. Lekvárral lehet tölteni. Ha megsültek,
bőséges porcukorban megforgatjuk őket.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg cukor, 8 tojás, 8 kanálnyi forró víz, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 kanál
kakaó Krémhez: 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, rum, 3 dl tej, 1 cs. vanília, 3 evőkanál grízes liszt
Tészta:
A cukrot, tojássárgáját a vízzel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet (amit már
összekevertünk a sütőporral), kakaót és a legvégén a tojásfehérjét. Ezt egyben
kisütjük egy nagy tepsiben, hogy ne legyen magas a tészta. Ha kihűlt
kiszaggatjuk kis kerek formákkal a tésztát, kettévágjuk és megkenjük a krémmel,
majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
Krém: A
cukrot a vajjal és a rummal jól elkeverjük. A tejből, vaníliából és a lisztből
kemény krémet főzünk. Ha ez kihűlt, elkeverjük a simára vajjal, majd a fent
említett módon. Helyes kis hólabdákat kapunk.
Hozzávalók személyenként: 4 cl Finlandia
vodka, 2 cl Amaretto likőr, 2 cl habtejszín, őrölt
szerecsendió.
Elkészítés: A vodkát az Amarettoval
felmelegítjük, hozzákeverjük a habtejszínt, és előmelegített poharakba osztjuk.
Tetejét finomra reszelt vagy őrölt szerecsendióval díszítjük.
Hozzávalók:
A
tésztához: 40 dkg porcukor, 8 db tojás, 8 evőkanál forróvíz,
1 evőkanál kakaópor, 25 dkg rétesliszt, 1 zacskó sütőpor.
A
krémhez: 0,5 l tej, 5 evőkanál rétesliszt, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor. A
díszítéshez: 1 tábla tortabevonó (ét), 5 dkg vaj.
A 40
dkg porcukrot és a tojások sárgáját kikeverjük, ezután beletesszük a forró
vizet, a kakaóport és a sütőport, majd ismét összekeverjük. Beletesszük a
lisztet és megkeverjük. A tojások fehérjét habbá keverjük, és lazán
belekeverjük a tésztába. Kb. 37x26 cm-es tepsibe öntjük a tésztát, ne legyen
nagyobb, mert akkor lapos lesz. A
tepsibe sütőpapírt rakunk, és azt zsírozzuk ki, hogy a tészta szépen elváljon.
Előmelegített sütőben kell sütni, közepes lángon, az ajtót ne nyisd ki, mert
összeesik a tészta! Ha kész a tészta megvárjuk, hogy langyos legyen, és közepes
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Két
krémet készítünk. Az egyik krém: fél liter hideg tejet összekeverem 5 evőkanál
rétesliszttel, hogy ne legyen csomós. Ezt lassú tűzön állandó kavarással
sűrűsödésig főzzük. A másik krém: a margarint és a porcukrot kikeverjük. A két
krémet összekeverjük! A kiszaggatott tésztát kettévágjuk, és a krémmel
megtöltjük, az oldalát is bekenjük, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. A tetejére
csokimáz kerül, amit a vajjal együtt felolvasztunk.
Hozzávalók:
2 dl vaj vagy margarin, 2 teáskanál vanília, 4 dl liszt, 0,5 dl méz, 1/2
teáskanál só, 1,5 dl durvára darált dió, porcukor.
Keverjük
simára a krémet és adjuk hozzá a mézet. Szitáljuk egybe a lisztet és a sót,
majd adjuk a mézes keverékhez, és végül a vaníliát és a diót is. Az anyagból
formáljunk kissé ellapított gömböket. 175C°-os sütőben süssük 10-12 percig.
Amíg még forrók, forgassuk bele őket porcukorba. Hűtés után még egyszer
forgassuk meg a süteményeket a porcukorban. Kb. 35-40 db lesz belőle.
Hozzávalók:
25 dkg cukor, 8 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 4 evőkanál tej, 2 tojás. Ezeket
habosra keverjük. Hozzáadunk 60 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát és jól
kidolgozzuk.
A tésztából
3 cipót formálunk. Kettőből 1-1 lapot sütünk, a harmadik cipóhoz 2 evőkanál
kakaót és 1 evőkanál tejet keverünk, jól beledolgozzuk. Ebből a tésztából 12
rudat készítünk, és megsütjük. Az előzőleg megsütött két lapot 3-3 egyenlő
részre vágjuk hosszában. Az egyik csík lesz a házikó alja, a másik kettő a
teteje. Összesen két rúd süteményt kapunk.
Krém: 4
csomag vanília pudingport megfőzünk 1 liter tejjel és 2 csomag vaníliás
cukorral. 30 dkg margarint, 30 dkg porcukrot habosra kavarunk, majd a kihűlt
pudinghoz keverjük.
Megtöltjük
a süteményeket úgy, hogy az alsó lapra a krémből halmozunk, a csíkokat
elosztjuk benne, majd befedjük háromszög alakban a másik két lappal. A tetejét
megkenjük csokimázzal, és kókuszreszelékkel jól
meghintjük. Hűtőben hagyjuk egy kicsit dermedni. Ha szeleteljük, pöttyes házikóval kínálhatjuk a vendégeket.